11 juli 2013

And the story continues

Of, om het anders te zeggen: IK BEN DE KING!

Naar alle waarschijnlijkheid word ik de allereerste werknemer bij deze traditionele oer-Duitse machinefabriek die in deeltijd gaat werken.

Omdat er nog niemand is in dit bedrijf die in deeltijd werkt, en omdat ik op andere gebieden al meegemaakt heb dat onze personeelafdeling niet erg meegaand is (citaat: "Als het je niet bevalt, dan kun je ergens anders gaan werken" werd mij ooit letterlijk gezegd, of "Laat ze maar ontslag nemen, we hebben snel genoeg weer anderen" over een complete onderafdeling van inkoop), ging ik er vanuit dat deeltijd-werken bij ons geen optie is.

Dat was het ook niet, tenminste als je er zonder meer naar informeert.

Als je echter eerst ontslag neemt na iets meer dan 10 jaar trouwe dienst, en als je iemand bent die zijn werk serieus neemt en een beetje een aanpak-mentaliteit heeft (in tegenstelling tot de algemeen gebruikelijke "ja-maar" mentaliteit), en als je een beroep uitoefent waarin ervaren mensen zeldzaam zijn, dan kan het gebeuren dat de "hogere" afdelingsleider naar je toe komt en het volgende gesprek plaatsvindt: (HAL = hogere afdelingsleider, HiD = Hollander in Duitsland)

HAL: Meneer HiD, klopt het dat u ons wilt verlaten? (Wij zeggen U tegen elkaar)
HiD: Eeh, ja, inderdaad.
HAL: U moet er wel aan denken op tijd het onstslag in te dienen, maar dat heeft u geloof ik nog niet officieel gedaan bij de personeelafdeling?
HiD: Doch, doch. Vorige week.
HAL: Aha. Is er misschien nog iets waarmee we u van gedachten kunnen laten veranderen, meer geld bijvoorbeeld?
HiD: Nee, niet met meer geld. Ik wil namelijk iets nieuws beginnen. Eeehm..
HAL: Maar ....?
HiD: Nou ja, er is wel iets, maar ik geloof niet dat dat mogelijk is bij ons bedrijf. Als ik in deeltijd zou kunnen werken, twee dagen in de week, dat zou ik willen doen.
HAL: Nou, dan doen we dat toch!
HiD: ????? Meent u dat serieus? Ik ken geen enkele andere collega die hier in deeltijd werkt.
HAL: Wel, we hebben J. die free lancer is, die is er ook niet altijd. Het gaat erom dat we u niet meteen helemaal kwijt zijn.
HiD: Het zou dan wel tijdelijk zijn, waarschijnlijk 1 jaar.
HAL: Denkt u er over na en kom naar me toe als u de beslissing heeft genomen.

Ha haaa!

Vanmorgen nog even bij de "onder"-afdelingsleider gecheckt: ook geen probleem. Nu moet ik nog afwachten of het allemaal ook werkelijk zo gerealiseerd kan worden.

Het voordeel is duidelijk: ik hoef mijn financiele reserves niet op te teren in de aanloopfase van mijn pianoleraar-loopbaan. Het nadeel is dat ik niet zoveel tijd zal hebben om te oefenen, voor te bereiden en bij te spijkeren. Een kleinigheidje houd je toch.

12 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Voordat het contract getekend is, doe ik nog geen verdere speculaasjes. Aber es sieht gut aus.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Volgens mij komen dit soort wendingen (een bedrijf dat opeens van gedachten verandert) door mijn affirmations. Maar dat vertel ik niet, want dan verslijt iedereen me opeens voor bijgelovig.

   Verwijderen
  2. Moest affirmations ff googlen... WERKT DAT? Ga ik ook doen!

   Verwijderen
  3. Werkt dat? Moeilijk te zeggen. Ik heb het een keer geprobeerd met een niet zo serieuze wens, en die dreigde toen echt in vervulling te gaan, zodat ik er snel mee op ben gehouden, want ik kreeg "kalte Füße".

   Scott Adams heeft er heel overtuigend over geschreven aan het einde van zijn boek "The Dilbert Future".

   Verwijderen
  4. Arnold Retzer heeft er heel overtuigend tegen geschreven: Miese Stimmung. Eine Streitschrift gegen positives Denken, Fischer Verlag 2012.

   Emigrant

   Verwijderen
  5. Niemand hoeft het na te doen. Ik wil er ook geen reclame voor maken.

   Verwijderen
 3. Gisteren bij personeelszaken geweest. Ze moeten het nieuwe contract voorbreiden. Na mijn vakantie gaan we ondertekenen als het goed is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben benieuwd hoe het zich ontwikkeld. Als je het zelf een goede oplossing vind die op een correcte manier betaald wordt, dan moet je het zeker doen. Voordeel is (waarschijnlijk ook in Duitsland) dat je qua verzekeringen niet alles zelf als zzp'er hoeft te regelen.

  Aan de andere kant heb ik niet zulke goede ervaringen met deeltijd. Sterker nog misschien ben ik eerder voor een 44-urige werkweek zoals ik die in een Taiwanese staalfabriek heb ervaren. Deze mensen gingen veel relexter met arbeid om, omdat ze tijd zat hadden. In NL is de arbeidstijd afgebouwd naar circa 36 uur per week, maar mensen doen in die 36 uur hetzelfde als voorheen in 40 uur.

  Met deeltijd zag ik dat effect doorgezet. Zelf heb ik 3 jaar 32 uur per week gewerkt en anderen in dat bedrijf maakten nog minder uren. Maar bij mij en die anderen liep het vaker uit en dat werd niet betaald.

  Veel werk leent zich niet voor deeltijd. Dwz je blijft na je werk doordenken over het werk, of dat nu in deeltijd is of niet. Die doordenkuren worden beter gewaardeerd naarmate je meer arbeidsuren maakt.

  Het meest hinderlijke vond ik zelf dat er geen vergadering te plannen was waar iedereen bij kon zijn. Het komt er feitelijk op neer dat de mensen die het meest aanwezig zijn het eerste de mooiste klussen kunnen oppakken. Ben je voor de helft aanwezig, dan gaat er veel om je heen en mis je interne kansen.

  In jouw geval zit er nog iets anders bij. Je wilt er iets anders naast doen. Een belangrijke vraag is of dat goed wil lukken. Zelf kan ik dat slecht. Het liefste doe ik 1 project tegelijk en pas na afronding wil ik over een volgend project nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie de deeltijd wel positief tegemoet. Ik dank dat ik beter gemotiveerd kan werken als ik weet dat ik het niet iedere dag hoef te doen. In feite ben ik nu al beter gemotiveerd door het uitzicht op de toekomst.
   Ik ben er ook vrij zeker van dat ik in die 2 dagen meer kan verzetten dan de 40% van de volle werkweek, die het eigenlijk zou moeten zijn, als je begrijpt wat ik bedoel: dat je efficienter bezig bent omdat je het noet zo lang hoeft te doen.
   Hoe zinvol het voor het bedrijf is, dat weet ik niet. Ze gaan er nu mee akkoord omdat ze me liever niet helemaal kwijt zijn.

   Verwijderen
 5. Haha, mooie actie! In de VS heeft men het omgekeerde probleem, daar huurt men niemand fulltime in omdat ze dan ook allerlei benefits moeten gaan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen