30 november 2009

Astrologie

Ik had laatste met een astrolo(o)g(e) iemand die zich in astrologie heeft verdiept en eraan gelooft een discussie over astrologie. Ik geloof niet aan astrologie, vanwege wetenschappelijk onderzoek en wazigheid en zo. Ik kon mijn discussiepartner natuurlijk niet overtuigen, omdat hij (ik hou nu maar op met dat politiek correcte m/v gedoe en doe vanaf nu alsof het een man is) gevoelsmatig van zijn gelijk overtuigd is, en zich als zodanig niet door rationele argumenten van de wijs laat brengen. Het was van tevoren duidelijk dat dit zo zou lopen, deze 'wijsheid' had ik hier al eens geponeerd. Bovendien heeft deze persoon (ik begeef me nu op het gladde ijs van de speculatie) waarschijnlijk al zoveel energie geinvesteerd heeft in deze hobby/ bezigheid, dat het volkomen onmogelijk is om op zijn schreden terug te keren, zonder zijn halve leven in twijfel te trekken.

Voor hem en alle anderen die aan astrologie geloven, en verder iedereen die zin heeft, heb ik drie vragen:

1 Wat denk je dat ik voor een sterrenbeeld heb?

2 Wil je meedoen aan een gedachtenexperiment? Ik heb dit kleine experiment zelf al eens gedaan, het gaat zo. Neem een karakterbeschrijving uit een serieuze horoscoop van een ANDER sterrenbeeld dan diegene die je zelf hebt. DOE NU ALSOF JE ZELF DIT STERRENBEELD HEBT, en ga als zodanig kijken wat er in de beschrijving overeenkomt met jouw eigen karakter. Je zult verbaasd staan hoeveel overeenstemming er is. (Dat komt natuurlijk omdat iedereen zijn karakter uit vele verschillende facetten bestaat.) Je moet dit echt eens doen, het is een openbaring. Hier zijn een aantal voorbeelden: druk in de menulijst bovenin op sterrenbeelden, en kies er een uit. [Update: Deze link ziet er iets beter uit].


3 Heb je jezelf er wel eens op betrapt dat je eigen horoscoop een self-fulfilling prophecy is? Met andere woorden, dat je af en toe denkt aan de karaktereigenschappen van je horsoscoop die je aanstaan. Dat je je gaat afvragen of het zo is, en dat je het gedrag dat deze eigenschappen bevestigt gaat versterken? Ik wel. Totdat ik het experiment van vraag 2 had gedaan.


Bonusvraag:
Kan astrologie gevaarlijk zijn? Bijvoorbeeld als politieke leiders de astrologie raadplegen voor belangrijke beslissingen?

51 opmerkingen:

 1. 1 weegschaal
  2 ik ben geen ram maar als ik de horoscoop uit je linkje lees dan herken ik me wel redelijk in deze zin: 'Zo is de Ramgeborene gek op tegenstand en tegenstanders, hij verzint of provoceert ze desnoods, want in het gevecht wie de sterkste is, voelt hij/zij zich leven.'
  3 Ja
  Bonusvraag: Regeringsleiders die astrologie (of bijv God) raadplegen voor belangrijke beslissingen zijn per definitie gevaarlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar jij bent sowieso al een ongelovige. Toch bedankt natuurlijk voor het meedoen.

  Ik noteer: een stem voor weegschaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bob, ik hoop toch niet dat je mij nu bedoeld met die astrologe, want dat ben ik niet. Je zou er goed aan doen eens echt met een goede astroloog te gaan discusieren, wat ik je al aanraadde. Maar soms is het voor mensen natuurlijk leuker om alleen maar te blijven schoppen, zonder enige kennis. Als jij daar graag je tijd mee vult, dan is dat natuurlijk aan jou, maar serieus kun je dat dan niet noemen he.

