10 maart 2012

Soaring voor beginners

Hier zijn we op de zogenaamde Galgenberg in Erfurt. Vriend Thomas brengt hier al zijn vrije tijd door om groundhandling en soaring te oefenen met zijn paraglider. Af en toe kom ik mee. Op het eerste filmpje zie je mijn eerste vlucht. Bij soaring is het de bedoeling dat je van de wind profiteert die de helling op blaast, en zo boven blijft. Ik heb dat nog lang niet onder de knie. Zoals je op het filmpje kunt zien vlieg ik een keer heen en weer en dan ben ik al beneden.
In het tweede filmpje, dat nogal slecht is van kleur omdat mijn fototoestel af en toe vreemd doet, zie je Thomas. Hij kan het al wat beter. De wind is hier sterker, wat je duidelijk kunt horen aan het lawaai. Thomas vliegt een keer heen en weer en landt dan weer bijna op dezelfde plek waar hij gestart is.Voor de vliegers:
De wind is op deze dag zuidwest, 15-20 km/u met vlagen tot 30 km/u. De "Galgenberghang" staat op het westen, dat is ideaal omdat westenwind het meest voorkomt. Echt vliegen met de paraglider is in Erfurt niet toegestaan, omdat er een vliegveld in de buurt is. Er is echter een stilzwijgende overeenkomst dat we niet lastig worden gevallen zolang als we onder 50 meter hoogte blijven.

5 opmerkingen:

 1. Als ik het zo zie ben ik toch blij dat je niet op de Mont Blanc bent begonnen met je eerste vluchten. Ik zou toch al snel zelf kiezen voor zo'n pak met zo'n motor met propeller op je rug. Dat geeft tenminste sneller lift, je gaat tegen de wind in vooruit en het lijkt tenminste op het echte vliegen. Met gebrom of gebrul.... Hoever ben je nu bij de vlieg(er)opleiding gevorderd??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om met een motor te vliegen moet je eerst het gewone brevet halen. Motorvliegen wordt bij paragliding als vervolgopleiding gezien. De start met motor is namelijk moeilijker. Met motor heb je natuurlijk het grote voordeel dat je zonder bergen en zonder thermiek kunt vliegen. Binnenkort is er ook een elektrische variant te krijgen, de zogenaamde E-walk.

  Eigenlijk had ik al de A-licentie moeten hebben, maar omdat er in december te weinig cursusdeelnemers waren is er geen examen afgenomen. Dat ga ik in mei inhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel een mooie sport hoor....vooraaallllll doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja goed gedaan jochie.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gisteren waren we weer op de Galgenberg, 3 uur achter elkaar. Ik vin het erg moeilijk het scherm stabiel boven mijn hoofd te houden bij vlagerige wind. Dat schijnt tenminste voor een deel aan mijn scherm te liggen, T. vond het ook moeilijker met mijn scherm. Ik ben twee keer minstens 10 meter over het gras gesleept.
  Er was NW-wind, dat betekent schuin tegen de helling. Daardoor kon je maar in een richting goed vliegen.
  Het gaat steeds beter,maar er komen erg veel weetjes, trucs en routine bij kijken.

  BeantwoordenVerwijderen