31 januari 2010

Typisch Nederlands?

Nederlanders, kijkt u even mee in de spiegel?

Als je in Nederland opgroeit, dan krijg je ingeprent dat Nederland weliswaar een klein land is, maar best wel belangrijk. Nederlanders hebben veel grote uitvindingen gedaan, en wat wij over iets vinden, dat telt mee in de wereld. Dat is de reden dat Nederlanders altijd overal een mening over hebben. Een citaat van een Belgische collega waar ik ooit in Brussel een paar weken mee samenwerkte:
[Een Belg zegt: "Ik weet niet, geen mening." Een Nederlander zegt: "Ik weet niet, maar ik heb wel een mening".]
Nederlanders hebben over het algemeen een gebrek aan bescheidenheid.

Ik woon in het buitenland, maar helemaal niet zo ver weg. Duitsland is een buurland van Nederland. Wat mij desondanks opvalt is dat je normaalgesproken gewoon helemaal niets hoort over Nederland. Het enige waarmee Nederland in het nieuws komt zijn spectaculaire dingen als de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Een van de weinige mensen uit Nederland die meer dan eens een interview had in Der Spiegel is iemand waarvan ze de Nederlandse nationaliteit hebben ontnomen: Ayaan Hirsi Ali.

Veel mensen in Duitsland VERWARREN NEDERLAND MET DENEMARKEN.

Ik ben nauwelijks begonnen aan dit stukje en ik dwaal alweer af. Waar ik het over wil hebben zijn dingen waarvan ik altijd heb gedacht dat ze typisch Nederlands waren, maar die in het buitenland gewoon ook blijken te bestaan, en die niet eens hun oorsprong hebben in Nederland. Hier is een lijstje:

Pindakaas - komt uit de Verenigde Staten
Oliebollen - zijn in Duitsland bekend als Krapfen. Grappig is dat de Nederlandse wikipedia een Nederlandse oorsprong vermoedt, terwijl de Duitse wikipedia vermeldt dat Krapfen al in de tweede eeuw voor Christus bij de Romeinen bekend waren.
Erwtensoep - is nog ouder. Erwtensoep was in de vijfde eeuw voor Christus in Griekenland bekend. Het is een traditioneel gerecht in Zweden en Finland, als voorbereiding op het vasten. Ze eten dan erwtensoep, met als toetje:
Pannekoeken - zijn in Thüringen bekend als Eierkuchen, en Oostenrijk als Palatschinken en Kaiserschmarn (dan is het in stukjes gesneden en met vanillesaus)
Poffertjes - komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Zo staat het tenminste hier.
Windmolens - vind je overal, de oudste vermoedelijk 1750 v. Chr. in Babylon. Als je deze bekijkt, dan denk je niet dat die in Berlijn staat!
Schaatsen - Het is niet bekend waar het schaatsen ontstaan is. Er bestaan oude vondsten van prehistorische schaatsen over de hele wereld, tot aan Rusland en China toe.
Tolerantie - De Nederlandse tolerantie blijkt toch vooral een wegkijken geweest te zijn. Tolereren ja, zolang als ik er maar niets van merk.
Tulpen - En die komen uit Turkije, net als Sinterklaas overigens.


Wat wel een echte Nederlandse uitvinding is, dat is de BEURS. Of ik daar nou trots op moet zijn, dat weet ik niet. Het is in ieder geval wel een doorslaand succes. De handel die op de beurs bedreven wordt, bedraagt tegenwoordig een veelvoud van dat wat in de Realwirtschaft wordt omgezet. De beurs dreigt echter aan zijn eigen succes ten onder te gaan, als hij niet snel in toom wordt gehouden.

36 opmerkingen:

  1. Ik denk dat wij Hollanders toch vooral onze mening over alles in het grote buitenland ontlenen aan kennis en ervaring die we opdeden in datzelfde buitenland door onze handel. Koggeschepen voeren al snel langs alle Hanzesteden en later waren we als op winst uitzijnde handelsnatie uitermate slim in het veroveren van door anderen gevonden maar niet geeploiteerde plekken waar iets te halen viel. Als je in het buitenland verkeert kom je met veel culturen in aanraking. En dat helpt wel om een beeld te vormen. Ik denk dat de gemiddelde Duitser tot een jaar of wat geleden veel dorpser was dan de gemiddelde Nederlander. Ook Amerikanen hebben nauwelijks een beeld bij de realistische wereld om hen heen. Toch spelen ze daar politieagent. Nederlanders hebben niet het probleem van de taalgrenzen die een even klein land als Belgie tot op het bot blijft verdelen. We midden de aanmatigende toon van de Fransen of de Engelsen waar veelal nog niet is doorgedrongen dat hun wereldwijde imperia zijn verdwenen. Het net zo grote Denemarken heeft altijd meer met vissen gehad dan met handel drijven en zo kan je nog wel even doorgaan. Laten we wel zijn, alleen al de KLM heeft een wereldwijde faam, niet in de laatste plaats omdat deze maatschappij al naar Indie vloog toen anderen het reizen per vliegtuig nog moesten uitvinden. Nederland is (of was) altijd een liberaal, sociaal, open land. Met mensen die er vrij en blij woonden en genoten van die grote speeltuin om ons heen, het buitenland. Ik heb zelf vaak ontdekt dat waar je ook komt, er altijd ergens Nederlanders zitten. Dat kan je niet van andere nationaliteiten zeggen. Nee, ik ben best tevreden met Nederland en de normaal zo 'tuttige' cultuur. En alles wat vanuit het buitenland is gekomen en hier gecultiveerd wijst steeds weer op hetzelfde, handelsgeest...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was duidelijk dat iemand met een website genaamd 'altijd een mening' de zaak vanuit een ander gezichtspunkt bekijkt!
    Nederlanders zijn zeker internationaal georienteerd en weten meer over het buitenland dan mensen uit grotere landen. Ze overschatten echter daarbij het gewicht en de uitwerking van hun mening. Dat is mijn mening;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Bob - Leg dat maar uit aan onze ministers van BuZa.....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bob, het is ook typisch Nederlands (onder de moderene elite zeker) om Nederland en de Nederlanders een beetje belachelijk te maken. Soms is dat ook wel nodig. Je hebt Nederlanders die denken dat Nederland de oorlog in Irak had moeten en kunnen voorkomen.

    Het valt me wel tegen dat zelfs erwtensoep niet echt Nederlands is.
    De kaasschaaf is wel een Nederlandse uitvinding, toch?

    Een tijdje geleden op jouw blog heb ik al eens geprobeerd om een verklaring te geven voor de Nederlandse neiging overal een mening over te willen hebben. Volgens mij speelt mee dat Nederland een klein landje is en dan is het individu relatief groot en heeft relatief veel invloed. Ook is het onze cultuur om net te doen alsof iedereen min of meer gelijkwaardig is.
    Als ik iets vind of het ergens niet mee eens ben dan is het heel gemakkelijk om een wethouder, burgemeester, kamerlid of minister te benaderen, live, per mail of zelfs op hyves of twitter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee! Die is uitgevonden in 1926 in Finland!

      Verwijderen
    2. Daar dit commentaar niet juist geplaatst is wwet ik niet over welke uitvinding je het hebt, jammer genoeg.

      Verwijderen
  5. Vervang het woord Nederlander door Hollander en ik ben het grotendeels met je eens. Nederlanders die buiten Holland wonen, dus Gelderlanders, Drenthen, Friezen e.d. zijn veel gematigder met hun mening. Dat verschil merk je al met Westfriesland.

    Het zal alles te maken hebben met de handel die onze locatie aan zee met zich mee bracht. Iets vergelijkbaars vind je in Groot-Brittannië. Daar zijn het de Engelsen die alles beter weten en ook daar heb je Noord-Engelsen en Schotten die veel gematigder zijn met hun mening.

    West-Duitsland liep een jaar of 30 terug ver naast hun schoenen met 'Bei uns ist alles besser.' Dat hangt er tegenaan en in de laatste decennia is dat flink ingetoomd.

    Een jaar of 20 geleden was er een leuk voorval. Nederlandse of beter Hollandse of beter Delftse waterkundigen gingen China vertellen dat zij hun overstromingsproblemen met de Yangtse aan moesten pakken. Je snapt het al, er moesten ook daar dijken komen. De Chinezen vonden dit terecht geen goed idee, zij hebben in hun 4000-jarige ervaring gekozen voor gecontroleerd overstromen. En nu zijn wij daar ook achter. De dijken langs rivieren zorgden voor kanalisatie en daarmee een te snelle verplaatsing van water. Er wordt nu overal waterberging aangebracht wat meer op het systeem van de Chinezen lijkt. Een ander nadeel is dat wij Holland in 1000 jaar tijd door dijken en molens 4 meter naar beneden gepompt hebben. In Noord-Duitsland ligt het zelfde soort oorspronkelijke moeras en dat is niet naar beneden gepompt.

    Naast de wereldhandel heeft het ook veel te maken met verstedelijking. In een grotere stad denken mensen het in het algemeen beter te weten. Vandaar dat de gemiddelde US-burger de New Yorkers drabbers vinden en dat geldt o.a. in Frankrijk voor de Parijzenaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Xiwel - Die laatste stelling onderschrijf ik met graagte. Omdat in de grote steden van alle landen vaak de intellectuelen, schrijvers, filosofen enz. wonen. Berlijners zijn geen Duitsers, Moskovieten geen Russen en Londenaren geen Engelsen. Wat te denken van de inwoners van Barcelona versus de rest va Spanje? Wat die handel en nijverheid betreft; veel van de door de eeuwen heen ons land binnengekomen 'vreemden' vestigden zich in het westen van Nederland. Zo ook de joodse import uit Portugal/Frankrijk en Polen. En die kleurden al snel de architectuur, de cultuur en vooral ook de handel. Mogen we af en toe best even over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Marjan: Nee, het spijt me:
    "De kaasschaaf werd in 1925 door de uit Lillehammer (Noorwegen) afkomstige timmerman Thor Bjørklund ontworpen." (wiki)

    Ik loop dus met de elite mee. Maar dat doe ik niet bewust!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zelfs de flessenlikker komt uit Noorwegen, zie ik nu...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Xiwel: Stedelingen zijn snobs, das ist leider so. De meeste intellectuelen zitten in de stad, maar dat wil omgekeerd niet zeggen dat de meeste stedelingen intellectueel zijn, in tegenstelling tot wat wij (de stedelingen) vaak denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Toen in de DDR de grenzen open gingen, kwamen hier Westerlingen die in hun vaandel hadden geschreven dat ze de bomen wilden redden. Je kunt je voorstellen hoe de bewoners daar tegenaan keken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Maar de haring is Nederlands! Wat Duitse vrouwen "nach Hausfrauenart" met haringen uithalen, dat is gewoon dierenmishandeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ja, laat alsjeblieft de haring wel Nederlands zijn. Niet googlen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nou goed dan.

    Weet je wat ook echt Nederlands is? Frau Antje.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. De haring komt volgens mij uit de Noordzee. Die is toch niet van Nederland? Daarbij de huidige zout haringen komen meestal via Scandinavische vrieshuizen naar Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zeg het niet, Leo, ook als het waar is. De KLM is ook al niet meer Nederlands, we moeten toch iets overhouden? Het gaat bij de haring trouwens om die goddelijke wijze van klaarmaken, niet om de vis zelf. "Arie's haring, een openbaring", zoals de Cathechismus leert.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. compleet OT maar heb je nou wel of niet de partituur ontvangen? Ik heb die toch al meer dan een week geleden verstuurd of vertel ik me? Voor mijn gevoel zelfs 2 weken geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. OZ, Ja ik heb hem gekregen. Ongeveer 4 dagen geleden. Het ziet er wel machbar uit. Een beetje saaie toonsoort... Ik ben er nog niet aan begonnen, maar dat komt nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Natuurlijk is haring happen nederlands. Discussie gesloten!
    Blijf van mijn maatje af!!!



    assyma

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Voor mij is typisch nederlands de open geest waarmee Nederlanders alles bekijken. Ik vind dit uniek in de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @OZ: Dank u voor het compliment in naam van alle Nederlanders.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @OZ en OT: Het loopje waar de eerste dans van Jurriaan Andriessen mee begint lijkt als twee druppels water op het begin van een ander heel beroemd stuk klassieke muziek, waarvan de naam me even niet te beginnen schiet. Volgens mij van die Scandinavier, God hoe heet ie nou. Ja, Edvard Grieg. Een stuk uit Peer Gynt. Ik moet het thuis nog even nazoeken, maar ik vind het.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Leo bedoelt "hear hear!". Of wou je werkelijk roepen "Erfgenaam, erfgenaam!" ?-)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. OZ, dit is een mooi moment in onze vaderlandse geschiedenis. Een gouden bladzijde.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Open geest, niet te verwarren met lege geest, die komt ook veel voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. "wij Holland in 1000 jaar tijd door dijken en molens 4 meter naar beneden gepompt hebben. In Noord-Duitsland ligt het zelfde soort oorspronkelijke moerasen dat is niet naar beneden gepompt."

    Dat is nu het grote verschil tussen Duitsers en Nederlands: Duitsers gaan op hoger gelegen delen wonen, Nederlanders gaan het moeras leegpompen en daar wonen. Ik mag hopen dat de dijk nog wel een Nederlandse uitvinding is of dan in ieder geval de dijkgraaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @Bob - Soms is het handiger om niet blind te tikken...i=a idd...sorry!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wij Nederlanders komen tenminste eerlijk voor onze mening uit. Dat heb ik hier in Duitsland en ook tijdens mijn werk waarbij ik veel contact heb met nationaliteiten uit de hele wereld iedere keer weer ervaren.

    @ Xiwel: Ja, wij West - Friezen (ik kies nog steeds voor de spelling met grote W en grote F én streepje tussen West en Friesland) zijn erg direct, maar daar is niets mis mee. Dat weet ik nu ik in Duitsland woon nóg meer te waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hallo Liekie, ben je d'r weer? De Nederlandse direktheid is een voordeel, maar alleen als je er aan gewend bent en weet hoe het bedoeld wordt. In het buitenland wordt dat nogal eens voor botheid aangezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat is er mis met trots te zijn op het land waar je geboren en getogen bent? Nog even en dan komen stroopwafels uit Timboektoe en Haagse hopjes van Paaseiland.

    Italiaanse pasta komt uit China. Hetzelfde geldt voor citrusfruit. Doedelzakken zijn bedacht door de Romeinen. Windmolens ook trouwens. Amerikaanse waffles zijn doodordinaire wafels en hetzelfde geldt voor calslaw, Das dus gewoon Hollandse koolsla. (Het woord) pizza komt van pita(brood) en de tomaten van de basissaus uit Zuid-Amerika. De Griekse keuken komt van de Egyptische en die van Italië van de Griekse en de Franse op haar beurt van de Italiaanse. Franse croissants zijn bedacht door een Weense bakker en door Marie Antionette in Frankrijk geïntroduceerd. De Nederlands naam Arjan komt rechtstreeks uit het Sanskriet. De vorken waarmee wij eten zijn oorspronkelijk In tralië uitgevonden om spaghetti op het bord om heen te draaien. De Franse, Spaanse en Portugese taal zijn gebaseerd op de platte Romeinse soldatentaal. Zo kan je alles wel weg redeneren uit een cultuur.

    Bovendien, die Duitsers mogen helemaal niet klagen. Het zal je maar gebeuren dat het lelijkste Nederlands dialect tot je eigen heuse taal verheven wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is wel iets mis met trots te zijn op iets waar je voor 99.999 procent part noch deel aan hebt gehad. Imagine there's no countries..(nothing to kill or die for)

      Verwijderen
  30. Waar komt het zogenaamde nederlandse volk vandaan?moeten ze toch hun kop buigen dat je te maken krijgt met de bastarden van de zeven zeeen? Waarom hebben nederlanders altijd hun mening terwijl de meeste zaken waar ze zo trots over zijn een buitenlandse oorsprong heeft.Kennen alleen nederland tavellen (DISSEN) Maar hebben ook geen nederlandse keuken.hun eten waar zo mee opscheppen is het belangijkste onderdeel,aardappel ook al van het buitenland( zuid-amerika).En dan nog het kwalijkste kunnen hun moedertaal het A.b.n niet goeg spreken of schrijven,dus ga maar door overal een mening te hebben.VERBETER DE WERELD EN BEGIN BIJ JE ZELF.

    BeantwoordenVerwijderen