2 december 2010

Winterplaatjes

In het kader van de wedstrijd "Wie heeft de beste winter?" tussen Nederland en Duitsland, hier enkele plaatjes om mijn claim kracht bij te zetten (klikken om te vergroten):

WINTERFIETS
mooi plaatje toch?


WINTERKATER


WINTERAUTO (van een buurman)

38 opmerkingen:

 1. Tuurlijk hebben de Duitsers betere winters! daar heb ik nou nooit aan getwijfeld. Toen de winters maar niets anders leken te worden (een paar jaar geleden, weten jullie nog?) dan eindeloze herfsten heb ik wel eens overwogen om de kerst in Duitsland te gaan doorbrengen. Voor de sneeuw!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o en trouwens.... even informeren: is sinterklaas nog langs geweest dit jaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rob: Doe eens een korte weather-update uit Virginia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is die fiets van jou Bob??? Verwaarloos je die zo??? Die van mij staat in de schuur, onder een hoes, wintervrij. De auto heb ik gisteren ook even vastgelegd op een foto. Onder de sneeuw. Pracht gezichtm, maar ik moet er zo mee weg, en dan is het toch even minder leuk. Die troep moet er allemaal vanaf. Wat de winterbanden voor fietsen betreft; die blijken hier te bestaan. Ze zijn alleen erg duur, iets van zeven tientjes per stuk, zonder montage. Maar dan krijg je een veel betere wegligging en ook het remmen gaat beter. Poezen komen bij ons niet buiten, die vermaken zich met de live televisie die zich hier in de tuin afspeelt, vogels die in grote aantallen komen schaften...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tóch ziet het eruit als een warme deken.
  De mensen op straat zijn nóg vriendelijker als er een pak sneeuw ligt, merk je dat ook Bob?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Leo: Dat is mijn oude fiets, die staat achter het huis. Die krijgt morgen winterbanden en dan wordt dat mijn winterfiets! Vanmorgen heb ik hem in de kelder gezet om alvast te ontdooien!

  Hier is een goed artikel (Duits) over winterbanden voor fietsen. Natuurlijk is het voor Nederland minder interessant, maar toch:
  KLIK

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Tham: NOG vriendelijker? Dat kan haast niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. (Winterbanden model "Schwalbe Stud" voor de fiets kosten 40 euro per stuk bij de fietsenmaker, online kun je ze goedkoper krijgen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch is het een leuk plaatje, die fiets in de sneeuw. Voorlopig brengen en halen we de kinderen. Als het lang zo blijft winteren dan moet ik ook maar winterbanden regelen voor hun fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Marjan.. is het heel erg barbaars.. puberzoon fietst elke dag naar school nog steeds en wil dat blijven doen deze winter. 15km heen 15km terug . Hij vind zichzelf zo stoer, wordt door zijn broers geprezen om zoveel moed. Toch heeft hij het niet koud gehad zegt tie. Ik vond het zielig, beloofde hem 100 euro als hij de winter met de bus zou gaan.. hij lachte me uit en vond me een watje ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. WATTTE??? SINTERKLAAS NOG NIET GEWEEST???

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ZWARTE PIEEEEET! ZWAAAARTE PIEEET!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Thamara, wees er blij mee joh, doe mij één zo'n kind. Ik heb alleen maar watjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Thamara: Dappere jongen, hij doet mij aan mijn vader denken, die ook altijd op de fiets ging, 17 km, geloof ik, ook in de oorlog, en een alternatief was er voor hem niet. (Nee, die dapperheid heb ik niet van hem geërfd helaas).
  Wel iets moois van deze tijd vind ik het zog. thermo-ondergoed, gemaakt van een nieuw uitgevonden textielsoort, waarmee je onder barre omstandigheden echt warm blijft. Je kent het zeker wel? Alleen een puberzoon wil daar misschien niet aan; is echt mega onstoer.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Es gibt kein schlechtes Wetter, es gibt nur schlechte Kleidung, heb ik wel eens gehoord. Ik ben nog niet aan het thermo-ondergoed. Dat lijkt me lastig, als je maar 10 minuten in de kou bent en dan de rest van de dag op je werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Marjan, Deze zoon is een autisje.. mss dat dat scheelt? De 6 broers boven hem gingen echt met de bus s winters hoor.
  Maar ik wil er best een met je ruilen, graag zelfs.. doe mij de tweeling maar dan..!
  Dat knulletje van jou die mijn woordkeus verbeterde.. !! Daar kan ik nog wat van leren!! Heej.. wat denk je van Puberruil? Ik denk alleen dat na afloop jij met al mijn jongens zit.. lol
  Want wie wil er nou niet zo'n mams als jij?!

  Nee Emigrant toch.. thermo-ondergoed.. dat trekken pubers niet aan hoor. Ik ook niet trouwens want onze leus is; wie mooi wil zijn moet kou lijen ;))
  Maar weet je wat hij nu doet? Drie joggingbroeken overelkaar.. rekt meee en op school trek je gewoon de bovenste desnoods uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh jee, daar ga ik dan met mijn watjes. De meiden dragen bijna allemaal een panty of legging onder hun broek als het koud is. Mijn zoon van 13 had afgelopen maandag wel een soort thermo ski-onderbroek aan onder zijn spijkerbroek. Hij had niet eens het hele stuk gefietst, alleen maar naar de bushalte, 4 km van huis.
  Wat Bob al zag aankomen, hij had er toen hij eenmaal op school was behoorlijk last van.

  Die thermo-legging had ik vorig jaar, in de brugklas, voor hem gekocht. Zijn school is 16 km van huis.

  Hij zorgde dat zijn klasgenoten het niet zagen. Als ze gymles hadden trok hij eerst op de WC dat ding uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. kijk Majan. je hebt dus ook een hele stoere zoon! Zie je nou wel! Eerst uittrekken voor ze hem zien.
  Ik ken het thermospul niet, is zeker degelijk om te zien?
  De Hulk heb ik er weleens over gehoord maar die gebruikte dat weer voor andere doeleinden dacht ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Marjan , moet jij trouwens niet twitteren op dit uur?

  We krijgen morgen een sneeuwbui van 8 tot 3 wordt er net gezegd.. nou Bob, zet je muts maar op ipv maak je borst maar nat... het komt vast ook jou kant op.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja het is uncool dat thermo spul, zo dacht ik er natuurlijk vroeger ook over. Het woord zegt het trouwens al. Maar ik was eens in januari in Zweden, bij -20 en -25 graden en dan verdwijnen zulke overwegingen als sneeuw achter de sproeiwagen. Gauw naar de winterboer, daar heb ik twee setjes gekocht en daar heb ik nu nog plezier van. Of liever gezegd weer.
  Twee jaar geleden scheurde ik namelijk mijn meniscus, zomaar, zonder aanleiding. De arts wist echter toch waar het van kwam: ik had bij -8 gefietst en daar kon die meniscus niet tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De winterboer? Verkoopt zo'n man alles wat met de winter te maken heeft? winterpenen enz ook?
  En s zomers zonder werk of is hij dan Ijsboer? Die naam kan hij in de winter ook wel houden dan. ijskoud.

  Dat een mmeniscus kan scheuren door kou wist ik niet. Of wordt zo'n spier zo hard voor de kou dat hij daarom scheurt als er spanning op komt door bv fietsen?
  Had je het kunnen voorkomen door niet in zulke barre kou te fietsten Emi?

  ( Marjan je bent zeker weer aan het gedicht nr vier bezig? Of ben jij nu aan de beurt om nagel te bijten? )

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh, dat meniscusverhaal vind ik wel griezelig. Was dat een lange rit?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Thamara, ben je nog wakker? Ik heb er tien af nu. Als iedereen er zoveel bakt wordt het een lange avond morgen. Ik heb net getwitterd dat het niet meer lukt om gemene gedichtjes te maken. Ik word oud, mild, suf, week en slap. Arme kinderen. Ik hoop dat ze elkaar goed beet nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. De meniscus ging eraan bij -8 na een stadsritje van 10 minuten, overwegend heuvel af. Ik had spontaan besloten naar het theater te willen die avond en had er even flink vaart in gezet om nog op tijd te zijn. Inderdaad had ik kunnen voorkomen door niet in de kou te fietsen, of hem warm in te pakken. Maar ja, voor die tien minuten ... . Ik heb ook gedacht, dat houd ik wel even uit. Het was de meniscus van mijn "goede" been helaas. De andere knie was al chronisch kapot. Maar te vermoeden is dat mijn knieën allebei aan hun eind zijn. Door aanleg misschien, door forceren bij fietsen en aikido vroeger? Bovendien heb ik helaas een nog jonge geest in een al tamelijk oud lichaam, dat zal ook een rol spelen. Op een dag krijg ik een of twee nieuwe knieën, dan ren ik de heuvel weer op en val tien kilo af.

  De winkel die ik de Winterboer noemde verkoopt geen penen nee, maar is eerder te vergelijken met Bever Zwerfsport. Winteruitrustingen en alles voor trekkers. 's Winters verkopen ze winterspul, 's zomers gaan ze over op zomerspul. Omdat er in Zweden meer te trekken en meer winter is, zijn zulke winkels nogal groot. En omdat er met die temperaturen niet te spotten valt is de kwaliteit van de pooluitrusting uitstekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik heb het moeten doen met de zeeman, en die had zelfs geen handschoenen meer. Ook geen wollige binnenzolen. Het is behelpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dat verhaal van die meniscus van Emigrant is inderdaad verontrustend.

  Kunstknieën zijn best goed en daar lopen hele mensenmassa's mee maar je bent na zo'n operatie een paar weken volledig hulpeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. En toen ging het vanochtend sneeuwen en dat ging een paar uurtjes door. Ingesneeuwd raken is best heftig, maar in Haarlem was het goed te doen. We zaten in goed gezelschap, warm en toen alles voorbij was even de bromtol uitgegraven en onderweg. Een puinhoop, want mensen zijn bang voor elke vlok sneeuw op hun weg zo lijkt het. Thuis moesten we 30 cm sneeuw voor de deur vandaan scheppen en de voor- en achtertuin vrij maken van de sneeuwoverlast om nog ergens in en uit te kunnen. Het is echt winter hier, en dan komt er ook nog ijzel aan nu....Heftig! Wat dat thermo-ondergoed betreft, ik kocht ooit een paar t-shirts van dat soort in Duitsland. Grijs gekleurd, maar heerlijk warm. Een Jaeger-onderbroek gaat me wat te ver, maar er blijken ook militaire ondergoedjes te zijn met verwarming, kijk, dat lijkt me wel iets. Overigens reed ik vroeger zomer en winter op de brommer naar mijn werk op Schiphol. Gewoon pyjamabroek onder het pak, daaroverheen een dikke gevoerde regenbroek en vijf lagen kleding als bescherming van de bovenkant van het lijf. Meest vervelende was wel als je weer eens onderuit ging. In het Amsterdamse Bos, daar mocht je toen nog doorheen op de brommer, werd nooit gestrooid....

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hmmm, hulpeloos, dat lijkt me wel wat, me lekker later verwennen in zo'n Duits herstellingsoord. Zet u het daar maar neer, zuster.

  Een aanzienlijk jongere collega van mij had het ook aan haar knie, kreeg een ongelukje waardoor de arts meende dat een nieuwe knie nu onvermijdelijk was. Ze is geopereerd en stapte na twee weken weer rond met krukken, vond het niet nodig de lift te nemen en loopt nu, na vier weken, weer langzaam zonder krukken. Zij is barones en zeer goed gelieerd met iedereen en nog wat. Zij wist dus meteen de juiste arts in de juiste kliniek te mobiliseren, in een raar stadje hier verderop.

  Ik kwam twee uur geleden terug uit Frankfort, alles is goed gegaan, maar de laatste tien kilometer sneeuw, was niet prettig. Morgen thuisblijven wegens ijzel. Beetje studeren dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Eerste ervaringen met winterbanden op de fiets:

  Je mag geen wonderen verwachten, maar je kunt tenminste vooruit komen. Dat is met normale banden onder deze omstandigheden volkomen onmogelijk. Grappig is dat je soms op de fiets nog zekerder bent dan de voetgangers. Veel bekijks en commentaar van voetgangers als je door de glibberige sneeuw en over de stukken ijs fietst (doet me denken aan de ligfiets). Het verschil is ongeveer net als met de auto: met zomerbanden kun je door de straten hier niet meer rijden. Met winterbanden gaat het wel, maar je moet wel langzamer en voorzichtiger rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Fietsen zouden drie of vier wielen moeten hebben, met dit weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Leuk te horen, deze ervaring. Maar omdat in Marburg de winter toch minder extreem is begin ik er maar niet aan.
  Het lullige is ook, dat veel straten uiteindelijk wel schoongeruimd worden, maar waar wordt de sneeuw heen geschoven? Inderdaad, op de fietsstrook.
  Ik wil een draagstoel, met vier slaven. Ze krijgen moonboots tegen koude voeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Bij ons rijdt iemand rond op een ligfiets met drie wielen. Hij heeft een of andere handicap, ik weet niet precies wat. Daar kun je wel aan zien hoe veilig dat soort fietsen zijn (met drie wielen). Hij rijdt zelfs nu in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Emigrant, leuk idee die draagstoel maar zelf krijg je het dan pas echt koud. Zo'n driewielfiets lijkt me ideaal. Ik zag vanmorgen nog een scholier akelig onderuit gaan met zijn fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik denk ook, dat als ik voor een ligfiets zou kiezen het een 3-wieler gaat worden. Maar ik denk dat je die dingen dus helemaal de trein niet in krijgt. In mijn laatste vakantie heb ik veel gebruikgemaakt van de trein om stukken te overbruggen. In Duitsland gaat dat beter dan in Nederland tegen een lager tarief, veel meer ruimte en een veel betere instap/inrit. En er wordt goed gebruik van gemaakt, vaak tref ik een medefietser of 10 in de fietsenruimte. Maar ondanks dat het ik er nog nooit een ligfiets gezien, geen 2-, 3- of nogmeer-wieler. Ik meen dat ze in Nederland niet mogen tenzij het een vouwligfiets is. Maar mogen ze in Duitsland ook niet? Of is het gewoon niet te doen om zo'n ding vertikaal in de lift of zeulend de trap op op een perron te krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik ben met mijn ligfiets op de trein naar Dresden geweest. Verboden is het niet. De ligfiets te dragen is wel iets lastiger dan een gewone fiets, omdat de stangen niet op een handige plek zitten waar je ze beet kunt pakken. Ik draag de ligfiets meestal met een hand aan het stuur en de andere hand aan het zadel. En dan is het nog zo dat je op veel stations trappen op en af moet lopen, wat met een gewone fiets al geen pretje is.

  Een ligfiets is vaak (niet altijd) zwaarder dan een gewone fiets. Een driewieler is nog een stuk zwaarder. (Met een driewieler kom je wel de steilste hellingen op, omdat je heel langzaam kunt rijden zonder om te vallen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Plaatje terug: http://xinix.web-log.nl/xinix/alkmaar17dec2010.jpg

  De foto hierboven is van een ochtendje sneeuwen in Alkmaar, waar doorgaans weinig valt en nog minder blijft liggen aangezien we dicht bij de warme Noordzee zitten en de stad erg dicht bevolkt is. Je kan dus bedenken dat er buiten de stad wat meer ligt.

  We hadden rond begin-December ook een cm of 20 gehad, maar dat was na een week weg. Dat hierboven zal waarschijnlijk ook maar een paar dagen blijven liggen.

  BeantwoordenVerwijderen