10 december 2011

Prijsvraag !!

Hallo lief blogger-volk. Vandaag presenteer ik u vol trots de gedrukte versie van het Dagboek 1942-1945, tot stand gekomen door de moderne techniek van Online-Druck.

Voor H.i.D. (Hollander in Duitsland) senior, wiens authentieke dagboek dit is, dat ik heb geredigeerd en online al eens in delen heb geplaatst, is dit een kerstkadootje dat ik in een aantal exemplaren heb laten drukken. Natuurlijk heb ik meteen een paar exemplaren voor mezelf besteld en een exemplaar, lief blogger-volk, wordt nu verloot onder de goede inzenders van de allereerste Hollander-in-Duitsland Prijsvraag!

Ben je historisch geinteresseerd? Heb je een internetverbinding (..) ? Heb je wel eens berichtjes hier gelezen of ben je in staat een zoek-commando in te geven? Ben je gemotiveerd? Dan heb jij een kans om de gelukkige winnaar te worden van een speciaal door H.i.D., en als het meezit misschien zelfs ook door H.i.D. senior gesigneerd exemplaar, waar speciaal voor de drukversie nog de allerlaatste typfoutjes uitgehaald zijn, van het:

(Sluimerend) Dagboek 1942-1945 Nederland - Hongarije.

Enkele van de commentaren bij de op dit blog geplubliceerde hoofdstukken:

- Weer een bijzonder stuk tekst. Door de beschrijvingen van schijnbaar alledaagse gebeurtenissen; luchtige details en kleine menselijke dingetjes wordt juist de harde werkelijkheid van die dagen extra bizar en onbegrijpelijk. (Marjan)
- Een mooi verhaal en goed geschreven. Voor mij een hoogte punt uit 'jouw' blog. (Rob)
- Het is bijna ontspannen leesvoer. Ik betrap me er op dat ik het vermakelijk vind, terwijl ik weet wat het lot is geweest van veel joodse mensen in juist Oost-Europa. Maar het leest als een goede roman Bob! (Leo)
- Zoveel invloed als deze periode op ons leven nu heeft zo weinig betekent dit voor onze jeugd nu. (Rob Alberts)
- Wat ik me nu afvraag is wat dit met je vader gedaan heeft. Als je als kind zulke dingen ziet, hoe kijk je dan daarna naar de mensen om je heen? (Marjan)
- het leest als een spannend jongensboek... (Leo)
- OMG Bob wat een indrukwekkende serie vertellingen van je vader! Niet te geloven! En wat kan hij schrijven! Dit wordt een TofB'je. (Oud Zeikwijf)
- Het is weer indringend geschreven. (Emigrant)


En dan nu de prijsvraag. Ik heb geprobeerd de vragen zo op te stellen dat ze niet eenvoudig in de wiki zijn na te slaan. Er zijn ook open vragen bij. Er telt maar een inzending per deelnemer. Doe je best, en may de best (wo-)man win:

1. Hoe oud was de schrijver van het dagboek op het moment dat hij het eerste hoofdstuk opschrijft?

2. Hoe heet de langharig kater met tijgerstrepen van de schrijver van dit blog? Beschrijf zijn karakter (van de kater!) in een zin.

3. Wat is de zin van het leven? (Minder dan 50 woorden)

4. Is Geert Wilders goed of slecht voor Nederland? Leg uit in minder dan 100 woorden. Tussenwegen (niet goed niet slecht) of beide (goed en slecht) zijn niet toegestaan. Je mag hierbij natuurlijk proberen mij stroop om de mond te smeren door het met mij eens te zijn, maar ik zal proberen de kwaliteit van het antwoord te beoordelen en niet de politieke mening.

5. Waarom wil jij dit boek hebben?


De uitslag volgt over 10 dagen. Veel plezier bij het knobelen.

