17 mei 2011

De vrije wil, deel 2

Scene: HiD en mevrouw HiD hebben net een stukje van een televisieprogramma gezien over evolutie en de verschillen tussen mensen en dieren. Twee betrekkelijk domme presentatoren lieten zich iets vertellen door een wetenschapper die zich aan zijn publiek aanpaste en zich gedroeg alsof hij in het jeugdjournaal zat. Er werd getoond dat mensen een veel groter hersenvolume hebben dan apen en Neanderthalers en de wetenschapper merkte terloops op dat de mensen hier in het algemeen trots op zijn.

Wie mevrouw HiD kent, weet dat dit olie op het vuur is. Wat de mensen zich wel niet inbeelden, per slot van rekening kunnen ze er niets aan doen dat ze zulke hersens hebben. Aldus droeg zij haar verontwaardiging voor, in de gemoedelijke rookpauze op het balkon.

Wie HiD kent, weet dat dit olie op zijn vuur is. Hij besloot een omtrekkende beweging te maken.

HiD: Je kunt dus niet trots zijn op iets waar je niets voor gedaan hebt. Alleen dingen waar je moeite voor doet, zijn dat waard?
Mevrouw HiD: Ja. De grootte van je hersens en die zogenaamde intelligentie zijn "door God gegeven". Daar hoef je niet trots op te zijn.
HiD: Maar als je veel doet om iets te bereiken, dan komt dat toch door je karakter. En je karakter kun je zelf niet bepalen, dat heb je vanaf je geboorte.
Mevrouw HiD: Dus je bedoelt dat als je een "Trantüte" (slome zak) bent, dan is dat ook door God gegeven?
HiD (voelt de overwinning komen): Ja precies.
Mevrouw HiD (die nog niet helemaal weet wat haar overkomt): Ja, maar dan kun je nergens trots op zijn.
HiD (stormt door de finish): Zo is het!


Zie ook deel 1: De vrije wil.

19 opmerkingen:

 1. En je karakter kun je zelf niet bepalen, dat heb je vanaf je geboorte.

  Einspruch! Der Charakter wird durch die Person sowie durch die Persoenlichkeit dieser Person gebildet. Der Charakter einer Person bildet sich erst im Laufe des Lebens dieser Person. Neben genetischen, also von Geburt an bestehenden Persoenlichkeitsmerkmalen wird der Charakter einer Person auch durch Erziehung und soziales Umfeld bestimmt. Da Menschen einem staendigen Lernprozess unterliegen (in den meisten Faellen jedenfalls), bildet sich der Charakter eines Menschen immer wieder aufs Neue.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Mendian: Was aber die grundlegende Aussage nicht entkräftet.

  Dein soziales Umfeld kannst du nicht selber bestimmen. Die Leute die dich erziehen tun das auf eine bestimmte Art weil das ihren Charakter entspricht. Dieser Charakter haben sie seit der Geburt. Zwar nicht vollständig, ein Teil habe sie aus ihrem sozialem Umfeld. Die Leute von denen die Eltern erzogen wurden tun das auf eine bestimmte Art und Weis weil das ihrem Charakter entspricht...

  usw ad infinitum

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de term trots heb ik flinke bedenkingen. Kijk als een ouder trots is op een zoon die wat met zijn of haar adviezen/opvoeding doet bereikt is niets mis mee. Ik kan eigenlijk alleen trots zijn op dingen waar ik input heb geleverd. Trots op het Nederlands 11tal kan ik dus nooit worden, die hebben dat zelf gedaan zonder mijn hulp.

  Maar ook bij katten zie je de trots er van af druipen. Zitten ze voldaan voor het raam met de gedachte: 'Ik heb mij baasje prima afgericht en hoef vrijwel niets meer te doen en heb geen gevaar te duchten.' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bob, ab einem gewissen Alter bestimmen wir unser soziales Umfeld selbst. Du entscheidest dich, um in einem bestimmten wijk zu wohnen oder NICHT zu wohnen. Du bestimmst, mit wem du Kontakt haben willst oder nicht.

  Du schreibst: Die Leute die dich erziehen tun das auf eine bestimmte Art weil das ihren Charakter entspricht. Diesen Charakter haben sie seit der Geburt. Zwar nicht vollständig, ein Teil habe sie aus ihrem sozialem Umfeld. Die Leute von denen die Eltern erzogen wurden tun das auf eine bestimmte Art und Weise weil das ihrem Charakter entspricht...

  usw ad infinitum

  Das bedeutet also, jetzt ueberzogen dargestellt um deine Aussage ad absurdum zu fuehren, dass jeder Deutsche ein Nationalsozialist ist?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Trots op de grote vaderlanders van vroeger kun je dus ook niet zijn, en ontrots op de Nederlanders in Indie evenmin. Geen Nationalstolz dus, en ook geen wroeging over opa's politionele acties.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ik dus beweer, is dat het onzinnig is om onderscheid te maken tussen eigenschappen waar je trots op kunt zijn en eigenschappen waar je niets trots op kunt zijn. Je kunt met evenveel recht trots zijn op de hersens of de spieren die je geerfd hebt, als op de diploma's en de resultaten die je gehaald hebt. Als je beweert dat er iets is om trots op te zijn, dan beweer je namelijk ook dat je een soort onstoffelijke über-ich bent met een vrije wil die onafhankelijk van je chemische samenstelling en je ervaringen beslissingen kan nemen. Omdat jij betere beslissingen neemt dan iemand anders heb je dan een "recht" om trots te zijn.

  En dat is een illusie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mendian zegt: "Vanaf een bepaalde leeftijd kun je je eigen sociale omgeveing kiezen"

  En hoe komt die keuze tot stand? Die baseert op jouw specifieke aangeboren persoonlijkheid (de chemische samenstelling van je hersenen), plus de ervaringen die je tot op dat moment opgedaan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zie hier de inleiding tot dit onderwerp:

  De vrije wil

  'Der Mensch könne tun, was er will, aber er könne nicht wollen, was er will'

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk gedaan met die opmerkingen tussen haakjes.

  Ik ben van nature een slap en lui wezen. Mijn opvoeders waren dat ook en hebben het dus niet voor elkaar gekregen om die inferieure eigenschappen eruit te slaan.

  Als ik nu met heel veel moeite mezelf zover gekregen heb om de wc's schoon te maken of de vloer te dweilen dan vind ik dat ik het recht heb om daar enorm trots op te zijn en mezelf te tracteren op een heel pakje roze koeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wie HiD kent, weet dat dit olie op zijn vuur is. Hij besloot een omtrekkende beweging te maken.
  >>>>>>>>>>>
  HiD (stormt door de finish): Zo is het!
  >>>>>>>>>>>
  De vraag van vandaag: Trots?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hahaha Bob is trots op zijn elegante bewijs dat je nergens trots op mag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Correctie:
  Op zijn elegante bewijs dat er geen onderscheid is tussen eigenschappen waar je trots op mag zijn en eigenschappen waar je niet trots op mag zijn.

  Je hebt evenveel recht om op alles trots te zijn als om op niets trots te zijn.
  (ik dacht eigenlijk dat dat wel duidelijk was)

  Ik ben er trots op:

  Dat ik Nederlander ben
  Dat ik een beetje piano kan spelen
  Dat ik goed PLC kan programmeren
  Op mijn uiterlijk
  Op het feit dat ik slimmer ben dan mijn katten

  etc.

  Waarmee ik natuurlijk niets zeg over het feit of trots een goede of een slechte zaak is. Voordat iemand daar weer over begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bij gebrek aan vrije wil zijn alle menselijke uitingen het onvrije resultaat van zijn ingebakken karakter en -eigenschappen.
  Dus ook de door Bob met regelmaat geuite kwalificaties 'ergens trots op te zijn' vinden slechts zijn oorsprong in Bob's karaktereigenschap dat hij op sommige van zijn onvrije karakter-eigenschappen meer trots is dan op andere.
  De vraag is nu of Bob ook trots is op die karaktereigenschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Olifanten hebben grotere hersens dan mensen.

  Die universiteiten lopen opzettelijk tegen jullie te liegen op school en op TV. Tijgers hebben ook grotere hersens. Ik heb eens de hersens in een koeiekop bekeken, zullen we bij de koeien gaan studeren?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Coco: Nu komen we in de buurt. Om je vraag te beantwoorden: ik ben er niet trots op dat ik op zoveel dingen trots ben. Quasi. But what can i do?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Bosgeus: Olifanten en tijgers, echt waar, dat wist ik niet, maar ik geloof het direkt. Maar zelfs dan ben ik er van overtuigd dat ik intelligenter ben dan een tijger of een olifant. Overigens werd er in het programma slechts beweerd dat mensen grotere hersens hebben dan apen en oermensen, er werd niets gezegd over andere dieren, dus er werd ook niet gelogen.

  Bosgeus , ik heb net je website gezien en de eerste indruk is er een van fanatieke zendelingen. Ik bergijp ook de clou niet helemaal. Is het dat alle religies slecht zijn of samenzweringen?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ook ik heb de Geus zijn websiteblog wat door zitten kijken vannacht.. maar begrijp er niet veel van..t was denk ik al te laat ;)
  OT
  De komende dagen ben ik afwezig, mijn moeder is stervende.. en de fam worsteld met de dingen omtrent haar eeuwige bestemming.
  Lastige dingen die je wel weer aan het denken zet hoe men hier tegen aan kijkt.
  Liefs
  Tham

  BeantwoordenVerwijderen