15 augustus 2010

Lucide dromen

(Ja, ik heb Inception gezien; goeie film, ga er naartoe!)

Een lucide droom (lucide = helder, licht) is een droom waarin je weet dat je droomt. Dat gebeurt normaalgesproken niet. Heel soms gebeurt het spontaan, maar de meeste mensen moeten het trainen. Ooit heb ik het ook eens getraind.

Het principe is zo: je bouwt in je gewone dagelijkse leven controle-momenten in. Dat wil zeggen dat je om de zoveel tijd bewust controleert of je droomt of dat je wakker bent. Als je dat een tijd lang regelmatig iedere dag meerdere keren doet, dan wordt het zo'n ingeburgerde gewoont dat je het in je dromen ook begint te doen, en dat is de clou: dan merk je dat je droomt.

Een van de mogelijkheden om te controleren of je droomt is het volgende: je draait je snel om met je hele lichaam, dus niet alleen met je hoofd. Je ziet dan natuurlijk de andere kant van de kamer of de omgeving waar je net bent. In een droom lukt dat niet; het beeld wat je ziet verandert dan niet, het draait als het ware mee. (Het is aan te raden om dit doen op plaatsen waar je niet gezien wordt door andere mensen.)

Het grappige bij mij was dat ik op een gegeven moment merkte dat ik droomde, zonder dat ik de oefening in de droom deed. Ik was er blijkbaar zo op gefixeerd, dat het zo ook werkte.

Als je merkt dat je droomt, dan kun je de droom sturen. Je kunt besluiten ergens anders te zijn, of om te gaan vliegen, of om bepaalde mensen te laten materialiseren. Ja, je kunt ook besluiten om sex te hebben. (Dat was niet zo interessant als je misschien zou denken).

Het probleem bij mij was dat ik alleen lucide dromem kreeg als ik heel licht sliep, kort voordat ik wakker werd. Ik merkte vaak dat ik droomde en dat ik bijna wakker werd. De grens tussen dromen en gewoon fantaseren als je wakker bent wordt dan vaag. Het gebeurde dan vaak dat als de droom spannend of interessant werd, ik op het punt stond om wakker te worden, dat merkte ik tijdens het dromen. Ik probeerde dan verder te dromen. Dat doe je door het tegenovergestelde te doen van dat wat je kunt doen om expres uit een droom te ontwaken. Als een droom erg vervelend wordt is er een truucje om wakker te worden: je kijkt naar een bepaald punt en fixeert dat, je gaat er naar staren. Dan word je gegarandeerd wakker. Het tegenovergestelde is dus te zorgen dat je beweegt en steeds bezig bent, en niet bij een punt blijft hangen.

Ik was naief en op zoek naar grote waarheden. Ik hoopte dat ik allerlei geheimen van het leven zou ontsluieren door mijn dromen bewust te beleven. En als dat niet zou lukken, dan zou ik in ieder geval nog op een ongevaarlijke manier spannende avonturen te beleven. Maar helaas.

Ik ben er weer mee gestopt omdat ik er eigenlijk niet veel aan vond. Het is ook een beetje vals spelen. Als je weet dat je droomt, dan weet je ook dat er niets kan gebeuren. De bedoeling van dromen is echter om gebeurtenissen te verwerken en herinneringen te stabiliseren. En gebeurtenissen verwerken doe je volgens mij alleen als je aan de gebeurtenissen gelooft op het moment dat ze gebeuren.

11 opmerkingen:

 1. Tijdens mijn vakantie heb ik enkele nachten heel vreemd gedroomd. Bizarre en onwaarschijnlijke verhaalstof, die totaal niets met mijn werkelijkheid te maken heeft, niet van nu en niet van vroeger. Slechte plots. Navertellen kan ik het niet; het was allemaal te onbeduidend om te onthouden. Of Dr. Freud daar nog iets van had kunnen maken? Volgens mij kwam het door de onrust van het nomadische leven. Thuis heb ik dat nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou willen zeggen dat ik niet veel droom maar ik weet dat dat waarschijnlijk niet waar is. Ik droom waarschijnlijk net zoveel als iedereen maar ik ben me meestal niet van die dromen bewust. Ik vind dat opzich wel vervelend want als je droomt dat geeft je dat weer wat extra tijd terug van de tijd die je 'verspilt' met slapen.
  Voordeel van het 'niet veel' dromen is dat als je een droom wel bewust meemaakt, dat die droom ook meer indruk maakt. In een periode waar ik op reis was (1998) heb ik een tijdje lang Kava geprobeerd. Dit is een plante wortel die ze op Fiji gebruiken om beter te slapen, of meer correct, om beter te dromen. Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft maar in die periode droomde ik de volgende twee dromen.
  1. Ik was in een omgeving die leek op een tropisch eiland (was toen niet meer op Fiji maar er wel net geweest) en moest het binnenland in vluchten omdat er een vloedgolf aan kwam.
  2. Ik was in een stad en ik moest door de straaten vluchten omdat er een vliegtuig tegen een gebouw vloog.

  Voor beide dromen, die me erg bij bleven toen ik ze droomde, dacht ik later dat ze veel leken op dingen die daadwerkelijk gebeurde.
  Nou maak je geen zorgen, ik geloof wel in toeval.

  Verder heb ik niet veel dromen die ik meerdere malen droom. Ik weet maar 1 droom die ik twee keer heb gehad. Ik was in een ziekenhuis waar mijn tweede kind werd geboren (de eerste was in een ander ziekenhuis) en een deel van dat gebouw is nogal oud (van 1899 maar niet meer aan de binnenkant). Toen ik daar sliep had ik een droom dat ik uit een gebouw moest ontsnappen en dat leek op het oude deel van het ziekenhuis (nu ook oud van binnen). Tot nu toe niks vreemds, dit komt door dat gebouw. Terwijl ik op de vlucht ben verandert het gebouw en het lijk nu meer op gelijkvloerse barraken en ik heb het gevoel dat ik voor de Nazi's op de vlucht ben. Het gebouw lijkt nu op dat deel van een concentratiekamp waar ze medische experimenten uitvoeren. Uiteindelijk kom ik het gebouw uit en ben ik op de vlucht door weide velden in een licht heuvelachtig terrein. Dat is het einde van mijn droom, of althans van wat ik herrinner.
  Deze zelfde droom heb ik twee en een half jaar later nog 1 keer gedroomt. Niet echt vaak dus.
  Waarom ik me dit nu herinner en ik dit hier schrijf is dat ik het wel vreemd vindt dat de tweede keer dat ik dit droom is als ik voor de geboorte van mijn derde kind nogmaals in hetzelfde gebouw slaap.
  Maar zoals gezegd, toeval bestaat.

  Sex in je droom valt tegen? Heeft dat een verband met hoe sex is als je wakker bent?

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rob: Sex in de droom valt tegen op het moment dat je weet dat je droomt; je weet dus dat het niet echt is en je in werkelijkheid alleen in je bed ligt en..., nou ja de rest spreekt voor zich.

  Interessant verhaal over dat Kava. Ik heb meteen even nagelezen. In Duitsland werd het vroeger gebruikt als medicijn, maar dat werd weer ingetrokken vanwege schadelijke bijwerkingen op de lever.

  Die twee dromen zijn wel fascinerend. Je zou bijna in je helderziendheid gaan geloven. Of misschien ben jij gewoon zo slim dat je dat allemaal aan zag komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk wilde ik hier geen droom-analytisch verhaal van maken, maar vooruit. Precies dezelfde terugkerende dromen heb ik niet, maar wel terugkerende motieven:
  - Ik ben in een vreemde stad en ik moet de weg vinden
  - Ik kan vliegen. Dat begint altijd zo dat ik in de lucht spring en weer land. Ik spring steeds hoger en word steeds lichter, totdat ik in de lucht blijf.
  - Twee keer heb ik gedrooomd dat ik in een auto zat die vanzelf reed. Het is een gevaarlijke rit, maar er gebeuren geen ongelukken. (symbolisch, symbolisch!)

