30 april 2009

De crisis komt dichterbij

Het aantal orders in de eerste maanden van dit jaar is bij ons minder dan de helft van 1 jaar geleden.

Er zijn dit jaar ongeveer 150 uitzendkrachtenweggestuurd, het aantal vaste medewerkers bedraagt ongeveer 450. Dit zijn uitzendkrachten die voor een groot deel al meerdere jaren hier werken, van wie je vaak als collega niet eens in de gaten had dat ze geen vast contract hadden.

Wij nemen in Seebach het grootste deel van de productie uit de vestiging Geretsried over. 40 Medewerkers in Geretsried worden voor de keuze gesteld: overplaatsing naar Seebach (500 km afstand!), of vertrekken.

Vanaf mei, dus volgende week, beginnen we met Kurzarbeit. Voorlopig is dat voor de komende 6 maanden goedgekeurd. Dat betekent 1 dag per week gedwongen vrij. Die ene dag, oftewel 20%, hoeft de werkgever niet te betalen, als compensatie krijgt de medewerker daarvoor 60% van de Bundesagentur für Arbeit. Anders gezegd: 20% minder werken, 8% minder loon.

Weil das alles noch nicht reicht, worden in Seebach 22 vaste medewerkers ontslagen. We weten nog niet wie, de betreffende personen worden in de loop van de volgende maand aangesproken.

De Duitse economie gaat dit jaar met 6 procent krimpen.

In een artikel in Der Spiegel deze week geven bekende economen toe dat ze ook niet meer weten hoe de toekomst eruit ziet en waarom deze crisis zich zo snel en zo erg uitbreidt als een virus.

32 miljoen mensen, tweeendertig miljoen, twee keer de bevolking van Nederland, in de USA leven met behulp van voedselbonnen. Dat is iets meer dan 10% van de bevolking van het rijkste en machtigste land ter wereld.

Het enige voordeel dat we nu hebben in 2009 in vergelijking met de Great Depression in 1929 zijn de betere sociale voorzieningen. Die behoeden ons waarschijnlijk voor een vlucht van de kiezers naar extreme politieke partijen.

Tik, tak, tik, tak, tik, tak...

(Moet ik dit jaar toch nog mijn fietstocht om de wereld gaan maken; ervan uit gaande dat de twee banken waar ik mijn spaargeld op heb staan niet failliet gaan. Een ervan is de DKB, die een dochter is van de Bayerische Landesbank, die er wederom niet zo goed voor staat.)

12 opmerkingen:

 1. Nou Bob ik zou het wel weten. Ga toch lekker fietsen man!

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bob, ik hoop ook dat mensen niet naar extreme partijen vluchten maar ik maak me er wel zorgen over, ook hier.
  Ik maak in het klein zo'n situatie mee maar dan aan de andere kant. Vorig jaar werkten er in de zomer meer dan 20 mensen bij me, nu maar 10. Of het door de kredietcrisis komt weet ik niet maar er zijn veel minder opdrachten. Na de zomer wordt het nog veel erger.

  Gelukkig hebben we in West-Europa geen Amerikaanse toestanden maar er is al wel veel onvrede en onrust en onzekerheid.

  Kun jij bij die 22 zitten?

  Fantaseer je nog steeds over die fietstocht? Zou je je gezin kunnen missen, en andersom ook?
  Is die tocht waar je voor gespaard hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Of ik bij die 22 kan zijn weet ik niet. Statistisch is de kans al niet zo groot. Ze hebben me al enkele keren gezegd dat ik 'een van de besten' ben, maar of dat meetelt is de vraag. Er zijn nog veel meer collega's die ook goed werk leveren.

  Ik denk wel een beetje na over die fietstocht, maar ik wil eigenlijk in een normale fietsvakantie eerst ervaring opdoen. Misschien bevalt het me wel helemaal niet om elke dag te fietsen?

  Ik heb al gekeken naar andere mensen die iets dergelijks gedaan hebben en kwam toen hier uit. Hier is een vrouw die de halve wereld rondgefietst is, en die heeft daar 7 jaar(!) over gedaan. Dat is me iets teveel van het goede.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En wie is die gek die geprobeerd heeft de koningin overhoop te rijden?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De werkloosheid betreft in Duitsland toch maar 3,5 miljoen. Dat waren er 6 jaar terug toch 4 miljoen?

  De USA is immer een vreemd land geweest. Per staat schelen de sociale voorzieningen en de armoede enorm. Zelf heb ik rond 1990 een jaar bij een stad met 100.000 inwoners gewerkt waar 50% werkloos van was. Wij mochten daar met de auto niet doorrijden aangezien huurauto's herkenbaar zijn aan de nummerplaat en we vrijwel zeker beroofd zouden worden. Klemrijden bij stoplichten was daarvoor de gangbare truc.

  Zelf zou ik niet zo snel een rondje wereld fietsen. Op veel plekken is niet prettig te fietsen en er is bar weinig te zien. Ik hou het dus op rondjes in West-Europa en vind een paar weken per keer mooi zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik merk aan den lijve wat er loos is. Als kleine adviseur was het vorig jaar al lastig om alles 'dicht' te krijgen, dit jaar is het wel heel moeilijk. En toch krijg je nergens de indruk dat mensen het moeilijk hebben. Wij trekken al een tijdje de broekriem aan, zoeken naar tijdelijk werk, parttime, fulltime desnoods, voordat we echt in de problemen komen. Duitsland is trouwens nog steeds niet over het probleem van die Wiedervereinigung heen. Ook toen er geen crisis was in de wereld zaten de Duitse werklozen massaler op de bank thuis dan elders....IK duim voor je dat jij nog even kunt blijven doorwerken...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Xiwel: De werkloosheidscijfers lopen een beetje achter de crisis aan. De aktuele cijfers heb ik niet in mijn hoofd, maar men verwacht voor volgend jaar 5 miljoen.

