4 april 2009

Burenleed

Het is ook altijd wat. Woon je in een mooi huis in een mooie stad in het centrum met balkon en genoeg ruimte, heb je een buurman die de pret bederft. Het gaat om de katten.

De twee katten van mijn vriendin zijn opgevoed als buitenkatten. Als het mooi weer is, zijn ze buiten. Via de kattentrap lopen ze vanaf het balkon op de eerste verdieping naar beneden de tuin in, en van daaruit struinen ze de buurt af.

Sommige mensen houden niet van dieren, en ergeren zich eraan als katten in hun tuin komen, vooral omdat ze af en toe hun keutels laten liggen. De mensen die op zich niets tegen dieren hebben, en alleen geen zin hebben in die keutels, die planten dan bepaalde planten in de tuin die de katten weghouden. Na 5 seconden 'recherche' bij Google heb ik de volgende planten gevonden:
- Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek).
- Dictamnus (vuurwerkplant).
- Aloysia triphylla (citroenverbena).
- Ruta graveolens (wijnruit) helpt ook bij het op afstand houden van katten.
- Stekelige mei- en vuurdoorn op strategische plaatsen ziet de kat niet zitten.
Mensen zoals mijn buurman, die op hun strepen staan, gaan anders te werk. Hij is op dit moment een prikkeldraadversperring aan het knutselen. Hij had hem al van de week geinstalleerd, met als gevolg dat een van de katten die toch probeerde erlangs te komen in het beekje 1 meter lager gevallen is en een nat pak heeft gehaald. Maar schijnbaar functioneerde het niet naar tevredenheid, want hij is nu bezig het concept te verbeteren.

Mijn buurman heeft een koophuis dat naar het schijnt aardig wat gekost heeft. Hij heeft voor het huis extra een klein tuintje met een parkeerplaats voor zijn auto. Parkeerplaatsen in de binnenstad zijn namelijk schaars. Dit tuintje met parkeerplaats is door een twee meter hoog ondoorzichtig houten hek afgescheiden van de straat, het hek gaat elektrisch open en dicht. Omdat hij zoveel moeite en geld geinvesteerd heeft om mooi te wonen en altijd te kunnen parkeren, is het natuurlijk niet fair van de andere bewoners als ze gewoon in de straat parkeren in die gedeeltes waar een parkeerverbod heerst. Dat is onrechtvaardi en een affront, en daarom doet mijn buurman af en toe aangifte wanneer hij deze misdaad ziet gebeuren.

Het is niet zo dat wij alleen maar van een afstand zitten te morren. Mijn vriendin heeft een gesprek gehad met de man, waarin hij benadrukte dat dieren vooral dieren moeten blijven en niet 'vermenselijkt' mogen worden, dat hij graag varkensvlees eet en dat hij gewoon pertinent geen katten op zijn grondgebied wil hebben. Mijn vriendin heeft hem aangeboden een 'Wegegeld' te betalen voor het ongemak en om de uitwerpselen te komen verwijderen. Jammer, maar nee.

Ik wil niet zeuren, het is waarschijnlijk die man zijn goed recht (hoewel ik daar bij prikkeldraad nog niet zo zeker van ben), maar het is dus gewoon een ontzettende Spießer = inflexibel burgermannetje.

Uit mijn kennis van het wilde Westen die ik vornamelijk uit Lucky Luke albums heb, weet ik dat ranchers die hun gebied afsperren met prikkeldraad algemeen gehaat worden. Zij zijn van de laagste soort, omdat ze op de koop toe nemen dat het vee zich verwondt als het erom gaat hun bezit te beschermen.

[Update: Ik heb vanmiddag over het tuinhek even met buurman gepraat. Het zijn niet de keutels die het probleem zijn. Zijn stukje grond achter het huis bestaat namelijk uit precies twee vierkante meter stoeptegel, en katten doen hun behoefte in de aarde. Het probleem zijn de vlekken. Vol verontwaardiging toonde hij mij de vlekken die op zijn witte muurtje waren ontstaan door de pootafdrukken van de kat.
I rest my case]

26 opmerkingen:

 1. Oooh wat vreselijk! Ik ben bang dat je met zo iemand echt niet verder komt in een gesprek.
  Wij hadden in ons vorige huis ook zulke buren.
  Ons kindje van ruim een jaar was een keer door een gat in de coniferenhaag naar hun tuin gekropen. Ze had een steen uit een bloemperkje gehaald en was met de steen weer teruggekropen. Diefstal dus!! Het had weinig gescheeld of ze hadden de politie er bij gehaald.
  Leuk blog. Ik snap alleen niet waarom je als je varkensvlees eet DUS geen katten op je erf wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij moet echt je kinderen beter opvoeden; stenen stelen tsk tsk.

  Dat DUS staat een beetje verkeerd. Ik pas het aan.

  Vanmorgen heb ik een kattenbrugje met een plank over het beekje aangelegd zodat de katten een andere weg hebben.

  Gisteravond is een van de twee door het prikkeldraad heen gekropen; hij moest immers op de een of andere manier naar huis komen. Hij schijnt zich niet verwond te hebben, maar de plukken vacht hangen nu wel aan het prikkeldraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ordnung Muss Sein! En kattenpoten- of keutels horen daar niet bij. Nu is men in dat deel van Duitsland wel wat gewend op het gebied van prikkeldraad meen ik, de ervaring kan goed gebruikt worden. Net als openzwaaiende poorten. Heeft hij er geen oude verdwaalde Vopo bijgezet? In Nederland heb je al snel de naam een NSB-er te zijn, hoe zou dat in het vroegere DDR-gebied heten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier noemen ze dat Stasi-Methoden. Je kunt ook iemand uitschelden voor 'Abschnittsbevollmächtigter'. Dat waren mensen die in de DDR-tijd voor een straat 'verantwoordelijk' waren, iedereen in de gaten hielden en aangifte deden van misstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die buurman zal ongetwijfeld een Spießer zijn, Bob. Aan de andere kant is het zo, dat je verantwoordelijk bent voor jouw katten en dat je verplicht bent te zorgen dat niemand er last van heeft. Dat dit een vervelende opdracht is, dat begrijp ik. Maar katten in de buurt laten lopen hoort ook niet. Bovendien is het maar de vraag of ze in de buurt blijven. Katten lopen heel ver weg. Ze kunnen wel twintig kilometer van huis gaan en... Ze verstoren de natuur, zoals ik al eens heb geschreven, weet je nog? Kortom, maak van jouw katten binnenkatten en als je vindt, dat de kat dan een hondenleven heeft, laat ze dan inslapen. Een huiskat hoort niet in de natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weet je, dat vind ik nu weer typisch Duits.
  Ik zou ook mijn case resten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Vedat. We hadden al een keer een discussie, maar voor de geinteresseerde lezer zal ik mijn standpunt nog een keer verduidelijken:

  Ik ben verantwoordelijk voor mijn katten en moet ervoor zorgen dat andere mensen geen last van ze hebben, dat accepteer ik. Daarom heb ik nu het bovengenoemde kattenbrugje gemaakt. Ik begrijp weliswaar echt niet dat mensen last hebben van katten, maar omdat de wet het voorschrijft, houd ik me eraan. Ik kom uit Amsterdam en daar is het motto 'leven en laten leven'. Als je je altijd aan de letter van de wet houdt, dan is leven niet meer mogelijk.

  Huiskatten verstoren de natuur? Ik kan meerdere argumenten hiertegen verzinnen. Het eerste is: de stad is geen natuur. Het is de gekunstelde natuur in de goed onderhouden tuintjes die verstoord wordt. Het tweede is: katten zijn een deel van de natuur, dus kunnen ze die ook niet verstoren. Katten doden vogeltjes, dat is geen verstoring, maar deel van de natuur. Als je daar niet tegen kunt, dan kun je niet tegen de natuur. Nummer drie: Het is tegen de natuur van een kat om hem binnen te houden. Natuurlijk merkt hij er niets van als hij van geboorte af aan binnen gehouden wordt, maar met dat argument kunt je ook legbatterijen en kistkalveren goedpraten.

  Als er teveel huiskatten loslopen zou dat theoretisch het vogelbestand in gevaar kunnen brengen, maar daarvan heb ik nog geen melding gezien. In tegendeel, veel mensen hebben last van vogels omdat die de boel onderpoepen of het fruit wegeten.

  De mens wil zich volgens mij tegen alles weren wat hij als indringer in zijn gebiedje beschouwt.

  Groeten,

  Bob

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Hette: Je hebt zulke mensen overal, die overdreven op recht en orde staan, maar in Duitsland schijnen het er wat meer te zijn. Ik kan me nog goed herinneren aan een andere buurman die mij op straat toeschreeuwde omdat ik een vuilniszak in zijn emmer deed (die al aan de straat stond om opgehaald te worden). Ik heb een behoorlijke antipathie tegen zulke mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Bob, ik merk dat jij dus een stadsmens bent met oog voor veel, behalve voor de natuur. In iedere stad, ook in Amsterdam, is natuur en niet eens gekunstelde natuur, maar echte natuur zoals jij die kennelijk buiten een stad verwacht. Ja, katten horen bij de natuur en het doden van vogeltjes hoort bij de aard van een kat en is derhalve niet tegennatuurlijk. Ik heb dan ook niets tegen de kat, maar tegen de mensen die katten buiten laten lopen. Die mensen zorgen er indirect voor dat de natuur wordt verstoord door hun katten buiten te laten lopen. Over die verstoring discusiëer ik niet meer, want die is al onomstotelijk bewezen. Als je de moeite zou nemen je daarin te verdiepen zou je merken, dat jouw theorie nogal rammelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijke discussie!

