9 april 2009

Bayern

Ik was deze week in Bayern / Beieren, om te werken wel te verstaan. De vestiging van mijn firma waar ik bezig ben zit in Geretsried, zelf zit ik in een hotel in Königsdorf. Om het te plaatsen: ongeveer 20-30 km ten noorden van het punt waar de Bayerische Alpen beginnen.
De omgeving is prachtig. Glooiende heuvels, veel bos, op een steenworp afstand zie je de Alpen en door het landschap stroomt de rivier de Isar. Langs deze rivier heb ik gisteravond mijn trainingsronde gelopen van 17 km. In zo een mooie omgeving en bij zulk prachtig weer krijg je bij wijze van spreken vleugels bij het lopen, en het ging dan ook goed. Ik liep de 17 km zonder mij sterk in te spannen in een tijd van 1:51 uur, waarbij ik ongeveer 500 meter gewandeld ben, en twee keer 1 kilometer in een rustiger tempo. Het gemiddelde tempo was 6:30 min/km, oftewel 9,2 km/u. Ik heb de laatste tijd een lichte zeurende pijn in mijn rechter achilleshiel, niet tijdens het lopen, maar in de dagen erna. Ik ga dus de intensiteit van de training niet verhogen en hoop dat het dan wegzakt.

De mensen hier spreken een zwaar dialekt dat doet denken aan Oostenrijks, en als ze niet hun best doen om verstaanbaar te spreken, dan versta ik ze helemaal niet. Na twee of drie keer vragen 'wat zegt U' merken ze dan dat je een buitenlander bent en de meesten spreken dan duidelijker.

Het leven doet gemoedelijk aan, alle huizen zijn van het type Fachwerk dat je ook in Oostenrijk ziet en dat ik vroeger voornamelijk kende van ansichtkaarten en van onze model-spoorwegbaan. Bayern heeft de laagste Pro-Kopf-Staatsverschuldung (ergens tussen de 1- en 2000 euro, de meeste andere bondsstaten zitten bij 6-7000). De dames die in het hotel werken zijn over-vriendelijk en dragen allemaal een flatteus Dirndl-kostuum met een gevuld decolletee.

Als ze hier niet allemaal zo vreselijk van de CDU waren, dan zou ik hier zelfs kunnen wonen.

5 opmerkingen:

 1. Ach, je hoeft toch niet overal waar je het leuk vindt te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. IK ken het gebied rond MUnchen slechts een beetje, heb er een paar dagen vertoefd als reisleider a.i. in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Nieuschwanstein gezien, Oberammergau en die hoek. Vond die omhoog stekende Alpen wel aardig, de sneeuw iets minder. Munchen was indertijd een leuke plek waar het gezellig toeven was. Verder ken ik Beieren alleen van er doorheen rijden zoals op weg naar Tsjechie...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bavarianen zijn toch CSU met de S van Strauss. :-)

  Het ergste spraakgebrek trof ik een keer in Regensburg. Toen vroeg ik of de spoorwegmedewerker het in het Duits wilde proberen. Met als antwoord: 'Dit is mijn beste Duits'.

  Later ben ik ook van Kempten naar Partenkirchen gefietst en daar vond ik het wel meevallen. Met Oostenrijkers viel het langs de Donau en in Burgenland ook best mee. Ik denk dat je het vooral merkt in de kleinere dorpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad is het eigenlijk de CSU, die ik wat sympathieker vind dan de CDU, omdat ze vaak de sociale component in de politiek benadrukken.

  München ken ik niet. Ik ben er ook slechts meedere keren doorheen gereden. Het is net effe te ver weg van waar ik zit om er 's avonds naar toe te gaan: ongeveer 60 km schat ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze week zit ik in dezelfde buurt maar dan in Bad Tölz. Direkt aan de Isar. Met een geweldig cafe/ bistro Solo, waar ik iedere avond ga eten. Op een overdekt terras met 'Heizpilzen' voor de verwarming, direkt aan de oever van de Isar. En oude bruine meubels en goed eten, ondere andere Mexicaans. Hmm!

  BeantwoordenVerwijderen