15 juni 2010

Quotes van een collega-emigrant

"Ik hou nooit zo van vuur en zwaard, ik ga liever een eindje fietsen." (bron)

"Nederland was niet tolerant, in Nederland interesseerde zich gewoon niemand voor een ander." (bron)

Wasgetekend,

Emigrant

44 opmerkingen:

 1. Ik heb nog een poosje over je uitdaging nagedacht, maar waarin Duitsland nooit een rol van betekenis heeft gespeeld is (internationale) politiek of maatschappelijke hervorming of idiologie, staatsrecht of -organisatie of sociale experimenten of diplomatie e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maatschappelijke hervorming alleen in negatieve zin..

  Duitsland is ook een raar land in die zin, dat het tot voor ongeveer 200 jaar geleden helemaal geen land was, maar een verzameling koninkrijkjes. Dat is mij nooit zo bewust geweest totdat er een keer een uitgebreid artikel over stond in Der Spiegel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Cohler: Marx en Engels waren Duitsers.
  De homosexualiteit was een Duitse uitvinding (Ulrichs, Westphal, Hisrchfeld).
  Naar ik meen was Duitsland onder Bismarck ook het eerste land dat een behoorljk pensioensysteem ingevoerd heeft. Dat systeem is nu verouderd, aber immerhin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Homosexualiteit een Duitse uitvinding?? Wie das denn? Ach so.

  Daar waren de Grieken toch al eerder mee, Emigrant. Aber das ist ja leider wieder verloren gegangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, de oude Grieken en natuurlijk de oude Egyptenaren. Homoseks is naar ik aanneem zo oud als Kain en Abel. Maar het zijn toch de Duitsers geweest die het in systeem gebracht hebben: het is geen zonde, geen ziekte, maar wel een geaardheid en een identiteit. Sindsdien zitten we daaraan vast, en wat erger is: ook de landen in het Nabije, Midden en Verre Oosten, die vanouds wat makkelijker met seks omgingen, laten zich nu via de USA dit denksysteem opdringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een slechte uitvinding dus, die homoseksualiteit. Ja maar Ordnung muss sein. Als mensen 'anders' zijn of zich 'anders' gedragen dan horen ze in een ander hokje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Huiskamergeleerdheid, daar zijn Duitsers goed in.
  Met de theorieën van Marx werd door Lenin in Rusland geëxperimenteerd.

  En leidde de inspanning van Karl tot maatschappelijke reform...? Neen:
  Erbittert und resigniert über seine Erfolglosigkeit, vor allem aber wegen der immer mehr um sich greifenden Homosexuellenverfolgung infolge der Reichsgründung unter Preußen (siehe § 175) ging Ulrichs 1880 nach Italien ins Exil, wo er sich in Neapel niederließ.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Cohler: Wacht maar af tot Duitsland tegen Nederland speelt in Zuid Afrika. Dann werden wir es endgültig wissen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb me voorgenomen niet meer te reageren....maar kletskoek is het allemaal wel weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dan nog maar even serieus:

  Wanneer er tumult is in de stad; mensen verdrukt worden en hun geest wordt gebroken; wanneer er is geroepen maar niemand luisterde en/of antwoordde; men afgoden, hersenschimmen en waandenkbeelden looft; zijn eigen weg kiest en slecht doet en van zulke gruwelijkheden geniet;...

  ...dan dient men zijn macht te tonen en zijn verbolgenheid, en de tumultueuze doen huiveren voor zijn woorden;
  ...dan leidt de kop in het zand en het fietsommetje onvermijdelijk tot kleine en/of grote ongelukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Cohler: Ja maar. Ik heb dat weliswaar ook eens zo onder woorden gebracht, hier. Wat ik echter zie in de woorden van Emigrant - door de context waarin ze gemaakt werden - is een maning aan de strijdlustige die de strijd niet voert omwille van de rechtvaardigheid, maar omwille van de strijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb bewondering voor de tumultueuze jeugd die zelf gaat nadenken en opstaat tegen zijn leraren, afziet van het ommetje en zich voor de goede zaak laat doodschieten; zoals gisteren 16 juni in Zuid-Afrika werd herdacht met Youth Day.
  Ook een schrijnend stukje over Youth Day in Iran, mooier kan ons verschil in bewondering haast niet verwoord worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. "een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen dan dooft het licht."

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Analyse-van-de-koude-grond van het verschil tussen Cohler en HID:

  (Houd in het achterhoofd dat je vaak eigenschappen in andere mensen bewondert die je zelf graag zou willen hebben.)

  HID is een opgewonden standje met een dunne huid, als kind vaak als driftkikker beticht, die bewondering heeft voor de koele intellectueel die zich niet snel laat meeslepen in hartstochtelijke revoluties.

  Cohler is een intellectueel, opgevoed in een gezin waar het verstand boven het gevoel werd gesteld (pure speculatie!), die niet snel in vuur en vlam raakt. Hij heeft bewondering voor mensen in moeilijke omstandigheden - die hij zelf nooit mee mocht maken - , die met hart en ziel veel op het spel zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Overigens bewonder ik ook de beheersing waarmee Emigrant zich onthoudt van commentaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En wat denk je van mijn beheersing? Ik heb al drie keer iets geplaatst en weer verwijderd.

  Overigens bewonder ik de beheersing van Emigrant helemaal niet. Hij interesseert zich gewoon niet voor ons....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sorry, ik was even op het slagveld. Ik vecht namelijk beroepshalve tegen de verdomming en het toenemende functionele analfabetisme. Ik vecht voor het behoud van een nog verdedigbare rest van de universiteit, voor meertaligheid, voor kennis van literaturen en culturen.

  Vechtstijlen:
  Aanval: zachte en duurzame penetratie in de geesten van mensen. De mensen het gevoel geven dat ze het zelf bedacht hebben.
  Verdediging: ontleend aan Japanse vechtsport. Acceptatie van de binnenkomende aanvalskracht en deze beleefd omleiden richtig betonnen vloer.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Die moest ik opzoeken:

  Functioneel analfabetisme:

  het hebben van een dusdanig leesniveau dat je je niet kunnen redden in een geletterde maatschappij.

  Je bent functioneel analfabeet wanneer je geen formulieren kunt invullen, het bord met reisbestemmingen en vertrektijden niet kunt lezen op het station, de ondertiteling op de televisie niet kunt begrijpen.
  Tien procent van de Nederlanders is functioneel analfabeet. Tegenwoordig zoekt met de verklaring sterk in het opdoen van onvoldoende leesvaardigheid in de eerste jaren van het onderwijs. Het is belangrijk dat je voor je negende levensjaar de leestechniek vlot beheerst en dat je de basisschool verlaat met een AVI-9 niveau. Is dat niveau lager en zelfs lager dan AVI-6, dan is de kans groot dat je je niet meer oefent in het lezen en dat je leesvaardigheid afneemt. Lezen leer je alleen door het te doen.


  10 procent??

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zou me niet verbazen. Voor Duitsland wordt gezegd tussen 6,5 % en 11,2 %. Maar hoe ze dat meten weet ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Nou moet ik zeggen dat ik bij sommige formulieren, bij leveranciersvoorwaarden, bij het wetboek, en bij verzekeringsvoorwaarden ook wel eens functioneel analfabeet ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bob, ik ben uiteindelijk toch ook wel een driftkikker, maar pas tertiar reagerend zei ooit een baas tegen mij bij een functioneringsgesprek.
  Vaak het ommetje dus na koele rationele analyse, maar ik ben ook wel eens rechtdoor gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. OT: Gisteravond ben ik begonnen de foto's van de fietsvakantie te sorteren. Dat betekent:
  - sorteren welke mooi genoeg zijn
  - openen in fotoshop en in een lagere resolutie opslaan (1024x768), zodat ze qua geheugenopslag lekker klein worden
  - gezichten van mij en mijn dierbaren onherkenbaar maken, we willen wel anoniem blijven namelijk

  Ik ben om 12 uur begonnen, om 2 uur had ik er 50 gedaan. En dat is pas de helft. En dan moet ik ze nog uploaden, fatsoenlijk onder elkaar friemelen, en er een leuk verhaaltje bijschrijven. Als je het zo op een rijtje zet, dan lijkt het net werk. Affijn, dat is dus de reden dat het verhaaltje nog niet gepubliceerd is.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oh ja, voor hen die menen dat Nederland op weg was naar een soort jaren dertig in Duitsland, de oude politieke stromingen hebben via bekende achterkamertjespolitiek de PVV buiten spel gezet en onderhandelen nu gretig over PaarsPlus. Waardoor alles blijft zoals het was, de belastingen alsnog omhoog kunnen, en zij die menen dat multiculti iets is waar de hele natie op zit te wachten, dolgelukkig zullen worden. Bij de eerstvolgende verkiezingen is te voorspellen dat de PVV de grootste partij wordt. Hoe zou dat toch komen???

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Leo, ik kan me je teleurstelling of boosheid best voorstellen. Je weet dat mijn favoriete coalitie paars-plus is maar dat is NIET omdat ik vind dat PvdA, GL en D66 de problemen met de multiculturele samenleving goed hebben aangepakt. Ik hoop dat de oude politieke clubs geschrokken zijn van de grote winst van de PVV. Ik hoop ook echt dat de VVD het voor elkaar krijgt om aan een aantal wantoestanden een eind te maken.

  Mensen die de PVV, Wilders en de PVV stemmers met de Tweede Wereldoorlog, de jaren dertig en de holocaust om de oren slaan daar ben ik helemaal klaar mee. Ze voelen zich 'verpletterend in orde' en moreel superieur aan de zgn domme en racistische PVV stemmer maar intussen schofferen ze zonder blikken of blozen anderhalf miljoen kiezers en bagatelliseren in één moeite door het leed van joden, zigeuners, homo's etc in de Tweede Wereldoorlog.

  Straks is de ene helft van het land bang voor de islam en de andere helft bang voor de Islamhater. Beide angsten zijn onnodig. We leven in een democratisch land. De overgrote meerderheid wil hier in rust, vrijheid en vrede leven.
  De overheid moet zorgen dat onze wetten nageleefd worden, dat de rechtsstaat goed werkt, dat de politie er is als mensen haar nodig hebben, dat er goed onderwijs is, goede zorg etc...etc..

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik voorspel dat de PVV bij de volgende verkiezingen weer een stuk kleiner wordt.

  En ik ben blij dat het CDA nog een klein beetje fatsoen en trots toont. De redders van de natie.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Heeft de CDA toch nog iets goeds gedaan. ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @Marjan: Dat jij er helemaal klaar mee bent omdat het zoveel herhaald wordt, betekent niet dat het niet waar is.

