3 januari 2011

Praag

Uitzicht op de bruggen van Praag


Het was een kado aan mevrouw HiD voor haar verjaardag: vier dagen naar Praag rond Oud en Nieuw. Zelf ben ik gewend de feestdagen thuis te vieren, maar mevrouw HiD en haar vrienden proberen me al vele jaren ervan te overtuigen dat het leuker is om "zu verreisen".

Mevrouw HiD bezoekt graag grote steden in het buitenland, en dan vooral Wenen en Praag. Daar Praag zo lekker makkelijk te bereiken is vanuit Erfurt, en omdat je in Praag een luxe hotel nog goed kunt betalen met een ingenieurssalaris, viel mijn keuze op Praag.

Een klein defect aan het nieuwe HiD-mobiel zorgde voor een verandering in de planning. De rechter voorstoel zit los, hij schuift de hele tijd van voren naar achteren en terug. Met drie personen in de auto is dat niet te doen, dus reden we met de andere auto. Dat is een oudere Mercedes C180, met automatische versnelling en achterwiel-aandrijving. Wie een klein beetje verstand heeft van auto's, weet dat je daarmee heel slecht door de winter komt. Het kleinste bevroren sneeuwheuveltje is al een onoverkomelijk probleem. En zo moest ik al twee keer uitstappen en de auto duwen, voordat we de stad uit waren. Daarna ging het overigens goed. In Praag zijn alle straten en voetpaden volkomen sneeuwvrij geruimd, hoewel de winter daar minstens even streng is als bij ons. Ik neem aan dat ze er aan gewend zijn en daardoor beter voorbereid. Of er komen zo ontzettend veel toeristen (dat is namelijk zo), dat ze er toe gedwongen zijn. De overtollige sneeuw wordt blijkbaar niet zoals bij ons aan de rand van de weg geschoven om daar een hinderlijk obstakel te vormen, maar afgevoerd naar parken aan de rand van de stad. Eenmaal hulde aan de stad Praag!

Auto nog ingesneeuwd bij ons in de straat (klikken om de plaatjes te vergroten):Auto na anderhalf uur krab- en schepwerk en klaar voor de reis:Een kleine impressie van de sneeuwmassa's in Thüringen en Sachsen. Wat er precies op dit verkeersbord staat kun je alleen nog maar raden:
We reden met de "Navi" (spreek uit navvie), het Duitse verkleiningswoordje voor navigatieapparaat, naar onze bestemming. Het apparaatje voerde ons trouw tot aan de hoofdstad, maar daar aangekomen begon het een beetje vreemd te doen. Het wist opeens niet meer precies in welke straat we waren, het was alsof er lange vertragingen waren bij het ophalen van de informatie. Vriend A. die met ons mee was kent de stad echter goed. Desalniettemin belandden we midden in het voetgangersgebied, waar zich honderden toeristen dicht op elkaar tussen de huizen door wurmden. Met stalen zenuwen en zonder zenuwachtig te worden loodste ik de Mercedes hier stapvoets tussendoor.

Het hotel was mooi en luxe, de kamer een beetje klein voor deze prijsklasse maar wel gemoedelijk. (Hotel Savic, in een straat genaamd Jilska).

We hebben vooral gewinkeld en verschillende koffiehuizen bezocht. Hier zijn we even gezellig in de supermarkt waar mevrouw HiD een paar boodschappen doet op bestelling voor kennissen: tsjechische mosterd en "oblaten". Ik wist niet wat oblaten zijn, alleen dat het iets zoets is om te eten. Ik had echter al zo vaak gevraagd aan mevrouw HiD wat het is en het dan weer spoorslags vergeten, dat ik het niet meer durfde te vragen. Ik zie nu dat de Nederlandse vertaling "ouwels" is, maar dat helpt me ook niet verder.


De gezellige supermarkt:
Vriend A. weet veel over Praag en over van alles en nog wat, en dat is meestal interessant maar soms ook wel eens vermoeiend. Dat ligt er vooral aan dat ik zelf zo een cultuurbarbaar ben; ik ben maar weinig geinteresseerd in geschiedenis en cultuur. Ik ga graag naar een mooi concert en ik bekijk wel eens mooie schilderijen, en dan houdt het ongeveer op. Maar deze reis was zoals gezegd een kado aan mevrouw HiD, en daarom deed ik braaf mee. Behalve bij het winkelen; Da hört der Spaß auf! Zo winkelden we dus twee uurtjes apart. In de Engelse afdeling van een grote boekenwinkel kocht ik het Engelse origineel "Slam" van Nick Hornby. Nick Hornby is een beroemde Engelse schrijver die zeer leesbare boeken schrijft (High Fidelity, About a Boy). Hij schrijft alleen maar over mensen en situaties tussen mensen. Beschrijvingen van landschappen, inrichtingen en andere materiele zaken worden beperkt tot het allernoodzakelijkste, en dat maakt hem voor mij zo sympathiek. In de boekenwinkel heb ik ook nog even "Trainspotting" van Irvine Welsh in mijn handen gehad, het boek waar mijn favoriete film op is gebaseerd. Maar toen ik zag dat grote delen in Schots accent geschreven waren, heb ik dat maar laten liggen.


