11 november 2009

Schaam je!

Ik heb het tegen jou, jij die dit blog leest. Vorige week plaatste ik een stukje over de ruzie tussen twee mensen, met de uitnodiging om ter plekke stoom af te blazen. Op de dag daarna gaf mijn teller een record-aantal bezoekers (175) aan. Ongeveer drie keer zoveel als normaal. Het vorige record was een stukje over Obama. Ik schreef toen ongeveer twee weken voor de verkiezing dat hij al gewonnen had.

Dit is het voor mij persoonlijk het meest concrete bewijs dat het bij het verkopen niet aankomt op kwaliteit, maar op iets anders. Dat andere was in dit geval sensatiezucht, ramptoerisme. Als ik een stukje schrijf waar ik veel moeite voor doe over elektromagnetische straling, of een stukje proza waarbij ik erg op de vorm let, dan wordt dat wel gewaardeerd, maar het trekt niet meer bezoekers.

Als ik daarentegen over ruzie schrijf, of over iets dat sowieso al in de algemene belangstelling staat (Obama, of God bewaar me, de Mexicaanse griep), of over iets dat veel GEVOELENS aanspreekt, dan komen jullie in scharen.

Het zij zo. Scott Adams zei het laatst zo: "Een kunstenaar maakt iets dat hij zelf mooi vind, en dan hoopt hij dat het publiek ook enthousiast is. Ik (Scott Adams) kijk wat het publiek leuk vindt, en dan maak ik dat. Dat is een van de redenen dat ik succes heb." Volgens die opvatting ben ik een kunstenaar.

Je kunt natuurlijk ook zo redeneren: Een kunstenaar die zoveel dingen beheerst, dat hij moeiteloos dat kan maken wat het publiek graag wil zien, is een goede kunstenaar. Hij kiest uit zijn grote repertoire slechts dat wat goed aankomt. Maar de praktijk toont wel aan dat deze visie, als is hij redelijk genunanceerd, toch te simpel is. Veel zaken die goed verkopen hebben absoluut geen niveau, veel zaken van hoog niveau verkopen absoluut niet.

Ik sluit dit stukje af zonder conclusie. Je kunt volgens mij geen eenduidige conclusie trekken. Of wel soms?

[Update 12 november. Hier nog een plaatje om het aanschouwlijk te maken:]34 opmerkingen:

 1. he bob, ooit eens geprobeerd over seks te schrijven? levert je duizenden lezers op, en het mooie is: ze blijven komen! Na jaren krijg je nog steeds tig Belgen per dag (nacht!) die google op "neuken met je moeder" of "seks met een reuzin". Ja, people, het is sneu maar waar: het aantal lezers ZEGT NIETS OVER DE KWALITEIT VAN JE BLOG!!!!
  OT: nog zeer veel dank voor de reminder van het liedje van Living Colour: ik was dat helemaal vergeten, maar nu dsnak zij jou herontdekt, en oh boy! Wat een smeuïg, groovy, lekker liedje is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bezoekers trekken is niet moeilijk. Als je daarvoor schrijft, dan doe je het niet goed, Bob. Bezoekers trek je met sensatie. Plaats een seksfilm, over een bekend persoon, als het kan, en je hebt in drie dagen tijd meer dan zestigduizend bezoekers. Is mij overkomen. Ik ben daar gelijk mee gestopt. Degenen, die nu komen, komen voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoorde ik daar het woord sex vallen? ;))
  Nee hoor, ik hou het meest van de meest persoonlijke verhalen, gewoon om alles wat menselijk is en daar valt veel onder toch?

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, nu begrijp ik het.

  NAAKTFOTO'S VAN BRITNEY SPEARS, NUDE PICS, LIVE SEX CAM, GRATIS, FREE SEX, EROTISCH PLAATJES, YOLANTHE, ANGELA, ELLEMIEK, LIEKE.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bob, herkenbaar. Ik maak mezelf er trouwens ook schuldig aan. Als er ergens sensatie is dan log ik vaker in om te kijken of er alweer iets gebeurd is. Bij jou lees ik alles, ook de wiskunderaadsels en politieke stukjes.

