9 oktober 2009

Opvoeding

Ik fietste laatst op het smalle fietspad in Erfurt, dat uit niet meer bestaat dan een ongeveer 80 cm brede strook van rode tegels die in de stoep verwerkt zijn. In de verte zag ik een schooljongen die mij te voet tegemoet kwam. Een jaar of 13, type baggy trousers, enigszins te dik, en een scheve baseball-cap op het brutale hoofd. Toen hij langs het voetgangersstoplicht kwam, drukte hij snel op de grote knop. En liep toen verder over de stoep. Het was duidelijk dat hij kattekwaad uithaalde en de automobilisten voor niets wilde laten wachten.

Dit soort gedrag moet je in de kiem smoren. Als je het laat gaan omdat het niets voorstelt dan gaat het van kwaad tot erger, en voordat je het weet vallen ze in groepjes oude mensen lastig, overvallen ze de snackbar, of stelen je auto. Met andere woorden, ze hebben geen respekt meer voor ons, de beschaafde volwassenen.

Ik dacht snel na hoe ik mijn burgerplicht zou kunnen vervullen. Een opmerking zou weinig indruk achterlaten, en om nu te stoppen en een gesprek te beginnen, dat was me echt teveel moeite. Dus verlaagde ik me tot zijn niveau, omdat ik wist dat hij daar gevoelig voor zou zijn. Toen ik hem dicht genoeg genaderd was, stak ik mijn hand uit om hem met een tik de baseball-cap van het hoofd te verwijderen. Jammer genoeg was hij blijkbaar in dit soort confrontaties gewiefder dan ik, en met een snelle hoofdbeweging ontweek hij mij.

Volgende keer beter. In ieder geval weet hij nu dat er mensen zijn die proberen om hem op te voeden.

29 opmerkingen:

 1. Of er een direct verband is tussen het genoemde gedrag en grotere vormen van criminaliteit is maar zeer de vraag. Het zal zeker ook van doen hebben met opleiding, opvoeding, cultuur, afkomst en toekomstverwachtingen. Om nu meteen een pet van zo'n joch zijn kop te slaan lijkt mij ook wel ietsjes overdreven hoor. Straks sla je met een baseballbat.... Nee hoor, ik ben meer voor de gedachte dat wie goed doet goed ontmoet......net zoals onze linkse bestuurders dat doen bij de bestrijding van Marokkaanse reljeugd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bob, ik deed dat soort dingen ook wel eens als kind. Toen werd er al nauwelijks ingegrepen. Ik ben toch nog een redelijk beschaafde volwassene geworden.
  Begin je niet heel erg te verduitsen? Kom anders lekker terug naar Nederland. Petjes genoeg hier op koppies van kinderen die nog wel wat opvoeding kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Leo: Wat nu, hoor ik daar een lichte vorm van ironie?
  Of het werkelijk van kwaad tot erger gaat is zeker van geval tot geval verschillend. Maar ik neem geen risico;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marjan: Toen wij zo oud waren, is de ellende langzaam begonnen. Misschien ben ik wel aan het verzuren. Maar ik heb geen zin om me in de luren te laten leggen door die snotapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Bob - Een lichte vorm van ironie?? Is mij echt vreemd hoor....:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vind jouw actie geen poging tot opvoeding eerlijk gezegd, maar ook gewoon een staaltje kwajongensgedrag en zo zal hij, die jongen, dat ook interpreteren,

  hij zal inzien, dat veel volwassenen zich net zo onvolwassen gedragen als hij

  had je werkelijk iets willen betekenen in dit geval, dan had je inderdaad net iets meer energie erin moeten steken en een praatje moeten beginnen met de jongeman, lang of kort als de boodschap maar duidelijk is, maar altijd vriendelijk zodat hij geen excuus heeft om brutaal te worden.


  Niet dat ik nou het petje lichten als een grote misdaad beschouw, maar dat is op een stoplichtje drukken immers ook niet. Maar wat ik wil aantonen is dat jij gewoon zijn gedrag spiegelde en het is maar de vraag of dat op de juiste manier binnenkomt, denk het niet.


  ehhh...ik duik nu snel onder tafel, zodat je mijn hoed laat zitten:-)


  groet, assyma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Allen: Jullie zijn allemaal al verloren, gehersenspoeld door de Linkse Kerk en haar anti-autoritäre opvoeding uit de jaren zeventig. Geen wonder dat het sociale verval in Nederland in zo een vergevorderd stadium is. Wordt wakker! Er zijn momenten dat discussieren niet de juiste methode is. Ik begrijp dat dat moeilijk te verkopen is aan een stelletje verstokte weblog-discussieerders, aber ich kann es ja wenigstens versuchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Bob - Er zijn uitzondering op de regel van dat hersenspoelen hoor.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. aha bob, je probeert in elk geval ons door middel van discussie op te voeden, nou er is nog hoop voor de linkse kerk hahaha

  assyma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bob, ik heb medelijden met jouw kind. Je zult maar zo'n autoritaire brombeer als vader hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn kinderen het bijten afleerde door terug te bijten. Niet al te hard maar ze voelden het genoeg om zachtjes te wenen :-) Ik heb de hond van de buren ook wel eens gebeten.
  Strakke aktie Bob, jammer dat krotenkoker net op tijd wegdook.
  Maar moet ik met terugwerkende kracht spijt hebben van 't belletjetrekken, de trekrotjes aan de slaapkamerdeur van mijn ouders, de punaise op de stoel van de meester, mijn broertje een jurkje aantrekken als er visite was en alles wat me niet te binnen schiet?
  Liefs, Naomi

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Volgens mij ben je een beetje doorgeburgerd. :-)

  Kattekwaad bestaat al sinds mensenheugenis. Zo zijn bijvoorbeeld de verzamelde werken van Pietje Bel echt niet verzonnen.