43 opmerkingen:

 1. Mooi. Is dat Budapest, op de foto?
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, zie nu pas dat er ook een prijsvraag is. Die wil ik wel winnen. Ik weet vraag 2 al dus dat moet lukken.
  Inzenden per mail of in de reactieruimte?
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marjan: Dat is een goeie vraag. In de reaktieruimte bestaat natuurlijk spiek-gevaar. We doen het zo:

  Antwoorden in de reaktieruimte. Met iedere vraag kunnen 3 punten worden verdiend. De goed/fout vragen zijn 0 of 3 punten, de open vragen worden door mij beoordeeld. Om de spiekerij te compenseren krijgt de eerste inzender krijgt 5 bonuspunten, de tweede 4 enzovoorts.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, dan ben ik de eerste (+5!!!):

  1 - 14 jaar

  2- TinTin, een Turkse Angora (bonuspunt?)

  3- Elk levend wezen probeert zijn of haar DNA door te geven aan het nageslacht. Wij mensen proberen in ons leven als extra zingevingscomponent ook nog om voor dat nageslacht de aarde een beetje beter, leuker of gezelliger te maken. (39)

  4-Geert Wilders is goed voor Nederland. Hij zorgt ervoor dat angsten en onvrede in de samenleving binnen onze democratie kunnen worden benoemd en besproken. Waar er een democratische meerderheid is zal een deel van de onvrede wellicht ook aangepakt kunnen worden. Ik vind onze situatie met de PVV beter dan zoals in Duitsland waar het er in de officiele politiek 'netjes' aan toe gaat maar ondergronds van alles broeit, tot moordclubjes aan toe. (72)

  5- Ik wil het boek graag hebben omdat ik het op je log gelezen heb en er erg van onder de indruk was. Minstens twee van mijn kinderen zijn geïnteresseerd in de oorlog. Ik wil ze dit verhaal graag laten lezen. Zo mooi gebundeld op papier raakt het niet snel kwijt en nodigt het uit tot lezen.

  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even onafhankelijk van de prijsvraag wil reageren de zinsnede "de situatie in Duitsland waar het er in de officiele politiek netjes aan toe gaat maar ondergronds van alles broeit, tot moordclubjes aan toe".

  Dat is zo niet correct.

  Ook in Duitsland is er een officiele politieke partij die voornamelijk drijft op vreemdelingenhaat en racisme: de NPD. De extreemrechtse terroristen-groep uit Jena die nu in het nieuws is, blijkt onder meer door een hoge functionaris van precies deze partij, de NPD, ondersteuning te hebben gehad. Het tolereren van zulke partijen leidt dus niet altijd tot een ontspanning omdat problemen bespreekbaar gemaakt worden. Integendeel, het kan ook gebeuren dat de problemen groter gemaakt worden omdat de partij die de problemen bespreekt, de problemen erger afschildert dan dat ze zijn.

  Laats op de radio gehoord: sinds de Wiedervereinigung in 1989 zijn er in Duitsland 140 mensen vermoord door rechts-extreme terroristen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jongens, wel meedoen hoor!

  @Bob, ik weet eigenlijk bijna niets van de Duitse politieke situatie. Ik probeerde je uit de kast te lokken met die bewuste zinsnede. Ik kan me ook zonder Wilders niet voorstellen dat er in Nederland mensen vermoord worden door extreem rechtse clubs, maar misschien is dat onterechte naïviteit.

  Of Wilders de problemen erger afschildert dan ze zijn dat moet nog blijken vrees ik.

  - Het gaat op het moment toch echt niet helemaal lekker met de Euro en Europa, een groot PVV stokpaard. Zelfs ik ben niet meer 200 % Eurofiel.
  - We hebben inmiddels op een aantal plaatsen in NL kleine tentenkampjes met daklozen uit Oost-Europa. Mensonterende toestanden, alcoholmisbruik, daklozenopvang kan het niet aan, etc.... PVV had hiervoor gewaarschuwd, wilde grenzen niet open. Niemand lijkt oplossing te weten.
  - Deze week is in Amsterdam in de Balie een feministische moslima uit de VS bedreigd door extremistische moslims van Sharia4Holland. Vervolgacties tegen moderne/afvallige moslims zijn aangekondigd.
  - Een moskee in Den Haag heeft een zgn pedo-imam uitgenodigd. Deze imam is zo extreem dat hij uit Marokko naar Saoudi-Arabie gevlucht is. Hij vindt het uithuwelijke van 9-jarige meisjes geoorloofd.
  - De Arabische Lente heeft nog niet helemaal gebracht wat 'we' hier in Europa gehoopt hadden. Integendeel.....

  Marjan

  140 moorden!?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als er niemand meedoet ben jij de winnaar, laat ze dus maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Marjan: In Italië hebben honderd mannen een zigeunerkamp verwoest, omdat een van de bewoners een meisje verkracht zou hebben. Dat bleek niet waar te zijn; het was misschien maar een wensdroom van dat meisje geweest.
  Wanneer je nu maar langdurig en systematisch rondschreeuwt dat zigeuners (of weet ik welke andere groep) rotzakken zijn komt het vanzelf wel een keer tot zo'n actie. De volgende keer vallen er wél doden. Woorden en slechte smaak zijn niet onwerkzaam, ook al leiden ze niet onmiddellijk tot bloedvergieten. Er is een zekere aanlooptijd nodig. Na het eerste bloed gaat het dan snel hoor.

  Hoe weet jij overigens wat die extreme Marokkaanse imam gezegd heeft? Het probleem is dat eigenlijk nog niemand dat weet. Ik zou niet te veel op de media afgaan in zo'n geval.

  @Bob: Ik heb een vreselijke drukke week, hoogspanning met conferentie en voordracht, allemaal erge dingen. Ik heb nu geen tijd om aan je prijsvraag mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt nog tot volgende week dinsdag de tijd. Ik kan al verraden dat Marjan niet alle vragen goed heeft, dus er is nog genoeg kans.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, ik zie het al:-)

  @Emigrant, voorzover ik begreep is er in Italië niemand gewond geraakt, maar het is natuurlijk erg.
  Wat vind je van het idee om de Koran en aanverwante geschriften te verbieden? Daarin staan tenslotte ook woorden die (al dan niet na foute interpretatie of vertaling) aanzetten tot haat en geweld tegen ongelovigen, homo's, joden.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aan de prijsvraag doe ik niet mee, ik kan het boekje vast kopen tijdens het Blogbal van 2012 stel ik me voor. Daarbij ben ik van mening dat Geert Wilders veel beter voor ons land is dan een stel haat zaaiende moslims die vorige week weer eens van zich deden spreken toen ze een lesbische en uitgesproken moslima met donder en geweld het spreekrecht wilden ontnemen. Zlefs bij GroenLinks was men onthutst over zoveel extremisme. Alsof dat nieuws was. Wilders met zijn PVV geeft mensen die normaal alleen maar in angst mogen leven tussen hun extremistische buurtjes tenminste de hoop dat er een dam wordt opgeworpen tegen de teruggang naar de achterlijke middeleeuwen. En deze mening zal zeker niet zorgdragen voor winnen van het boekje ik realiseer me dat.......

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Marjan: Nee, niks verbieden. Dan weet ik ook nog wel een hele hoop andere boeken met onprettige woorden, en boekverbrandingen zijn niet goed voor het milieu. Je wilt toch niet barbaars worden?
  Onschadelijk maken die hap door ze 1. goed te lezen (wordt zelden gedaan), 2. verouderde geboden niet te gehoorzamen. Zoals we ook niet meer volgens het bijbelse gebod onze zuster doodmaken als ze de lepra krijgt. Joden en christenen hebben dat al eeuwen geleden geleerd, en moslims net zo goed. Het is pas sinds een halve eeuw dat sommige moslims zo zogenaamd middeleeuws doen. Inventing tradition heet dat. Voor een deel is het een gevolg van de protestantse invloed. http://wp.me/p1phO7-Ht

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leo: iedereen maakt een kans. Ik kan andere meningen best waarderen. Ik was niet van plan het boekje op het blogbal te verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Emigrant, ik pleit niet voor verbieden of verbranden van boeken. Ik ben voor volledige vrijheid van meningsuiting, dus ook voor de vrijheid om absurde, waanzinnige, smakeloze en gevaarlijke meningen te uiten.