  Vedat, ik heb twee loslopende katten die alles wat klein, ziek, zwak, dom en traag is doodmaken.
  Ik voer de vogeltjes overvloedig bij in de winter.
  Nu komen er steeds meer vogels dus ik vraag me nu af of ik minder moet voeren of meer katten moet nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vedat.

  Ik sta open voor argumenten en zou graag willen weten welke 'onomstotelijke bewijzen' er zijn voor de verstoring van de natuur door huiskatten. Als je geen zin hebt om zelf te discussieren, kun je mischien een link geven (aub niet naar je eigen artikel, dat heb ik al gelezen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mensen die niet van katten houden zijn meestal ook niet in staat om mensen lief te hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. http://www.gelderlander.nl/specials/buiten/4076963/Gerrit-Jansen-De-kat-de-bel-aanbinden.ece

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat mij opvalt bij deze discussie is het accent. Het gaat eigenlijk niet om de katten, maar om de mensen achter de katten. Katten doen wat hun natuur hen ingeeft. Daar valt niets aan te veranderen. Ik heb dan ook niks tegen katten. De kattenbezitter is en blijft verantwoordelijk voor wat de kat doet. Maar de meeste kattenbezitters weten weinig of niets over de kat en het gedrag van de kat. Marjan hierboven is één van hen, getuige het accent dat zij legt en haar vraag. De onzinnige opmerking van Leo laat ik even voor wat die is, dus kom ik terug bij jou, Bob. Ik heb even jouw reactie van destijds bij mij gelezen. Jij probeert jouw gedrag te rechtvaardigen in die reacties en ook hier, in jouw stukje. Begrijpelijk, want jij vindt niet, dat je iets doet dat verkeerd is. Integendeel, je praat met jouw buurman en bent zelfs bereid hem tegemoet te komen. Dat is te waarderen, want ik zou dat zeker niet doen. Jouw buurman vind ik ook een Spießer, zoals jij hem noemt. Of hij nou een kattenhater is, die niet in staat is mensen lief te hebben, zoals Leo ongenuanceerd opmerkt, is een andere vraag. Als jij een kat hebt en je houdt die binnen, dan hoef je ook niet veel te weten over het gedrag van katten. Anders wordt het, wanneer je de kat naar buiten laat gaan. Je kunt immers niets veranderen aan het gedrag van een kat. Het is dus zaak, dat je weet wat je doet. JIJ en niemand anders. Daarop spreek ik jou aan en als JIJ dus met jouw kat jouw buurman last bezorgt, dan moet je dat niet afwentelen op jouw buurman, hoe die ook is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vedat, in Amsterdam is alleen gekunstelde natuur en geen echt natuur.
  Katten zijn misschien slecht voor de natuur maar ze zijn een stuk minder slecht voor de natuur dan mensen. Het is waarschijnlijk een beter idee om Vedat te laten inslapen dan Bob's katten.
  Dat klinkt een beetje hard en ik meen het dan ook niet maar het gaat om het pricipe.
  Er is geen bewijs in het artikel in de link maar alleen een boel nummers. De katten zijn waarschijnlijk in staat zoveel muisen te vangen omdat de muisen al sinds lang geen andere natuurlijke vijanden mer hebben en dat er dus heel veel van zijn. Ik zou graag de nummers zien over hoeveel van de niet kattenbezitters muisen vallen en gif gebruiken om van muisen af te komen.
  Ik wil ook weer niet zeggen dat katten beter zijn voor een natuurlijk evenwicht maaar wil allen maar zeggen dat het natuurlijk evenwicht al zo verstoord is dat het echt niet meer uitmaakt. Het verschil zit hem in je persoonlijke smaak, een kat, gif of de muisen in je huis laten leven.

