30 januari 2010

De huisman

Sinds eergisteren speel ik de huisman. Ik heb namelijk drie dagen "Kurzarbeit" oftewel deeltijd-ww. Maak je geen zorgen, die dagen zijn naar het einde van de maand geschoven omdat ik de afgelopen twee weken veel te doen had.

Natuurlijk ben ik wel eens eerder thuis geweest als mijn vriendin moest werken, maar deze keer was het een klein beetje anders. Mijn vriendin heeft het de laatste tijd zwaar op haar werk. Ze is hoofdverpleegster op een afdeling, het ziekenhuis is een paar jaar geleden geprivatiseerd, en zodoende wordt er stevig op personeel bezuinigd. Alle verpleegsters klagen dat mijn vriendin ze teveel weekend-diensten opbromt, en als ze niet over haar klagen, dan liggen ze met elkaar overhoop. Het is net een soap-opera daar, vreselijk.

Ik merk dat als ze 's avonds naar huis komt. Ze is gespannen. Ik vind het dan leuk om haar een plezier te doen (zonder te overdrijven, in principe hou ik niet van huishoudelijke klusjes), en het eten klaar te maken. Om de kattenbakken schoongemaakt te hebben, zodat zij dat niet ook nog moet doen. Om de kachel aan het branden te hebben. Om de rotzooi opgeruimd te hebben. En als ze dan langzaam een beetje ontdooit, dan heb ik eer van mijn werk.

Misschien ligt hier een carriere voor mij in het verschiet. Als de feministen onder jullie er nu nog voor zorgen dat het werk van de huisman-/vrouw betaald gaat worden, dan is mijn keuze gemaakt.

18 opmerkingen:

 1. Dat is echt een probleem, he, dat we dat maar gratis moeten willen doen. Mannen doen nooit iets gratis. Ze laten zich altijd beter betalen dan de vrouwen. Een probleem is het, een probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bob, het is heel lief van je als je toch de hele dag thuis zit dat je een paar vanzelfsprekende klusjes in huis doet terwijl je vriendin werkt.

  Als ik een dikbetaalde baan had, bij een bank of zo en ik had een echte huisman dan zou ik die uit eigen zak een prachtig salaris uitbetalen met bonus als hij zorgt voor lekker eten, goede wijn etc...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja, is de bovenkant van je weblog anders? Is dat nieuw of zie ik het nu pas?
  Leuke foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marjan: Ja de bovenkant is nieuw. De foto heb ik gemaakt op onze fietsvakantie. Als ik het me goed herinner dan was dat in de kasteeltuin van het kasteeltje in Creuzburg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en betekent dat "om te verdwalen"? want dat zou leuk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Verweilen" heeft geen echt Nederlands pendant. Het betekent 'de tijd doorbrengen', 'ergens zijn', of 'rondhangen', maar dan de beschaafde vorm daarvan. Ergens te zijn en zich te vermaken, zonder echt iets te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Marjan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Je kunt toch niet de werkgeefster van je eigen partner zijn????????????
  Voor jou is er maar één oplossing en dat is dat hirsch ballin zich bezint;-)


  @Bob
  OZ heeft zóóó gelijk...


  assyma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ehhh ik vind deze kopfoto leuker dan de andere...grappig ook;-)
  assyma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Assyma, dan doe ik het anders. Ik richt een bedrijf op met de naam Molrat household LtD en dan maak ik mijn huisman daar directeur van.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @OZ & Assyma: Dat er iets mis is gegaan met de emancipatie is een publiek geheim. De vrouwen hebben tegenwoordig een baan en ze verzorgen de kinderen. Leo had het er pas nog over.

  Over het huishouden zelf wil ik het niet hebben. Dat is tegenwoordig een koud kunstje, met wasmachine, vaatwasmachine, kant- en klaargerechten, afhaalchinees/ Thai/ Marokkaan/ Indier, stofzuiger. Als je je kwaad maakt, dan is dat een uur werk per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hmmm. Bij chillen denk ik meer aan bijna in extase komen; iets helemaal te gek vinden. Oh, maar blijkbaar ben ik niet op de hoogte van de 'jeugdtaal'. Ik zie hier dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben. Chillen = relaxen, ontspannen.

  Dus de Nederlandse vertaling luidt:

  "Paadjes en bankjes om te chillen"

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een man speelt huisman en een vrouw is huisvrouw mits het tegendeel bewezen wordt. Het blijft aanmodderen, ook in de eenentwintigste eeuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als Goethes levensmoede Faust van de duivel aardse genoegens aangeboden krijgt is de afspraak: als hij tot het Augenblick zou zeggen: "Verweile doch! du bist so schön!" dan moet hij sterven, "dann magst du mich in Fesseln schlagen, dann will ich gern zugrunde gehn!"
  Verweilen hier blijkbaar in de betekenis van: blijven, nog wat duren.
  Maar je kunt Goethes zin natuurlijk ook op een van die bankje tegen een schone vrouwe zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kun je ook meteen even bij ons de kattenbakken schoonmaken, stoffe, stofzuigen en koken? O, en misschien de afwas nog...

  Maarreh... lief gebaar van je richting je vriendin. Hoewel, eigenlijk is het toch logisch dat degene die het eerst thuis is / het minst werkt die klusjes doet?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Liekie. Ja, is natuurlijk ook wel logisch. Wat ik wilde benoemen is, waar de voldoening vandaan kan komen bij zulk huiswerk.

  BeantwoordenVerwijderen