4 augustus 2011

Transformers 3

In de vakantie zijn junior en ik in totaal 5(!) keer naar de bioscoop geweest. We hebben Harry Potter 7 (3D) (beter dan ik verwachtte), Bad Teacher (grappig), Horrible bosses (hilarisch), Transformers 3 (3D) (zie onderaan) en Hangover 2 (leuk maar niet echt geschikt voor 12 jaar en ouder) bezocht. De bioscoop in Harderwijk ziet er op het eerste gezicht niet zo indrukwekkend uit met zijn onooglijke smalle ingang en zijn ietwat verouderde stoelen, maar het is een eerste klas bioscoop. Er is een uitstekend geluidsysteem dat voor de verandering wel luid is maar niet oorverdovend, en een 3D-techniek die beter is dan ik hem gewend ben. Ze gebruiken elektrische brillen ongeveer zoals bij mijn Samsung-televisie, dus geen polariserende glazen, en ook zonder het flakker-effect dat ik thuis heb. En ze hebben voor de stoelen ruimte voor drankje en hapjes die je via een telefoon kunt bestellen.

Van Transformers had ik het eerste deel al gezien en dat vond ik al totaal vervreemdend en absurd. Deel 3 was precies hetzelfde. De film zit vol met fantastische effecten en animaties en een aantal van de robots hebben een grappige persoonlijkheid, bijvoorbeeld de twee kleine robotjes. Maar het verhaal is zo ongeloofwaardig en absurd, dat het eerste beste kinderboek nog logischer in elkaar steekt. Wat mij het meeste irriteerde waren de gevechten tussen de zwakke kleine mensjes en de torenhoge overmachtige robots. Bij deze gevechten worden de mensjes honderden meters door de lucht geslingerd, ze stuiteren tegen gebouwen of op de grond, ze krijgen klappen van reusachtige stalen robot-armen, maar dat deert allemaal niet. Hooguit een paar fotogenieke schrammen en blauwe plekken later klopt de held het stof van zijn kleren en weet met feilloze preciesie de robot op zijn zwakke punt uit te schakelen.

Ongeveer zoals in tekenfilms dus. Dat is het! Als je de menselijke acteurs vervangt door tekenfilmfiguren of computer-geanimeerde figuren, dan valt de hele behoefte aan geloofwaardigheid weg. Daarmee verdwijnt het vreemde en absurde element uit de film, en kan ik er ongestoord van genieten. Ik zal het meteen doorgeven aan Steven Spielberg.

9 opmerkingen:

 1. Transformers is duidelijk geen gemeenschappelijke interesse in deze COMMUNITY.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn enige 3D film (Avatar jaar geleden?) was ook met zo'n elektrische bril, er zat een sensor boven op het montuur, als je afdekt werkt hij niet meer.

  Worden Engelstalige films nog steeds nagesynchroniseerd in Thüringen? Hoe vindt DiH originalton met NL-ondertitels?
  In 3D moest ik aan de ondertitels (in het midden 3thD en soms links of rechts 2thD) heel erg wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom denk je niet dat het een tekenen film waar de kwaliteit ven de tekening heel erg hoog is zodat de mensen net echt zijn?

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Kokor: Ja precies zo'n bril was het met een sensor in het midden. Bij ons in Erfurt en Weimar werken ze met polariserende brilleglazen.

  In Duitsland (en de meeste andere grotere landen, waar ze het kunnen betalen omdat het publiek groot genoeg is) wordt nog steeds nagesynchroniseerd. Junior beviel het goed de film in het Engels te horen. Hij zei dat hij de ondertitels bijna niet leest. Ik lees zelf wel de ondertitels, die gewoonte zit er ingebakken. Als ik eens bewust geen ondertitels lees, dan merk ik dat er best wel veel gemompeld wordt wat ik niet versta.

  Hij spreekt al redelijk goed Engels, en gaat in september 3 maanden naar Engeland. Dus hij is ook erg gemotiveerd om Engels te luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Rob: Ik begrijp de vraag niet helemaal. Bij een tekenfilm of een animatie denk ik in ieder geval aan een uitvoering waarbij duidelijk te zien is dat de mensen niet echt zijn. Als je het verschil niet ziet met echte acteurs dan wil ik weer dat het realistisch is.

  Misschien ligt het ook aan mij en ben ik al zo oud dat ik niet meer flexibel kan omschakelen. Junior bijvoorbeeld merkt veel sneller in een film dat een achtergrondbeeld niet echt maar geanimeerd is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het gros van dit soort films steekt het zelfde in elkaar toch? Zoonlief adviseerde me dringend om er heen te gaan....Vrouwlief wil graag...ik wacht op een erg regenachtige dag....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leo, je kan er best heen gaan. Het beste is de film in te gaan met het idee dat je een tekenfilm gaat zien.

  Ach nee, wie probeer ik voor de gek te houden. Ga er niet heen als je het kunt vermijden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @OZ: Yes ma'm! You can read all about it here. Een Samsung UE40C7700.

  BeantwoordenVerwijderen