18 december 2009

As good as it gets, Liebesträume no. 3 Liszt

Met excuses voor de geluidskwaliteit, ik moet nog eens iets uitvinden waarmee ik het geluid behoorlijk op kan nemen.

Laat je niet afleiden door het verkrampt geconcentreerde pruilmondje.

Dit is een erg moeilijk stuk, al zie je er dat misschien niet zo aan af. Het heeft een eenvoudige melodie, maar de begeleiding wordt steeds opgeschroefd qua ingewikkeldheid. En dan zitten er 2 loopjes in "waar je je virtuositeit kunt demonstreren", om een beetje op te scheppen dus.

Vanmiddag heb ik het op de grote vleugel gespeeld op de advent-middag van de muziekschool, en ik heb het er heelhuids vanaf gebracht. Als jullie je gedragen, dan zet ik nog Maple Leaf Rag van Scott Jopplin online.

15 opmerkingen:

 1. Ja, dat was wel aardig. Mischien is het geluid beter als je de camera met microfoon niet op de piano zet?

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 2. daar kun je toch dóórheen luisteren, tenslotte is dit internet,
  ik vond het mooi
  vond je wel een beetje verkrampt, niet je mondje maar je vingers een beetje stijf, maar dat zal de plankenkoorts zijn;-)

  ik ben jaloers, ik wou dat ik zo (eh uberhaupt)piano kon spelen.


  wat rob a zegt, zal misschien wel iets schelen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hrt is jammer van die geluidskwaliteit (klinkt een beetje aan een steeldrum..) maar ik vind het bijster knap dat je dit kunt hoor,....applaus.......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent geslaagd Bob. Liszt kan tevreden verder rusten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dus hij draait zich niet om in zijn graf? Pak van mijn hart.

  Zoals ik ergens anders al zei, eigenlijk is het boven mij League, aber ich habe mein Bestes gegeben.

  Ik heb erop aangedrongen bij mijn leraar dat het volgende stuk iets is waarbij ik wat sneller een 'Erfolgserlebnis' heb, (ik heb hier heel lang op geoefend). Pianoleraren moet je wat dat betreft dwingen, anders proberen ze steeds het volgende wondertalent uit je te persen.

  Het maakt niet zoveel uit waar ik de camera neerzet. Ik kan hooguit het geluid van de piano zachter zetten, zodat het niet zo overmoduleert bij bepaalde tonen. Dan krijg je natuurlijk wel meer achtergrondgeruis. Eigenlijk moet ik een andere camera hebben voor zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Overigens, gisteren was het bij ons -15 (vijftien). Overdag. Het was zo koud, dat ik niet meer graag naar buiten ga, en dat wil toch wel wat zeggen. Het was zo koud, dat het pijn doet aan je gezicht. Zo koud, dat een gewone broek niet meer warm genoeg is. Zo koud, dat zelfs ik erover nadenk of ik nou echt op de fiets wegmoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob - Hier was het slechts in de nacht en in het oosten van ons land iets van -15. In het westen, waar ik mijn woonstek heb, vroor het iets van vier graden. En met de pakken sneeuw die gisteren hier ook vielen was het ineens heel erg winters. Sneeuw die zorgt voor de nodige verkeershinder, en vandaag nog eens dunnetjes wordt aangevuld. Die Witte Kerst gaan we meemaken denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O lieb, so lang du lieben kannst!
  O lieb, so lang du lieben magst!
  Die Stunde kommt, die Stunde kommt,
  Wo du an Gräbern stehst und klagst!

  Und sorge, daß dein Herze glüht
  Und Liebe hegt und Liebe trägt,
  So lang ihm noch ein ander Herz
  In Liebe warm entgegenschlägt!

  Und wer dir seine Brust erschließt,
  O tu ihm, was du kannst, zulieb!
  Und mach ihm jede Stunde froh,
  Und mach ihm keine Stunde trüb!

  Und hüte deine Zunge wohl,
  Bald ist ein böses Wort gesagt!
  O Gott, es war nicht bös gemeint -
  Der Andre aber geht und klagt.

  Ik was benieuwd of het Liebestraum 3 was, maar volgens de Kistner 1850 uitgave zijn het Liebesträume 3 Notturnos. En met gedichten van Ferdinand Freiligrath.
  Die laatst strofe spreekt mij zeer aan.

  Wat een vreselijke loopjes en ook nog eens 4 mollen, 5 kruizen, niks maar alles bemold en bekruisd en hersteld. Ik ga nog kritisch luisteren maar visueel ziet het er al zeer elegant uit. De camera staat te dansen op de piano.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier is het ook wel maar de sneeuw gecombineerd met de heuvels is meer een probleem. 16 inch sneeuw (40cm) en 39 weken zwanger is geen goede combinatie. Na twee opgesloten te zijn geweest in huis heb ik nu de auto uitgegraven en kunnen we de weg weer op. Ik heb een kleine test rit gemaakt.
  Het is maar een beetje koud, paar graden onder nul.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe gaat het met onze privé-pianist?

  Mocht ik je niet meer bloggend treffen, dan wens ik je bij deze alvast een schitterend, melodieus, maar vooral bloggerig 2010!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, mooi! Het is natuurlijk geen wereldklasse, maar de lijn is duidelijk te horen, er is een interpretatie en storende mislukkingen ontbreken, zodat men gewoon kan genieten. Voor zo'n moeilijk stuk is dat heel wat.
  Dit klinkt als zuinige lof mijnerzijds, maar dat is het niet. Ik heb jarenlang fluit gespeeld en ken de mogelijkheden en onmogelijkheden van de gehobene amateurmuziekpraktijk. Dit zit aan de zeer goede kant.

  Waarom neem je niet op met de PC, programma Audacity o.i.d.? Een bevredigende headset met microfoon is niet zo heel erg duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Allen: Ik ben weer even heel kort thuis, tussen 2 korte vakanties door. Ik was net 5 dagen in Garmisch-Partenkirchen (in Zuid-Beieren, aan de grens met Oostenrijk), waar ik mijn zoon 3 dagen les heb gegeven in snowboarden. Toen ben ik maar opgehouden, want anders wordt hij beter dan ik. Ik ben net terug en rijd nu door naar Hundisburg, waar we in een een of ander kasteelhotel oud en nieuw gaan vieren. Ik wens iedereen een GUTEN RUTSCH INS NEUE JAHR!

  @Leo: En, was er een witte kerst in Nederland?

  @Colore: Ik ken de tekst niet. Ik weet niet eens of het oorspronkelijk een lied is. Ik ben eigenlijk nogal een cultuurbarbaar, maar ik houd wel van mooie muziek, en ik probeer graag zelf om die te maken.

  Overigens, als je over het psychische struikelblok van mollen en kruisen heen bent, dan zijn die stukken juist beter te spelen dan bijvoorbeeld C-majeur. De toonladder met 4 of 5 of 6 kruisen of mollen liggen namelijk veel beter "in de hand"; duim op wit, andere drie vingers op zwart bijvoorbeeld. 't Is wel even wennen met lezen natuurlijk.

  @Rob: 39 weken ??!! Ik duim met je mee. Dat wist ik dus niet he.

  @Assyma: Eensgelijks.

  @Emigrant: Dank, dank *buigt*. Het technische manko is m.i. vooral de microfoon. Ik zou het kunnen proberen op de PC met een goedkope Webcam en een aparte microfoon (die ik al heb). Maar dan moet ik even tijd hebben om te experimenteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dus je was lekker weg. Ik miste je al. Veel plezier vanavond en dat je in 2010 maar weer vaak superbob mag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Applaus! Heel mooi gespeeld! Mit Gefühl!

  BeantwoordenVerwijderen