  Er zijn bij de PVV-stemmers ook mensen die het helemaal niet erg vinden om met een xenofobische ideologie geassocieerd te worden. Daar hoeven wij ze niet tegen te beschermen. Het speelt voor die mensen een grotere rol dat Duitsland de vijand van Nederland was in de oorlog, en daarom willen ze niet met Duitsland geassocieerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. PVV-stemmers worden vooralsnog getolereerd op dit blog, maar ze worden nauwlettend in de gaten gehouden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik las op de weblog van Plato een reactie van Filsofietje
  "Ik kijk vanuit het buitenland mee naar wat er gebeurt in NL. Ik lees reacties van PVV kiezers. En als ik dan kijk naar hoé die gasten reageren, dan zie ik veelal niet meer dan agressieve dommekracht. Het is een bepaald slag volk. Je kunt ze vergelijken met voetbalsupporters die helemaal niet voor het voetballen komen, maar voor het knokken.
  En dan hoeft er maar 1 overmatig harig figuur op in te spelen en dan lopen ze als een stelletje achterlijke schapen mee.
  Ik ben niet bang voor deze ontwikkelingen. Deze groep is te dom om te 'overleven' De mensen met gezond verstand blijven staan, de rest valt om"
  Laten we dat maar hopen dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben vooral bang voor de sinds de moord op Theo van Gogh om zeep geholpen vrijheid van meningsuiting. Juist zij die menen zelf sociaal denkend te zijn, liberaal, en alle goeds in de mensheid te zien, blijken nu volkomen door het ijs te zakken. Ze blijken zo verblind door hun eigen ideologie dat ze niet inzien dat we met handen en voeten gebonden en de monden dicht geplakt worden overgeleverd aan tolgaarders, dieven en achterbakse leugenaars. Maar misschien is het wel een gen dat ik mis en bij anderen goed is ontwikkeld. Als er dus al mensen omvallen zijn het zij die wilden blijven staan voor die grote vrijheid en nu zien dat deze met voeten wordt getreden. In de afgelopen campagnes kwam het geschreeuw niet van rechts maar vooral van links. En die schreeuwers gaan met Job Hakkelaar aan de slag om een nieuw kabinet te vormen. Je moet maar durven om daar genoegen uit te halen. Ik vrees voor hen die nu nog steeds in de achterstandswijken wonen en nog meer ontluistering en vernedering moeten meemaken. En nee, ik ben niet van of voor de PVV, dat even voor de goede orde. Maar je zou het wel worden zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Bob, ik ben er niet klaar mee omdat het vaak herhaald wordt (al is dat behoorlijk irritant), ik ben er klaar mee omdat het voor heel veel PVV-stemmers gewoon niet waar is. Van mijn werkneemsters hebben er een paar PVV gestemd. Het zijn zelf bruine allochtone dames met Turkse en Marokkaanse vriendinnen; gewone lieve mensen die geen vlieg kwaad doen. Ze hebben PVV gestemd omdat ze het zat zijn met het huidige beleid en omdat ze bang zijn. Je moet, vind ik, heel goed nadenken voordat je mensen voor fascist of racist uitmaakt, in mijn ogen ongeveer de ergste belediging die je kunt maken.
  Hier worden we het duidelijk niet over eens en omdat het voor mij zo'n wezenlijk onderwerp is vind ik dat jammer.

  Natuurlijk zijn er onder de PVV-ers echte racisten, misschien zijn er zelfs een paar gestoorde types die fantaseren over gaskamers maar dat komt niet door de PVV, die heb je ook in andere landen waar geen PVV is.
  Er zijn ook gevaarlijke moslims met hele enge denkbeelden (en een heleboel domme moslims die op de PvdA stemmen) maar dat geeft je niet het recht om alle moslims dan maar meteen over één kam te scheren. Doe dat dan ook niet met PVV-ers.

  De uitdaging voor de komende tijd voor de politiek is om het vertrouwen van het volk weer terug te winnen en dat zal niet mee vallen. Dat vertrouwen win je zeker niet terug door de PVV uit te sluiten en de PVV-kiezer voor domme racist uit te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. In de achterban/stemmers van iedere partij zijn er wel racisten te vinden. Het verschil is echter dat, bijvoorbeeld de PvdA, een stem krijgt ondanks het feit dat de stemmer een racist is. Die stemmer stem op de PvdA om andere redenen. Andersom zijn er zeker vele mensen die PVV stemmen omdat die stemmers racisten zijn en ze vinden dat wel passen bij de PVV.

  Leo heeft in 1 ding misschien wel gelijk, bij de volgende verziezingen is er een kans dat de PVV nog meer stemmen krijgt. Als de PVV in de regering komt zullen ze echter flink door het ijs zakken, het kaninet zal waarschijnlijk niet lang stand houden en er zal niet veel van ze overblijven.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @Rob A. - Ik vrees niet zo voor dat door het ijs zakken van de PVV. In de achterhand van Wilders zat een aantal bekwame lieden. Prima in staat om in een COALITIE-kabinet te functioneren. Laten we nu even wel zijn, zelfs schreeuwende dwergen en kijvende bosheksen moeten in een coalitie een toontje lager zingen omdat ze nu eenmaal te maken hebben met de overige partijen die van tegenstander partners worden toch? Mensen die op de PvdA stemde waren alle niet functionerende bewindslieden en baantjesjagers vergeten. Die hadden geen benul van het slappe beleid van Cohen in Amsterdam. Die wilden niet zien dat het beleid van de PvdA de banken wel hielp maar de burger niet. Die mensen, zijn net als de stemmers voor het rampzalige GroenLinks en het in mijn ogen weinig voorstellende D66, overtuigd van het programma, van het nodig zijn van veranderingen. Laat dat nu ineens voor een tegenpartij als de PVV ook gelden. Naar ik begreep was het niet zozeer het anti-islamdenken (want dat is toch wel iets anders dan racisme) van de PVV dat problemen gaf in de onderhandelingen, maar de linkse economische agenda van die partij. Even links als de ook bij mij hoog op het lijstje staande SP. Daar weet je tenminste van waar men voor staat. IK zou dus op voorhand al weer een stemadvies willen geven; volgende keer als je echt sociaal wilt denken, meent dat bankiers echte boeven zijn, dat je de ogen moet openen voor de leugens rond integratie en milieu, in je auto wilt kunnen blijven rijden en ook nog op vakantie gaan, stem dan PVV, SP, of VVD, maar zeker niet op GroenLinks of D66. Die partijen misgunnen je elk pleziertje. En bij de PvdA zijn ze helaas na al die jaren nog steeds doof, blind en uitermate arrogant!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. @Marjan - Ik ben erg onder de indruk van jouw reactie. Ik voeg er nog een ding aan toe. Een geloofscultuur waarvan de volgelingen massaal de vernietiging van Israel en het joods volk op de agenda hebben staan wordt hier omarmd. Zij die tegen die cultuur zijn ziet men als racistisch! Hoe verwrongen kan je het maken als weldenkend mens?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Een quote van Marjan: "De uitdaging voor de komende tijd voor de politiek is om het vertrouwen van het volk weer terug te winnen en dat zal niet mee vallen." Ook in Duitsland is dat vertrouwen weg. En in vanouds veel cynischer landen als Frankrijk en Italië zeker. In de verschillende landen is het vertrouwen verdwenen om totaal andere redenen dan in Nederland, maar het resultaat is hetzelfde. Zijn we niet aan het einde van de parlementaire democratie gekomen?
  Ik zelf lijd ook aan deze Politikverdrossenheit en walg van het eeuwige partijgekibbel. Soms verlang ik naar de oude grondwet: "De Koning kiest zijne ministers naar welgevallen." Soms verlang ik naar een democratie zonder partijen. Ik zeg dat nooit, want dan komt onvermijdelijk de vraag: Hoe zou jij het dan willen? En daarop heb ik geen antwoord. Toch is mijn walging echt - en die van vele anderen ook. En daarom zeg ik het hier toch een keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. @Emigrant - Zolang het wezen van de democratie, je mag kiezen en meepraten zonder angst voor een onverheid of dictatuur die je haar mening als de enige juist oplegt, niet wordt aangetast, is het voor mij goed. Dat er spelletjes worden gespeeld hoort bij het wezen van de mens! Omdat 'samen' ook gedijt bij het verschil tussen ons onderling. Dat maakt de mens ook zo bijzonder. Mieren en dat soort beestjes kennen dit niet en die mogen alleen maar werken t.b.v. de koninginnen. Willen we dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 37. @Leo: Mijn behoefte aan kiezen of meepraten is uiterst gering. Ik weet niet wat ik politiek wil. Minder gezeik, dat is wel een verlangen van mij; maar ja, je kan niet alles hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Zo zo..dus dit krijg je nu van politiek;..gooi het nu maar in mijn pet.. ;)

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 39. We zijn het er in ieder geval over eens dat we het niet met elkaar eens zijn.

  Dit is absoluut de kortste blog met de meeste reakties.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Bob; Er is een inverse relatie tussen bloglengte en het aantal reaxi's. Ellen heeft dat al eens aangetoond. Op eenwoord kwamen ruim 2100 reaxi's.
  http://web.archive.org/web/20071221154504/bubbles.web-log.nl/bubbles/2007/05/woordveter.html

  BeantwoordenVerwijderen
 41. @Xiwel: Poe hee. De hoogtijdagen van het bloggen waren dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Het grootste genoegen van een ware democratie ias dat we elkaar het recht gunnen het niet met elkaar eens te zijn of te worden. Pas als dat niet meer kan is het wezen van de democratie verdwenen...

  BeantwoordenVerwijderen