23 februari 2011

Wat ik niet wil zien in een blog

Als blog-schrijver wordt je automatisch een blog-lezer. Er zijn zeer veel blogs van amateurs, maar er zijn er maar weinig die die moeite waard zijn. Het hele platform VK-Blog wordt opgeheven omdat het in de verste verte niet voldoet aan de journalistieke standaards die de oprichters er zich bij voorgesteld hadden.

Ik heb het niet over de beroeps, dus de echte schrijvers, journalisten of mensen met een bedrijf die daarover berichten.

Wat wil ik niet zien in een amateurblog:
- zelfgeschreven proza en poezie die door beroeps veel beter gedaan worden
- herkauwen van nieuwsberichten uit andere bronnen zonder noemenswaardige toevoeging
- informatie die alleen interessant is als je de persoon in levende lijve kent

Dat kun je wel doen, maar ik zal je niet lang lezen. Wat ik wel wil zien in een blog zijn dingen waar je in gezelschap ook iets over zou vertellen. Interessante dingen die je hebt meegemaakt, lokale wetenswaardigheden, dingen om over na te denken en dingen om te lachen.

Zijn er dan geen amateurs die wel goed proza of poezie kunnen schrijven? Wanneer is proza überhaupt goed? Dat is een moeilijke vraag waar Robert M. Pirsig al over struikelde in "Zen and the art of motorcycle maintenance". De kwaliteit van proza wordt uiteindelijk bepaald door de lezer. Als ik het lees en ik vind het goed, dan is het goed. Waarmee ik weer bij mijn uitgangspunt ben, want ik vind veel blogs niet goed. (De blogs die ik de moeite waard vind, staan in de rechterkantlijn.)

Dus.

10 opmerkingen:

  1. Voor mij is lezenswaardigheid vooral het criterium. Ook als ik het met de inhoud soms niet eens ben is iemand met een mening, of een geweldig verhaal iets bijzonders om af en toe even te volgen. Ik kreeg er onlangs weer een paar in het oog en die volg ik dan even buiten de linkslijst om. Blijft de kwaliteit op niveau dan komen ze vanzelf in mijn weblog boven water. Afwisseling daar gaat het om, een stukje emotie. Maar liever geen dagboekeniers, want dat is voor buitenstaanders vaak onleesbare kost...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan zou je toch echt wel moeten gaan strepen denk ik?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als logger heb ik mijn eigen regels en die gaan niemand wat aan. Ik log op een manier die bij me past en waar ik achter kan staan. Ik pas mijn loggen zeker aan naar aanleidng van bepaalde reacties. Een mens is immers nooit te oud om te leren. Omgekeerd zal ik niet 'mijn' lezers naar de mond schrijven en doe ik m'n best om via afwisseling ook interessant te zijn voor nieuwe bezoekers.

    Als blogbezoeker maak ik geen onderscheid in professioneel of amateur of proza of niet. Ik beoordeel een blog als blog en hoef niet de persoon te kennen die er achter staat. Het geschrevene moet voor zichzelf spreken. Ik heb niets met proza, literatuur of gedichten. Mij gaat het om het verhaal. Als dat me aanspreekt en tot denken zet of me doet (glim)lachen, dan vind ik het al snel goed. Taal- of steilfouten en lay-out zijn daaraan bij mij volledig ondergeschikt. Belangrijker vind ik het dat de berichten niet te lang zijn, en niet te eentonig. Ik heb ook een hekel aan voorspelbaarheid. Om al die redenen scoren verhalen uit eigen ervaring een stuk beter dan iemand die hoofdzakelijk het landelijke nieuws dunnetjes overdoet zonder enige persoonlijke toevoeging.

    Naast dit alles vind ik afwisseling ook erg belangrijk. Een blogger mag best wat stokpaardjes hebben, maar als het steeds bij dezelfde stokpaarden blijft, dan haak ik af.

    Jouw log zit dus zeker niet in de gevarenzone en blijft nog wel een tijdje in mijn linkenlijst. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem: Ik ben zeer consequent in mijn inconsequentie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Now if you will all excuse me, I have a very busy day.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Bob: Je wilt geen ‘zelfgeschreven’ proza van amateurs lezen, maar tegelijk verlang je naar amateurs die goed proza kunnen schrijven? Waar wil je heen? Is een amateur soms iemand die niet voor zijn schrijven betaald wordt? Dan zijn er in het internet-tijdperk heel wat amateurs bijgekomen. Vroeger was het veel makkelijker een tekst gepubliceerd en betaald te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Emigrant: Hier breekt mijn Mavo Nederlands met een steevaste waardering van 4 me weer eens op. :-) Ik ben slecht in dergelijke termen en had het woord proza wat hoger ingeschat. (Net even nagewikied.)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Emigrant: ik wil geen slechte proza. Tegen goede proza heb ik niets. Maar veel amateurs zijn niet voor niets amateurs. Men moet zijn eigen beperkingen leren inschatten. Het doet me soms denken aan Deutschland Sucht Den Superstar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ah ja, dat is ook lang niet altijd lachen ...

    BeantwoordenVerwijderen