14 februari 2011

Wat ik van mijn vader kan leren

Ten eerste natuurlijk hoe je op late leeftijd nog zo fit kunt zijn dat je op wintersport gaat, maar dat bedoel ik niet.

Mijn vader heeft de eigenschap moeilijke vraagstukken tot het wezenlijke te reduceren. Je zou ook kunnen zeggen dat hij versimpelt, maar dan negeer je de kunst om belangrijke van onbelangrijke zaken te scheiden, om prioriteiten te stellen. Met een kleine zin veegt hij hele discussies van tafel.

Over Griekenland.
Vader: "Het was veel beter geweest voor Griekenland om zich los te kopppelen van de Euro. Dan is er namelijk een hele makkelijke manier om de staatsschuld weg te krijgen: devaluatie van de Griekse munt (Drachme, voor wie hem nog kent)."
Ik: "Maar dan krijg je toch ook inflatie?"
Vader: "Nee hoor, inflatie gaat vaak samen met opwaardering van een munt. Bovendien moeten nu de Grieken allemaal harder en langer gaan werken. De pensioenleeftijd kan bijvoorbeeld niet meer op 55 blijven. Ik kwam altijd graag in Griekenland. De mensen zijn heel aardig."
Ik: "Hmm, ja. Dat ligt er waarschijnlijk aan dat ze niet zo veel werken. En dat komt weer door het klimaat. In Holland en Duitsland heb je een rotklimaat. Daarom werken de mensen hier zo hard; ze hebben niets beters te doen ;-) "
Vader: "Ja precies. Nu wordt alles gelijk getrokken. Laat die mensen toch anders zijn. Misschien zijn ze dan niet zo rijk, maar ze zijn wel gelukkig. Het is toch mooi als er verschillen zijn tussen landen?"

9 opmerkingen:

  1. Jammer voor de Grieken, maar alleen zo hebben Duitse en Nederlandse banken de kans om flink aan de hoge rentes op Griekse leningen te verdienen. Risicoloos natuurlijk, want als een bank door zijn hoeven dreigt te gaan houdt de staat hem overeind.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een andere vraag die bij dit gesprek naar boven kwam: Waarom zijn er zoveel landen met de haren bij de euro gesleept, die er overduidelijk nog niet klaar voor waren? Volgens HiD senior was dit uit politiek prestige, maar dat is mij dan toch te cynisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog een uitspraak van HiD senior:

    Over privatisering. Hij is in veel dingen aartsconservatief, maar de privatisering van NUTS-bedrijven ziet hij niet zitten. "Laat ze in Duitsland maar niet de treinen privatiseren. Dan kunnen ze net als hier niet meer rijden als er teveel tegenwind is (echt gebeurd) of als er herfstblaadjes op de rails liggen."

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Over privatisering geheel eens met HiD Senior.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik onderschrijf veel van zijn stellingen. Nutsbedrijven, spoorwegen, taxi's, telecom, posterijen, het is allemaal geprivatiseerd en wij zitten nu met de ellende. Sinds de dagen van het Staatsspoor rijden de treinen om welke reden dan ook nooit meer op tijd. Griekenland, maar zeker ook een belangrijk deel van de nieuwe EU-staten zijn veel te vroeg in de Euro-zone gebracht. Daardoor werden hun vaak beroerde boekhoudingen met veel subsidies overeind gehouden. Ze 'hangen' aan de Euro in plaats van dat ze er aan trekken. Ik heb wel begrepen dat terug naar de oude munten helemaal niet meer kan en dat je dan in die landen een grote puinhoop zou krijgen. Dus drachmen zullen we wel nooit meer meemaken. Wellicht nog eens de Euro-Sud en Nord, dat zou zo maar kunnen...wijze vader heb jij!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In Duitsland barst het inmiddels van de private spoorwegmaatschappijen. In de afgelopen jaren kwam ik in aanraking met de Vogtlandbahn GmbH (Regensburg-Hof), Metronom mbH (Göttingen-Hannover) en Westfalenbahn GmbH (Hannover-Bad Bentheim).

    Voor de rest vind de ideeen van je vader begrijpelijk en ben ik het er zeker voor een deel mee eens. Dat van die Eurozone is idd een politieke keuze, waar ik niet achter sta. Ik ben voor Europese samenwerking, maar niet voor een Verenigde Staten van Europa. De gezamelijke Euro stuurt daar op aan. Dat is een bewuste keuze. Eurolanden worden zo afhankelijker van elkaar en een centraal bestuur wordt zo noodzakelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hm, ik heb juist wel zin in Europa. Dan kunnen al die landsregeringen worden opgeheven of sterk ingeperkt. Maar dat zal ik wel niet meer meemaken. Zie het nog gebeuren dat Noord-Europa uit verkeerd begrepen eigenbelang zich verschanst en dat China geleidelijk het Zuiden in bezit neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Grieken betalen liever geen belasting.
    In Noord-Europa zouden we dan zeggen: fraude en corrupte oplichters maar zo zijn we niet, dus mompelen we iets over multiculturele verschillen en lenen ze 20 miljard.

    Er zijn al eens voorstellen geweest om landen(Zuid Europese) met minder discipline af te koppelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Overigens gaat in Japan deflatie wel samen met een harde munt, zoals ik het oorsponkelijk vermoedde. Maar dat zal dan wel niet altijd zo zijn.

    Dat er in Griekenland zo systematisch belastingfraude wordt begaan, was mij niet bewust, maar het is geen grote verrassing. Eerder een bevestiging van een vooroordeel.

    BeantwoordenVerwijderen