Een impressie van een paar koffiehuizen:

Een cafe in het grote theater:

In Praag mag je nog roken in veel cafes!


Cafe Louvre:
De oudejaarsavond besloten we buiten door te brengen bij het grote kasteel. We hadden daar 's middags al rondgewandeld en vanaf die plek heb je een mooi uitzicht over de stad. Twee filmpjes van het vuurwerk zijn redelijk goed gelukt. Pas op dat je het geluid van de pc zachter zet voordat je de filmpjes start, ze zijn heel erg luid!

Direkt onders ons was een terras van een cafe-restaurant waar een paar grotere vuurpijlen werden afgeschoten (als er bij een van de filmpjes "not available" staat, probeer dan om de pagina opnieuw te laden, meestal komen ze dan wel):Verderop in de stad werd ook het een en ander in de lucht gejaagd:

In Tsjechie is de euro nog niet ingevoerd, en dus moet je net als vroeger toen je op vakantie ging de prijzen omrekenen. Dat veroorzaakte een vleugje nostalgie. Een euro is 24 tsjechische kronen. Dat betekent dat je de tsjechische prijzen ongeveer met vier kunt vermenigvuldigen, dan een komma zetten alsof het centen zijn, en dan heb je de prijs in euro. Voorbeeld: een dag parkeren kost 650 Kr. Maal vier is dat 2600, dat betekent 26 euro. (Het parkeren was duur, want midden in het centrum in een ondergrondse parkeergarage. Daarmee stond de auto wel veilig afgeschermd tegen het vuurwerk.)

Hier zie je de beroemde historische astronomische klok, waarop je niet kunt zien hoe laat het is. Ik niet. Je kunt in de toren naar boven via een soort galerij/ trappenhuis, of met een futuristische lift. Wij zijn via de galerij naar boven gelopen. Dat was op donderdag 30 december, de dag dat het nog ijskoud was: min twaalf. Boven op de toren stonden we te koukleumen en tegelijkertijd te proberen van het uitzicht te genieten. Hier is het resultaat:

De astronomische klok frontaal:


De lift in beweging met daaromheen de galerij binnenin de toren:De lift in een bevroren beweging:Op 1 januari hebben we een concert bezocht in de Betlehem kapel. De Betlehem kapel lag ongeveer 100 meter van ons hotel vandaan, maar mevrouw HiD en ik presteerden het om verkeerd te lopen. Met een kleine omweg vonden we het dan toch. Ik had het concert uitgezocht en ik dacht dat het door het complete Prague Roal Orchestra gegeven zou worden, maar er bleken slecht vijf leden van dit orkest te spelen plus een solist. Het geheel was dus meer een kamerorkest. Op zich vind ik dat zelfs mooier, omdat ik dan beter de verschillende muziekstemmen kan onderscheiden en de muziek minder complex is. Ze speelden een paar bekende korte stukken, en als hoofdmoot alle vier de jaargetijden van Vivaldi. In de clip zie je een stuk van de Hongaarse dans nummer 5 of 6 van Brahms. Er was erg weinig publiek, wat ik altijd sneu vind voor de muzikanten. Het concert was de moeite waard, vooral de solist en de contrabassist speelden de sterren van de hemel. Bij dit filmpje is het geluid juist erg zacht, dus als je de muziek wilt horen moet je het even harder zetten.

De terugreis was weinig spectaculair, afgezien van het gebruikelijke gekibbel over de rijstijl. Eigenlijk rijd ik fantastisch, maar ik erger me zo over alle andere chauffeurs die zo slecht rijden. En daarover ergert zich dan weer mevrouw HiD, wat mij dan weer ergert. Op zulke momenten probeer ik me aan de raad van Nick Hornby te houden, die hij de schoonmoeder aan de 16-jarige hoofdpersoon van Slam laat geven, als diens vriendin, die per ongeluk zwanger is geworden, hem de huid volscheldt tijdens de bevalling doordat ze beneveld is door de pijn en alle toestanden, en hij kwaad weg wil lopen: Let it go. It is good practice for later when you have the baby. If you have a kid, then you have to 'let it go' about 50 times a day.

