Ik heb gisteren via internet ondergoed gekocht, na een vruchteloze poging in meerdere winkels in de binnenstad. Ondergoed kun je in de winkel niet proberen, dat maakt het kopen ervan tot een trial and error ondernemen. Ik koop veel spullen via internet. Dit gaf mij aanleiding tot de volgende gedachte.
De winkels in de detailhandel ondervinden een reuze concurrentie van internet handelaars. Veel soorten winkels zullen ten onder gaan. De winkels die blijven zijn die, waar spullen verkocht worden die je live moet proberen, die je moet aanraken,en winkels voor zaken waarbij een persoonlijk advies noodzakelijk is. Zoals:
- Autodealers
- Winkels voor speciale sport uitrusting (duiken, windsurfen, lopen)
- Muziekinstrumenten
- Verse levensmiddelen zoals groente, fruit, brood en vlees
- Doe-het-zelf winkels
- Opticiens
- Meubelzaken
Winkels die gaan uitsterven, er zullen slechts enkele overblijven die een speciale service leveren:
- Boekenwinkels
- Muziekwinkels voor cd's, computerspelletjes etc..(of zijn die al weg?)
- Speelgoed
- Cosmetica
Twijfelgevallen:
- Kleding (Het passen in de winkel wordt vervangen door de mogelijkheid om de per internet gekocht zaken terug te sturen. Persoonlijk is mij dat te omslachtig, ik probeer het liever in de winkel.)
- Apotheken (geneesmiddelen hoef je niet uit te proberen in de winkel, maar veel mensen zullen graag het advies van de apotheker willen horen).
Nou, die 126 kledingzaken in het centrum van Eindhoven zie ik nog niet 1-2-3 verdwijnen, en steeds als er een winkelpand leeg komt te staan komt er een kledingzaak voor in de plaats. Het wachten is op nieuwe kledingzaken in de panden van Polare en DeSlegte.
BeantwoordenVerwijderenJa, kleding moet je waaarschijnlijk toch eerst zelf passen.
BeantwoordenVerwijderenIk denk ook dat de winkels zullen blijven omdat mensen het leuk vinden om te winkelen. Ik koop zelf echter steeds meer online. Het aanbod is groter, het is makkelijker en sneller.
In een goede winkel hoef je ondergoed niet te passen. Het antieke warenhuis Schneider in Frankfort bestaat al lang niet meer, maar ik heb het nog een paar jaar meegemaakt. Daar had je antieke verkoopsters die na een kort blik precies wisten wat voor maat ondergoed je moest hebben. En het klopte altijd.
BeantwoordenVerwijderenEmigrant
Het ging mij niet zo zeer om de maat, die weet ik wel, maar om hoe het zit; ik heb daar speciale wensen die ik hier niet perse nader wil toelichten..
VerwijderenOndergoed kan je natuurlijk prima in een winkel passen. Neem gewoon een schone onderbroek mee die lekker zit en leg hem op een nieuwe die je wilt kopen. Zelf zit ik er niet mee, ik weet mijn maat en het gaat nooit mis op dat gebied. Zelfs niet in Frankrijk waar de maatvoering iets anders is.
BeantwoordenVerwijderenZelf heb ik inmiddels begrepen dat er in de afgelopen jaren veel te veel winkels gebouwd zijn in nieuwe winkelcentra in buitenwijken en dorpen. Misschien is dat typisch iets voor Nederland, maar deze winkelverdubbeling in circa 7 jaar tijd was natuurlijk niet erg slim als je weet dat online-kopen oprukt.
Dat onlinekopen heeft nog immer een probleem met de bezorging. Veel bezorgdiensten werken overdag en kunnen het dan alleen bij de buren afleveren omdat de besteller zelf ook aan het werk is en dus niet thuis is. Vaak gehoord van mensen waar het niet lukt en zij naar een bedrijventerrein moeten om alsnog hun bestelling op te halen. Als mensen een kastje in de muur krijgen waar bestellers grotere dingen in kan stoppen of als besteldiensten in de duurdere avonduren gaan bezorgen zal het nog meer toenemen.
Zelf woon ik naast een binnenstad die de afgelopen jaren volgepompt is met damesklere- en dameslaarzenwinkels. Die krijgen tegenwoordig net zoveel bezoek als voorheen en de andere winkels, maar ook zij zetten veel minder om. Dwz veel mensen gaan naar een winkel om te kijken wat het is, passen het desnoods en kopen het later op het internet bij een bedrijfje dat geen winkelkosten heeft en dus goedkoper is.
Supermarkten zijn daar een uitzondering op, die doen het nog altijd goed.
De toename van die damesklerewinkels is hier achter de rug. Tegenwoordig zijn het de nagesltudio's, kappers en tattoozaken die hier als paddestoelen uit de grond schieten. Daarnaast zijn het vooral veel nieuwe yuppige broodjes- en koffiezaken. Men gaat schijnbaar naar de stad om in winkels te neuzen, koopt er niets maar laten nog wel even hun nagels doen en drinken opzichtig een kop koffie voor het betere stadsgevoel. ;-)
Voor de prijs hoeft het vaak niet. Wat ik nodig heb vind ik regelmatig in de stad goedkoper dan op het internet. Vaak is de prijs gelijk en moet je de bezorgkosten afwegen tegen de parkeerkosten. (Ik parkeer niet en heb op dat punt duidelijk een voordeel). Maar het komt ook voor dat het op het internet goedkoper is, maar dan moet ik nog immer de verzend- en verzekeringskosten betalen en maar afwachten of ik het juiste ontvang.
Het kan misschien wel, maar ik doe het toch niet graag.
VerwijderenHet bezorg-probleem heb ik niet meer sinds ik aangemeld ben bij een packstation van DHL.