10 januari 2010

Sleetje rijden

Als er teveel sneeuw is om te sleeen, zodat je afgeremd wordt, dan kom je op andere ideeen wat je kunt doen met sneeuw.[UPDATE]:
Een plaatje van onze Kachelofen (Tegeltjeshaard) van vorig jaar, voor Assyma en iedereen die zich zorgen maakt of wij het nu wel warm hebben. Eigenlijk ging het bij deze foto om de kale kerstboom, de haard staat erachter. Die kerstboom hebben we overigens daarna opgestookt in de haard.16 opmerkingen:

 1. Leuk hoor! Zien we hier een vrolijke vader?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. eerst de duif onderkoeld, nou onze duitse bob;-((

  hoe staat het er nu mee? ik hoop dat jullie een open haard hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marjan: Ja, met de schoenen van de zoon. Natuurlijk wilde hij me op het laatste moment inpeperen ('einseifen'), maar dat laat ik niet toe. Niet teveel tenminste. Vandaag zijn we nog op de Petersberg wezen sleeen, hier midden in de stad, daar ging het dus wel omdat het een stuk steiler is. Ik heb me zo door hem laten opjutten om NIET te remmen, dat ik nog met een rest-vaart tegen een muurtje gebotst ben. Geen verwondingen, gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Assyma: met de kou valt het mee van het weekend, het is nog maar een paar graden onder nul. Ik wilde weten of het nou warm wordt onder de sneeuw, maar niet dus. Tenminste niet als je de sneeuw een beetje aandrukt.

  We hebben geen open haard, maar een kachelofen. Wat grappig is, dat het Duitse woord Kachel eigenlijk TEGEL betekent. Een Kachelofen is namelijk een Ofen met tegeltjes, die de warmte vasthouden. In het Nederlands is dat verbasterd naar het woord kachel als begrip voor de haard.

  Onze Kachelofen is best wel mooi. Ik heb er een plaatje van bij het log gezet. (De kachel is achter de kale kerstboom!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie sfeervolle schoorsteen! Ik denk dat ze in duitsland de huizen mooier bouwen, ook binnen in huis, aan deze schoorsteen te zien.

  De steenoven is wat moeilijker te zien, maar die ziet er ook wel wat apart uit.

  Wie is dat die daar binnenkomt, op zoek naar warmte?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oooh...wat lief van je!
  Dank je wel, ik voel me vereerd.  Pikant detail:
  Je bent de tweede globetrotter op wiens lijstje ik sta;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie kachel idd.
  Grappig om die kerstboom tot het bittere eind te laten staan. Op vakantie geweest of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Assyma: Volgens mij is dat wat jij voor schoorsteen aanziet de kachel. Dat hele witte apparaat is de kachel. De eigenlijke kachel is kleiner en bevindt zich achter het de goudkleurige metalen deurtjes. De grote witte behuizing bestaat uit een soort luchtkamers met witte tegels aan de buitenkant, en dat zorgt ervoor dat de warmte nog een paar uur blijft nadat de kolen al opgebrand is.

  De binnenkomer is natuurlijk Tintin.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eigenlijk had onze woning 3 Kachelöfen, maar die hebben ze er uitgesloopt na de Wende, toen het huis gerenoveerd werd. Waarschijnlijk hebben ze ze voor goed geld verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Marjan: Wij jatten onze kerstboom altijd van de Weihnachtsmarkt, als die ophoudt een dag voor kerstmis. Die bomen hebben dan al een tijdje buiten gestaan, en de naalden vallen er vrij snel af. Op een gegeven moment kwamen we op het idee om hem in de haard te verstoken. Toen heb ik hem eerst helemaal ontnaald, en dat zag er zo interessant uit dat ik nog snel een foto gemaakt heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Jatten?
  Hmmm...die allochtonen ook altijd. Zelfs een kale kerstboom kunnen ze niet laten staan;-)


  Oeps ik moet weg, zie ik! Nou daaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Whahah wat een koude molshoop komt daar nou boven de grond uit?


  Niet ziek geworden Bob?
  En die kerstboom.. lol..
  wij hadden een nordtman, die vallen niet uit..

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die kerstboom ziet er niet best uit, zo'n ding zet je toch ook niet voor een kachel? Nou ja, als het een echte is niet dan. Hoe dan ook, het oogt allemaal wel gezellig. Stoken ze dar in het oosten van D. trouwens niet meer op bruinkool zoals vroeger?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Yep, bruinkool kun je ook nog krijgen (Braunkohlebriketts).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Bob - En strooien ze er ook nog mee bij Glatteis? Dat deed men zelfs in de jaren negentig nog volgens mij, met als gevolg dat alles onder de bruine drek zat als het weer wat dooide....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Leo, Van strooien met bruinkool heb ik nog niet gehoord. Ze strooien hier met strooizout, en als het kouder dan -8 tot -10 dreigt te worden, dan met 'split' (kleine steentjes).

  BeantwoordenVerwijderen