13 december 2010

Meer van dit soort aanslagen aub

Van mij mogen er meer van dit soort stuntelige aanslagen gepleegd worden zoals de laatste in Stockholm. Een amateur die zes bommen aan zijn lichaam had bevestigd waarvan er maar eentje afging, zodat hij alleen zichzelf in de lucht blies en twee omstanders licht verwondde. Als alle terroristen zo te werk gaan, dan lost het probleem zich vanzelf op!

Was er niet een tijdje geleden ook zo een aanslag die zo spectaculair de mist in ging? Een terrorist had een bom in zijn onderste lichaamsopening verstopt, organiseerde een gesprek met een hoge Arabische ambtenaar die hij wilde doden, en blies alleen zichzelf op. Hier vind je het verhaal.

En toen was er die "aanslag" in New York, waarbij alleen een geparkeerde auto werd beschadigd.


Waar zijn de echte professionele terroristen? Zijn er daar gewoon niet zo veel van? Is de steun voor Al Qaida aan het slinken? Hebben de overspannen veiligheidsmaatregelen van de Westelijke landen onverwacht toch succes?

16 opmerkingen:

  1. Dit zijn blijkbaar levensmoede jongemannen met een scheikundedoos. Niet iedereen krijgt de kans om naar de bommenacademie in Waziristan te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien doen ze het expres zo knullig, zijn het aardige jongens die het niet zien zitten om een heleboel onschuldige mensen op te blazen maar die wel martelaar willen worden. Een dode martelaar kan in hun ogen eervoller lijken dan een levende loser te zijn.

    Dat woord onverwacht in de laatste regel, wat bedoel je daarmee? Had je het idee dat de maatregelen tekort schieten en dat we aanslagen konden verwachten of dat de maatregelen hoe dan ook overbodig waren en misschien toch zinvol blijken te zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Marjan, zo een menslievende interpretatie had ik niet verwacht. Heel verrassend, maar jammer genoeg waarschijnlijk niet waar. Jongens die wel willen sterven in de heilige oorlog, maar liever geen slachtoffers maken...

    Dat woord "onverwacht" is meer een persoonlijke interpretatie van mij. Ik had het niet verwacht. Ik ben van mening dat de veiligheidsmaatregelen vooral publiciteitswerking hebben (de mensen gerust te stellen), en daarnaast politiek gemotiveerd zijn (van de gelegenheid gebruik maken om maatregelen door te drukken). Dat er daadwerkelijk terroristisch aanslagen voorkomen worden ligt meer aan de intensievere recherche op de achtergrond van de anonieme politie-ambtenaren, dan aan de "maatregelen" van politici zoals beveiligingscameras, massale data-opslag van telefoongesprekken, bespioneren van pc's etcetera.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Emigrant: Waarschijnlijk zijn er wachtlijsten voor dat soort opleidingscentra. Zou je worden ingeloot? Kan je iemand omkopen om erbij te komen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Marjan: Er zal wel geselecteerd worden, op agressie, destructiviteit, beïnvloedbaarheid en technische handigheid. Een paar jaar geleden hoorden we hier wel over de werving van Duitse rotjongens om daarheen te gaan; tegenwoordig niet meer. Ook in mijn omgeving is de animo voor terrorisme blijkbaar afgenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bob, hoezo verrassend? Wat denk jij dat er in een zelfmoordterrorist om gaat vlak voordat hij of zij op het knopje drukt? Zo iemand kijkt om zich heen, ziet kleine kinderen, vrolijke mensen, mooie mensen, oude mensen en realiseert zich dat al die mensen een minuut later dood zijn. Je kunt je toch niet voorstellen dat hij of zij daar geen moeite mee heeft?

    Over dat 'onverwacht'; helder antwoord maar ook een dubbel antwoord. Ik zie het in Nederland ook. De overheid probeert ons gerust te stellen en tegelijktertijd bang te maken. Neenee, de islam is niet gevaarlijk, er zijn in Europa geen terroristen en als ze er zijn hebben we ze op tijd in beeld maarrrrr voor de zekerheid houden we iedereen extra in de gaten en bel vooral de politie als je ergens een verdacht koffertje ziet staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Marjan, je gaat ervan uit dat die mensen op jou lijken, maar die zijn gehersenspoeld. Als die om zich heen kijken dan zien ze perverse gedegenereerde Westerlingen. Ze doen heel erg hun best om dat zo te zien. Maar ik vind het wel lief van je.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bob, ik denk eerder dat ik er van uit ga dat alle mensen als het er op aan komt op elkaar lijken. Je twijfelt zelf ook. Je schrijft: 'ze doen heel erg hun best om dat zo te zien'.
    Ik moet denken aan het liedje van Sting, heel lang geleden:

    In Europe and America, there's a growing feeling of hysteria
    Conditioned to respond to all the threats
    In the rhetorical speeches of the Soviets
    Mr. Krushchev said we will bury you
    I don't subscribe to this point of view
    It would be such an ignorant thing to do
    If the Russians love their children too

    How can I save my little boy from Oppenheimer's deadly toy
    There is no monopoly in common sense
    On either side of the political fence
    We share the same biology
    Regardless of ideology
    Believe me when I say to you
    I hope the Russians love their children too

    There is no historical precedent
    To put the words in the mouth of the President
    There's no such thing as a winnable war
    It's a lie that we don't believe anymore
    Mr. Reagan says we will protect you
    I don't subscribe to this point of view
    Believe me when I say to you
    I hope the Russians love their children too

    We share the same biology
    Regardless of ideology
    What might save us, me, and you
    Is if the Russians love their children too

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Veel van de Kamikaze-piloten uit de Tweede wereldoorlog vlogen ook zichzelf te pletter naast hun beoogde doelen. Zonde van man en vliegtuig. Maar het psychologisch effect was groot. Ik ben Londen en Madrid nog niet vergeten. Ook Lockerbie niet. Dus laat men maar screenen....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja die gehersenspoelden kijken na het avondgebed graag nog eens in het internet na hoe pervers en gedegenereerd die halfnaakte blondines zijn. Om hun verontwaardiging vuur te geven natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Emigrant - Haha, ik denk dat met uitzondering van de echt integere gelovigen, dit voor veel van die kakelaars wel eens waar zou kunnen blijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oei...Ik ben gehersenspoeld....
    Maar zonder avond gebed, kijk ik graag op internet.. maar niet naar blondines,, en ook niet om verontwaardigd te zijn, maar om in stilte te genieten ;))

    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een stukje uit de Volkskrant van vandaag, uit een interview met twee 'extremisme-onderzoekers.'

    'De angst voor terrorisme
    was groot vorig jaar en
    kreeg veel aandacht van
    de politie, terwijl in Nederland
    nauwelijks iets
    is gebeurd. ‘De politie is vrij frequent
    uitgerukt voor lege koffers,
    laptoptassen, poederbrieven, vuilniszakken
    en plastic tasjes’, zegt extremisme-
    onderzoeker Jaap van
    Donselaar van de Universiteit Leiden.
    Meestal bleek het vals alarm.
    ‘Het meest bizarre voorval was een
    zwart balletje dat werd aangezien
    voor een handgranaat. Bij nader onderzoek
    bleek die bal van rubber en
    onderdeel te zijn van een fietstoeter.’
    Van Donselaar voert samen met Peter
    Rodrigues, onderzoeker bij de Anne
    Frank Stichting, de redactie over
    de negende Monitor Racisme & Extremisme
    die vandaag verschijnt.
    Voor het eerst zijn ook vormen van
    islamitisch extremisme opgenomen.
    Dat werd tijd, vinden Van Donselaar
    en Rodrigues, want het radicaal-islamitisch
    gedachtengoed wordt gezien
    als de grootste terroristische
    dreiging van het laatste decennium.
    De onderzoekers kregen gegevens
    van het Korps Landelijke Politiediensten
    over 2009 (bijna 400 incidenten).
    ‘Goed dat het korps die data
    heeft verstrekt’, zegt Rodrigues. ‘De
    politie maakt zich daarmee kwetsbaar.
    Je kunt makkelijk grappen maken
    over loze incidenten. Maar het is
    belangrijk dat we inzicht krijgen,
    bijvoorbeeld waar de menskracht
    aan wordt besteed.’
    Van Donselaar: ‘Je kunt ook redeneren:
    prima dat de burger en de politie
    zo alert zijn. Want het zal maar
    net raak zijn met die ene verlaten tas
    in de trein. Met ons onderzoek raken
    we het hart van de discussie over terrorismebestrijding:
    of al die inspanningen
    nodig zijn om dat ene mogelijke
    gevaar te kunnen verijdelen.’
    .......


    Ik neem aan dat de discussie in deze laatste zin in veel West Europese landen vergelijkbaar gevoerd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Marjan - Het is ook een prima excuus om niets te doen en af te wachten tot de grote klap een keer komt. Maar veel van die extremisten zijn ongeletterd, anders kies je niet voor die richting, en weten nauwelijks waar Nederland ligt. En als dat dan al met moeite gelukt is, komen ze voor de grote steden. Kleine plaatsen of dorpen slaan ze dan over. Dus zijn koffers en tassen die daar onbeheerd gevonden worden vast gewoon vergeten bagage. Kijk, op Schiphol, in de Bijenkorf of op het CS van Amsterdam zou ik me wel zorgen maken, maar een koffer in Grubbenvorst is vast geen aanslag. Of die terreur moet zich specifiek tegen militairen richting die vanuit die fraaie provincie in de zandbak van Afghanistan heilig stof hebben betreden. Ooit, aan het begin van de 20e eeuw waren er ook allerlei extremistische aanslagen. Nooit in Nederland! Pas in de jaren zeventig kregen we er mee te maken. Gijzelingen, kapingen en zo meer. Het had ons al wakker moeten maken, maar dat deed het niet. En terecht. Want je gek laten maken door een stel mafkezen die menen dat als zij gemaskerd een boodschap voorlezen in de woestijn, dat de echte mannen en vrouwen van Stavast dan meteen in hun schulp kruipen, hebben het mis. Weleens van de VOC, De Ruyter en Tromp gehoord schurken? Scheer je weg...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Leo, ik pleit niet voor niets doen. Ik heb het idee dat de Nederlandse politie en veiligheidsdiensten op een nette, integere manier proberen een juiste koers uit te stippelen.
    In hetzelfde artikel als waar ik hierboven uit citeerde stond ook dat ze worstelen bij het zoeken naar een balans: de burger veiligheid bieden maar niet elke moslim die een baard heeft of scheikunde studeert meteen als verdachte zien.

    BeantwoordenVerwijderen