  Zelfs oproepen tot geweld is een lastige. In mijn ogen is de besnijdenis van jongetjes bijvoorbeeld niet meer of minder dan geweld tegen een weerloos klein kind, voor een ander is het een mooi religieus ritueel.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ah.., Geert Wilders is altijd goed voor een beetje leven in de brouwerij.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De tussenstand tussen Moslim-terroristen en Rechts-extreme terroristen in Duitsland in de laatste 20 jaar:
  Moslims: twee mislukte bommmen
  Rechts-extremen: 140 doden.

  Bonusvraag: welke stroming is gevaarlijker?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Bob - Je vergeet en-passant dan toch wel dat er ook zoiets is als Links-extreem geweld en daar kan men in Duitsland ook wel over meepraten toch? De oorzaak van al dat geweld zit heb toch in grote onvrede over bepaalde zaken. De meeste extreem-rechtsen deden al in 1991 van zich spreken in de voormalige DDR. En dat werd toch niet voldoende gemonitord volgens mij. Ook extremistische moslims zijn lastig te volgen. Mohammed B was een 'vriendelijke en wat onnozele maar verder ongevaarlijke jonge moslim' volgens de AIVD. Het resultaat was een moord op een man die de vrijheid van meningsuiting in dit land als laatste een beetje verdedigde en uitdroeg. Daarna verstomden de kritische stemmen. Zou dit in Duitsland ook kunnen? Ik denk het wel. Overigens kent Duitsland een grote links/rechts tegenstelling door de decennia heen. Meer nog dan wij in NL dat kennen waar de middengroepen vaak de dienst uitmaakten...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Marjan - Voor ons allen ware het beter geweest als met name de oerboeken uit de woestijnen van deze wereld niet hadden behoord tot onze huidige cultuur en geschiedenis. Het interpreteren van de inhoud kostte veel te veel mensen de kop. Elke doctrine heeft baat bij geschriften vol afschuwelijke teksten, en kennelijk zijn er nog steeds lieden die menen dat er 'zoveel moois' te vinden is in de sprookjes van Ali Baardman en zijn miljoenen Barbaarse rovers....Verbranden maar die hap.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Bob - En dan nog iets over jouw rekensommen; extreem-rechts is een wereldwijde splintergroepering als je het afzet tegen godsdienstige stromingen die met geweld de macht willen grijpen. Die vrouwen onderdrukken en achterstellen, die homo's vervolgen en doden, die abortusartsen vermoorden en zo meer. Godsdienst is absoluut gezien de grootste moordenaar van onze wereld. Van welke gezindte ook, men is altijd uit op het bloed van de ander. Zouden die afgoden van al die lui het zo wel bedoeld hebben ooit, miljoenen jaren geleden toen ze samen onze beschaving in elkaar zetten als en setje techno-Lego??

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Leo: ALs we wereldwijd gaan kijken dan wordt het snel onoverzichtelijk. Moet ik dan bijvoorbeeld ook WOII erbij halen? Laat maar, denk ik dan.

  De links-extremen in Duitsland kunnen we er graag bij halen. Waarbij we dan vaststellen dat afgezet tegen het aantal dodelijke slachtoffers, de RAF verhoudingsgewijs veels te veel publiciteit krijgt in vergelijking met extreem-rechts geweld. En dat ligt er weer aan dat links geweld zich richt tegen "belangrijke" mensen, en dat zegt dus weer dat de dood van een belangrijk mens erger is dan de dood van 10 onbelangrijke mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wordt het een wedstrijdje wie het slechtst is? Een beetje land heeft een geheime politie die terroristen en moordenaars van allerlei couleur in de gaten houdt. Moslims waren aanvankelijk gewoon te moeilijk en neo-nazi's hadden die agenten niet in de kiekerd omdat ze vaak stiekem zelf nogal sympathiseren met racisten. Maar ze leren het misschien nog.