  Leo, iemand die niet van katten houdt kan best van mensen houden en omgekeerd.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedankt Rob voor jouw wetenschappelijke uiteenzetting

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Vedat, moet ik hieruit opmaken dat je je gewonnen geeft of bespeur ik enige ironie in je reactie?
  Behalve de ene opmerking waarvan ik al zeg dat ik het niet echt meen heb ik goede argumenten.
  Ik zou graag willen wat je er tegenin hebt te brengen.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Vedat,

  Allereerst bedankt voor je onderbouwde bijdragen. Dat meen ik echt, zonder ironie. Het is altijd goed om te weten wat je 'tegenstander' of in dit geval iemand met een andere mening, precies denkt.

  Het artikel dat je citeert geeft aan dat er zeer veel muizen (1 miljoen per maand) en kleinwild worden gevangen door zeer veel katten (1,35 miljoen) (Dat is overigens minder dan 1 muis per kat per maand). Het geeft niet aan of daardoor het bestand van dat kleinwild of muizen in gevaar wordt gebracht.
  Het belangrijkste argument in het artikel lijkt echter te zijn 'huiskatten horen niet in de natuur'. Voor deze stelling worden geen andere argumenten aangedragen dan de aantallen prooidieren. Als ik werkelijk goedwillend ben en probeer de mening van de auteur te volgen, dan moet ik zelf nog extra argumenten aanbrengen zoals: heeft de vrijlopende huiskat zelf niet voldoende natuurlijke vijanden? En dit, moet ik toegeven, is de zwakste schakel in mijn eigen standpunt.

  Ik citeer uit het artikel:
  "Natuurlijk roeien huiskatten geen diersoorten uit; dat doen natuurlijke roofvijanden ook niet. Maar ik begrijp niet dat we ons wel druk maken om een ekster die een jonge merel pakt of een vos die er met een weidevogel vandoor gaat, terwijl we de katten maar rond laten struinen. Jagers kunnen vossen en kraaiachtigen wel schieten, maar ik zie liever dat ze de katten die niet meer thuiskomen in het veld neerleggen. "

  Hier wordt in principe al aangegeven dat de huiskat GEEN ANDERE DIEREN UITROEIT. De kat wordt in deze zin quasi gelijkgesteld aan een natuurlijk roofdier.

  De auteur begrijpt niet dat we ons druk maken over een ekster die ....
  -> Ik maak me daar niet druk over.

  "Jagers kunnen wel vossen en kraaien afschieten" -> Dat vind ik ook niet in orde, c.q. ik twijfel de noodzakelijkheid hiervan aan.

  En dan komt de uitsmijter: "Ik zie liever dat ze de katten in het veld neerleggen". Het zal wel aan mij liggen, maar dit wekt bij mij sterk de indruk dat hier een jager aan het woord is die argumenten aan het zoeken is waarom het een goede zaak is om dieren dood te schieten.

  Ik kan mensen niet begrijpen die voor hun plezier dieren dood schieten.

  Zo, en nu moet ik echt weer aan het werk. Morgen ga ik op vakantie naar Italie!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh ja dat is waar ook, Italie. Heel veel plezier daar Bob.

  Wie past er op de katten? Toch niet de prikkeldraadbuurman?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Vedat - Cursusje LOI psychologie van de koude grond gevolgd of zo? Mijn opmerking was volgens mij gewoon raak en to the point. IK laat jouw mening dus maar voor wat hij is. Want iemand die zoveel woroden besteedt aan een onderwerp als dit neemt zichzelf wel erg serieus hoor..

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Rob A.: Mijn opmerking komt, omdat ik mijn zegje al had gedaan en er eigenlijk niet zoveel woorden aan wilde spenderen. Ik had al eens iets over katten en hun eigenaren geschreven. Daar heeft Bob ook op gereageerd. Om die reden en omdat ik een andere mening hierover heb, heb ik wat uitgebreider gereageerd. Als ik dan toch reageer, is het natuurlijk leuk en passant een paar bijzondere opmerkingen mee te nemen. Noem het mijn makke, maar ja ik heb dan ook geen cursus psychologie gevolgd.

  @Bob: Natuurlijk weet ik ook wel, dat katten geen soort uit kunnen roeien, maar dat hun gedrag wel van invloed is op de populatie van andere dieren, dat is een feit. Daar geef ik de katten niet de schuld van, maar wel hun eigenaren. Natuurlijk moet je verwilderde katten neerleggen, Bob. Je moest eens weten hoe gevaarlijk die kunnen zijn, vooral voor kinderen. Die verwilderde katten, dat zijn de huiskatten in het veld, die niet meer thuis komen. Zo'n kat kun jij niet benaderen en als je die in het nauw weet te drijven, dan ben jij echt niet blij, dat kan ik je wel garanderen. De (verwilderde) kat is een natuurlijk roofdier en het is dan ook niet erg als ze vermalen worden in de messen van een combine of door een vos worden gepakt. Een kat legt het namelijk altijd af tegen een vos.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Goh..... dat doet me denken aan mijn eerste week in Berlijn, toen ik mijn kater de eerste 2 weken aan een "Geschirr" (tuigje) de buurt liet verkennen voordat ie echt naar buiten zou gaan. Mijn kater is ook van kleins af aan gewend naar buiten te gaan, en ook in Berlijn was het de bedoeling hem eruit te laten gaan.