  En ik druk ook vaak op die rotknoppen voor voetgangers en/of fietsers om de auto's een tijdje te pesten. Het is hun domheid dat zij voor een rood licht wachten en niet kijken of er iets oversteekt.

  Een goede programmeur lost dat netjes op. Dwz een bewegingsdetector of een regelmatige groenperiode zodat knopdrukken niet hoeft. Domme programmeurs laten zich door politici van de wijs brengen en als ze er helemaal niet meer uitkomen, dan plaatsen ze maar een knop.

  En heb je ooit die knoppen voor automobilisten gezien? Je weet wel dat ze uit moeten stappen, op een knopdrukken en dan anderhalve cyclus wachten om groen te krijgen. Mooi niet, zij krijgen netjes een inductielus. Dus druk ik ook voor een ander. Misschien drukte die jongen wel voor jouw zodat je zo door kon fietsen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Xiwel: Als je in Duitsland door rood rijdt en je wordt gepakt, dan ben je 4 weken je rijbewijs kwijt, en je krijgt "3 punten in Flensburg". Alleen mensen die de situatie goed kennen wagen dat.

  (Het is afhankelijk hoelang het licht op rood staat. Minder dan 1 seconde is een lichtere straf.)

  Een regelmatige groenperiode vind ik nu juist geen goede manier van programmeren, maar star. Dat werkt alleen maar als er genoeg voetgangers zijn. Dit was een oversteekplaats waar zelden voetgangers zijn.

  Zolang er geen detectielus bestaat voor voetgangers, en die zal er nooit komen ook, omdat je niet weet of iemand die daar staat of loopt ook daadwerkelijk wil oversteken, vind ik de knop juist een goede oplossing. Simpel en effectief.

  Als ik je ooit een keer betrap dan mep ik jouw petje er ook af ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. OK Bob, min reactie staat er dus niet bij. Ik zal het nog eens proberen en als he erkt mijn reactie nog een keer plaatsen.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Aan mishandelingen, vernielingen, overvallen en moordaanslagen ben jij niet toegekomen, neem ik aan. Dat moet ik natuurlijk wel aannemen, want ik ken jou niet. Toch vraag ik me af hoe een goed opgevoed jongetje kan verworden tot zo'n crimineel, die gewoon kleine kinderen op straat mishandelt, in ieder geval probeert te mishandelen. Nou kun je wel zeggen, dat het op de cap was gericht, maar maak dat de rechter maar eens wijs. Je staat genoteerd in Erfurt voor versuchte Vergewaltigung, Bob.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wie zegt dat ik goed opgevoed ben? En bovendien zijn er geen getuigen. Ausserdem heisst das in diesem Falle Mishandlung und nicht Vergewaltigung.

  Tuig, dat is het.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mishandeling vond ik te licht. Als je iemand aanvalt, dan verkracht je die persoon. Ik moet natuurlijk in de lijn van jouw stukje blijven van drukken op een knop tot overvallen.

  Of jij goed opgevoed bent, dat weet ik natuurlijk niet. Dar ga ik van uit, gezien de titel, die jij aan het stukje hebt gegeven en ook de inhoud suggereert het. Dus, Bob op jouw strafblad blijft voor mij versuchte Vergewaltigung staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beetje overdreven Bob...

  Laat die auto's toch eens lekker wachten, die automibilisten hebben toch altijd haast op niets af.

  Mijn vrienden en ik hadden misschien dan wel geen scheve pet op en geen baggy trousers. In "onze tijd" was de mode alternatief, grunge steil á la Nirvana, Pearl Jam, etc. maar wij deden dit vroeger ook, net als belletje trekken om half 3 's nachts na/ tijdens het uitgaan (toen we al wat ouder waren).

  Niemand heeft ons de les gelezen en wij zijn allemaal goed terecht gekomen. Braaf gestudeerd, geen crimineel of gewelddadig verleden, goede baan en velen zijn nu zelfs papa en mama.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Petsen, ik geef ze allemaal petsen. Pif Paf Poef! Wil je d'r ook eentje? Hier pak aan! En als ze verbaasd kijken zeg ik: "Ik ben een hysterische vrouw uit het Zuiden". Pif Paf Poef, ja. Pif Paf Poef. Dat zal ze leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ik wist het! ik wist het! het ikoontje is hier ook!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. En een mooi icoontje is het. Is het een bloemetje, een insect, of ___

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Nu deed ie het weer niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dat is de schuld van Blogger.com, zoals ik al zei, die veranderen voortdurend de software.

  Je antwoord was wel een beetje cryptisch, eerst begreep ik helemaal niet waar je het over had, maar nu heb ik het gevonden:
  Murugandi, cyclism.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. hoe maak je links in een reaktie?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. heb jij dat icoontje aangemaakt? weet jij hoe ik dat weer terug kan toveren?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @OZ: Kijk even bij 'Reakties op Oud Zeikwijf', daar doe ik de geheimen over de icoontjes uit de doeken.

  Een link in een commentaar doe je door de 'normale' html-code voor een hyperlink in te voegen. Is een beetje knutselwerk. In de Duitse Wikipedia kun je het nalezen.

  BeantwoordenVerwijderen