7 december 2009

In het bos

Ik bevind mij in een bos. Het is nacht, en vrijwel donker. Een vale maan verspreid een halfslachtig licht vanachter de wolken. Het bos is erg dicht. Flarden mist maken het nog moeilijker om iets te onderscheiden. Ik kan een paar bomen links en rechts zien, maar verder niet. Ik loop door het bos, ik ben onderweg naar een ander deel van het bos, waar ik over gehoord heb. Daar schijnt de zon, het is er niet zo dicht begroeid. Daar kun je alles goed zien, zelfs 's nachts. Er stroomt een rustig beekje, er groeit fruit, alles is er in overvloed. Maar voorlopig ben ik nog hier. Ik struikel over een boomwortel die ik niet had gezien, mijn voet doet gevoelig pijn. Ik strompel verder. Om mij heen hoor ik stemmen. Ik zie een licht, links in de verte. Daar komen de stemmen vandaan. Als ik mij in die richting beweeg, word het licht steeds duidelijker. Dan zie ik dat het licht niet van de zon of de maan komt, maar van een paar mensen die een oude zaklantaarn gevonden hebben, iemand schakelt het licht aan en uit. Verblufd kijken de omstanders ernaar. Degene met de zaklantaarn wordt door de anderen bewonderend aangekeken, ze hebben nog nooit een zaklantaarn gezien en denken dat hij bovennatuurlijke krachten heeft. De man doet niets om deze indruk te ontkrachten. Zien ze niet dat dit niet het echte licht is? De andere mensen zijn vast en zeker ook op zoek naar het mooie stuk bos waar je goed kunt leven. Ik trek een paar mensen aan hun mouw, maar ze slaan mijn hand geirriteerd weg. Ik draai me om en loop verder. Het wordt weer donkerder. Uren lang dwaal ik door het bos. Ik volg mijn gevoel. Ik probeer met mijn verstand de richting te bepalen uit de geruchten die ik heb gehoord, maar de aanwijzingen zijn te schaars. Boven mij hoor ik opeens het luide gekras van een kraai. Ik kijk omhoog en probeer iets te onderscheiden. Daarbij loop ik verder en stoot mijn hoofd aan een laaghangende tak met een scherp uiteinde. De tak schramt mijn wang. Mijn gezicht brand, ik heb een lelijke kras, ik voel hoe de druppels warm bloed er langzaam uit lopen. Daar het donker is en ik geen spiegel heb, kan ik niet zien hoe mijn gezicht eruit ziet. Ik druk mijn hand tegen mijn wang om het bloeden te stoppen. Ik moet verder. Ik kan me door zulke kleinigheden niet laten ophouden. Ik word wel moe, maar ik heb het gevoel dat ik eeuwig door kan lopen. Een onbedwingbare kracht van binnen drijft me voort. Ik corrigeer de richting een stukje. Na een heel eind zie ik weer een licht. Nu ben ik op mijn hoede. Is dit weer een vals baken, een ijdele hoop? Ik kan het risico niet lopen het echte licht mis te lopen, dus ik loop er weer naar toe. Deze keer blijkt het een kolonie glimwormen te zijn. Ze zien er erg mooi uit, zoals ze daar in het donker door elkaar krioelen, en een blauwachtig glans verspreiden op hun direkte omgeving. Ik blijf een tijdje staan en bewonder ze. Dan ga ik weer verder.
Ik heb het gevoel dat ik hier al dagen rondloop. Plotseling krijg ik gezelschap. Nog een zoeker. Hij blijkt ook naar het bewuste gedeelte van het bos te zoeken, alleen heeft hij gehoord dat het er anders uitziet. Het blijkt dat we het toch over het zelfde hebben. We lopen een stuk samen. Als we van gedachten wisselen over het onbekende mooie bos en de moeilijkheden die we onderweg moeten overwinnen, ontstaat een band. Dan opeens verdwijnt hij. Ik draai me om en hoor nog zijn haastige voetstappen, die snel verdwijnen in het donker. Ik volg hem niet, ik ben er zeker van dat hij een verkeerde richting is ingeslagen. Ik ga zitten en rust uit. Ik ga liggen en val in slaap. Morgen kan ik weer verder zoeken.


Ik buig mij nederig in het stof voor de door mij pas ontdekte grote schrijver Friedrich Dürrenmatt, die mij met een van zijn korte verhalen inspireerde tot dit stukje. In dit verhaal beschrijft hij een droom van een man op een oneindige trap.

36 opmerkingen:

 1. Je moet die mensen die zich door die eikel met die zaklamp laten misleiden niet aan hun mouw trekken joh. Dat willen ze niet, dat is neerbuigend en arrogant. Snap je dat nu nog niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marjan, hou op. Je maakt het slechtste in me los. Ik heb al drie grappige antwoorden opgeschreven en weer verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je mag ze ook mailen :-)
  mlrt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Licht, duisternis, misleiding, het paradijselijke woud

  hmmm...bob, gaat het wel goed met je?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met mij gaat het goed. Ik heb van het weekend twee kamers bij ons thuis uitgewisseld. Klerenkasten, boekenkasten, stellingkast, computer, bed, slaapbank, nog een bank. Bijna een complete verhuizing. Hoop werk. Beetje spierpijn. Maar wel beter geslapen in de nieuwe slaapkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lichamelijke vermoeidheid is lekker.

  Nee, maar dan is het dus Durenmatt die een slechte invloed op jouw heeft.
  Ik heb volgens mij ook boeken van hem gelezen, maar dan voor de duitse leeslijst een halve eeuw geleden.
  Er staat me iets bij van een aan alcoholverslaafde middenstander die door zijn vrouw opgesloten wordt in een kliniek. Een nogal paranoide sfeer, negatief en weinig hoopgevend mensbeeld.
  Maar misschien was dat geen boek van Friedrich Durenmatt. Zo lang geleden, al weer en tegenwoordig lees ik geen duitse literatuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Paranoid, negatief, weinig hoopgevend, ja, dat is hem. Het boek dat ik nu van hem lees is grotendeels in de vijftiger jaren geschreven. Hij verwerkt daarin de ervaringen van de tweede wereldoorlog. En doet dat op een fantastische manier.

  Ik vind het geen slechte invloed. De man heeft een geweldige fantasie, bedenkt verhalen die je gevangen houden. Ik kan me wel voorstellen dat je het als middelbare scholier niet bevalt. Het was voor mij waarschijnlijk ook te duister geweest. Als je je inlaat op de verhalen van Dürrenmatt, dan maak je een reis naar de afgrond van de menselijke geest.

  Ik lees overigens ook leuke boeken. Douglas Adams (daar is ie weer) en Terry Pratchett bijvoorbeeld. Dat zijn schrijvers die realistische personen in fantastische verhalen plaatsen. Een nadeel van veel beroemde (Frank Schätzing, Dan Browne) schrijvers is dat ze wel realistisch verhalen schrijven, maar dat de personen absoluut plat en onrealistsich zijn. Zulke schrijvers lees ik niet graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prijsvraagje: wat symboliseert het bos?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou als middelbare scholier las ik juist zwaar deprimerende boeken, zola, emants, couperus, tolstoi etc...etc..ik had een onverzadigbare honger naar dit soort boeken.

  Nu terugkijkend, denk ik dat het wel degelijk een enorme impact heeft gehad op de ontwikkeling van mijn persoonlijkheid.

  Niet dat ik zo ver zou willen gaan om een soort van zwarte lijst te maken. Maar wel lijkt het me raadzaam dat jonge lezers meer gebegeleid worden in het samenstellen van hun leeslijst.

  Wat vind je dan van Donna Tartt (om maar een beroemde schrijver te noemen)?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik hoop niet dat je gaat slaan:
  maar symboliseert het donkere bos niet, de situatie waarin je nu zit met de onmogelijke menage á quatre?
  -Het donkere bos, jouw uitzichtloze situatie,
  -de zaklamp, de duitse Jeugdzorg met haar (valse?)hoop
  -het bos met de beekjes, het fruit en het licht, de persoonlijke relatie met je zoon  nu kom ik tien dagen niet terug, ik denk dat je dan wel afgekoeld bent;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Marjan: ja.

  Assyma: Nee. Maar had gekund. Het kan natuurlijk heel veel symboliseren, een zoektocht onder moeilijke omstandigheden. Maar ik had wel iets specifieks in gedachten.

  Ik verraad het alleen maar als het geraden wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hmm, ik denk dat het algemener is, groter dan alleen Bob's situatie, universeler.
  Bob (echte man) wil het (denk ik) niet over zijn eigen privé strijd hebben.

  Het bos is volgens mij een metafoor voor de de universele zoektocht van ieder mens naar innerlijke vrede, verlichting, berusting, vrijheid, waarheid etc...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ach, je moet het ook niet aan mij vragen, ik verlies altijd met spelletjes.
  En raden kan ik al helemaal niet.

  Ik ga maar slapen, is goed voor de rimpels.


  assyma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gekruisd, ik was al begonnen zonder toestemming. Dan zit ik ook fout, want niet specifiek.
  De hemel?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor of tegen de rimpels?
  mlrt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Van Donna Tartt heb ik maar een boek gelezen, de geheime geschiedenis, en dat vond ik wel goed. Het ging over een paar scholieren die een andere scholier gedood hadden.

  Een heel goed boek vind ik Cat's Eye van Margaret Atwood. Het gaat over een vrouw die in haar jeugd onder de macht staat van een vriendin die haar overheerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Marjan, met je eerste antwoord zat je in de goede richting, maar dat waren eigenlijk 5 antwoorden.

  Het bos symboliseert alle kennis. Het kleine stukje dat ik kan zien, is mijn kennis. De mooie plek in het bos is de kennis die je nodig hebt om het leven te begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een donker bos staat ook symbool voor het midden van het leven. Ben je al veertig, Bob?
  Dante: Nel mezzo del cammin di nostra vita, mi ritrovai per una selva oscura... In het midden van onze levensweg vond ik mij terug in een duister woud ..

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw. Kattenoog heb ik gelezen tot het een vies beduimeld vodje werd...wat wil je ik nam het ook mee in bad.
  Het laat ook mooi zien, hoe die mooie populaire meisjes aan hun eigen schoonheid en leegheid ten onder gaan.
  Wat ik zwak en vooral onbevredigend van het boek vond, was de oppervlakkige en zijdelingse wijze waarop ze stukjes liet zien van haar huidige leven, als volwassen vrouw en oudere moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Assyma: Heb jij:
  a - nachtdienst
  b - slaap je slecht
  c - staat de tijd van de computer verkeerd?

  Daarna heb ik nog meer gelezen van Margaret Atwood, maar Kattenoog heeft het meeste indruk op me gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Emigrant: Ja. Zie ook hier.

  Een bos voor het midden van het leven? Zo had ik er nog niet over gedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Emigrant, misschien een stomme of rare vraag:
  Ben jij al uit het donkere bos? Bezit jij de kennis die nodig is om het leven te begrijpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @Bob: Een bos waarin je weg kwijtgeraakt bent is bedoeld. In Dantes tijd stonden daar nog geen wegwijzers van de wandelvereniging.
  Je poetische hartenkreet wijst erop dat Dante het wel goed had gezien. De ervaring is niet uniek. Je zult er gelouterd en gesterkt weer uitkomen. Winter blijft het sowieso niet.

  @Marjan: Het bos ben ik uit, ik ben ruim over de helft en van vele lasten bevrijd. Maar kennis, begrijpen? nee, dat niet natuurlijk. Of alleen maar fragmentarisch, soms een ogenblik.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Bob
  Ik heb een drukke week gehad, vooral een druk weekend, veel bezoek en dan nog al dat feestgedruis,
  teveel indrukken die je dan blijkbaar te onrustig maken voor een goede nachtrust.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Emigrant: "Je zult er gelouterd en gesterkt weer uit komen" Dat geeft de burger moed!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. ik dacht, net als Assyma, aan het gedonder met je zoon. als zij het niet had gezegd had ik niet gedurfd met mijn psychologie van de kouwe grond aan te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. IN deze dagen tussen dromen en nachtmerries dacht ik even iets soortgelijks te lezen bij onze Bob. Blijkt het een kort verhaal van eigen hand te zijn. In ieder geval intrigerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Waarom moet ik altijd aprés-skien, als ik hier ben?

  Soms is het zelfs nog erger, krijg ik gratis dates aangeboden.

  Nou?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Assyma, dat kun je op je eigen laptop uit zetten, Bob heeft het mij uitgelegd en het werkte. Bob, weet je nog hoe? Menubalk en dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @Assyma: Ik begreep dus even helemaal niet waar je het over had, dacht al dat je op een verkeerd log zat te reageren, maar je hebt het dus over de POP-UPS. Dat zijn die irriterende reclame-blokjes die steeds op-puppen. Dat gepup kun je uitzetten in je internet-explorer (als je die gebruikt):

  -> Extra > Opties of Tools > Options, op het tabblad Privacy onderaan.

  Het vinkje bepaalt of de pop-up-blocker in werking is of niet. Wanneer je op Settings klikt, krijg je de instellingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @Assyma & OZ: Ik heb een paar weken geleden een aardige brief naar mijn ex gestuurd. (Ik kan ook aardig zijn.) Dat ik er niet van uit ga dat ze het doet om mij te treiteren. Sindsdien is de verstandhouding ongeveer 0,5 graden celsius beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. oké dan mijn reactie:
  paaien, bob, paaien.

  BeantwoordenVerwijderen