  @Leo: De Wiedervereinigung heeft wel veel problemen gegeven, maar de laatste paar jaar ging het eigenlijk heel goed, keer op keer werd vastgesteld dat Duitsland Export-Weltmeister is. Nu de wereldmarkt is ingestort, gaat Duitsland ook door de knieen.

  "En toch krijg je nergens de indruk dat de mensen het moeilijk hebben". De mensen hebben het ook niet moeilijk zolang als ze hun werk nog hebben. Iemand met een vast salaris merkt niets in zijn welstand als het slechter gaat met het bedrijf, tot op het moment dat hij ontslagen wordt.

  En dan zijn er natuurlijk nog alle ambtenaren en bedrijven die leven van overheids-opdrachten, en de medische industrie. Zolang de staat nog functioneert, is er voor al deze mensen nog niets aan de hand. Zo heb ik een kennis die net begonnen is bij een handelsbedrijf voor medische apparatuur. Het bedrijf floreert.

  Maar dat alles is in principe overhead (zei de ingenieur). De motor van de maatschappij is de industrie, en het geld van de banken is het smeermiddel. In zo een machinefabriek zit je als het ware dichter bij het vuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou Bob, dat ziet er niet rooskleurig uit. Straks komt het nog zover, dat je gelijk aan jouw fietstocht om de wereld kunt beginnen. Hoop maar, dat het nog wordt uitgesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het nog even nagezocht bij het BA. Begin 2005 had Duitsland het hoogste aantal werklozen (5,0 miljoen = 6,0% van de totale bevolking). Dat is onder Merkel gezakt naar 3,5 miljoen (4,3% van de totale bevolking). In de laatst gemeten maand (April) is de werkloosheid met 1000 mensen afgenomen, maar staat vrijwel stil.

  De voorspellende doomdenkers zullen zeker hun gelijk kunnen krijgen. Toch heb ik niet zoveel met dit soort voorspellingen. In NL doet het Centraal PlanBureau dergelijke uitspraken. Die verschillen met de dag en er zal er zeker wel eentje tussenzitten die gaat kloppen. Toch denk ik dat weervoorspellen eenvoudiger is en dat lukt voor 5 dagen of langer ook niet echt.

  Ter vergelijking, NL heeft nu 0,317 miljoen werklozen (is 1,9% van de totale bevolking).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik hoop natuurlijk dat je gelijk hebt, Xiwel. En misschien is het werkelijk zo dat de media alleen de slechte feiten verbreiden, omdat die nu eenmaal beter verkopen. Onweerlegbaar is echter dat het met vele grote industriele bedrijven en banken op het moment nogal slecht gaat. De mensen worden dan niet meteen ontslagen maar pas als het echt niet meer anders kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja wij merken het ook dat de crisis echt doorzet. Wij krijgen nauwelijks nog aanvragen voor een vakantiewoning in Berlijn vanuit America of het verenigd Koninkrijk. Bovendien is het aantal boekingen ten opzichte van vorig jaar flink gedaald en merken we dat veel meer mensen een week vantevoren zich ineens bedenken dat ze toch nog een weekje of een lang weekend Berlijn willen boeken.

  De maand mei had bij ons al lang volgeboekt moeten zijn. Als ik nu al die groene vakjes in onze kalender zie, krijg ik "Locken", Voor juni en juli geldt hetzelfde. Meneer Baas kan me al sinds maanden mijn provisie niet uitbetalen...

  Ik weet niet of die werkeloosheidscijfers over Duitsland wel kloppen.

  Ik moest me noodgedwongen in april 2007 werkeloos melden.
  Toen ik echter in september van dat zelfde jaar een "Mini Job" op basis van 165,00 Euro in de maand had, werd ik ineens niet meer meegeteld als werkeloos. Feit was wel dat ik aanspraak had op Hartz IV (bijstand) omdat die 165,00 Euro in de maand ver onder het bestaansminimum lag. Er zijn hier heel veel mensen met een "Mini Job" die varieren kan van 165,00 Euro tot 400,00 Euro in de maand.

  Ik hoor van steeds meer vrienden en bekenden die ik in Internet heb leren kennen dat ze verplicht "Kurzarbeit" doen, een aantal van hen al sinds al vanaf eind afgelopen jaar. Er zijn er een paar bij die een groot gezin hebben en de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen.

  De grote "Schwung" van ontslagen wordt trouwens komende zomer verwacht heb ik een paar weken geleden ergens gelezen.

  Ik hoop dat jouw baan zeker is Bob!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat klinkt naar opschoning van statistieken. Iemand met een mini-job die eigenlijk echt werk zoekt, niet meer als werkloos te beschouwen.

  Ik ben benieuwd hoe we er over 2 jaar voor staan en hoe we dan terugkijken op deze periode. Was het allemaal bangmakerij of is er dan echt iets veranderd?

  BeantwoordenVerwijderen