5 mei 2011

Ik ben

Ik ben de moraalridder. Ik ben een goed mens. Ik doe geen oneerlijke dingen, geen slechte dingen, geen egoistische dingen, en als ik ze wel doe dan is het per vergissing, uit onwetenheid, verstrooidheid of onnadenkendheid. Sommige mensen noemen me naief. Ik ben extreem kritisch, zowel op mezelf als op andere mensen. Ik ben die kennis op wiens oordeel je onbewust vertrouwt. Als ik je goed beoordeel, dan voel je je goed, omdat je weet dat ik niet vals kan zijn. In dat opzicht ben ik net als Woody, de "domme" barkeeper van Cheers (gespeeld Woody Harrelson). Mensen verzwijgen hun slechte daden voor mij, uit angst voor mijn oordeel.

Ik ben jouw geweten.

13 opmerkingen:

 1. Hoi Bob,

  Naief kan ik wel in volgens ;-)
  Moraal ridder en kritisch? Volgens mij zijn er maar twee mensen (mijn opa en jij) die mij altijd hebben geaccepteerd zoals ik ben zonder te klagen. Dus ik kon dit stukje niet helemaal volgen. Ik vroeg me soms af of het wel over jezelf ging of over iemand anders.

  Ik zie mezelf meer als de moraalridder.

  Groeten,

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan heb ik waarschijnlijk andere maatstaven als de meesten. Zolang als je oprecht bent, kun je bij mij niet veel verkeerd doen. Mijn kritiek richt zich op moraal en eerlijkheid (of de afwezigheid daarvan). Dat is niet iets dat ik bewust wil of dat ik met opzet nastreef. Het zit erin gebakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Last van mijn geweten als reisgenoot? Nee! Wel van de vroeger opgelegde begrippen van wat goed en slecht zou zijn, wat wel kan en wat er zoal zondig is. In die zin lijkt dit blog weer op veel wat in het vorig bij hele groepen lieden in de bol en de geest is geplant. Als ik echt een geweten zou hebben dat zo kritisch functioneerde sliep ik nu echt heel slecht...ook al heb ik maar weinig op dat geweten ge-upload dat het daglicht niet kan verdragen....Maar dan toch....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. *heft vinger op tegen Leo maar kan de zere plek niet vinden*

  Is Leo oprecht? Dat is de essentiele vraag. Belangrijker dan het feit of hij gelijk heeft.

  Wat goed en slecht is, is het nodig dat iemand ons dat vertelt? Of weten we het eigenlijk van binnen? Eigenlijk weten we het, alleen we luisteren vaak niet naar die stem. En daarom zijn er goede vrienden als ik, die je op je fouten wijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn geweten is toegeschroeit... ;))
  Bob ik moet weg nu.. maar kom vanavond erop terug.Leuk om er zo in de auto over na te denken..wat mijn geweten doet.Ik verzwijg niets..
  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor de duidelijkheid: dit gaat dus wel over mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ohhh het gaat hier om jou geweten dat spreekt? Ook goed. Een mooi geweten heb je dan.. eerlijk en oprecht(altijd?)
  Wil je nu mijn slechte daden horen? Want ik heb geen angst voor jou of mijn geweten hoor ..*lol* ik ben niet zo kritisch .

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moralisten sind Menschen, die sich dort kratzen, wo es andere juckt. (Samuel Beckett)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben een groot fan van Woody. Coach was ook al zo heerlijk onbenullig en Woody was op dat gebied een meer dan waardige opvolger.

  Toch heeft ie 3 kinderen met namen waarvan je denkt: 'Hoezo naief?'

  Op bepaalde gebieden ben ik ook naief. Zo denk ik nog altijd dat mensen voor hun plezier voetballen en die gedachte wil ik graag zo houden. Ik verdiep me dan ook niet in voetbal.

  Maar op veel gebieden ben ik mijn naieviteit kwijtgeraakt. Omdat er zoveel verschillende belangen zijn is doortraptheid (ook wel politiek genoemd) de manier om iets voor elkaar te krijgen. Een naieve opstelling wil ook wel eens helpen, maar vaak zorgt het er voor dat je niet serieus genomen wordt.

  Een groot deel van de huidige doortrapten hebben hun neus gestoten toen zij nog naief waren.

  Vroeguh was ik ook kritisch op mezelf en op anderen. Dat is gewijzigd in alleen op mezelf. Anderen mogen van mij zelf uitmaken hoe ze over iets denken. Ik vertel alleen hoe ik er over denk en geef desnoods vrijblijvende tips. Heeft iets met respect te maken en mijn visie op sociaal-liberalisme.

  Mensen in hun waarde laten zorgt ervoor dat ze meer van visie veranderen, dan dat je hen keihard op hun (in jouw ogen) fouten wijst. Bij dat kritische terechtwijzen gaan vooral bij mannen de hakken juist dan dieper in het zand en verzinnen ze steeds meer bijkomende onzin om hun wedstrijdje 'Wie heeft er gelijk' te winnen.

  Voor je het weet escaleert dat tot een aanslag en een berg mensen die je in een zandbak laat vechten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hmmm...
  hmm, geef mij maar liever een kennis die niet oordeelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Marjan: Hoezo, heb je iets te verbergen dan?

  Ik zal mijn oordeel of mening niet ongevraagd ten beste geven, maar ik heb hem wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Xiwel: Die drie kinderen moest ik opzoeken. De acteur Woody Harrelson is natuurlijk geenszins naief. Ik moest er even zijn biografie op naslaan. Hij is vegaan, is ooit op de Golden Gate Bridge geklommen om tegen de kap van redwood bomen te protesteren, is bevriend met de Red Hot Chili Peppers, een interessante persoon.

  Ik ben bang dat ik ook mijn naiviteit aan het verliezen ben. Ik geloof steeds minder in eerlijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Tham: Jouw slechte daden wil ik graag horen. Laat maar komen, ik zet me schrap.

  BeantwoordenVerwijderen