  Ik lees graag en houd dus niet van boekverbrandingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Er valt geen wedstrijd te houden over wie het slechtste is of was, de resultaten zijn al bekend. Geloven in de breedste zin van het woord zijn verantwoordelijk voor de meeste doctrinemoorden. Dat is iets van alle tijden. Hele volken werden over de kling gejaagd, culturen verbrokkeld, en dat alles om het grote gelijk van een of andere geestelijke kracht die als alleenheerser macht moest brengen voor de onderdanen die hem volgden. Daar waren nazi's, radikale linksen, communisten, en zo meer kinderen bij. Het ware beter geweest als al die boeken dus waren verbrand, in de plomp gesmeten of wat ook. Geloof is de splijtzwam in elke samenleving, het maakt niet uit waar of met wie. Altijd weer is er de discussie over het grote gelijk. En dat, en dat alleen, is de oorzaak....Voor de rest kunnen mensen vaak redelijk met elkaar door de deur of voorhang van hun tenten...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Bob - Als je de tweede w.o. er bij zou halen ontdek je al snel dat naast 6 miljoen joden ook 22 miljoen Russen het leven lieten. Vermoord door vreemde en eigen heersers. Communisme versus Nationaal-Socialisme. Beide stromingen zijn nog steeds in de onderlagen van de maatschappij terug te vinden. IK denk dat als je diep genoeg graaft veel mensen in het huidige Rusland terugverlangen naar mensen als Stalin die tenminste zorgde voor werk en zorg, en in Duitsland zijn er ook voldoende die wel iets hebben met een sterke leider. Als onderstromen boven komen drijven en gewelddadig worden heb je de poppen aan het dansen. Gelukkig zijn de meeste 'daders' nu nog te laf om zich te openbaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wie hebben nou die 6 + 22 miljoen mensen vermoord? Katholieken, gereformeerden, moslims, orthodoxen? Kom nou toch, schep eens wat orde in je geest, Leo.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Veel van de Duitsers waren keurig nette christelijk/katholieke mensen die een bloedhekel bleken te hebben aan joden. Dat deelden ze overigens met de Sovjets. Waar het om gaat is denk ik dat haat en doctrines samen niet goed zijn voor de samenleving. Toen niet, nu niet en in de toekomst al helemaal niet. We moeten alleen de gevaren willen zien, ook al liggen ze soms niet helemaal aan de oppervlakte. Ik merk overigens wel dat er aan je verstandelijke vermogens of kennis van de wereld wordt getwijfeld zodra je dit soort onderwerpen raakt. Dat is opmerkelijk omdat ook dit past bij totalitair denken. Tegenstanders gewoon uitschakelen door ze op zgn. gebrek aan kennis of herseninhoud te veroordelen....jaja!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wel tijd voor discussie's maar niet voor een paar simpele vragen, tsk tsk tsk.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ja Bob, ik zit aan mijn congresbijdrage te werken en kijk dan tussendoor soms even in de blogs. Ook om over dode punten heen te komen. Maar ik heb geen ruimte nu om echt op onderzoek uit te gaan. Morgen om 7.34 gaat mijn trein, dan ben ik weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. En ik lees op tijden dat ik even geen research moet doen voor mijn boekproject. Heel iets anders dan dit van jouw vader, maar toch. Gelukkig gaat mijn boek niet over haatdragers maar over ondernemers. Lekker positief en cosnstructief dus....:)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Poe poe. Bob's blog is het meest gestructureerde, overzichtelijke, heldere blog dat ik ken. De informatie die je nodig hebt voor deze prijsvraag is in minder dan 3 minuten te vinden.