  Je eerste vraag is al een domme, de vraag wat voor sterrenbeeld je bent. Je bent geen sterrenbeeld, en als mensen al hun sterrenbeeld noemen is dat enkel en alleen het teken waar de zon in staat en dat is op zich weinig zeggend. Dus kun je die vraag ook niet beantwoorden. Jammer he.
  Zo'n karakterbeschrijving is dus ook kolder, ben ik helemaal met je eens. Dat is ook niet wat ik onder astrologie versta.
  Uit je log blijkt dat je totaal niks weet van astrologie en een vooringenomen idee hebt, zoals de meeste mensen. Je ziet alleen datgene wat idd ook door de serieuze astrologen als nietszeggend wordt beschouwd. Als je werkelijk wilt weten wat astrologie inhoudt moet je je erin verdiepen, en dan niet in die onnozele dingen die je nu aanhaalt. Want dat dat onzin is ben ik geheel met je eens.

  Dom logje, sorry Bob, ik had jou intelligenter ingeschat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vraag 3, God kun je niet werkelijk raadplegen, een goede astroloog wel. Dat wordt ook gedaan, in allerlei beroepen. Waaronder artsen, die kunnen er heel veel aan hebben wat betreft moment van operaties. Als je kunt weten welke momenten ongunstig zijn, dan ben je toch gek als je daar geen gebruik van maakt. In noodgevalle heb je er niks aan natuurlijk, maar veel operaties worden gepland en dan kun je je voordeel ermee doen.

  heb je mijn nieuwe log al gelezen over de kwantumfusica Bob ? dan weet je meteen waarom ik niet zo'n enorme waarde hecht aan wetenschap. We weten nl nog maar heel weinig in feite.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Margreet, je verdiepen in onzin vind ik niet getuigen van intelligentie, hooguit als je het doet om drijfveren van mensen te achterhalen en vage argumenten beter te weerleggen.
  Je in onzin verdiepen en dan nog steeds niet zien dat het onzin is dat vind ik zelfs zorgwekkend.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind astrologie geen onzin Marjan, Bob wel, maar hij maakt er vervolgens wel een log over, die getuigt van weinig achtergrond-onderzoek. Als je het doet, doe het dan goed? Hij weerlegt helemaal niks, hij ziet slechts de oppervlakkige kant, zoals de meesten. Tijdgebrek of snel conclusies willen trekken?
  Begrijp ik nu van jou dat jij je nooit in onzin verdiept? Ik doe dat wel, je weet nl pas of iets waar is als je het grondig hebt onderzocht. Soms blijkt iets dan onzin te zijn(al zou ik dat dan ook nog met voorzichtigheid willen stellen, want wie ben ik)
  Een oordeel is snel geveld, erg wijs is dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Margreet,

  Ik hoop dat die arts wel openbaart aan zijn patienten dat hij de sterren raadpleegt voor een operatie. Want dan wil ik niet dat hij mij behandelt.

  Dat we weinig weten ben ik met je eens. Dat is geen reden om datgene dat we wel weten te negeren. En al helemaal geen reden om een onderzoek onder 15.000 mensen af te doen met vage beschuldigingen aan de wetenschap.

  Karakterbeschrijvingen horen niet bij astrologie? Dat is inderdaad nieuw voor mij.

  En dat ik geen sterrenbeeld heb/ ben, dat is ook nieuw.

  Je kunt mijn gedachtenexperiment ook anders invullen met deze nieuwe gegevens, maar dan wordt het een beetje omslachtiger:
  Laat een erkende astroloog een serieuze horoscoop doen. Geef daarbij expres een verkeerd geboortetijdstip op. Probeer naar het resultaat te kijken alsof het je echte geboortetijdstip betreft.

  Gunstige momenten in de toekomst te voorspellen, wat volgens jouw woorden tot de serieuze astrologie behoort, is m.i. niet beter of geloofwaardiger dan karakterbeschrijvingen. Het voordeel van deze opvatting is wel, dat hij zich praktisch niet meer laat bewijzen of weerleggen door onderzoek.

  Wanneer durven de mensen het eindelijk eens aan zelf de verantwoording voor hun daden te nemen, en niet alles af te schuiven op hogere machten?

  Ondanks mijn pogingen (je moet eens weten wat ik allemaal doorgestreept heb) vind je dat ik aan het schoppen ben. Ik schop inderdaad tegen de astrologie. Ik schop ook tegen religie. Om het maar eens in Nederlandse stijl te zeggen: dat moet kunnen, we hebben vrijheid van meningsuiting. In tegenstelling tot wat jij van mij denkt, beschouw ik jou niet als dom. In mijn ogen volg je een valse profeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bob, volgens mij ben jij een Stier. IK ben een Steenbok. En alles wijst er op dat ik voldoe aan alle voor dat sterrenbeeld bestaande criteria. Dus lees ik met belangstelling de horoscopen in bladen als de Prive en de Ditjes en Datjes van Dirk. Net als 1,4 miljoen andere Steenbokken in ons land. Ik snap ook niet wat er tegen is eerlijk gezegd. Want ze houden me vrolijk en hoopvol. Het kapitaal, werk, opdrachten, alles is me al beloofd en voorspeld....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het gaat niet om hogere machten Bob. Ik denk dat jouw beeld over astrologie een beetje troebel is(en simpel) Net als dat van het gros van de mensen. De reactie van bv Leo zegt ook genoeg, dat is zoals men er naar kijkt.., prima hoor, maar dat heeft niks met astrologie te maken.
  Wat weet jij van (de intenties van) een arts voordat je je laat opereren Bob? Heb je daar ooit bij stilgestaan? Als je al eens geopereerd bent kun je het tijdstip achteraf ook nog bekijken en zien of het tijdstip goed of niet was. Is misschien interessant om in geval van complicaties/mislukkingen te achterhalen waarom. Dat wordt trouwens ook onderzocht. Misschien wel wetenschappelijk ..:P
  Het is wel grappig dat je steeds met die 15.000 mensen aankomt.. het zegt mij idd niet zoveel. Ik vereer de wetenschap niet als een godheid nee. Er zitten goede dingen aan, zoals met alles, maar ook hier ben ik niet goedgelovig.. Jij wel dus?
  Zelf verantwoording nemen, ja daar ben ik het helemaal mee eens! En dus je eigen ervaringen opdoen!
  Ik denk dat je van mij ook een verkeerd beeld hebt, ook hoe ik de astrologie heb gebruikt/zie. Ik heb alleen geen zin om er nog meer tijd aan te verspillen. Je hebt al een beeld en daar wil je niet vanaf.

  Je idee een verkeerd tijdstip op te geven..tja..dat kan, misschien hebben die 15.000 dat wel gedaan?

  Een astroloog kan iig wel aan de hand van(belangrijke) gebeurtenissen in je leven je geboortetijd exacter achterhalen als die niet helemaal duidelijk was(zoals in mijn geval)

  Als je op internet gaat zoeken naar astrologie kom je veel rotzooi tegen, dat heb ik ook gezien. Wordt je niet blij van. Dus als dat je enige bron is..

  Je mag schoppen, doe ikzelf ook.. tegen religie bv, maar ik ben toch wel religieus, alleen heb ik een hekel aan de starheid die je vaak ziet. Ik vind veel christenen helemaal niet christelijk ook. Als je je christen noemt, laat dat dan zien in je leven.

  Ik heb niet gezegd dat ik jou dom vind, ik vind dit log dom omdat je je verlaat op info van anderen en niks zelf hebt onderzocht, danwel een goede astroloog hebt geraadpleegd.
  Hoef je van mij niet te doen, maar ik vind het dan wat onzinnig.

  Ik volg geen enkele profeet, ik volg niemand, juist niet. Ik onderzoek alles en behoudt het goede ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En wat ik ook wil zeggen nog is dat ik lang niet alles weet over astrologie en ik wil het ook helemaal niet ophemelen ofzo, ik word nu een beetje in de verdedigingsrol gedwongen en dan lijkt het of ik het als zaligmakend zie. Dat is ook weer niet zo.
  Ik heb er zo'n 20-30 jaar geleden heel veel aan gehad, thats it.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weegschaal: I
  Stier: I

  @Leo: Wat is erop tegen? Weet ik niet. Het maakt me gewoon kriegel, en dan krijg ik zin om te schoppen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien een wetenschappelijk onderzoekje naar dat kriegelgevoel Bob? Ik zou het toch graag exact willen weten waar dat vandaan komt. ;P

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Margreet - Je neemt mijn reactie toch niet al te serieus he? Prive en de Ditjes en Datjes als leidraad voor het leven? Past niet echt bij mij hoor....:)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee hoor Leo, ik zag wel dat jouw reactie niet serieus was, maar veel mensen denken wel dat dát astrologie is. Dan is een snel oordeel algauw geveld.
  Ik hang nergens mijn hele hebben en houen aan op, ik heb ogen en oren naar alle kanten, sluit niks uit, onderzoek. Dat lijkt mij de enige juiste instelling. Het bevalt mij goed iig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Bob: Schoppen, typisch Stier, Bob! of welk ander sterrenbeeld je wilt invullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Tussenstand:
  Stier: II
  Weegschaal: I

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Toen ik jouw stukje las, was ik het wel met bepaalde dingen eens, Bob. Ik bedoel dan over de omschijvingen vsn karaktereigenschappen in tijdschriften. Bij het lezen van de commentaren, met name wat Margreet zei, vond ik het jammer, dat je dit hebt gedaan. Komt die karaktereigenschap ook in de sterren voor, denk je?
  Maar als je niet religieus bent, hoe kunnen er dan valse profeten zijn, vraag ik me af.

  Een ander punt is, dat astrologie wel degelijk een wetenschap is en alles behalve de onzin, die jij er aan toe wilt kennen.

  Als de stand van de zon en de maan invloed heeft op natuurelementen, denk maar eens aan eb en vloed en zelfs springvloed, waarom zal de mensheid daarvan dan geschoond blijven?

  Voor de goede orde, ik heb ook niks met sterrenwichelarij, maar klus jij in jouw stukje niet astrologie en dierenriemtekens door elkaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ben blij dat er nog iemand wat meer verstand van zaken heeft hier.
  Vedat astrologie werkt wel met de dierenriemtekens, maar niet op zo'n simpele manier zoals Bob(en trouwens veel anderen op o.a. internet) die hier voorstelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Vedat: Astrologie is vroeger een wetenschap geweest, maar wordt vandaag de dag niet meer als zodanig erkend. Er zijn grootschalige onderzoeken naar de werking gedaan. In de Duitse wiki kun je het nalezen, als je geinteresseerd bent.

  Dierenriemtekens zijn een belangrijk deel van astrologie. Staat ook in de wiki. Sinds wanneer hoort dat er niet meer bij? Misschien denk je aan astronomie, dat is iets heel anders.

  De invloed van de maan bestaat uit zwaartekracht. De invloed van de zon bestaat uit warmte en elektromagnetische straling (waaronder het zichtbare licht). Deze invloed heeft voor zover dat met alle hedendaagse middelen is vast te stellen, niets te maken met persoonlijkheidskenmerken.

  Natuurlijk kun je niets uitsluiten. Dat wil niet zeggen dat alles wat je niet uit kunt sluiten, opeens bestaat.

  Ik hoef toch niet religieus te zijn om te erkennen dat er profeten zijn?

  Ik vind het ook jammer als iemand zich persoonlijk aangevallen voelt, maar daar kan ik niets aan doen, en dat is ook niet mijn bedoeling. Ik ben van mening dat je een beter leven leid zonder aan astrologie te geloven. Ik denk dat als ik iemand ervan af breng, dat ik dan iets goeds voor hem doe. Of deze karaktereigenschap ook in de sterren staat, dat weet ik niet.

  Als ik tegen een gelovige zeg dat God niet bestaat, omdat er geen bewijzen zijn, dan hoeft hij zich toch ook niet persoonlijk aangevallen te voelen?

  Wanneer hoor ik nou eens een steekhoudend argument?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Margreet, ik verdiep me vaak in onzin, omdat ik het leuk vind en ook weleens omdat ik twijfel of wil begrijpen waar anderen mee bezig zijn.
  Ik zit nu te piekeren of ik iets kan bedenken waar ik eerst niet in geloofde en na me erin verdiept te hebben wel.

  Ik kan op dit moment maar één ding bedenken en dat is een magnetische roller om vastzittende spieren bij een paard los te maken. Aanvankelijk leek het me onzin maar ik ben overtuigd. Ik heb aan mijn eigen lijf gevoeld dat het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bob, ik vind dat je de kern van de zaak mooi weergegeven hebt met deze verzuchting:
  'Wanneer durven de mensen het eindelijk eens aan zelf de verantwoording voor hun daden te nemen, en niet alles af te schuiven op hogere machten?'

  Margreet: wetenschap is geen hogere macht, wetenschap dat zijn gewone mensen die hun hersenen op een systematische manier gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bob ik voel me niet persoonlijk aangevallen hoor, zoveel betekent de astrologie niet voor me, ik hou me er al jaren niet eens meer mee bezig. Maar je begint je log al met een leugen(dat je in discussie was met een astroloog)
  Ik vond de discussie op mijn weblog best leuk, maar dit hier vind ik een beetje onzinnig.
  Hoe je je leven het beste leidt, met of zonder religie, astrologie, of weet ik wat, ach, dat mag ieder toch hopelijk voor zichzelf bepalen Bob?
  Is er iemand die we als voorbeeld kunnen of moeten nemen? Jou ?

  Marjan, idd wetenschappers zijn gewone mensen. met al hun beperkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb niks tegen wetenschappers, maar ik heb ook niks tegen (echte) astrologen. Ik heb wel wat tegen kwakzalvers.
  En ik vid jou hier in dit log ook een soort kwakzalver Bob. Je roept wat terwijl je geen kennis van zaken hebt.
  Wil je werkelijk iets weten verdiep je er dan in, ik ben niet degene die jou wil en kan overtuigen, ik heb totaal geen behoefte om wie dan ook te overtuigen van wat dan ook.

  Ik herinner me de naam Liz Greene, en ook Karen Hamaker Zondag noemde ik al. Maar als men niet bereid is met open blik dingen te onderzoeken dan vindt men slechts wat men wil vinden.
  De astrologie is veel te groot en te ingewikkeld om maar even in een paar zinnetjes af te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ingewikkelde onzin.

  Twee woorden.
  Niet persoonlijk bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik ben niet de astrologie, en wat iemand ervan vindt is zijn mening.
  Je kunt iets wat je niet kent als onzin betitelen, dat zegt dan meer over degene die het zegt dan over het onderwerp. Lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Omdat mij tussen de regels door onloutere motieven aangewreven worden, geef ik hier de reden dat ik dit stukje zo geplaatst heb:

  Argumenten van de wetenschap worden graag in de wind geslagen. Ik kan daar schijnbaar niets tegen doen. Ik vind dat DOM. Als je kritiek hebt op een wetenschappelijk onderzoek, zeg dan waaruit die kritiek bestaat, maar kom niet met wazige uitspraken tegen de wetenschap in het algemeen. Ik weet dat de wetenschap niet foutloos is, en ik weet ook dat wetenschappers soms achter het karretje van geldschieters gespannen worden, maar in ieder geval is het de bedoeling van een wetenschapper om op een systematische manier de waarheid te vinden. Iets dat ik zeer kan waarderen.

  Daarom wilde ik mijn NIET-wetenschappelijke argumenten tegen de astrologie naar voren brengen. Dingen die je zelf kunt bedenken, en die iedereen kan navoelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Typisch Leeuw weer, Bob, haha!
  Ik ben soms gedwongen geweest astrologie te begrijpen, omdat die een rol speelt in de oude teksten waarmee ik werk. Ik geloof niet dat ik te dom ben om me erin in te leven, maar het vervulde me altijd met een grote tegenzin. Waarom tijd besteden aan iets wat nog tamelijk ingewikkeld is en zo duidelijk niet van betekenis voor ons bestaan?
  Het geloof aan astrologie is de laatste eeuwen veel minder geworden. Waar het vroeger gevestigd was tot in de hoogste kringen (hof, geestelijkheid) is het nu beperkt tot minderheden. En die hebben ook niet zo'n vast geloof meer. Het is naar mijn indruk meer een spelletje geworden. Wie baseert nog belangrijke beslissingen op de stand der sterren? Dat zijn er naar mijn indruk maar heel weinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Bob, wat toevallig, ik ben ook leeuw :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb ook veel leeuw in mijn horoscoop, maar de zon staat in kreeft. Zegt je waarschijnlijk niks.
  Bob, ik heb geen enkele behoefte om iets te bewijzen, dat zei ik al eerder. Jij wilt mensen overtuigen van iets, ik weet niet waarom. Ik hoef dat niet zo nodig(meer).
  Ik heb momenteel geen specifiek kritiek, dus kan er niks over zeggen, ik geloof alleen niet zomaar iets wat anderen hebben uitgezocht. Nietws wazigs en niets wetenschappelijks. Jij noemt hier al een paar dingen zoals geldschieters ed. De wereld is vol bedrog, en dat bedrog komt echt niet alleen uit de wazige hoek. Zoals jij dat placht te noemen. Waarheid zoeken kan ik ook waarderen hoor, ik hou me daar zelf ook een beetje mee bezig, op mijn eigen manier.
  Mijn punt was steeds dat jij niks van astrologie af weet en er wel zo'n sterke mening/aversie tegen hebt. Dát vind ik raar.

  Ik weet ook niet of er veel mensen gebruik maken van astrologie, dat kan me ook niets schelen eigenlijk. Ik denk dat het best nog veel zijn trouwens. het is maar net in welke kringen je verkeerd en het is ook nog zo dat mensen zulks geheim houden wanneer ze merken hoe mensen in hun omgeving er tegenaan kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik zie dat je de tekst iets veranderd hebt.. 'eraan gelooft' mag ook weg, want zo zie ik het helemaal niet. Ik doe er helemaal niks mee tegenwoordig, dat was 30 jaar geleden dat ik mij er veel mee bezig hield.
  Het gaat mij er ook totaal niet om dat mensen er wat mee moeten doen, moeten ze helemaal zelf weten. Maar er tegenaan trappen zonder er iets zinnigs over te weten, dát vind ík dus dom.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Jouw log geeft slechts weer dat je er heel weinig van weet en begrijpt Bob en dat was al bekend. Je hebt een beeld gegeven van wat de simpel denkende, niet verder kijkende mens erover weet en denkt. Dat beeld lezen we overal al.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Maar waarom zou een mens uitgerekend in deze richting "verder kijken"? Er zijn zoveel andere dingen waar je naar kan kijken.

  Ik ben overigens ook Leeuw, hi hi. Alle Hoi's misschien? Dat zou wel veel verklaren ...

  BeantwoordenVerwijderen
 33. "Ik geloof niet in astrologie, maar ik heb gehoord dat het ook werkt als je er niet in gelooft."

  Met dank aan Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Emigrant, dat doet men alleen als men het interessant vindt? Net als met alles toch?

  Als iets waar is, werkt het sowieso ja, dat is nu logisch he Bob ;P

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Toen ik zwanger was van mijn laatste kind reageerden enkele collega's een beetje geschrokken.
  Het kind zou in een heel verkeerde periode/jaar geboren worden. Ik had een aantal maanden moeten wachten met zwanger worden.
  Zouden Chinezen uitrekenen wanneer ze hun enige kind het best kunnen verwekken? Handig als je verloskundige of arts bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Klopt, Margreet, en je bent hier blijkbaar bij een club terecht gekomen die het niet zo interessant vindt. Waarom voor of tegen zoiets prediken? Iedereen moet het maar bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Meneer de Emigrant, ik mag toch hoop ik wel zelf bepalen wat ik op mijn eigen weblog zet??
  Marjan en Bob reageerden daar en daarna kwam Bob met dit log, die over mijn log gaat. Is het dan gepermitteerd om te reageren?

  Misschien kun je je vraag aan Bob stellen, waarom hij tegen iets predikt(wat ie-nog steeds- niet ees kent)
  Ik ben het helemaal eens met je stelling dat iedereen het zelf mag weten.

  Marjan, verkeerde tijden bestaan natuurlijk niet. Zal vast weer zo'n onnozele hals geweest zijn die de klok ergens heeft horen luiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Margreet, als er geen verkeerde tijden bestaan dan bestaan er ook geen goede tijden, in Astroposofologische zin bedoel ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Meneer de Emigrant, wát zou het trouwens verklaren als blijkt dat alle oligoi's leeuwen zijn(u bedoelt hun zonneteken in leeuw waarschijnlijk, of geldt een sterk leeuw-aandeel in de horoscoop ook volgens u?voorzover u enigzins idee heeft wat dat betekent)Ik ben ook een oligoi, zo schijnt en 'ben' kreeft, (met sterk leeuw-deel dus..)
  Of 'versprak' u zich, gelooft u tegen uw principes toch een heel klein beetje in astrologie ;P

  Weet u, Bob kwam op mijn log, las iets over astrologie en kreeg een blinde vlek. Hij moest mij(of tenminste een of meer toevallige passanten) bekeren. Daar ik niet onder de indruk raakte)Marjan nam hem meteen aan als Guru-ik blijf liever zelf baas) besloot hij sterker geschut in te zetten(nou ja...) zijn eigen weblog...
  Ik vraag mij net als u, ook af, waarom eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Nee, er bestaan ook geen goede tijden uiteraard.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. @Allen
  hiep hoi ik ben ook leeuw of dat in de zon of in de maan of in de sterren geschreven staat, weet ik niet, daar ben ik veel te dom voor,

  het enige wat ik wel weet is dat ik dat al mijn hele leven te horen heb gekregen, dat ik een typische leeuw ben.

  En margreet, je moet het anderen maar niet kwalijk nemen als ze ergens niet alle ins en outs van kennen, maar er toch een mening over hebben.
  Want zoals ik, vergaat het velen onder de polloi in elk geval, de sterrenbeeld zoals dat onder het gewone volk bekend staat is een soort extra-identiteit geworden, niets meer, niets minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Assyma, het leek er eerder op dat ik voor gek verklaard werd, en dat vind ik op z'n zachtst gezegd vreemd. En ik hoef ook niet bekeerd. Iedereen heeft toch ook altijd een hekel aan Jehova Getuigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 43. @Bob

  Goed?  assyma, confused

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ass, ik neem ook niks kwalijk, ik vind het gewoon wat apart/gek.. verbaas me ook. Een mening over iets waar je (zo goed als niks) vanaf weet, moet je die serieus nemen denk je? Toch is Bob wel serieus dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. @margreet
  zei je nou ass tegen mij?
  is dat niet engels voor billetjes?

  Weet je wannneer ik het onverdraaglijk vind als mensen dingen beweren waar ze niets van af weten, als er een beslissing moet worden genomen over belangrijke zaken en iemand baseert zijn besluit op non-informatie.

  Dan kan ik razend worden.

  Maar zolang het gewoon vrijblijvend is en slechts een uitwisseling van ideeen, gevoelens of meningen mag iedereen toch zeggen wat hij denkt (te weten)?

  Zonder als dom te worden bestempeld, dat vind ik kwetsend.
  Kijk, ik weet van mezelf dat mijn kennis van zaken op heel veel gebieden zowat onder het vriespunt ligt. Dat is niet altijd zaligmakend, die zelfkennis. Een beetje bluf is heel gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. @Assyma: Ik was schijnbaar te kort van stof. Ik wilde gewoon zeggen dat ik het goed vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. @Margreet, mijn laatste reaktie, dit is meer voor de omstanders.

  Of ik mij nu erin verdiep of niet is irrelevant ten aanzien van het feit dat astrologie baseert op het geboortetijdstip van iemand. Het is in meerdere grootschalige wetenschappelijke onderzoeken aangetoond (bijvoorbeeld hier) dat er geen verband bestaat tussen geboortetijdstip en karaktereigenschappen.

  Ik citeer:
  "In no cases did date of birth relate to individual differences in personality or general intelligence.

  A further goal was to test Eysenck’s notion of possible relationships between date of birth and the popular Sun Signs in astrology. No support could be found for such associations."

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Oh sorry Assyma, ik wilde je niet uitschelden hoor, slechts afkorten, zal het niet meer doen ;)
  Een uitwisseling is leuk ja, ik kreeg alleen de indruk dat Bob-van het begin af aan- probeerde me van zijn gelijk te overtuigen, en daar hou ik niet zo van.

  Bob ik heb de link niet bekeken. Dat men bij het ene onderzoek niks vind zegt alleen dat ze bij dat onderzoek niks hebben gevonden. Dat kan betekenen dat ze gelijk hebben, het kan ook dat de methode niet deugde.
  Voor mij telt mijn eigen ervaring het meest.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Ik doe niet mee aan je experiment en heb ook niet alle reaxi's doorgenomen. Wel heb ik gezocht of er iets geschreven is over bioritme. Dus niet. In tegenstelling tot astrologie kan ik bioritme goed verklaren.

  Dwz sterren staan zo ver weg, die hebben geen enkel effect op mensen. Op 1 ster na en dat is de zon. En omdat die in de zomer langere en warmere dagen op het noordelijk halfrond geeft, geeft dat ook een ander gevoel bij mensen. Ik vind het dan ook niet vreemd dat mensen rond oktober/november neerslachtiger zijn.

  Naast de zon heeft de maan veel invloed. Volgens mij had astrologie kunnen werken als de maan precies 12 periodes per jaar kent. Maar helaas, het zijn er 12,4. Bioritme is wel afgestemd op de maan en klopt nmm beter. Dat de maan invloed heeft op de aarde is bekend, kijk maar naar eb en vloed die door de maan aangedreven wordt.

  Het gaat echter wat verder, luchtdrukverschillen worden ook door de maan veroorzaakt. Daarbij staat de maan in de winter boven het noordelijk halfrond en heeft bij ons meer effect. Dus meer storm, dus sterkere emotiewisselingen. Tel dat effect bij het effect van de zon op en je kan bepalen wanneer alles voor de wind gaat en wanneer alles tegenzit.

  Kinderen zijn daar erg gevoelig voor. Ze hebben periodes dat ze erg wild zijn. Wacht vervolgens 14 dagen en ze zijn op hun rustigst. Mijn moeder zei ook altijd: 'De kinderen zijn zo druk, we krijgen storm.'

  Dus ja, bijelkaar kan ik bioritme kloppend krijgen, maar astrologie niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Bob ik zag dat je dit op een andere plek had gezet:

  Bob: @Xiwel. Dat het weer of het seizoen je momentane bui beinvloedt, dat lijkt me wel duidelijk. In de herfst zijn meer mensen depressief. Dat het weer of de seizoenen op het tijdstip van je geboorte je karakter of je latere levensloop beinvloeden, enfin daar hebben we het over gehad.

  Stel dat een vrouw besluit haar baby eerder te krijgen d.m.v. een keizersnede. Dan mag ze wel uitkijken, want daardoor krijgt die baby een andere horoscoop. Zou ook een goede reden zijn om een baby op een bepaald moment te krijgen. Je zoekt een tijdstip uit met een gunstige horoscoop, en voila.

  -------
  Toch antwoord ik maar even hier, want het heeft weinig met dat andere logje van doen.

  Bioritme zegt niets over karakereigenschappen. Het geeft alleen aan dat je af en toe lekkerder in je verl zit dan op andere momenten. Die hoeveelheid lekker versus niet lekker is voor iedereen gelijk, alleen de momenten verschillen.

  In dat geval heeft het niet zoveel nut om een geboorte te vervroegen. We is het zo dat een kind dat rond Spetember geboren wordt eerst een winter voor de kiezen krijgt en dus minder buiten komt. Dat lijkt me wat minder gezond dan een kind dat ik april wordt geboren.

  BeantwoordenVerwijderen