27 januari 2010

Koud

De aktuele temperatuur in Erfurt en de weersverwachting voor de komende dagen volgens mijn Yahoo weather widget:
Ik heb vanaf vadaag drie dagen Kurzarbeit (niet werken). Ik ga maar weer schaatsen. Of zal ik gaan skien? Om te gaan skien moet ik eerst 3 kwartier met de auto rijden, ik ben al zo verwend dat me dat teveel moeite is. Bovendien is het wel erg koud om te skien. Er is namelijk ook veel wind voorspeld.

Werk ze!

16 opmerkingen:

 1. Gisteren was het hier zonnig en de buitentemperatuur was constant -7 graden. Chillfactor -15. Lijkt dus wel een beetje op dat Erfurtmodel. Maar vandaag is het -3 (net nog even gereden en de comp. in de auto gaf dat aan) en voorspelt men dooi met sneeuw en regen. Van mij mag het. Warm water is van harte welkom. Ik heb er echt niks mee dat gewinter. Alles kraakt nu, zelfs de vering van het werkpaard....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn vering kraakt ook als het koud is, dat heb ik bij nog geen enkele andere auto meegemaakt. (Ik heb een ouwe Daewoo Nubira). Ik dacht eerst dat er iets kapot was, maar dat schijnt normaal te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, zou dat het zijn, ik hoorde ook iets raars van onderen.

  Moet je alleen schaatsen of heb je kennissen/collega's die ook midden in een werkweek overdag vrij zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal alleen. De vorige keer was veel leuker, omdat ik het toen voor de eerste keer ontdekte. Vandaag lag er wat verse sneeuw op het ijs, en ik heb een uurtje rustig geschaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En vanmorgen om 6 uur, de tijd waarop mijn vriendin op de fiets naar haar werk rijd, was het -17 graden...
  Dan moet je eigenlijk op de fiets aan gezichtsmasker dragen, en hele goede handschoenen. Anders is het niet leuk meer.
  Maar het kan nog erger. In Moskou was het -25 graden, en in de omstreken van Moskou -30. In Siberie was -60 graden. Dat is dan al gevaarlijk weer. Weer waarbij je vingers en tenen bevriezen als je vijf minuten niet oplet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. (Wat een tikfouten. Lees er aub overheen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen heb jij je vriendin met de auto naar haar werk gebracht?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. * lacht om de absurde vraag van Marjan *

  Mijn vriendin rijdt uit principe op de fiets. Waarbij ik dan wel weer moet zeggen dat we twee auto's hebben. Twee oude auto's, dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En zo wordt jij in de val gelokt. Niet werken en twee auto's tegenover ondernemende zunige hollanders met een prutautootje? Ga maar liggen Bob .....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En vier fietsen. En drie paar ski's en een snowboard. Wat je je allemaal kunt veroorloven als je je huis huurt in plaats van koopt...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een auto voor de deur en dan bij -17 uit principe op de fiets....! En met zo'n diehard leef jij samen Bob? Arme jongen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf ben ik ook zo! Natuurlijk niet de 60 km enkele reis naar mijn werk, maar alles wat kan, dat gaat met de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ja, zo zag ik je ook. Ik was dan ook hooglijk verbaasd toen ik ooit las dat je een auto had. En nu 2, blijkt. Klopt niet met het plaatje. Maar dat is dan weer leuk aan mensen, vinden jullie niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb 4 maanden in Canada gewerkt en fietste toen een weekje met -22 naar het werk. Zo koud werd het daar al in November en dit was de gewone meettemperatuur. In had wel een goede muts en een sjaal voor m'n mond. Moest ook enorm m'n snelheid aanpassen. Ging 's ochtends heuvelafwaarts en dan verhoog je zo de windchillfactor zonder er inspanning tegenover te stellen. 's-Avonds ging ik heuvelop, het was dan een stuk warmer en ik trapte me warmer. Eigenlijk had het bedrijf op de heuvel gemoeten en had ik onderaan moeten wonen. :-)

  Het gaf mij wel aan dat het goed te doen was, zelfs voor een koukleum zoals ik. Een groot voordeel was hun landklimaat, waardoor de luchtvochtigheid bij vriezen extreem laag is. Dat is in Noord-Holland wel anders. Vooral in de mist fietsen vind ik bij nul graden hier al kouder dan daar bij -22 en maar 25% luchtvochtigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @OZ: We hadden nu eenmaal allebei een auto toen we 'samenkwamen'. En om dan zo een oude auto te verkopen, dat is de moeite niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Xiwel: Hoe de luchtvochtigheid hier precies is, dat weet ik niet. Ik weet wel dat we ergens bij -5 of -10 een keer mist hadden, en toen was het echt vies koud.

  Vroeger was ik altijd blij als het eens echt winter werd, in plaats van dat gekwakkel in Nederland. Maar als het dan echt zover is, dan is het toch vooral lastig.

  Voor de auto is het slechtste weer als het overdag dooit en 's nachts vriest, en dan ook nog sneeuwt. Dan smelt overdag de sneeuw en loopt als water tussen alle kieren, en de volgende ochtend krijg ik de deur met geen mogelijkheid meer open. Vreemd genoeg gaat dan de passagiersdeur nog wel, zodat ik dan aan de rechterkant instap en me naar de andere stoel moet wurmen.

  Voor de fiets is het ook niet best. Mijn versnelling vriest vast, en de fiets- en voetpaden zijn nagenoeg onbegaanbaar.

  BeantwoordenVerwijderen