  Zelf had ik in de eerste dode dieren week beduidend meer bezoekers dan anders. Jij voorspelde het al maar ik kon het me toen niet voorstellen. Ik snap niet waar ze zo snel vandaan komen, dat is me echt een raadsel, ik zag ook niets in de google verwijzingen.
  Ik heb een keer een flauwekulverhaaltje geschreven over mijn nieuwe bosmaaier. Daar komen nog elke dag meerdere mensen op af via google.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geenidee hoeveel bezoekers ik krijg en waarop er meer zijn dan anderen.. daar kijk ik nooit naar en het gaat me toaal niet om bezoekers aantallen.
  Het gaat om de blijvers,, waar er de klik mee is.. en niet om iemands verhaal van die dag. Tuurlijk trekt het een meer aan als de ander, ik heb ook op veel dingen niets van waarde toe te voegen,maar dat zegt nog niets over mijn gevoel? Dat blijft goed!

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 7. IN het begin van mijn blogcarriere zette ik bij de tags een keer het woord 'sex' neer. Het werkte. Van alle kanten kwamen bezoekers langs. In de hoop op ontklede dames die allerlei leuks zouden doen moesten ze mijn mening lezen. Nu doe ik dat niet meer. Mijn lezersgroep is relatief groot, de statistieken vrijwel altijd op dezelfde hoogte. Die wil je niet van je vervreemden. Dus bied ik afwisseling, reden tot discussie, doe aan politiek, geloof, mopper er wat op los. En dat helpt. Maar ik blijf je trouw hoor BOb, ik kom hier elke dag even buurten. Ook al was het maaromdat ik wel houd van een flinke rel. En die van Marjan en haar (ex)vriendin leek even die kant op te gaan. Jammergenoeg snel gedoofd. En dat is dan wel weer jammer.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bob, die foto van de spin dat was wel kwaliteit. Je log over de ruzie was ook goed en een bijzonder leuk stukje.
  Kwaliteit en sensatie hoeven elkaar niet uit te sluiten.
  Ga je nog iets schrijven over de Mexicaanse griep?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De Mexicaanse griep knaagt en zeurt, maar tot nu toe weet ik hem uit de buurt te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 'De mex griep staat hier voor de deur.. stel dat.. zou ik dan de hele dag met mijn laptop in bed kunnen liggen?;))

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O maar we waren toch bezig de clickaantallen te verhogen? Nou daar gaat ie:
  SEX SEX SEX
  SEX MET OUDE VROUWTJES
  SEX MET DWERGEN
  SEX MET DIEREN
  SEX MET KI... [HUH... TOCH MAAR NIET]
  STIJVE LULLEN
  SAPPIGE KUTTEN
  BRONSTIGE PUBERS
  SEX VIDEO
  SEX VIDEO HIER
  SEX VIDEO GRATIS
  SEX FOR FREE
  FREE SEX VIDEO

  Nou dat zal het wel doen voor ff'tjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo, laat ze nu maar komen. Ik ben er klaar voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In de afgelopen 24 uur zijn bij mij (o.a.) via google binnengekomen:

  keurig naakte vrouwen
  patricia paay naakt
  naakt bij sinterklaas
  naakte negers
  dames met naakte vagina
  zelfbevrediging man batterijen
  etc....

  Als je je weblog de naam Naakte Hollander in Duitsland had gegeven dan had je ook elke dag dit soort gasten. Ik vind het wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Laat maar zakken die broeken ;))

  Tharaaaaaammm

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Whahaa Marjan, dan zit jij ff goed, ze komenhet gewoon bij je brengen dus..?

  beduuste Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 16. We mogen hier niet chatten van Bob maar ik kwam ook nog 'naakte dieren' tegen en 'nooit geen schaamhaar meer'.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. "Nooit geen "is Altijd ;))


  Tham knipoogt

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Luister eens even, Bob wil zijn reactie aantal toch hoog hebben zonder Sex? Nou dat kan zo toch?

  Tham duikt weg

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi allemaal, Als ik me goed herinner wat Bob schrijft in zijn Blog dan constateert hij allen maar dat de ruaie vel aandacht trekt. Hij wijst erop dat we ons moeten schamen. Hij zegt niet dat dit gedaan om zo meer lezers te krijgen.

  Wanner krijgen we weer in interresante blog Bob?

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Molrat: "Als je je weblog de naam Naakte Hollander in Duitsland had gegeven dan had je ook elke dag dit soort gasten."

  Sex met Naakte Hollander in Duitsland nog beter.
  Sex met x zo komen ze ook uit het buitenand, he.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. En elke keer een zwoel plaatje boven op je tekst, dat doet het geweldig heb ik begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @OZ - Je bezit een absoluut gevoel voor humor....

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Rob, je bent een roepende in de woestijn.

  Ik geloof dat Nederland allang de schaamte voorbij is. Mensen die afgedragen zweetsokken aflikken t.o.v. de hele bevolking voor 25 euro, om maar eens een dwarsstraat te noemen.

  Ik denk wel ongeveer te weten hoe hier meer bezoekers zouden komen (desondanks bedankt voor de 'welgemeende' hulp...), maar net als vele anderen doe ik liever mijn eigen ding. Daarbij houd ik dan toch altijd een scheef oog gericht op de bezoekersaantallen, gewoon uit ijdelheid.

  Als we op zoek gaan naar beroemde websites die het moeten hebben van sappige ruzie's en sensatie, dan hoeven we niet lang te zoeken, niet dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. OZ, het zijn inderdaad altijd Belgen die via Google hier landen met aanvragen als 'sex in Duitsland', 'www.sexinduitsland.nl', 'sex op parkeerplaats in Duitsland', 'FKK Duitsland'.

  Waarom zoveel Belgen? Ik stel voor dat de eerste Belg die dit leest met een antwoord komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heer Bob,
  Ik heb ontieglijk veel succes met mijn stukje over 'De Vrekkenclub'. Telkens als een mens dat woord intikt, komt hij bij mij terecht.
  Je blijft je verbazen. :-)
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Drs., zijn die zoekers naar vrekken Nederlands of Belgisch?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Tsjah... Heer Bob... Laat het ons daar in godsnaam niet weer over hebben...
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @Bob - Naakte vrekken....dat lijkt mij pas een erge combinatie....

  BeantwoordenVerwijderen
 29. SEX met Naakte Hollandse Vrekken in Duitsland

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Arme bob!

  Laat ik eerst even zeggen dat je buitengewoon goed schrijft, ik heb een week of wat geleden in je archief gebladerd en ik was aangenaam verrast. Je schrijft heel onderhoudend, direct en persoonlijk. Dat spreekt mij als logjeslezer aan.

  Dat van die spin is natuurlijk onzin, ik dacht dat we het er al over eens waren dat die spin miezerig klein was vergeleken met de monsters uit het nabije holland, dus zo sensationeel was dat blogje niet.


  Maar het is waar dat je al bloggende je steeds meer gaat aantrekken van de reacties en meningen van je lezers. Het overkomt mij meerdere keren per maand, dat ik me afvraag of ik nog wel zuiver bezig ben. Ik merk dat op zulke momenten de inspiratie ook ver te zoeken is, kan ook haast niet anders als je te ver van je zelf verwijderd raakt en je te veel bezig bent met je lezerspubliek.


  Ik denk vaak dat de keuze die OZ in eerste instantie had gemaakt helemaal niet zo gek is, voor iemand die echt serieus wil bloggen zonder compromissen te moeten sluiten met zijn pleasing alter ego.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Dankjewel Miep. Voor de complimentjes doe ik het natuurlijk ook. Maar alleen als ze echt zijn en niet uit beleefdheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. nou miep is zeker nooit beleefd (wel beledigd nu)

  BeantwoordenVerwijderen