Hier zijn in willekeurige volgorde nog wat andere foto's.Een huis met een opvallende beschildering.Een Hollander in Tsjechie die een kunstwerk compleet maakt (let op hoe de beelden naar achteren toe veranderen!):The devil wears Prada:Een stukje van de Joodse begraafplaats. De grafstenen staan zo dicht bij elkaar omdat er niet genoeg plaats is:Een huis met twee klokken, ook in de Joodse wijk. Op de onderste klok staan de getallen in het Hebreeuws:Op de plek waar vroeger het grootste Stalin monument stond van 18 meter hoog, hebben ze nu een ander monster geplaatst. Het heet de metronoom en hij beweegt inderdaad (langzaam):Het schijnt een sport te zijn om op de elektriciteitskabel naar deze metronoom je gympies te gooien. Zo te zien moet je eerst de veters aan elkaar knopen en ze dan net zolang omhoog slingeren tot ze blijven hangen:Vanaf dit punt heb je een goed uitzicht over de stad. Hier met de gigantische televisietoren:En hier nog een keer de bruggen:

Hier vaart een raderboot onder de brug door:
De binnenkant van de dom in het kasteel (ja, de dom staat in het kasteel). Ook hier was het een gezellige drukte:Een soort buste van Franz Kafka aan de gevel van zijn geboortehuis (in Tsjechie heet hij Kafky):Een van de talloze kraampjes waar "trdelnik" wordt verkocht. Een soort gebak van slierten deeg die op cylinders opgerold geroosterd worden en ingelegd met suiker, gemalen amandelen en kaneel. Ook te verkrijgen met Nutella aan de binnenkant gesmeerd, maar dan is het onmogelijk om het zonder kliederen op te eten:

23 opmerkingen:

 1. Oh ja, ik ben daar ook wel eens geweest in Praag en ik had ook een achterwiel aangedreven auto. Toen in Praag was het weer natuurlijk niet zo slecht maar dat het moeilijkheden geeft in de sneeuw is mij wel bekent.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met excuses voor de mensen die zich voor feiten interesseren: ik had geen zin om uit te zoeken hoe de alle cafes, het kasteel, de kunstwerken etc. precies heten. Dat staat vast en zeker al duizend keer beschreven in wikis, reisgidsen en folders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Praag; 32 keer geweest. Beroepsmatig over het algemeen, maar nog steeds diep in het hart zittend als een van de mooiste Europese steden. Natuurlijk, ik heb er iets mee, ken de geschiedenis een beetje van het land en 20 woorden van de taal. Heb nog steeds mijn relaties bij de 'fabriek' waar ik toen mee werkte. Maar als ik dan jouw beeld zie van de stad en al die bekende plekken krijg ik tranen in de ogen. Heimwee, naar een andere dan de eigen stad, wat een raar gevoel. Dat radarschip heb ik nog eens een feestje meegemaakt bij de introductie van een nieuw model. De pleinen, de kerktorens, de begraafplaatsen (Vizchegrad, niet ver van het oude centrum waar de toeristen komen, herbergt ook een prachtige begraafplaats met veel bekende Tsjechen, dirigenten, balletdanseressen, politici, en het uitzicht op de Jhlava is er prachtig)de leuke kroegen, de winkels. Zeker in de buitenwijken is het eten en drinken de helft goedkoper als in het centrum. En de tram of metro kosten bijna niets. Dankjewel voor een mooi verslag over een winters bezoek aan de 'Gouden Stad'...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Leo: Jouw bezoeken hadden met Skoda te maken, neem ik aan. Vriend A. vertelde dat een over-overgrootvader van hem namens Gustav Schmidt samengewerkt heeft met de oorspronkelijke meneer Skoda. En dat de oorspronkelijke meneer Skoda helemaal niet uit Tsjechie komt, maar uit Duitsland.

  Wij zijn alleen in het centrum geweest en in de parken om en nabij het kasteel. En Praag is inderdaad een mooie stad. Nu moet ik er nog eens naar toe met mooi weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ich liebe Prag, und vier Tage ist fuer diese Stadt einfach zu kurz. Zuviel zu sehen (vor allem abseits der Touristenziele), zuviel zu erleben ...

