24 december 2011

Kerstmis 2011

Het was een druk jaar. Het laatste half jaar heb ik me helemaal de pl.. gewerkt. Toen ik woensdag de laatste werkdag achter de rug had, was ik helemaal leeg en viel een beetje in een gat. Hoewel ik op mijn werk nog uitbundig blij was en iedereen op de afdeling persoonlijk prettige kerstdagen gewenst hab, viel ik 's avonds omlaag. Soms kun je het niet meteen genieten als er een last van je schouders valt, dan moet je eerst even door een dalletje.

Het dalletje was echter snel voorbij de volgende dag, omdat er allerlei klusjes gedaan moesten worden. Geen tijd om na te denken en bezinnelijk te zijn, gewerkt moest er worden. Nieuwe parkeervergunning halen, boekje naar Marjan sturen, laatste kerstkado kopen, boodschappen doen, kerstboom optuigen, enzovoorts.Voor HiD-junior (dat is mijn 14-jarige zoon) heb ik een mooi kerstkadootje gekocht dat we vanavond alvast uitgepakt en geprobeerd hebben. Een vreselijk coole indoor helicopter met afstandsbediening van Amewi (demo-filmpje). Het was een tip van T. de psychotherapeut die zo een ding in zijn praktijk voor kinderen heeft, en die bleek er zelf net zoveel plezier aan te beleven als de kinderen. Het ding is echt een staaltje moderne techniek waar ik bewondering voor heb. Het vliegt stabiel en laat zich goed besturen, zelfs als je het nog nooit gedaan hebt. Goed, je moet er een beetje aan wennen, maar junior kon het ding al na 5 minuten op mijn hand laten landen. Hij is vrij klein, misschien 15 centimeter, maar hij viegt als een grote.

HiD-junior is drie maanden in Engeland geweest en heeft daar een hoop opgestoken. Hij was te gast bij een zeer gastvrije familie in de buurt van Lancaster, die een honden- en kattenpension bedrijven. Het is hem zo goed bevallen, dat hij er van de zomer 4 weken naar toe wil om in het pension te werken. Hij spreekt nu zo vloeiend Engels dat je denkt dat hij uit Engeland komt. En het mooiste is zijn accent: hij praat plat Noord-Engels. Bijvoorbeeld spreken ze daar funny uit als "fonnie", ze laten de "t" weg aan het einde van veel woorden en de taal heeft een heel eigen melodie. "What?" klinkt dan als "Wha-ooaa", waarbij het "wha" aan het begin heel hoog is, de "oo" zet heel laag in en gaat weer langzaam omhoog. Het is een vreemde gewaarwording om je eigen kind te horen spreken in een taal die je alleen uit de film kent.

Morgen is het 24 december, "Heiligabend", de eigenlijke kerst-feestdag in Duitsland. Zoals gewoonlijk komen de ouders en de broers van mevrouw HiD op bezoek. Voor de familie uit Nederland is het te ver, en bovendien is mijn vader vorige week op bezoek geweest. Het feestmaal wordt dit jaar weer door mij bereid. Ik heb het al meerdere keren gedaan, een keer in Nederlandse stijl, boerenkoolstamppot en pannekoeken, en twee keer in Hongaarse stijl, paprika-kip. Dit jaar probeer ik een nieuw recept van een gerecht dat we een tijdje geleden bij vrienden hebben gegeten. Het smaakte zo goed dat ik meteen naar het recept heb gevraagd. Het is vegetarisch, maar het is ook voor vlees-eters zeer smakelijk: linzen met geitenkaas in een rode wijn saus. Dit is het recept (klikken om te vergroten):

Zondag 25 december ga ik er vandoor om een week te paragliden in Luesen in zuid-Tirool. Als alles goed gaat krijg ik aan het einde van die week mijn A-licentie waarmee ik op speciale locaties zelfstandig mag vliegen. Ik heb net het weerbericht gelezen voor die streek: een stabiel hogedrukgebied zorgt met grote waarschijnlijkheid voor een hele week mooi weer. Dat heb je verdiend, Bob!


Ik wens iedereen prettige kerstdagen en alvast de beste wensen voor 2012.

Groeten uit de Zone.

7 opmerkingen:

 1. Nartuurlijk heb je dat verdiend Bob! En ik wens je dus een heerlijke kerst en een paar prachtige vluchten toe! Neem je wel ski's mee? Er ligt sneeuw in de bergen namelijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De vliegschool heeft gevraagd om ski's mee te nemen, zodat we eventueel starten en landen op ski's in de sneeuw kunnen oefenen. Dus ja, de ski's gaan mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarnet een leuk moment. Manlief komt aan met post uit Duitsland en ik vertel dat ik een prijsvraag gewonnen heb. Verbazing alom natuurlijk. Sjiek boekje. Dankjewel.

  Grappig dat je zoon zo snel dat accent opgepikt heeft. Heeft hij een soort sabatical of hoorde die 'stage' in Engeland bij school? Onze kinderen hebben ook dit soort dingen maar blijven dan maar een week weg.

  Vandaag heb ik voor het eerst van mijn leven zelf kerstinkopen gedaan, samen met een dochter. Manlief deed het altijd en als student deed ik niet aan kerstinkopen.
  Het wordt een vrijwel vegetarische kerst dit jaar. Misschien ga ik jouw recept ook nog wel proberen. Het meeste hebben we in huis vermoed ik (ben slecht in Duits).

  Wat we gaan eten is nog niet helemaal duidelijk. Iedereen maakt iets klaar is het idee. Dat wordt een maaltijd met verschillende salades, bijgerechten, voorgerechtje, toetjes.

  Veel plezier met vliegen. Het lijkt me wel erg koud daar boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aha, daar is het recept waar ik naar zocht :-)

  Hele fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hu wat eng, en met dat weer. Maar als jij er wat aan vindt ... veel plezier dan en smakelijke feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen tijd om uitgebreid te antwoorden, ik moet er vandoor.

  (HiD junior is via een organisatie drie maanden in Engeland naar school gegaan, was duur)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat herken ik van mijn kindertijd. Mijn moeder zei altijd dat ik eerst tot rust moest komen voordat ik leuk kon spelen in de vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen