26 augustus 2010

De macht van de vrouw, gebruikt door andere mannen

In de macht van de vrouw keken we naar een geval waarin een vrouw een man beschuldigt van verkrachting, en stelden vast dat dit een machtig wapen is voor de vrouw. In principe is het mogelijk dat een man veroordeeld wordt op basis van indirekte bewijzen, in dit geval zuiver en alleen de getuigeverklaring van de vrouw in kwestie. Zelfs als de betreffende man niet veroordeeld wordt, heeft hij toch al maanden in voorarrest gezeten, hij heeft geleden onder zware publieke vernedering door de sensatiemedia, en zijn glanzende televisie-carriere ligt in gruzelementen.

In de gebeurtenissen rondom Wikileaks en de publicatie van geheime documenten van het Amerikaanse leger, vinden we nu een interessante variatie op dit thema. Op de website Wikileaks worden sinds een paar weken geheime documenten van het Amerikaanse leger gepubliceerd, waarin verschillende zaken over de strategie in de oorlog in Afghanistan te lezen zijn. Dit gaat zover dat zelfs namen van Afghaanse informanten gepubliceerd werden, die daardoor in gevaar komen.

Sindsdien wordt Julian Assange, de oprichter van de website, heftig in diskrediet gebracht door de CIA en het Amerikaanse leger, wat natuurlijk begrijpelijk is. Wat niet meer zo goed te begrijpen is, dat is het feit dat Julian Assange sinds een paar dagen beschuldigd wordt van verkrachting. Uit het niets duiken twee vrouwen op die naar de politie stappen en verklaren dat ze door hem sexueel mishandeld zijn, dan wel verkracht. Misschien is er werkelijk iets aan de hand? Maar het is wel heel erg toevallig dat ze precies op dit moment op de proppen komen met hun beschuldigingen.

Wat is er aan de hand? Een kleine theorie:
Julian Assange is een man met grote talenten, en een bijbehorend groot ego. Hij is clever, macho, intelligent en succesvol "bij de vrouwen". Hij schuwt geen risico's om zijn doel te bereiken. Hij heeft vele relaties achter de rug, en daarbij zijn onvermijdelijk een paar slachtoffers gevallen: vrouwen die meneer Assange niet het beste wensen voor zijn toekomst. Deze vrouwen werden opgespoord door de Amerikaanse vijanden van Assange, en op overtuigende wijze omgepraat om op deze manier in aktie te komen, al dan niet met financiele ondersteuning.

Hier gaat nog een film over gemaakt worden.


Epiloog: De beschuldigingen zijn alweer ingetrokken, omdat er 'nieuwe informatie aan het licht is gekomen.' Ernaast geschoten, blijkbaar.

6 opmerkingen:

 1. Hoewel ik de man van die website niet bepaald als een verstandige ondernemer zou willen omschrijven, hij brengt de levens van hen die in die dokumenten beschreven worden in gevaar door zijn gedrag, was ik wel verbaasd door deze truc. Als konijn uit de hoge hoed getoverd door zijn tegenstanders. Je zou denken dat ze hem toch wel op een of andere wijze 'uit de lucht' kunnen halen. Dat er vrouwen te vinden zijn die een of andere story bedenken lijkt me niet zo lastig, voor geld zijn deze dames altijd te koop/huur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat als het georganiseerd was dat de beschuldigingen niet zo snel zouden zijn ingetrokken. Dan was het vast wel wat beter georganiseerd. Dat wil niet zeggen dat ik denk dat het toeval is. Het is ook zeer goed mogelijk dat deze vrouwen zelf met het idee komen omdat de meneer nu negatief in het nieuws is en er dus heel was meer en makelijker voordeel te halen is uit deze situatie. Ook is het mogelijk dat er echt iets met deze vrouwen gebeurd is maar dat ze niet naar buiten wilde komen omdat ze bang waren dat niemand ze zou geloven of dat ze gewoon niet genoeg bewijs hadden. Nu deze meneer op eens negatief in het nieuws is zijn ze niet meer zo bang voor negatieve gevolgen als ze deze meneer in discrediet brengen.

  Allemaal mogelijkheden en alle speculatie.
  Vals beschuldigd worden van verkrachting is natuurlijk niet leuk maar we moeten niet vergeten dat daadwerkelijke verkrachting nog steeds echt bestaat en dat is ook niet echt leuk.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rob: Het is inderdaad vreemd dat de beschuldigingen zo snel worden ingetrokken, en ja, het zijn allemaal maar speculaties.

  Echte verkrachting bestaat, komt veel voor, en is een van de ergste misdaden. Het is nog niet zo lang geleden (en het komt waarschijnlijk op bepaalde plaatsen nog steeds voor) dat beschuldigingen van verkrachting niet serieus genomen werden. Wat er nu gaande is, dat is een tegenreaktie. Beschuldigingen worden meteen serieus genomen, en in sommige gevallen gebeurt dat te snel. Het zelfde is aan de hand bij sexuele mishandeling van kinderen.

  Het hele probleem is dat het een zware misdaad is, die tegelijkertijd vaak moeilijk te bewijzen is, omdat er meestal geen getuigen zijn.

  Dit doet alles niets af aan het feit dat een gewiekste vrouw, als ze maar genoeg gemotiveerd en weinig scrupules heeft, een valse beschuldiging als een zeer effectief wapen kan inzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Leo: Hij is niet zo gemakkelijk te pakken. Hij is Australier, en de server van Wikileaks staat in een schuilkelder in Zweden. Daardoor is hij zelf ook veel in Zweden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heer Bob,
  Even off-topic. Ik vind dat we zelf eens zo'n Wikidinges moeten uitvinden, alleen kan ik niet zo vlug een onderwerp bedenken. Wikiblogs, misschien...
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Drs,

  Hoe bedoelt u? Ik heb me laten vertellen dat er software te krijgen is waarmee leken als ik ook een wiki-database op kunnen zetten. Technisch gezien is het dus geen probleem. Maar dan moet je toch ook een onderwerp hebben? Wat stelt u zich daarbij voor?

  BeantwoordenVerwijderen