  Bob, mach beim naechsten Besuch in Prag einen Umweg ueber Karlsbad (Karlovy Vary). Sehens- und erlebenswert! (Von dort kommen uebrigens die originalen Oblaten, und der Becherovka.)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Mendian. Becherovka is een borrel, zie ik bij Google. Ik had het al ergens gezien, maar ik kon er niet opkomen.

  Ik heb nog een korte anekdote over een borrel in Praag:
  Na het vuurwerk, waarbij we met zijn drieen twee flessen sekt verwerkt hadden, wilden we nog even naar een kroeg. Ik had het zo koud dat ik absoluut iets warms wilde drinken. Helaas hadden ze geen Glühwein. "Als u iets warm wilt, dan misschien een koffie met een Slibowitz (= andere borrel)?". Ik haalde mijn schouders op, ja, kan ik proberen.
  Ik ben normaalgesproken al geen grote borreldrinker, maar die slibowitz smaakte mij helemaal niet. Laat ik hem in de koffie gieten, dacht ik, misschien wordt het dan wat. En toen werd het pas echt smerig. Ik heb de helft laten staan en de smaak weggespoeld met een paar slokken bruin bier van mevrouw HiD.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob - De Baron von Skoda was een Boheemse meneer die goud verdiende aan de productie van wapens. Hij bedacht het logo (indianentooi) na een bezoek aan de V.S. Auto's kwam in 1928 in het assortiment, maar de basis van die productie ligt bij de heren Vaclav Laurin en Vaclav Klement, die onder de naam Slavia en later L&K heel fraaie en luxe auto's bouwden. Zij waren echte Tsjechen. Waren ze dat niet geweest hadden ze nooit tot de productie van fietsen, motoren en auto's gekomen. Bohemen was indertijd onderdeel van Astro-Hongarije, Pruisen (Duitsland) was de grote erfvijand. L&K produceerde de eerste eigen auto's overigens al in 1905. Jammer dat je niet even naar het Technisch Museum in Praag geweest bent, het had te veel inzicht gegeven in de technische geschiedenis van dit land die zoveel mooier en innovatiever is dan veel mensen in onze streken weten. Skoda was inderdaad de belangrijkste reden voor mijn bezoekjes, maar ook de andere lijntjes met het avondland brachten me daar heen. CSA, de Tsjechische carrier had indertijd mijn logistieke voorkeur toen ik nog op Schiphol werkte en ook de modellen uit die hoek staan uiteraard hier te pronken. Slibowitz is pruimenjenever. Veel te straf voor de Nederlandse smaak. Vergelijkbaar met sterke wodka. Bergerovka is een kruidenjenever die vooral moet worden gedronken in combinatie met een goed maal en een dito glas echt Tsjechisch bier. Het spul bracht me nog wel eens aardig van de leg. Maar zeker lekker....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bob, Sliwowitz (Slivovitsj) is een pruimenbrandewijn uit Servië. Becherovka is een kruidenbitter. Dus is Becherovka een geneesmiddel en geen borrel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Mendian - Dat laatst spul wordt je door Tsjechen ook telkens als zodanig aangeraden. Onlangs was ik fiks verkouden, dan neem je een glaasje van dat spul, het brandt wat, je neus moet je even dicht houden, maar het geeft wel lucht...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Had je dit niet of 5 berichtjes kunnen verdelen? Ben helemaal moe van het lezen en kijken. :-)

  Overigens allemaal erg mooi. Zelf ben ik maar 2 dagen in Praha geweest. Dat is zo'n tijd terug dat hooguit de Vltava nog hetzelfde is.

  Ik vind de foto met de 'wederopbouwmissie' heel apart.

  Destijds vond ik hun tankjes schattig. Ze stonden met z'n 5'en achter elkaar op een treinwagon. Later in Beieren trof ik het Amerikaanse speeltuig, die 3x zo breed hoog en lang waren. En die hadden wel geld om er mee te touren.

  Trouwens ook nog in het Skoda-hotel te Plzen overnacht. Toen een zwartgrauwe stad die niet onderdeed voor het vieze Edinburgh.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi verslag Bob.
  Wij waren een paar jaar geleden in Praha in de zomer (ook heel veel toeristen).

  Is de autobahn vanaf Dresden nu klaar, we moesten toen nog een stukje langs de Labe (ook mooi).

  Had jullie ook zo'n toeristenpas voor alle synagoges? Ik heb toen die vakantie Kafka gelezen. Die schreef oorspronkelijk Duits, geen Tjechisch.

  High Fidelity, een van mijn favoriete films! Is het boek ook mooi?

  Leuk strijksextet?, 2 violen, altviool, 2 celli? en bas?

  Dat mlrt stopt met loggen is tot daar aan toe, maar dan verwachten we wel reacties van haar aangepast aan de lengte van het log.
  Is mlrt soms nog nooit in Praag geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Was het een lang blog dan? Niets van gemerkt. Ik had nog wel meer gelust.

  Nee ik ben nog nooit in Praag geweest. Ik ben er zomer 2009 wel vlak langs gekomen. We reden in de file op de rondweg en hebben de buitenkant van de stad gezien en geroken. We twijfelden nog of we er 'even' in zouden gaan maar zoonlief vond dat geen slim plan. Hij was er met school een keer 5 dagen geweest en dat was al vrij kort. Een middagje Praag leek hem waanzin, zeker bij 30 graden en met een flinke auto die je niet 1-2-3 parkeert.
  Mrjn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Xiwel: Je bedoelt waarschijnlijk die foto van het kunstwerk met de Hollander ervoor? Ik vind het wel een interessant kunstwerk, ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @CoW: De snelweg is er, maar hij is nog niet helemaal af. Het is wel de snelste verbinding, we hebben er via de snelweg 4 uur over gedaan. Volgens de navi doe je er met de andere route anderhalf uur langer over, terwijl die bijna 100 kilometer korter is.

  De synagoge heb ik alleen van de buitenkant gezien, dus ik weet ook niet of je daar een pas voor nodig hebt.

  Van Kafka heb ik geloof ik twee boeken gelezen. Vreselijk deprimerend, daar moet je sterk voor in je schoenen staan. "Het proces" was er een van. Het grappige is dat je daarna in het dagelijkse leven situaties tegenkomt die je daarann doen denken. Ik heb ook wel eens gehoord dat Kafka het eigenlijk grappig bedoeld heeft, als parodie.

  High Fidelity heb ik dus niet gelezen. Wel About a Boy, A long way down, How to be good, Juliet Naked, en nu Slam.

  Het kamerorkest bestond uit: twee eerste violen, een Bratsche, een cello, een contrabas, een soort cembalo, en nog een solist op viool die er pas bij kwam voor de vier jaargetijden van Vivaldi. Ik had de indruk dat de twee eerste violen groter waren dan de solo-viool, dus waarschijnlijk waren die twee eigenlijk alt-violen.

  Als de Molrat niet oppast, dan krijgt ze nog een blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. PM naar Marjan:
  Bij je nominatie van de blogparel werkt je link naar mijn blog niet. Ik heb dat ook gehad, in het formulier worden te lange links afgekapt. Je kunt in dat geval een verkorte link (zoals bij twitter) ingeven.

  - Ik houd alles in de gaten -

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Bob: Kafka, ja daar heb ik wel mee kunnen lachen. Een heel goede schrijver. Zo worden ze niet meer gemaakt, want zulke mensen gaan tegenwoordig in therapie. Dan hoeven ze niet meer zulke boosaardige humor te ontwikkelen om te overleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Bob: Ik bedoelde de muurschildering waar afwisselend tanks en graafmachines over een oneindige 8-baan gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het begin van Het Proces vond ik ook vreselijk grappig. Dat ga ik zeker nog weer eens lezen; daarna komen er ook erg grimmige stukken.

  Die rondweg van Praag wordt een klein wereldwonder, volgens mij. Wij zaten aan de Vltava nabij hele hoge bruggen in aanbouw, direct gevolgd door tunnels door een heuvelrug.

  Keurig, mlrt en weer echt mlrt om zich er met een drogredenatie uit te redden.
  Voor mlrt geldt de blogloos-reactierichtlijn: aantal reactiewoorden is minimaal het aantal logwoorden gedeeld door 16. Idem voor het aantal tekens.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bob, ik heb der Peter (terug) gemaild.
  Van Emigrant had ik een te oude parel ingezonden.
  Jammer. Ik heb een nieuwere gestuurd maar ik vond de oude leuker.

  CoW, in blogland zijn de meningen verdeeld over lange reacties en lange blogs.
  Ik houd van allebei. Kort, krachtig en kernachtig heeft meestal mijn voorkeur.
  Bij een langere tekst lopen de kwaliteitswensen snel op. Het moet dan echt boeiend, leuk, informatief, spannend, goed geschreven of verrassend zijn, wil ik het met plezier uit lezen.
  mrjn

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een topblog, Veel goede informatie. Zelf heb ik een website http://www.winterbanden-duitsland.nl met informatie over als je op vakantie gaat in Duitsland of daar doorheen moet ivm vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen