29 augustus 2010

Een onuitputtelijke bron van inspiratie

Dat bleek sex ook te zijn. Ik geef hier de woorden weer van een andere blogger(in), die deze achterliet in een reaktie op mijn stukje "Sex is...". Ik geef ze hier weer omdat ik er van onder de indruk was, en ik wil ze naar voren brengen voor iedereen die niet alle 100+ reakties heeft gelezen. Ze getuigen van echte empathie en mensenkennis. Het gaat er niet om of ik het er 100% mee eens ben. Wat ik in de woorden zie is iemand die bereid is zich in de ander te verplaatsen, begrip te hebben voor diens gevoelens, zich inleeft in zijn situatie, zonder daarbij zichzelf op te geven. Ze brengt misschien wel een offer, als je het feit dat je niet alleen aan je zelf denkt als offer beschouwt.

Misschien steigeren geemancipeerde vrouwen als ze dit lezen. Ik weet het niet, want ik ben geen geemancipeerde vrouw. Een feit is natuurlijk dat een relatie niet in orde is als ALLEEN de vrouw zo invoelzaam is als hieronder beschreven. Dan is er geen evenwicht. Dat betekent echter niet dat een vrouw DUS maar niet meer moet denken aan de behoeftes van haar man. Sommige vrouwen maken echter op mij de indruk precies zo te handelen in hun strijd om zelfstandigheid. En daarmee gaat iets waardevols verloren.

Als man ik wil ik nog even toevoegen dat we niet allemaal zo'n fragiel ego hebben dat we na een afwijzing meteen diep-depressief worden. Waar ik wel mee instem, is de positieve uitwerking die de beantwoording van onze avances hebben! Een kleine tip voor de mannen: denk er bij seks eens aan hoe je partner zoveel mogelijk plezier heeft, zonder dit op jouw vlag te schrijven bij je prestaties als "goede minnaar". Als je vrouw je avances nooit beantwoordt, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat ze plezier beleeft aan sex. Dat kan aan haar liggen, maar ook aan jou.


Positief feit 1:

Bevredigende seks geeft hem het gevoel geliefd te zijn en begeerd te worden. Vrijen biedt troost die heel veel betekent voor een man. Vrijen is de zuiverste balsem tegen eenzaamheid.

Een man voelt zich geisoleerd, zelfs bij zijn vrouw. Maar bij het vrijen is er een persoon in de wereld bij wie je kwetsbaar kunt zijn en die je helemaal aanvaardt en niet veroordeelt. Het is die troost die heel veel betekent voor een man.

Positief feit 2:

Bevredigende seks geeft hem zelfvertrouwen.

Mannen vertelden dat ze zich beter voelden als ze vaker seks hadden,.. niet alleen lichamelijk maar juist innerlijk. Wat er in de slaapkamer gebeurt heeft echt invloed op hoe een man zich de volgende dag op kantoor voelt. Seks is een bevrijding van de dagelijkse druk, het lijkt alsof alles beter wordt. Als we eenmaal door hebben hoe belangrijk het seksleven van een man is voor zijn emotionele welbevinden, moeten we erachter zien te komen wat er gebeurt met hem als hij niet krijgt waarnaar hij op zoek is.


Verwonding 1:

Als zij geen zin heeft, voel ik me ongelooflijk afgewezen. Hoe graag mannen ook seks willen, de meeste van hen gaan liever in een ijskoude regen de heg knippen dan vrijen met een vrouw die hen uit plichtsbesef tegemoet lijkt te komen. De heg wijst hen nml niet af. Daar gaat het om. Als een vrouw toegeeft omdat het moet, wordt hij eigenlijk afgewezen door zijn vrouw. Als wij instemmen maar geen moeite doen om ons betrokken te voelen bij de man van wie we houden, ervaart hij: "Je bent niet in staat om me seksueel op te winden." Als zij zegt: vanavond niet lieverd", dan hoort hij: "Je bent zo onaantrekkelijk dat je niet eens kunt concureren met een kussen... en het kan mij niet schelen wat belangrijk voor jou is" Hoewel we mss alleen maar zeggen, dat we op dit tijstip liever geen seks willen, hoort hij de pijnlijke boodschap dat je hem niet wilt!

Nee is geen nee tegen seks, zegt een man, het is een afwijzing. Tegelijk voel ik me kwetsbaar als ik haar vraag om het initiatief te nemen.


Hoe kunnen wij vrouwen de sekskloof overbruggen?

Kies ervoor om van hem te houden op de manier die hij nodig heeft. Besef dat er achter al dat testoron een liefhebbend hart schuilgaat. Als het mogenlijk is, beantwoord zijn avances dan met een volledige emotionele betrokkenheid, in het besef dat je ZIJN hart raakt.

MAAR: als een lichamelijke reactie niet meer tot de mogenlijkheden behoort, zorg er dan voor dat je woorden hartelijk zijn, bevestigend, bemoedigend, liefdevol. Doe alles wat in je macht ligt- gebruik woorden en daden die je man begrijpt- om de man die je liefhebt niet te raken door pijlen van afwijzing. Laat er geen twijfel over bestaan dat je het fijn vindt om te vrijen met hem. En denk erom; als je wel op zijn verzoek ingaat, maar het alleen doet om aan zijn behoefte tegemoet te komen zonder actief betrokken te zijn, kom je niet tegemoet aan zijn behoefte. Sterker nog, je kunt hem net zo goed naar buiten sturen om de heg te knippen! Dus geniet van de intimiteit en maak er het beste van.

Sommige van ons vrouwen denken mss dat een wilde kat voor ons te hoog gegrepen is. Niet waar, zeggen mannen. Wat wij zouden willen is een vrouw die af en toe het initiatief neemt en al haar aandacht en passie voor haar man in bed neemt. Dat doet een man opleven.

Sommige vrouwen zouden graag in staat willen zijn enthousiaster op de seksuele behoeften van de man te reageren, maar ze kunnen dat niet om allerlei persoonlijke redenen. Het is niet mijn bedoeling nog meer frustratie toe te voegen. Maar ik wil je wel aanmoedigen om dan hulp te zoeken die je nodig hebt verder te komen. De keus om genezing te zoeken is de moeite waard, zowel voor jou als voor de man van wie je houdt.

Heeft jouw man de signalen gegeven dat hij ongelukkig is met jouw gebrek aan ontvankelijkheid voor hem? Mss zou hij het je graag duidelijk maken, maar weet niet meer goed hoe. Of hij heeft het geprobeerd maar je hebt het belang van zijn verzoek niet goed ingeschat. Onderschat het niet!! Het is belangrijker voor hem en voor je relatie en daarmee voor je eigen plezier in je huwlijk, dan je je kunt voorstellen.

61 opmerkingen:

 1. Getver... Terug naar de jaren '50?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht nog: 'Laten we even naar boven scrollen want het zal wel met "humor" gelabeld zijn.' Is dit serieus? Nee toch? Indien toch ja, neem dan ajb meteen het laatste woord, Bob!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had hier in de vorige draad al op willen reageren maar heb het er bij laten zitten omdat de discussie toen al een heel eind was 'afgedwaald'.
  Je hebt er een integer en empathisch blog over gemaakt, Bob.
  Mijn eerste reactie gisteren was inderdaad om feministisch te gaan steigeren en hinniken. Mijn tweede reactie is een heel verhaal maar mijnheer M. wordt ongeduldig dus houd ik het hier maar even bij:
  http://www.youtube.com/watch?v=I8YQ7O0Z7S0&feature=fvw

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @23:39 Wij hebben met de jaren '50 hetzelfde gedaan als de Duitsers met de DDR: alles verketterd, zonder te kijken of er misschien iets goeds tussen zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Marjan: Een goeie song is altijd een goed argument.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik sta er nog steeds helemaal achter Bob, en wat mannen zouden moeten weten over een vrouw is natuurlijk weer een andere verhaal ..)) maar daar gaat het hier even niet om.
  Vrouwen komen tegenwoordig steeds meer aan hun trekken omdat ze hun mond open gaan doen.. maar wat voor een man belangrijk is en hoe hij zich voelt, daar wordt dan zo makkelijk over heen gestapt.. dus; MOOI blog!! Ik blijf erbij.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @11.53 Slechte vergelijking. In wat ik hier probeerde te lezen herkende ik weinig. De seksuele behoeften van "de man" en ook zoiets van "de vrouw" (die hem terwille moet zijn). *proest* Vrouwen die een sekskloof moeten overbruggen. **proest** Dan haak ik af, zeker als er ook nog emancipatie bij komt kijken. ***proest*** Volgende keer over homofilie en "andere seksuele afwijkingen"???

  Er is een oude wijsheid (jaren'60?): "Reken mensen af op wat ze doen, niet op wat ze beweren." Er wordt hier veel beweerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @15:27
  "Reken mensen af op wat ze doen..."
  Anoniem Dóen... zo vrij je veilig ;) *proest*

  Thamara

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bob, de tekst van dat lied daar doet niemand moelijk over. Verwissel je in het lied de woorden man en vrouw dan is het ineens een foute tekst.....
  Mannen zijn er om de vrouw te dienen. Niet andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem, het is duidelijk dat je het er niet mee eens bent, het is alleen niet duidelijk waarom of met welke uitspraken precies. Je brengt geen argumenten, en maakt alleen maar duidelijk dat je het belachelijk vindt. Het feit dat iets uit de jaren 50 stamt is op zichzelf geen argument voor of tegen iets.

  Vind je het een slechte zaak om na te denken over de behoeftes van je partner?

  Als je me wilt overtuigen, dan moet je het anders doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @16.14 Dit snap ik ook al niet. Bedoel je "het" (oej, spannend!!!) anoniem doen of bedoel je dat ik anoniem doe of wat? Degenen die "het" anoniem doen lullen er meestal niet over en geven anderen geen seksles. Die hebben hun handen al vol. *proest*
  Wat-doen-mannetjes-en-vrouwtjes-tussen-de-lakens-gedoe is zo achterhaald, zó DDR, en op wijsneuzerig toontje een NTI les 1-college geven helemaal. Vroeger, tijdens de seksuele revolutie, gaf de NVSH voorlichting en ondersteuning aan stellen die meer dan recht op en neer wilden. Ik dacht: "die vereniging heeft zichzelf opgeheven omdat hij uit de tijd is" maar hij bestaat nog. (Ga rustig je gang op www.nvsh.nl; doen hoor!)
  Ik zag gisteren op tv Benno Premsela, die in 1964 aan Brandpunt mocht vertellen dat homo's gewone mensen waren die ook graag samen met familie verjaardagsfeestjes vierden. Er is in 46 jaar veel gebeurd. Al lijkt het soms niet zo. Premsela beweerde niets, hij deed. Opkomen voor zijn homofiele broeders en zusters, opkomen voor zijn rechten.

  Een discussie over wat een "echte" vrouw of man is? Een koppel serieuze bloggers op middelbare leeftijd dat ruzie krijgt over dit onderwerp? Dat kan niet! Daar moet meer achter zitten.

  Het is prachtig dat er vrouwen zijn die iets inhalen maar ze moeten zich bewust zijn dat de meeste leeftijdsgenoten ook niet stil hebben gelegen. Na een volwassen seksleven van dertig jaar of meer, met alle ups en downs, is het onaantrekkelijk om nogmaals te puberen.
  Wat ík doe en deed? Daar heb en had ik geen schriftelijke cursus voor nodig, ik ga er zeker geen ruzie over maken. Ik beweer dat je sommige leuke dingen in het leven kapot kunt redeneren. Ik beweer dat in de meeste discussies onderliggende problemen niet hardop gezegd worden. Ik beweer dat de mensen die het meest over seks praten en schrijven gefrustreerd zijn. Ga gewoon een week met je kont in het zand op een FFK-strand zitten en je leert dat er weinig toeters en bellen nodig zijn om iemand leuk en lief te vinden. Als je na een dagje Frei genieten lekker in je bedje belandt komt het vanzelf goed.

  Thom Thomasz

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben je nu van mijn goede bedoelingen overtuigd Bob? Kon ik hier leren wat de seksuele behoeftes van mijn partner zijn? Ik wil best met meer (betere) argumenten komen als ik de garantie krijg dat het een zuivere discussie is (blijft).

  Thom Thom.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Thom (?): Ik probeer altijd om mezelf eraan te herinneren dat ik niet meer jong ben, maar om een blogger op middelbare leeftijd genoemd te worden is wel erg effectief. Dank je.

  Ik dacht dat een discussie over sex wel interessant kon zijn. Ook al is het tussen mensen die er al 30 jaar aan doen. Die hebben in ieder geval ervaring.

  Op de inhoud van het bovenstaande kom je niet meer terug. O.K.

  Wat ik een beetje probeer te zeggen is dat het in een relatie heel interessant is om jezelf eens ondergeschikt te maken aan de ander. Om zijn/ haar voeten te masseren, hem/ haar op zijn wenken te bedienen na een lange moeilijke dag, om je eigen behoeftes eens een keertje voor jezelf te houden.
  (Natuurlijk niet de hele tijd en natuurlijk moet het niet alleen van een kant komen, maar dat vind ik zo vanzelfsprekend dat ik het niet steeds wil zeggen)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Marjan: Die uitleg was wel nodig.

  Originele text:
  If you want a do-right-all-day woman
  You’ve got to be a do-right-all-night man

  m.a.w.:
  Wenn du willst das deine Frau gut gelaunt ist,
  dann musst du sie nachts ordentlich durchficken (excusez le mot).

  Inderdaad, als je de woorden man en vrouw omdraait, dan krijg je de politiek incorrecte text van Tham in een notedop.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De NVSH is nog steeds nodig!

  - om de voortplanting in eigen hand te nemen(?)
  - om gelijkheid van geslachten te bereiken (gadverdamme)
  - om vrije liefde te realiseren
  - opdat het gezin niet langer de hoeksteen van de samenleving is

  Labels: humor, niet-weten-wanneer-je-je-langste-tijd-hebt-gehad, pijnlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En toch heeft Tham gelijk. Zij is er het levende bewijs van: Zij heeft op haar leeftijd en na al die jaren huwelijk een bewonderenswaardig druk seksleven. Haar zure opponenten niet. Zij is vrolijk en blij, haar opponenten niet.
  I rest y case.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Aaai Tham, aaai thammen! De OZ's voegen een snufje zout toe. De Ouwe Zuren bedoel ik. En alle namen die (soms) afsluiten met een z: terug in je hok, wèl je plaats weten! Hoi Oligoi rules, eens een dubbeltje nooit een kwartje. Maar vrolijk en blij is minstens een gulden waard, op de markt een daalder.
  Het stinkt OZ, en niet naar vis. Waarom zie ik jou (U?), en andere HO's, niet als er zaken worden gedaan. Te druk met mailen?
  Go alle OZ's, go! (Geheel OT vraag ik me af of Thams wederhelft ook zo te spreken is over zijn bewonderenswaardig drukke seksleven en of hij vrolijk is en blij. Ik stel een een kalende, buikige midvijftiger voor die heel erg in de war is. Maar IK ben dan ook een fan van Youp!) En errug (anti-)DDR (hihi).
  ThomThom

  BeantwoordenVerwijderen
 18. En als dit nog niet duidelijk is: ik weiger te accepteren dat de wereld(bevolking) op te delen is. Man/vrouw, blank/zwart, hetero/homo (of iets engers), jong/oud, slim/dom, urban/enderest, blond/ofietsanders, rechts/ofvreesuluklinks, slank/ofietsvollertotvet, arrogant of niet.
  ThomThom

  BeantwoordenVerwijderen
 19. En Bob, de NVSH is de typische representant van de seksueel vrijgemaakten van de jaren 60/70. Lees wat er staat, het zijn enge mannetjes die denken te bepalen wat seksuele vrijheid is. Bah dus. Wat is er mis aan een gewone neukpartij omdat het lekker en leuk is? Omdat je lekker hebt gegeten, een goed glas wijn had, met leuke muziek en omdat je geil bent. Waarom zo moeilijk? Waarom zo veel theorie? Waarom mannetje-vrouwtje, waarom 20- tot 50+? Het is toch gewoon fijn, en het heeft toch niks met Jezus of Allah te maken (mag ik hopen). Het is er of het is er niet, soit.
  TT

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ga nog even door, want ik ben in the mood. Als ik ergens, op een blog dat vrijdenkende NL's bereikt, de FFK kan promoten, dan is het toch hier? Of is het een denkfout als "alle Nederlander lopen op klompen"? Er wordt hier over SEX gesproken. Maar het gaat nergens over, je zou beter een zomergast kunnen zijn. Het gaat niet over de inhoud, het gaat over de poppetjes. En dat is niet erg, je moet het je ff realiseren.
  En nu ga ik slapen. Zonder man...., ......man of sexy wijf. Maar dat geeft ruimte aan dromen, met een vrije val die adembenemend is. Je moet willen dromen, je moet willen zien, je moet willen horen.
  TT

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Nee over de inhoud wil ik het niet hebben, over de poppetjes wel ja. Dat vind ik interessanter dan over standjes, lichaamsdelen, "technieken" enzovoorts te praten.

  Thom, je doet me een beetje denken aan Leo. Je reageert alsof je vrij aan het associeren bent. Dat maakt het erg moeilijk om terug te reageren. In een reaktie van jou zitten vijf beweringen.

  Waarom zou er meer achter zitten?

  Waarom stinkt het?

  Hoezo is OZ er niet als er zaken worden gedaan?

  Waarom kan ik de wereld niet indelen in mannen en vrouwen?

  Er is niks mis mee om gewoon lekker sex te hebben (neuken vind ik geen mooi woord). Dat is denk ik ook wel wat in mijn eerste post staat ("gewoon lekker"). Er is ook niks mis mee om eens na te denken over wat sex voor betekenis heeft voor de rest van je leven.

  Je mag van mij de FKK (niet FFK) promoten zoveel je wilt. Vind jij dat FKK je sexleven verandert?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Er zijn er hier twee die ontzettend JALOERS zijn op ons clubje! Humor.
  Maar het ìs ook een leuk en jaloersmakend clubje! En nu gaan ze roepen dat het niet zo is (dat het clubje niet leuk is, niet jaloersmakend, en dat zij VAN HUN LEVEN niet jaloers zijn)! O wat is het leven mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik onthoud me van commentaar. Veel te pompeus anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Jaloers??
  Tja je moet wat roepen natuurlijk.
  Feit is wel dat het clubje steeds kleiner wordt, teken aan de wand.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Check your facts betsy:
  Hoi oligoi betekent "de weinigen".
  Niet voor niets!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Betekent het dan ook dat het steeds weiniger worden? Is dat de bedoeling, baart het zorgen?
  En wat heeft het met jalouzie te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. OT We dwalen weer af, kijk uit...

  Op de stoep blijven Betsy ;)

  Wat betekent FFK eigenlijk?


  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Je wilt het niet over de inhoud hebben, o.k.
  Je plaatst een verhaal dat bol staat van beweringen. In je inleiding deel jij gemakshalve de wereld op in De Man en De Vrouw. Je gaat voorbij aan het feit dat er andere matches te maken zijn dan mannetje-vrouwtje. Je hebt een discussie over hetzelfde onderwerp afgekapt omdat een paar reageerders vechtend over straat rolden. De 'normale' andere klantjes waren muisstil. Zou het te maken kunnen hebben met (gemis aan) kwaliteit? Het is lastig om kritiek te hebben op iemand die je graag mag.
  Jij vindt mij vrij associëren. Ik heb me aan het topic gehouden maar geprobeerd wat lucht door het beslag te kloppen. Voor mezelf was dit de draad: wat wordt er beweerd, wat wordt er gedaan.
  Ik heb moeite met een persoon die een en al liefde beweert te zijn en dol is op seks, dat op het net uitwaaiert, maar niet in staat is haar sekspartner, tevens levensgezel, op de hoogte te houden. Als je van iemand houdt is het verstandig sommige zaken onder de pet te houden, maar als hij of zij de hoofdpersoon in nieuwe ontwikkelingen is lijkt het me ‘netjes’ om je zeer persoonlijke verhalen met hem of haar te delen.
  Het wekt argwaan om juist op jouw weblog twee keer hetzelfde verhaal te lezen: eerst als reactie van een 'deskundige' en daarna om uit te leggen waarom De Man meestal de heg knipt. Wat is er aan de hand?
  Ik ben een buitenstaander die onregelmatig, gedurende een paar dagen, een rijtje bloggers afwerkt. Veel beweringen leest. Patronen ziet. Trucjes herkent. De leuke kanten van bloggen maar ook de ongemakkelijke meemaakt. Zich realiseert dat je op het net `t topje van de ijsberg ziet omdat de draden ook langs allerlei andere communicatiekanalen lopen. Dat is goed voor mijn fantasie. Het is vermaak. Ik probeer te voorspellen wat er gebeurt als ik iets toevoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dan nog de beweringen:
  Kom op Bob, jij weet ook dat er iets uit te vechten viel. Je probeert bij te sturen met een beminnelijk tikje hier en daar, om de kool en de geit te sparen.
  Ik wil OZ's reactie niet aanhalen, ze zei namelijk niks. Het stonk omdat het clubje een halve dagtaak heeft aan posten en nu was iedereen vreselijk geoccupeerd met de was, de heg?
  De wereld laat zich niet indelen in mannen en vrouwen. Laat ik het je makkelijk maken: Leo en Bob zijn mannen, Tham en Margreet zijn vrouwen. Geert Wilders en Paul de Leeuw zijn mannen, Femke Halsema en Patricia Paay zijn vrouwen. Jezus was een man, god was een vrouw.
  Seks hebben en neuken zijn naar mijn mening niet hetzelfde. Als ik seks heb hoef ik niet te neuken. Een detail. Ik vind zo veel woorden niet zo mooi, maar ze dekken wel de lading :-) Het heeft altijd zin om na te denken over de rest van je leven. Seks is een praktisch instrument (voorplanting) maar vooral een middel om intens te communiceren. In positieve maar ook in negatieve zin. Er zijn veel mogelijkheden om je uit te drukken. Ook sensueel of seksueel. Bewust of onbewust. De een kan de boodschap beter overbrengen dan de ander. Wat iemand tot een aantrekkelijke partner maakt is heel persoonlijk. Ik kan me niet voorstellen dat ik minder van mijn partner zou houden als hij niet meer zou kunnen neuken. Dan schakel je over naar seks hebben. Of je zoekt een andere bevredigende oplossing. Bijvoorbeeld buiten de deur neuken. Al naar gelang de behoefte.
  Ik zit intussen de nieuwste reacties te lezen. Humor: jaloers=betsy. Zelfs als Betsy niet betsy is. Wat is de basis van journalistiek/een goed verhaal? Onderzoek toch, meer dan een – al dan niet anonieme – bron? Het begint een kostschooldrama te worden. Gezellig, we komen op stoom…
  Nog ff de laatste bewering erbij, dan heb ik gedaan. Dank voor de verbetering van de tikfout, het is inderdaad FKK. De Frei Körper Kultur heeft niets met seks te maken. Sommige Mannen en Vrouwen vinden het prettig om zonder textiel te zonnen en te zwemmen, bijvoorbeeld op een naaktstrand. Anderen gaan een stapje verder en laten kleding ook bij andere activiteiten in de kast. Je kijk op seksualiteit wordt al na een uurtje naaktstrand positief beïnvloed. Naaktlopers zijn relaxte mensen die hun lichaam en alles eromheen accepteren zoals het is. Niet meer dan dat, ik kan het helaas niet spannender maken.
  Volgende keer beter Bob, jij hebt onderwerpen genoeg om over te schrijven. Je doet genoeg om een levendig weblog te onderhouden. Dat beweer ik graag.
  Sorry Leo, voor de vergelijking. Het zal er niet beter op geworden zijn, met de lengte van deze reactie. We wachten af.
  TT

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik weet niet of het met de kwaliteit te maken heeft. Zijn de 2 "sexposts" slechter dan de andere? Omdat ik versimpel in mannen en vrouwen? Natuurlijk is dat een versimpeling, maar ja, ik ben nu eenmaal een hobby-blogger en geen onderzoeksjournalist. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen mannen en vrouwen. Over homosexuele paren kan ik niets zeggen, omdat ik daar bijna niets vanaf weet. Daarmee negeer ik ongeveer 1/6 deel van de mensen, na und?

  De ruzie heeft weinig met de inhoud of de kwaliteit van de post te maken. Die twee ligger elkaar continu in de haren.

  Weet je wat me opviel? De twee ruziemakers doen met iedere reaktie hun best om hun gelijk te halen en duidelijk te maken wat de ander verkeerd doet, maar zelfs na al die reakties zien ze er voor mij nog precies hetzelfde uit als daarvoor. Al die reakties maken voor mij geen verschil in hoe ik ze zie.

  Ik denk dat het zo stil is omdat men bang is om wat te zeggen. Het lijkt hier wel een mijnenveld.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik zie mijn naam en lees de reacties van meneer(?) anoniem met grote belangstelling. Applaus!
  Ik zou niet meer reageren hier vanwege leo, maar aangezien hij hierboven heeft laten weten niet te reageren hier, waarmee hij zichzelf natuurlijk meteen tegenspreekt, is de kust veilig. :)

  Wat mij vooral aanspreekt en wat ik in feite ook bedoelde te zeggen in de vorige log is deze passage:
  "Ik heb moeite met een persoon die een en al liefde beweert te zijn en dol is op seks, dat op het net uitwaaiert, maar niet in staat is haar sekspartner, tevens levensgezel, op de hoogte te houden. Als je van iemand houdt is het verstandig sommige zaken onder de pet te houden, maar als hij of zij de hoofdpersoon in nieuwe ontwikkelingen is lijkt het me ‘netjes’ om je zeer persoonlijke verhalen met hem of haar te delen."

  Ik kan zoiets niet zo goed verwoorden als Thom en bovendien ben ik snel een zwart schaap in het kleine clubje waar ik eerst vreemd genoeg tegen mijn wil deel van uitmaakte.

  Als ik word aangevallen verdedig ik mij. leo is er altijd als de kippen bij als zijn troeteltje in ZIJN OGEN wordt aangevallen, dat is het probleem wat in het vorige log speelde.
  Daarna volgen dan idd allerlei verwijten over en weer en willen beide partijen gelijk hebben en verwijten elkaar dezelfde dingen :p Komisch natuurlijk.

  Een goede vriend schreef me onlangs:
  "Scherpe vragen kun jij inderdaad wel stellen, terwijl een algemene aan niemand gerichte opmerking over jezelf natuurlijk veel veiliger is, maar ook niet erg spannend."
  Ik ben idd een vrouw Thom. ben jij een man? Ik ken trouwens wel een paar loggers die juist een naam kozen van het andere geslacht. Ik weet niet waarom. Dus zeker weten doe je het nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Bob, bang niet. Ik ben op de inhoud van de blogs ingegaan maar heb geen zin (meer) om me te mengen in ruzie's tussen andere bloggers.
  Ik lees het. Ik vind het erg vervelend en zou willen dat ik er iets aan kon doen maar ik heb ervaren dat dat geen zin heeft of zelfs dat ik er alleen maar een grotere puinhoop van maak.
  Het is net als wanneer mijn kinderen ruzie maken. Soms moet ik wel lachen om hun nieuwe verbale gifpijlen maar ik vind het gewoon niet gezellig en meestal loop ik weg, dan is de ruzie sneller voorbij dan wanneer ik me er mee bemoei.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @Margreet: Misschien ben ik Leo wel.
  TT

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Jammer, dat gebakkelei. Het zijn juist wel interessante blogs, maar je moet een hoop puin opzij schuiven om erbij te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. @Tham: FKK betekent Freie Körperkultur, en dat betekent naaktrecreatie. Was in de DDR veel meer verbreid dan tegenwoordig. Een van de goede dingen (net als de kinderopvang) van die tijd.

  @Allen: Natuurlijk heb ik de tekst van Thamara ook geplaatst omdat het zo lekker provocerend is. Vervang in de tekst eens 'man' en 'vrouw' door 'partner' en denk er dan nog eens over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik ben uitgedacht. Het is ondenkbaar dat een man in de pumps van Tham stapt om dit verhaal te herschrijven waarbij hij m/v omdraait. Mijn grote bezwaar is dat een persoonlijke vertaling van *** (een probleem?) op deze manier wordt gebracht. Het zou anders zijn als het bij een reactie op *** was gebleven. Of als Tham het als stukje op haar weblog had geplaatst.
  Het is opvallend dat sommige reacties - namens een zeer bijzonder (?) clubje - heel erg naar bedoeld zijn en als afrekening dienen. En dan bedoel ik niet eens de woordenwisseling tussen Leo en Margreet. Ik weet niet wat dit stel aan oud leed heeft. Margreet leek om 'niets' aangevallen en onderuit gehaald. Vervolgens een hoog 'nana-na-nana'gehalte dat je niet van een hoogstaand clubje verwacht.
  Zo kom ik toch nog aan de verwachtingen tegemoet. Graag gedaan, OZ's!
  Verder: ik ken de ruziemakers niet en dat wil ik graag zo houden. Geen enkele behoefte om digitaal in iets anders om te zetten. Daar komt alleen ellende van...
  TT ***zet zich schrap***

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Toch wil ik je bedanken TT. Het clubje ziet zichzelf(althans de 'aanbedene') als verheven boven het gewone volk, wat nogal lachwekkend is, zeker als men dan nog gaat denken dat iemand er jaloers op zou zijn. Ik wilde er niet voor niks uit(mocht eerst niet!)
  Buitenstaanders zien dingen weleens wat helderder.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Trouwens Tham heeft dit niet zelf geschreven, het komt ergens vandaan, boek of site, geen idee. Ze stuurde mij per email ook een lap tekst met tips hoe een vrouw de man om haar vinger kan winden. of zoiets, a een paar alinea's wist ik genoeg.
  Dat Tham in een verlate puberteit zit gun ik haar van harte hoor.De meesten van onze leeftijd zitten in een andere periode denk ik toch en hoeven de puberteit niet over te doen. Ik niet iig.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. "Het is ondenkbaar dat een man in de pumps van Tham stapt om dit verhaal te herschrijven waarbij hij m/v omdraait."

  Dan moet je maar eens wat flexibeler gaan denken.  "Trouwens, Tham heeft dit niet zelf geschreven".

  Weet je dat wel zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik heb er nóg eens goed over nagedacht. Dit verhaal leent zich (naar mijn mening) niet voor een flexibele instelling. Da's nou net zere plek (volgens mij). Valt het beter als ik het verander in: "Ik kan me niet voorstellen dat een man ... omdraait"? Ik wil best erkennen dat ik de wijsheid niet in pacht heb.
  TT

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik dacht (en denk eigenlijk nog steeds) dat Tham het zelf geschreven heeft. Ik heb er taalfouten uitgehaald en de grammatica verbeterd. Als dat niet zo is, dan verandert dat de zaak toch wel. Tham, zou het zo zijn, dan verzoek ik je vriendelijk om de volgende keer aan te geven dat het een citaat is.

  Of Thamara wat zij schrijft deelt met haar man interesseert mij eerlijk gezegd niet. Dat moet ze toch lekker zelf weten? Mijn blog is niet geheim voor mevrouw HID, maar die heeft er geen interesse voor. "Als het belangrijk is, dan vertel je het me toch wel?" is haar motto. Het is natuurlijk ook moeizaam te lezen in het Nederlands, hoewel ze dat wel enigszins kan.

  Aan de ruzie's maak ik geen woord vuil. Ik heb wel eens gezegd dat ik persoonlijke beledigingen verwijder, maar op het ogenblik heb ik geen tijd me om zuks druk te maken. Ik heb nog wel een kleine hint: ook al heb je "gelijk", toch maak je geen goede indruk op je omstanders als je aan het ruzieen bent.

  Een poging tot omdraaien met een paar kleine aanpassingen van de eerste alineas's:

  Positief feit 1:

  Bevredigende seks geeft haar het gevoel geliefd te zijn en begeerd te worden. Vrijen biedt troost en zekerheid die heel veel betekent voor een vrouw.

  Een vrouw voelt zich kwetsbaar, zelfs bij haar man. Maar bij het vrijen is er een persoon in de wereld bij wie je kwetsbaar kunt zijn en die je helemaal aanvaardt en niet veroordeelt. Het is die zekerheid die heel veel betekent voor een vrouw.

  Positief feit 2:

  Bevredigende seks geeft haar zelfvertrouwen.

  Vrouwen vertelden dat ze zich beter voelden als ze vaker seks hadden, niet alleen lichamelijk maar juist innerlijk. Wat er in de slaapkamer gebeurt heeft echt invloed op hoe een vrouw zich de volgende voelt. Seks is een bevrijding van de dagelijkse zorgen, een bevestiging dat er iemand van haar houdt, het lijkt alsof alles beter wordt. Als we eenmaal door hebben hoe belangrijk het seksleven van een vrouw is voor haar emotionele welbevinden, moeten we erachter zien te komen wat er gebeurt met haar als zij niet krijgt wat zij zo nodig heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Zo goed als zeker 99%, vraag het Tham? ik vond het al wat vreemd dat jij ervan uitging dat ze dit zelf had bedacht. Het leek mij direct al een stuk overgenomen tekst. dat is verder niet erg ofzo, maar jij brengt het als iets van haar en dat is niet zo(denk ik dus)

  ik zal het dan nu ook es echt lezen en kijken of ik vind dat je het om kunt keren.
  Ik vond het bij de eerste regels al een oninteressante tekst eigenlijk.

  Als je in de eerste zinnen man door vrouw vervangt klopt het al niet mijns inziens.
  Voor veel vrouwen is vrijen niet het belangrijkste en zeker geen balsem tegen de eenzaamheid.
  Seks is voor mij beslist niet belangrijk voor mijn emotionele welbevinden. Nou ja, ik lees ook niet verder, het is een antiek stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Nou ja, iedereen moet zelf weten wat hij of zij aan de partner verteld.
  Jij schrijft dat jouw vriendin zegt: "Als het belangrijk is, dan vertel je het me toch wel?"
  Ik heb de indruk dat dit best wel belangrijk is voor Tham, en anagezien ze ook logvrienden laat kennismaken met haar man, dacht ik dat hij ook van haar weblog inmiddels op de hoogtte was. Ik vind het ergens wel raar dat een vriend zoals leo bv dan meer weet over thams behoeftes op dit vlak als dat haar man weet. Ik vind het niet fair naar mantham.
  Wat de ruzies betreft heb je gelijk hoor, alleen leo haalt het slechtste in me boven, heb ik verder met niemand. Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik heb het origineel nog even gelezen, het lijkt erop dat Tham het uit een boek heeft overgetypt, gezien de aantal schrijffouten idd.
  Mocht ze de tekst toch zelf hebben bedacht dan mijn excuus.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Aangezien 't echt een onuitputtelijk bron van transpiratie blijkt te zijn wil ik er voor mezelf een punt achter zetten. Met een vriendelijk verzoek aan alle vrouwen, en mannen, die hier regelmatig aanwippen om een eerlijke reactie op onderstaand knip- en plakwerk te plaatsen:

  "Vrijen is de zuiverste balsem tegen eenzaamheid.
  "Het is die troost die heel veel betekent voor een man.
  "Wat er in de slaapkamer gebeurt heeft echt invloed op hoe een man zich de volgende dag op kantoor voelt.
  "… moeten we erachter zien te komen wat er gebeurt met hem als hij niet krijgt waarnaar hij op zoek is.
  "… de meeste van hen gaan liever in een ijskoude regen de heg knippen dan vrijen met een vrouw die hen uit plichtsbesef tegemoet lijkt te komen. De heg wijst hen nml niet af. Daar gaat het om.
  "Nee is geen nee tegen seks, zegt een man, het is een afwijzing. Tegelijk voel ik me kwetsbaar als ik haar vraag om het initiatief te nemen.
  "Hoe kunnen wij vrouwen de sekskloof overbruggen?
  "Kies ervoor om van hem te houden op de manier die hij nodig heeft.
  "MAAR: als een lichamelijke reactie niet meer tot de mogenlijkheden behoort, zorg er dan voor dat je woorden hartelijk zijn, bevestigend, bemoedigend, liefdevol.
  "Doe alles wat in je macht ligt- gebruik woorden en daden die je man begrijpt…
  "… zonder actief betrokken te zijn, kom je niet tegemoet aan zijn behoefte. Sterker nog, je kunt hem net zo goed naar buiten sturen om de heg te knippen!
  "Sommige van ons vrouwen denken mss dat een wilde kat voor ons te hoog gegrepen is. Niet waar, zeggen mannen.
  "Sommige vrouwen zouden graag in staat willen zijn enthousiaster op de seksuele behoeften van de man te reageren, maar ze kunnen dat niet om allerlei persoonlijke redenen. …..De keus om genezing te zoeken is de moeite waard, zowel voor jou als voor de man van wie je houdt.
  "Het is belangrijker voor hem en voor je relatie en daarmee voor je eigen plezier in je huwlijk, dan je je kunt voorstellen."

  Het bovenstaande is een willekeurige selectie, een andere mix is net zo lachwekkend, probeer het zelf maar uit. Ik vind het een aanklacht tegen gezond verstand, een belediging voor mannen en vrouwen die een gezonde kijk op intimiteit en seks hebben. Die mogelijk juist niet voor een huwelijk, het huisvrouw spelen, een kantoorbaan, iemand van de andere sekse of een vaste partner kiezen.
  De NVSH is achterhaald, had beter twintig jaar geleden kunnen stoppen, maar dit gedreutel móet - bij nadere beschouwing - uit een jaren dertig 'Handboek ter voorbereiding van Jonge Dames op het huwelijk met den Ontwikkelde Man' komen.

  Ik ga terug naar de 21e eeuw, een stuk bevredigender dan dit oude jongemeisjesverdriet.
  TT

  BeantwoordenVerwijderen
 46. En iedereen wordt weer hartelijk bedankt voor zijn en haar bijdrages. Waar het om gaat is of we wat geleerd hebben, dat we een beetje nagedacht en gecommuniceerd hebben.

  En dan nu, oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Leuk dat tracking: we hebben de cijfers van eind augustus 'positief' beïnvloed.
  Wees niet bang, mijn oogjes zijn bijna dicht, 't snaveltje is toe en ik ga lekker slaapjes doen.
  TT

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Zo zeg.. nou ik sta nog steeds vol achter al deze woorden hoor. Dan maar uit de jaren 50.. haha zouden mannen en vrouwen door de jaren heen anders gaan voelen ook dan? Lijkt me sterk.
  Maar goed.... t was ook niet belerend bedoeld.
  Ze zeggen altijd dat mannen stoer zijn en hard, en vrouwen het zwakke geslacht zijn,, nou ik ben er echt van terug gekomen.
  Vrouwen zijn vaak bitchen.. en mannen hebben veel meer humor en zijn zachter dan vrouwen daardoor. Wij vrouwen hebben heel vaak een totaal verkeerd beeld van een mannen belevingswereld. Ik weet niet goed hoe ik het moet zeggen. Mijn gevoel zegt altijd meer dan ik in woorden uit kan drukken.Mijn woordenschat is niet zo groot.
  Sorry..

  Liefs Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Maar Tham, had je die tekst nou ergens uit overgenomen dus? Daar ben ik dan toch nieuwsgierig naar.
  Je kunt alle mannen en vrouwen niet over een kam scheren toch? Er zijn zoveel verschillen. En in de loop der tijden is er zeker wel het een en ander veranderd lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 50. waar de een zich verschuilt achter teksten van anderen is de ander bezig zijn of haar frustraties te uiten. maakt het wel leuk lezen hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. En Anoniemers houden het spannend ;)
  Maar trekken nu aan het verkeerde end.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Beweer je nu dat je die tekst echt zelf hebt verzonnen?
  fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 53. hier houden niet alleen de anoniemen het spannend. ook de gefrustreerden komen aardig aan hun magere trekken

  BeantwoordenVerwijderen
 54. * Kijkt op van zijn werk, over zijn leesbril, de klas in; snel zijn de kinderen weer stil *

  "Zei er iemand iets?"

  Geen reaktie. Alle kinderen kijken zeer geconcentreerd op hun schriften.

  BeantwoordenVerwijderen
 55. het valt mij als onafhankelijk meelezer op dat de gefrustreerden zwijgen in alle talen van de regenboog. opmerkelijk na alle discussies hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Tham geeft wijselijk geen antwoord en Bob sluit de discussie nu niemand het met het log eens is.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Wat is voor onzin? Mijn god, je zal zo n man op de bank hebben!

  BeantwoordenVerwijderen