  Of Wilders goed of slecht is voor Nederland en wat de zin van het leven is, dat zijn moeilijke vragen ja maar volgens mij niet voor Leo en Emigrant.
  Marjan


  Nog even terug naar de discussie, ik kan het nu eenmaal niet laten... :
  Ik las pas ergens (ik meen op nu.nl) dat in Nederland in de afgelopen jaar de aanhang van extreem rechts gehalveerd is van ca 600 naar ca 300 mensen.

  Zou er een verband zijn tussen deze ontwikkeling en Wilders?

  Regelmatig lees je in kranten dat er in Nederland moskeeën beklad worden, beschadigd of dat er brand gesticht wordt. Ook zie je overal en nergens grafitti met hakenkruizen. Dit vandalisme wordt bij mijn weten niet in verband gebracht met extreem rechts.

  Wat is het dan wel? Is het buitenlanderhaat? Moslimhaat? Zijn er rivaliserende jeugdbendes in actie? Is het rottigheid van 'normale' jongens? De rottigheid door Marokkanen gebeurt ook meestal door 'normale jongens' en niet door religieus of politiek extremisten? Als ze volwassen zijn worden het meestal brave huisvaders.

  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik deel voor het gemak vijandigheid tegenover vreemdelingen in bij extreem rechts. Er wordt in Duitsland vaak gezegd dat de overheid, politie e.d. aan het "rechteroog blind" zijn voor vandalisme en gewelddadigheden. Is dat in Nederland ook zo, en misschien nog wel meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Toch moet je voorzichtig zijn met etiketjes.
  Geweld door vreemdelingen wordt snel gezien als terrorisme of religieus extremisme.. Dat is lang niet altijd zo en ook bij autochtone jongeren is vandalisme of geweld lang niet altijd politiek of ideologisch.
  Het is vaak gewoon verveling, onvrede, kwajongensgedrag.
  Hier in de Betuwe wordt op zuipfestivals af en toe gevochten tussen jongens van verschillende voetbalclubs, beide blank.

  Het is wel belangrijk dat de overheid een goed beeld heeft van enge, extremistische clubs.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Zulke "kwajongens" (vergoelijkend begrip, wat mij betreft zijn het jeugdcriminelen) worden graag geronseld door de enge clubjes hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Het is crimineel gedrag ja.
  Toch zijn de meeste rotjongens geen criminelen in de dop.
  De meeste capuchonklootzakjes (tot en met gewelddadige berovingen) worden later nette huisvaders.
  De dorpsjongens die nu hakenkruizen spuiten, zitten over vijf jaar naast hun vrouw op de bank Idols te kijken.

  Over dat ronselen: in Nederland bestaan amper clubs die die jongeren zouden willen ronselen. Af en toe worden er jonge moslims geronseld. Wilders wil geen jongerenafdeling. Extreem rechtse clubs die jongeren ronselen daar heb ik nog niets over gehoord?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. @Marjan - Extreem-Rechts stelt in Nederland niets voor. Dat was nooit zo en is niet zo en zal nooit zo zijn. Heeft van doen met het grote 'midden' en het burgertruttige dat onze samenleving kenmerkt. Duitsland heeft al sinds de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw van zeer extreme politieke stromingen aan de linker en de rechterkant van het midden. Dat werd uiteraard nog eens stevig zichtbaar voor de tweede w.o. toen nazi'en en communisten letterlijk en figuurlijk een robbertje knokten op de straten van de grote steden. In ons land kennen we geen tradities op dit punt. De ooit als extreem-rechts aangeduide NSB was voor de Duitsers veel te soft, jodenvervolging had men niet eens in de agenda staan. Extremisme gaat altijd uit van geweld om de eigen mening er door te duwen. Om macht te vergaren. Extremisten zitten nu bij dezelfde stromingen als voorheen, denk ook maar eens aan het krakersgeweld en wat zich bij Occupy aan heeft gesloten, en bij extreme vormen van geloofsuitingen door lieden die terug willen naar de middeleeuwen. Jongetjes die stelen, vervelen, dingen stuk maken en zo meer bewijzen meer dat hun gezinnen niet in staat zijn hen opvang en opvoeding te verzorgen of een wens om een goede opleiding te volgen. Juist die opvoeding maakt vaak dat men snel voorbij komt aan de fase waarin men vervelend en soms zelfs crimineel is. Juist de dommen houden zich bezig met negatieve dingen. En dat delen al die gasten die we als extreem mogen aanduiden. Het zijn dommige, eenduidig denkende lieden, zonder enig respect voor andere mensen of het leed dat je hen berokkent door jouw gedrag. Dus helpt slechts opvoeden, opleiden en waar nodig oppakken en stevig straffen. Maar helaas menen veel softi's dat je vooral weg moet kijken, niet moet neerkijken op LBO-Min-opleidingen en dat een dag of drie schoffelen wel voldoende straf is...stigmatiseren mag nl. niet. Typisch een mening voor het softe midden.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. "Extreem-rechts stelt in Nederland niets voor". Het is maar hoe je het definieert. Als je het definieert aan de hand van mensen die menen alle problemen op te kunnen hangen aan een bepaalde bevolkingsgroep en die bevolkingsgroep vervolgens te stigmatiseren, dan stelt het heel wat voor. En dan ben ik nog steeds van mening dat Nederland wat dat betreft een hele enge weg is ingeslagen.

  @Leo: Ik had jou een beetje in gedachten toen ik bij bepaalde vragen een maximum aantal woorden aangaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. PRIJSVRAAG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. De reacties lezen is veel leuker dan aan de prijsvraag meedoen. Stuur mij dat boekje ook maar gewoon dan kan ik het nog eens lezen allemaal zonder al die inspanning. ;-) Ik stuur je zo een mailtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. O.K., maar ik had toch gedacht dat er wat meer animo zou zijn. Toen ik ooit een raadsel opgaf (zonder prijs), deed iedereen mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. @Bob - Je kent me. Ik ben van de actie en de reactie. Zodra dingen worden beweerd die m.i. niet kloppen of een wel erg eenzijdig beeld geven van onze maatschappij kom ik in actie. Niet voor niets altijd een mening. Rechts exrtremisme stelt in onze streken weinig voor. Wat we wel kennen is angst voor verloedering. Nederland is een burgermansmaatschappij. Normen en waarden zijn belangrijk. Als er zich dan een groep lieden aandient die alle regels met hun gedrag aan de sandalen lappen, hele buurten verzieken en ook nog eens willen dat wij onze mond daarover houden, gesteund door het zgn. politieke establishment, komt er een tegenbewging op gang. Niet extreem-rechts, wel extreem bang voor een godsdienst of cultuur die ons terug wil brengen naar de middeleeuwen. Laten we wel zijn, de politieke moorden van het laatste decennium werden niet gepleegd door een extreem rechtse dadergroep, maar door een extreem linkse milieuactivist en een extreem gelovige moslimterrorist. Die daden veranderden het vrij naieve wereldbeeld van de gemiddelde Nederlander. Wij koesteren kennelijk de verkeerde lieden. Terwijl in ons land na de 14/15e eeuw vrijwel iedereen altijd welkom was ongeacht geloof of afkomst. De Duitse geschiedenis is op dat punt een heel stuk minder tolerant. Je hoeft er de geschiedenisboeken maar op na te slaan. Wat we in ons land hadden moeten doen is praten over de problemen die bepaalde groepen veroorzaken. Maar dat willen sommige politieke stromingen om een of andere reden niet in dit land, nu nog niet, en dus krijg je een contrabeweging die heus niet uit is op geweld tegen...maar wel wil praten over... Dat er zoveel gezeverd wordt over juist die stroming geeft wel aan hoe open die zenuw is die daardoor geraakt wordt....

  BeantwoordenVerwijderen