19 april 2009

Geen vakantie bericht

Dus. Dat vind ik namelijk een beetje tuttig. Nou goed heel kort dan; Italie is mooi, het enige wat me een beetje irriteert in Italie zijn de Italianen. In het verkeer om precies te zijn. Ik vind het niet erg dat het er rommelig aan toe gaat en dat de verkeersregels meer als een 'aanbeveling' gelden dan als strikte wetten. Dat ik soms gesneden word, daar kan ik mee leven. Dat er veel getoeterd wordt, daar ik doe ik na een tijdje gewoon aan mee. Waar ik om de dooie dood niet tegen kan, is als mensen niet kijken. Een vrouw gooide haar autodeur open precies op het moment dat ik eraan kwam. Ik kon er nog net met een boog omheen rijden. Even later reed een man de kruising op precies op het moment dat ik eraan kwam op de voorrangsweg. Op het allerlaatste moment zag hij mij met een verschrikt gezicht en ging boven op de rem staan. Ook dat ging nog goed. Mijn vriendin vond dat ik zeer gepast Italiaans reageerde, dat wil zeggen met veel gebaren en gescheld.

Voor de rest was het een mooie vakantie. Ik heb voor het eerst in mijn leven de scheve toren van Pisa gezien. Wat mij opviel, was dat de kerk (dom) en de gebouwen ernaast nog veel mooier zijn. De toren was oorspronkelijk de klokketoren bij deze kerk. Het geheel is uit grote witte marmeren stenen gebouwd en staat op een groene weide. De gebouwen zien eruit alsof ze met een blokkendoos zijn gebouwd, en zijn zeer goed onderhouden. Ook als de toren niet scheef had gestaan, is het geheel zeer mooi om te zien en een bezoek zeker waard, en zo is het in mijn ogen eigenlijk tragisch dat die toren scheef staat en dat daardoor Pisa zo beroemd is geworden.

En waarom is Italiaans ijs eigenlijk zo duur in Italie? 1,90 Euro voor een bolletje; datzelfde krijg je in Erfurt, ook van een echte Italiaan, voor 60 cent.

16 opmerkingen:

  1. Ha, een net uitgepoept blog. Het is nog een beetje warm.
    Dus jij vindt een vakantieverslag truttig? Mooi is dat. Zit ik me daar te verheugen op foto's van mooie landschappen, Bob in korte broek, verhalen over autopech, belabberde hotels en reizigersdiarree, moeten we het doen met oerhollands gezeur over het verkeer en de prijs van ijs.
    Fijn dat je er weer bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt het overleefd en dat op zich is al een hele prestatie, begrijp ik uit jouw verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me erg mooi om te zien, Pisa. In Friesland is trouwens een kerktoren die schever staat dan de toren van Pisa.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tot twee keer toe mijn reactie gegeven hier en evenveel malen niet geplaatst.....ik denk dat de KattenStasi me toch boycot of zo...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. IJs is in Noord-Italië en Zuid-Frankrijk belachelijk duur. 1,9 valt me nog mee. Wat dat betreft kan je het beste in Duitsland zijn. In 2005 kocht ik in Karlstadt (bij een Italiaan) 30 kogels voor 3 euro. OK, die bolletjes waren maar de helft van een Nederlands bolletje en 1/3de van een doorsnee Duits bolletje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Marjan: Op foto's van mijn in een korte broek kun je nog lang wachten. Ik heb altijd al gedacht dat je een beetje pervers bent, maar nu weet ik het zeker ;-)

    @Vedat: Ja, en daar ben ik zelf wel blij mee.

    @Hette: Ik heb hem gegoogled. Hij staat inderdaad schever, maar hij is op geen stukken na zo mooi als die van Pisa.

    @Leo: Kijk maar uit. Waarschijnlijk hebben ze je IP-Adres al. En als het niet de Stasi is, dan zijn het vast die Linke.

    @Xiwel en Marjan: Het is niet zo dat ik het erg vind, die prijs van ijs, het verbaast me alleen zo, en ik vraag me af hoe het komt. Kosten voor de koeling? Ander recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Whahaha,, dus toch: Geen vakantie bericht! lol
    maar ik wil een ijsje.. en daar hoort vakantie bij..!

    ( ik zet hier mijn naam wel voor ik weer ga zittten klooien ;))
    Tham

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Bob: Het heeft te maken met de inflatie, die in Frankrijk en Italië een jaar of 10 tot 20 terug veel hoger was. Mensen verdienen er meer, maar de kosten zijn ook hoger. Kijk ook maar eens wat je daar in de supermarkten moet betalen. Duitsland is op dit moment nog wat goedkoper dan Nederland en beide zijn binnen Europa redelijk goedkoop.

    Het is ook wat de gek ervoor geeft. Ijs heeft daar meer status en meer betalen vinden de klanten minder erg. In Duitsland wordt er door de lagere prijs een grotere omzet gedraaid en er is meer concurrentie op ijsgebied.

    Daarbij komt dat Italië een vreselijk raar land is. Bewoners in het noorden verdienen het dubbele van de bewoners in het zuiden en dat is met alles te merken. Dit is vooral zichtbaar met de landelijk vastgestelde lonen van bijvoorbeeld conducteurs. Een conducteur in het noorden komt niet verder dan het huren van een klein flatje en een conducteur in het zuiden kan van hetzelfde salaris een eigen huis laten bouwen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Xiwel: Dat met die status is denk ik nog het meest waarschijnlijke. Bij de boodschappen is me niet opgevallen dat het er duur is, maar ik moet toegeven dat ik daar ook niet op gelet heb. Een Duitse kennis van ons die in Bolzano (noorden) woont vertelde ook dat ze zeer weinig verdienen, daar stond tegenover dat er veel werk was; ze hoefde nooit bang te zijn werkloos te blijven.

    Het is wel een vreemde gedachte dat we nu meerdere landen zijn met hetzelfde geld, maar met verschillende inflaties. De waarde van je euro is afhankelijk van het land waar je je in bevindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Bob: Die grote inflatieverschillen was in de tijd van de Lira en de Franc. In veel jaren hadden zij het dubbele percentage en zijn zodoende heel anders in de Euro beland. Ook Nederland is verkeerd in de Euro gezet. De koers tussen de Mark en de Gulden had voor die tijd gelijkgetrokken moeten worden. De NL-regering wilde dat niet en dat heeft NL veel banen opgeleverd daar NL'ers zodoende een lager uurloon hadden dan vergelijkbare Duitsers.

    Na de Euro vallen de verschillen best mee. In Noord-Italië (en waar niet) zijn de lonen in de grote steden als Milaan en Turijn veel hoger. Bozen ligt daar alweer een heel eind van af.

    Overigens zijn loonvergelijkingen erg lastig. Je moet al dezelfde beroepen hebben die niet locatie-afhankelijk zijn. Ik vergeleek het destijds met werknemers in staalfabrieken. Noord-Italianen en Fransen verdienden rond 2000 per uur 25% meer dan hun NL. Duitsland zat daar toen tussenin.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb nooit echt veel van economie begrepen dus misschien kan iemand mij uitleggen waar mijn gedachtegang fout gaat. Stel nu er was een tijd waar de lire nog iets waard was en je moet 1000 lire betalen voor een bolletje ijs. Stel nu ook dat als in die tijd de euro was ingevoerd dat je 1 Euro zou krijgen voor je 1000 lire. Nu komt er inflatie en moet je 2000 lire betalen voor je bolletje. Als nu de invoering van de Euro een beetje vertraagd zou zijn en op dat moment was ingevoerd dan zou je toch ook minder Euro's krijgen voor je lires en je dus 2000 lire moet betalen voor je 1 Euro. In beide gevallen kost het bolletje ijs echter 1 Euro na de invoering.
    Waar gaat deze redinatie fout?

    Rob A.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Rob, gelukkig heb je meer verstand van programmeren ;-)

    Ik zal er eens over nadenken, maar nu moet ik naar een verjaardag. Morgen een vervolgbericht over prikkeldraad.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Meer verstand van programmeren? Dat hopen we dan maar.
    Vervolg bericht over prikkeldraad? Dan heb ik het eerste bericht gemist.

    Rob A

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Rob, je gedachtengang gaat denk ik fout bij jouw definitie van de koers van de euro op het moment van de invoering. Als het zo zou zijn als jij zegt, dan zouden alle inflatieverschillen ophouden te bestaan op het moment van invoering. De koers van de euro op het moment van invoering...

    Quatsch. Bij nader inzien en bij het lezen van dit artikel http://de.wikipedia.org/wiki/Euro#Wechselkurse_zum_Euro heb je volgens mij gelijk en daarmee Xiwel in een van zijn verklaringen ongelijk: ongeacht de voorgeschiedenis van de inflatie van een bepaald land wordt de euro ingevoerd met een bepaalde koers. Anders gezegd: stel er was helemaal geen euro ingevoerd. Dan was het Italiaanse ijs in Italie voor en na de Italiaanse inflatie precies even duur, in GULDENS gerekend. Daarom kan de dure prijs van het ijs in EURO's niet teruggevoerd worden op de inflatie uit de tijd van voor de Euro.

    Leuk hersenbrekertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als er veel handel is met het buitenland (dus ijs wordt geïmporteerd e.d.) dan is er niet zoveel aan de hand. Ijs is echter niet afhankelijk van grondstoffen (water en melk zijn overal verkrijgbaar en kosten weinig) uit het buitenland. Ijskosten hangen vrijwel geheel van de locale kosten van een mensuur af. En door de hoge inflatie stijgen ook de lonen in een inflatieland sneller. Daarmee vinden de inwoners van een land met zeer beperkte loonstijging dat ijs en dergelijke in zo'n land een stuk duurder is.

    Overigens gaf ik ook aan dat er andere verschillen zijn. Zo zijn ijsjes in Alkmaar een stuk goedkoper dan in Bergen wat er naast ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Stel nu dat een van de Euro-landen, bijvoorbeeld Nederland, na de invoering van de Euro, dus nu, een hoge inflatie krijgt. Stel dat in vijf jaar tijd alles in Nederland twee keer zo duur wordt, en tegelijkertijd de lonen verdubbeld worden. Voor de Nederlanders die naar het buitenland op vakantie gaan, is dat fantastisch. Ze kunnen nu met hun loon twee keer zoveel doen in het buitenland. En dat terwijl we altijd geleerd hebben dat door de inflatie het geld minder waard wordt. Dat klopt dus niet!

    Dat is volgens mij het vreemde gevolg van verschillende inflaties in een gebied dat dezelfde valuta heeft. En waarschijnlijk ook de reden voor het Euro-stabiliteitspact.

    BeantwoordenVerwijderen