  Veel mensen dromen vaak dat ze zich niet goed kunnen bewegen. Bijvoorbeeld rennen ze, maar ze komen niet vooruit. Of je probeert op te staan of een beweging te maken om je uit iets te bevrijden, en dat lukt niet. Dat komt heel banaal doordat je lichaam op het moment dat je slaapt op een bepaalde manier verlamd is, dat is een zelfbeschermingsmechanisme. Soms werkt deze verlamming door in je dromen. Hier is een mooi artikel daarover in de Duitse wiki.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is dat ik uit alle logs die ik intussen van je gelezen heb meen al een beetje een indruk te hebben van hoe je ongeveer in elkaar zit (doorgaans redelijk nuchter en weldenkend).
  Als dit het eerste log was dan was ik waarschijnlijk meteen afgehaakt.
  Het komt op mij behoorlijk gestoord of op zijn minst zwaar controlfreakerig over om jezelf te trainen in het sturen van je dromen. Ik ben blij dat je er weer mee opgehouden bent.

  Nu ik het lees herken ik het trouwens wel, het verschijnsel 'lucide droom'. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik me ervan bewust was dat ik me ervan bewust was dat ik droomde en op dat moment vond ik dat best gek want als je weet dat je droomt, droom je dan nog wel echt of lig je gewoon te doen alsof je droomt? Het is ook best lekker om in bed te liggen, ogen dicht en een fantasiewereldje te maken. Zo gestoord is het nu ook weer niet, misschien....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een feit dat dromen ook functioneren als je je er niet aan herinnert en je er overdag niet mee bezighoudt, je hoeft je er dus niet voor te interesseren. Dromen zijn heel belangrijk voor de geestelijke gezondheid. Bij tests hebben ze mensen steeds wakker gemaakt voordat ze begonnen te dromen (REM-slaap), die werden langzaam waanzinnig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In een vorige reaxi schreef ik dat ik me af en toe bewust ben dat ik droom en als een droomrichting me niet bevalt, dat ik die dan bij kan sturen. Daar heb ik in het geheel niet voor getraind en wist ook niet dat dat bestond en kan.

  In mijn geval ging het anders. Tussen circa 1985 en 1995 droomde ik af en toe dat ik in de verte een vliegtuig neer zag storten. Ergens bij de 3de keer dacht ik; 'wat een onzin, ik zal wel weer aan het dromen zijn'. Het waren trouwens geen nare dromen, die dingen vlogen ver aan de horizon naar beneden.

  Dat zweeflopen heb ik ook een hele tijd gehad, maar tegenwoordig niet meer. Verder kom ik veel in treinstations en rijden die dingen wel eens voor m'n neus weg. Dat terwijl ik maar een paar treinritten per jaar maak.

  Dromen kan ik direct na het wakkerworden herinneren, maar als het een paar uur later is ben ik het kwijt. Het malle is dat ik wel weer dromen na vele (zelfs tientalle) jaren kan herinneren. Die schieten me dan spontaan voor ogen alsof het normale herinneringen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat je elke nacht een paar keer droomt weet ik. Maar alleen de droom net voor ik wakker wordt herinner ik me.. en als ik het meteen vertel; al is het maar tegen mijn spiegelbeeld onthoud ik het, anders ben ik hem na een uur al kwijt.
  De dromen die ik het meest heb zijn vaak hetzelfde..ik hol en hol.. maar kom niet vooruit, en de tijd tikt maar door. Bang dat ik telaat kom zet ik het nog harder op een lopen, om dat met een wildkloppend hart en paniekgevoel, wakker te worden en tot het besef , kom dat ik er niet kwam waar ik wezen moest.

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ehhh... seks in een droom, haha.. als ik er over droom en wakker wordt blijkt vaak dat mantham bezig is met me , maar dat manlief het zelf was realiseer ik me dan pas als ik weer bij zinnen kom ;).... deze dromen zijn me het liefst.. ze ontspannen zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eerlijk gezegd droom ik helemaal niet zo vaak over seks. Seks valt voor mij onder "Die einfache Freuden des Lebens".

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Xiwel: Vliegtuigen heb ik ook zien neerstorten. Ik meen dat ik toen ook twijfelde aan het waarheidsgehalte van mijn matrix.

  BeantwoordenVerwijderen