6 maart 2008

Nederlandse tolerantie

Die Geert Wilders is een behoorlijk fenomeen. Hij wordt zelfs beschreven in de Duitse Wikipedia. Hij staat hier bekend als 'rechts-populist'. Ik heb hem nog niet meegemaakt en heb een beetje over hem nagelezen. Hij is natuurlijk een foute figuur, maar het onderwerp dat hij aanspreekt heeft wel degelijk bestaansrecht. Ja hij is natuurlijk een haatzaaier, probeert punten te scoren met vreemdelingenhaat, maar aan de andere kant staan mensen die helemaal niets durven te zeggen. In Nederland wordt van oudsher nogal spastisch gereageerd op dit onderwerp. Doordat het zo een taboe is bij de grote partijen krijgen zulke extreme partijen als de PVV automatisch meer toeloop.

Ik zou bijvoorbeeld niet de ontwikkeling willen hebben zoals in Engeland, waar naast de normale rechtbanken tegenwoordig officieuze islamistische rechtbanken bestaan die volgens de sharia recht spreken Hier kun je het nalezen, vierde en vijfde alinea. En ik denk dat alle Nederlandse vrouwen dat ook zo zien.


Ik vindt ook de reaktie om te film niet uit te zenden uit angst voor represailles de foute motivatie (ja, makkelijk gezegd natuurlijk).

Het is een teken van volwassenheid om de boodschap van iemand te accepteren of in ieder geval er serieus op in te gaan ondanks het feit dat je de boodschapper niet mag of dat de boodschapper vanuit een valse motivatie werkt.

3 opmerkingen:

 1. Die gedachte van je, 'het feit dat je de boodschapper niet mag' is waarschijnlijk ook gebruikt toen is besloten om 'Mein Kampf' te publiceren. Het gaat er niet om of je iemand mag. Je moet ook niet toegeven aan de dreigementen van anderen. Het gaat om goed of fout. Als de film te fout is moet hij om daarom niet worden uigezonden.
  Het is waarschijnlijk niet de bedoelig dat de Nederlands vrouwen ook onder die officieuze islamitisch rechtbank zouden vallen.
  Ik zou dan voor de eerlijk willen toevoegen dat als je de Nederlands vrouwen zou vragen of ze graag zouden willen zien dat als ze in het buitenland zijn volgens het Nederlandse recht berecht kunnen worden de vraag opeens wat moeilijker wordt.
  Het feit dat er in Engeland officieuze rechtbanken bestaan lijkt mij een pleidooi voor Islamities recht. Blijkbaar kun je het niet stoppen en gaat het dan maar illegaal. Als je een beetje toegeeft en het legaal maakt kun je nog een beetje een oogje in in zeil houden wat ze allemaal doen.
  Voor alle duidelijkheid, ik ben tegen een extra rechtbank. Als iemand vindt dat iemand nog meer straf verdiend dan ze gekregen hebben, dan kunnen ze dat gewoon doen, zolang dat allemaal binnen de Nederlandse valt. Als ze meer doen dan toegestaand komen ze voor de Nederlandse rechter.
  De enige goede vraag die je kunt stellen is, Is de Nederlandsewet nog wel up-to-date en moeten we niet eens kijken of er wat goeds zit sommige andere wetten?

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Te bedenken is ook, dat het tussen pakweg 1800 en 1950 volledig vanzelfsprekend werd gevonden dat Europees recht voor Europeanen te krijgen was in landen als Brits Indië, Nederlands Indië e.v.a.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Emigrant: Ik heb mijn eigen link nog eens nagelezen. Ik heb er niets op tegen als bepaalde paragrafen van wetten uit andere landen toegepast worden, zolang die niet in strijd zijn met de mensenrechten en eigenlijk ook met de heersende moraal.

  BeantwoordenVerwijderen