28 juli 2008

Is Cuil cool? De nieuwe zoekmachine

Met veel bombarie is van het weekend de nieuwe zoekmachine CUIL gelanceerd, die zichzelf aankondigt als de opvolger van Google. Je moet maar durven; bescheidenheid is natuurlijk nooit het sterkste punt geweest van ondernemers in de USA.

Opgericht door een paar ex-medewerkers van Google met veel ervaring hebben ze in ieder geval de nodige expertise in huis.

De start-up is nogal bumpy geweest. Vanmorgen was de Site offline. Op het moment is het zo dat je alleen de eerste pagina van de zoekresultaten kunt zien. Laten we dat vooralsnog maar als kinderziekte afdoen.

Een paar van de sterke punten zijn:
- Snelle aktualisiering van de indexering. Als je bijvoorbeeld vanmorgen een zoekwoord ingaf dat geen resultaten opleverde dan is de kans groot dat het een paar uur later meerdere duizenden treffers oplevert.
- De privacy wordt gegarandeerd. Er worden geen zoek-gewoontes of adressen of andere informatie van gebruikers opgeslagen.
- De opmaak van de zoekresultaten ziet er veel netter uit en is beter leesbaar dan bij alle andere zoekmachines. Bij iedere treffer wordt ook een plaatje getoond.
- Ze claimen een indexeringstechniek te hebben die goedkoper is omdat het minder arbeidsintensief is dan bij andere zoekmachines.

En hoezo die rare naam? Cuil betekent kennis in het Iers, en wordt uitgesproken als cool.

Is het nu een betere zoekmachine? Ik ga het in ieder geval een tijdje proberen, al is het alleen maar omdat geen enkel monopolie goed is voor de markt. (Overigens gebruik ik normaalgesproken Yahoo).

Hmmm.. zo wordt het natuurlijk niets:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten