12 oktober 2009

Verhaal, aflevering 4

Voor de vorige afleveringen, kijk in het lijstje met onderwerpen rechts van dit blog bij "verhaal", daar staan alle afleveringen verzameld.


                                               ----//----

Nu de opwinding langzaam aan het zakken was en de nevel-flarden in zijn geest optrokken, werd de herinnering duidelijker: hij had inderdaad met volle kracht zijn frustratie losgelaten op de motorkap van de auto. Dit besef maakte een lawine aan andere gedachtes los. Had hij de auto daarbij beschadigd en zo ja, hoe erg? De man had zijn telefoon al getrokken toen hij aan hem voorbijreed, had hij de politie laten komen? Had hij zijn kenteken opgenomen? Waren er getuigen geweest? Hoe strafbaar is het om iemands auto te beschadigen? Wordt iets dergelijks in je strafblad genoteerd? Krijg je moeilijkheden met sollicitaties als je in je strafblad hebt staan dat je materiële schade hebt veroorzaakt?

Gisteren had hij zich nog enigszins voldaan gevoeld na zijn behendige uitwijkmanoeuvre over de stoep, maar nu kwamen er alweer twijfels bij hem op. Hij stond op, rekte zich uit en probeerde de gedachtes van zich af te schudden. Het had geen zin om zich nu al zorgen te maken over dingen waarvan hij niet wist of ze überhaupt zouden gebeuren. Hij moest eerst maar gewoon doorgaan met zijn dagelijkse beslommeringen, en als er daadwerkelijk een aanklacht zou komen, dan had hij nog tijd genoeg om zich daar zorgen over te maken.

13 opmerkingen:

 1. Bob, ik leef me helemaal in.
  Ik vraag me even af wat jij als schrijver vindt van de daad van je hoofdpersoon. Vind je het verkeerd om een deuk in iemands motorkap te slaan, ook als het een klootzak is? Wat zegt jouw verduitsende rechtsgevoel hierover?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Es ist absolut unangebracht und unerwachsen. Aber manchmal sind Leute so.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, ik moet bij het lezen van dit verhaal terugdenken aan 1994. Toen ik in Amsterdam een ware hufter die me enorm sneed en toenzijn auto dwars voor me op de weg zette, nogvoordat hij de handgreep van zijn auto tussen de vingers had, al uit zijn auto had gehaald en op zijn motorkap een paar beuken verkocht. En me twee tellen later besefte waar ik eigenlijk mee bezig was. Gelukkig begreep de politie het ook, anders was mijn naam toch besmeurd geraakt.....haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heetgebakerd Leo? Ik begrijp dat jij je ook kunt inleven in de hoofdpersoon.

  Wel geluk gehad dat de politie zoveel begrip voor je had. De man zelf had ook een aanklacht tegen je in kunnen dienen. Geweld tegen personen is nog een zwaarder vergrijp dan materiele schade toe te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Huh? Ik dacht dat zulk gedrag alleen in films voorkwam....

  Leo jij??? Jij ook zo woest geweest dat je erop los sloeg? Dat meen je niet he?


  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb voor 't eerst een klik met de hoofdpersoon. Technisch vraagje: heb je een verhaallijn uitgezet die je nu stukje bij beetje invult of ben je begonnen en zie je wel waar het eindigt?
  Ik ben net terug van een autoschadebedrijf waar mijn auto is hersteld na twee voorvallen op één dag. De deuk in de achterklep was waarschijnlijk door een vandaal veroorzaakt die als hobby autootje trappen heeft. Waar was jij op vrijdag 25-09? Toch niet in Utrecht mag ik hopen :-((

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @pb: Er is een lijn, maar het slot weet ik nog niet.

  Ik was van de zomer voor het laatst in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heer Bob,
  Ik heb de vier delen gelezen. Het is het prille begin en het gaat natuurlijk traag, want alles moet zorgvuldig worden verteld, maar een mens vraagt zich af waar dit allemaal heen gaat.
  Ik weet niet of het in brokjes vertellen van een verhaal op een blog wel een goed idee is. Wat als ik nu meteen wil verder lezen?
  Anderzijds is het wel eens leuk om alvast kennis te maken met waar U mee bezig bent.
  Tot slot nog dit:
  serieuze i.p.v. serieuse
  nevelflarden i.p.v. nevel-flarden
  adrenalinestromeen i.p.v. adrenaline-stromen (hier twijfel ik, maar 'adrenalinegehalte wordt ook aan elkaar geschreven, dus...)
  Zit U er maar niet over in. Mijn vrouw en echtgenote ontdekt ook altijd fouten als ik iets op papier zet. Een mens moet dat eens laten lezen door iemand anders; die haalt daar soms allerlei merkwaardige fouten uit die de schrijven nooit zijn opgevallen.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Drs.,
  Ik neem direkt aan dat u gelijk heeft. Het punt is dat je in het Duits zelfstandige naamwoorden allemaal aan elkaar mag schrijven, en zodoende "zusammengesetzte Substantive" maken kan. Bijvoorbeeld Wahlkabinebleistift, Laptoptastatur, Papierzettel, enzovoorts. Ik ben daar nu zo aan gewend dat ik niet meer weet hoe die regel eigenlijk in het Nederlands is. Je kunt toch niet willekeurig zelfst. naamwoorden aan elkaar plakken, of wel dan? Ik dacht dat samengestelde woorden allemaal vast bepaald zijn, en als je nieuwe wilt gebruiken, dan moet je een verbindings(-)streepje gebruiken.

  Ik zou het graag door iemand anders laten voor-lezen, maar vindt maar eens iemand die zo gek is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Doe maar gewoon hoor, dan begrijp ik het ook.. en val ik niet zo op want ik maak van hoe je iets schrijft helemaal een zootje . Het gaat er toch om dat iemand het begrijpt wat er staat? Het is geen sollicitatiebrief hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Tham: Bij commentaar vind ik het ook niet zo belangrijk, maar bij een logbericht wil ik toch liever correct Nederlands schrijven. Ik stoor me eigenlijk wel aan de taalverloedering, moet ik zeggen. Ook als ik een sms schrijf, let ik op dat het fatsoenlijk Nederlands is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voortaan kijk ik hier.

  Ist gar net so einfach..

  BeantwoordenVerwijderen