  Toen ik voor het balkon van onze onder buuv in het huis naast ons huis stond, begon ze te zeuren of het mijn kat is die de vogeltjes doodt en waardoor er geen vogeltjes op haar balkon meer komen. Yeah right... Kijk eens goed uit je ogen! Mijn kat loopt aan een touwtje! Ik heb daar 5 minuten lang haar "gelaber" aan moeten horen over dode vogeltjes en moeten verklaren dat mijn kater pas 3 dagen in Berlijn is en dit de eerste keer was dat ie buiten is.
  Vorige week zag ik tot mijn verbazing op het balkon van deze zelfde dame een kleine zwarte kat die jammerlijk aan het miauwen was omdat ie naar buiten wilde! De volgende dag liep die kat dan ook buiten. Vonwege dode vogeltjes en geen vogeltjes meer op het balkon.

  En dat rare artikel doet alsof mijn kater de hele nacht het ene levende wezen na het andere vangt. Yeah right! Als dat zo zou zijn, dan kon mijn kater al lang niet meer lopen van het overgewicht en zou er voor mijn schoonpa, de ratten- en muizenvanger van Berlijn, al lang geen werk meer zijn!

  Enneh... Misschien ben ik wel frech, maar mijn kater krijgt bewust niet overdreven veel te eten zodat ie 's avonds lekker in beweging is als ie naar buiten gaat ;-)Dan is tenminste ook zeker dat een prooi ook echt gedood wordt om te eten en niet alleen om te spelen * lacht gemeen *

  Oh en mijn kater is speciaal afgericht om bij alle "rot-buren" in de tuin te kakken en vooral te pissen, dat ruikt altijd zo lekker!

  Een kat in een kleine woning opsluiten en niet naar buiten laten gaan heeft trouwens een naam: Tierquälerei!
  Wij blijven ook niet dag in dag uit in huis zonder eruit te komen, dan vliegen wij ook tegen de wanden aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb 2 nieuwe buren en daarmee ook 3 nieuwe buurtkatten. De buren hebben geen tuin, daar groeien alleen tegels. Zelf heb ik een vierkante meter met klimop. Dus komen die katten bij mij maffen en kakken.

  En als het me te gek wordt dan pak ik de plantenspuit. Op standje 'dunste straal' haal ik daar 10 meter mee. Katten vinden zo'n gerichte regenbui helemaal nix. Plantenspuiten zijn verkrijgbaar bij de betere Blokker en kosten een paar euro. En het is leuker dan een videospelletje. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Van katten weet ik niets, maar dat soort Duitsers herken ik wel! Die bestaan in West-Duitsland ook, hoor. Ik herinner mij mijn buurvrouw, in een vorige woning, die zich eraan stoorde dat ik mijn fiets SCHEEF op het binnenplaatsje stalde. (Haar ongetrouwde zoon van 45 had ze zo gedresseerd dat hij zíjn fiets altijd recht neerzette, en nu zoiets!) En een andere buurman die op zaterdag stukjes vuil over de trap verspreidde om te testen of degene die de schoonmaakbeurt had ook werkelijk in actie kwam.
  Ik vind het trouwens vermakelijk hoe vriendelijk en Amsterdams-constructief jij reageert, en dat je zelfs nog met buurman over het tuinhek praat! Hij zal er zelf ook wel niks van begrijpen. Dat bewijst toch maar weer dat die buitenlanders rare vogels zijn. Twee Duitsers hadden toch al lang hun advokaten op elkaar af gestuurd?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Emigrant: Scheef je fiets neerzetten, hoe durf je! LOL!

  Rare jongens, die Duitsers.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Maar zelfs al blijven katten in hun eigen tuin die ze vervolgens ook als bak gebruiken krijg je nog klachten van de buren: het stinkt door de schutting heen. Ze hebben zelf ook een kat gehad die het niet in eigen tuin deed, waar dan wel... terwijl die van mij het in eigen tuin doen. Weer niet goed. Als ik katwerende planten daar in die hoek ga zetten gaan ze waarschijnlijk naar hun tuin toe en dat mag ook niet. Wat willen ze nou.

  BeantwoordenVerwijderen