4 maart 2011

Elberry over Duitse ingenieurs en ego

Hier een stukje dat ik van blogger Elberry heb gekopieerd. Daaronder doe ik een Nederlandse vertaling. Ik ken Elberry niet persoonlijk. Hij heeft geloof ik Engels gestudeerd en is op het moment werkzaam als Engels leraar in Duitsland.Het bevalt mij natuurlijk ook goed omdat hij hier Duitse ingenieurs een pluim geeft. Het stuk is een beschrijving van een van zijn studenten.


An East German engineer, 50, short, lithe, tough as fuck, moustachioed like Serpico; he learnt no English at school so came to us as a total beginner, the (insane) plan being to accelerate him to Level 5 (advanced) in 3 weeks. He came for about 10 hours a day, 5 days a week, with the stoic composure of an East German. He must earn more than most of my students but dresses in jeans and a thin shirt, his only concession being a pair of dandy shoes, whereof i approve. He is overworked and stressed but this is a man who, a few months before the fall of the Berlin Wall, wrote a letter to the GDR saying he wanted to leave their fucking country (he was promptly arrested and banged up, and interrogated until the Wall fell). Three times during lessons his boss called with some emergency (e.g. the local factory of a major car manufacturer lost their electricity) and he had to hook his laptop up and solve it while i watched, admiringly. He could turn off half of the electricity in Munich from my school, using his laptop and his access codes.
Typically, my manager treated him like a naughty schoolboy, e.g. chastising him for going out for lunch on his own (he´s supposed to spend all day with a teacher). i find it curious that my manager, who is in many ways highly cunning, cannot see past his standard German jeans, cannot even deduce that for his company to pay megabucks for his forcegrown English, he must be very very important, and hence very very highly paid. He´s however so cool that he responded to her schoolma´amish bullying with bemused surprise rather than (justified) anger. A man without ego; i find that highly practical men often seem denuded of ego, as if having serious, real work doesn´t leave any room for egomania and vanity. i don´t want to glamorise German engineers but they do strike me as, in general, worthwhile, moral human beings; and i believe this is because they have a Tao, a discipline, that absorbs and involves, that rewards and demands.


VERTALING

Een Oostduitse ingenieur, 50, klein en tenger, zo hard als staal en met een snor a la Serpico (?); had geen Engels geleerd op school dus geen enkele taalkennis, kwam bij ons met het krankzinnige plan om in 3 weken tot level 5 (gevorderd) te komen. Hij kwam ongeveer 10 uur per dag, 5 dagen per week, met die typische Oostduitse stoicijnse houding. Hij verdient waarschijnlijk meer dan alle andere studenten, maar hij draagt een spijkerbroek en een t-shirt, zijn enig compromis is een paar chique schoenen, die ik wel op prijs kan stellen. Hij is afgeladen met werk en stress. Dit is een man die 3 weken voordat de Berlijnse muur viel, een brief schreef aan de regering met het verzoek om hun kutland te verlaten. Hij werd meteen aangehouden en zat vast totdat de muur viel. Drie keer belde zijn chef tijdens de les met een of ander noodgeval (bijv. een plaatselijke autofabriek zat zonder stroom), en hij moest zijn laptop aansluiten en het probleem ter plekke oplossen, terwijl ik bewonderend stond toe te kijken. Hij kon de stroom van half München uitschakelen vanuit onze school, met behulp van zijn laptop en zijn toegangscodes.
Natuurlijk moest mijn manager hem behandelen als een stoute schooljongen, bijv. gaf ze hem een standje omdat hij alleen ging lunchen buiten de school (eigenlijk moet hij de hele dag bij zijn leraar zijn). Ik vind het curieus dat mijn manager die eigenlijk behoorlijk competent is, de facade van zijn vale kleding niet doorziet, en zich niet realiseert dat als zijn bedrijf zoveel geld uitgeeft om hem een prive-stoomcursus Engels te geven, dat hij dan wel behoorlijk belangrijk moet zijn en heel erg goed betaald is. Hij is echter zo cool dat hij op haar kinderachtige gedoe meer reageerde met een geamuseerde verbazing dan met (terechte) verontwaardiging. Een man zonder ego; ik stel vaak vast dat zeer praktische mensen gespeend zijn van een ego, alsof het hebben van een serieuze, echte baan geen ruimte toelaat voor ego of ijdelheid. Ik wil Duitse ingeniers niet glorificeren, maar over het algemeen zijn het morele mensen die de moeite waard zijn; en ik denk dat dit komt doordat ze een Tao (?) hebben, een opgave, die absorbeert en betrekt, die beloont en eisen stelt.

8 opmerkingen:

 1. Hierdoor groeit mijn ego. Dat was niet de bedoeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Serpico - Film met Al Pacino (1973)(www.imdb.com)
  Tao - de alomvattende, uit zichzelf bestaande, oneindige, tijdloze kosmische eenheid in de chinese filosofie (wikipedia)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. that was weird, like reading German put through a blender

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello Elberry, I hope you don't mind. Good luck in X-Burg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met Duitse engineers heb ik weinig ervaring. Dwz wel hebben wel eens iets gekocht bij een Noord-Beiers bedrijf en dat ging slecht. Wel goeie (en dure materialen) gebruiken, maar weinig flexibiliteit en klant- noch gebruikersgericht. Als of alle gebruikers net zo dachten als de engineers. En dat was in mijn bedrijfstak zeker niet zo.

  Meer ervaring heb ik met Britten, Fransen, Canadezen, US-burgers en Taiwan-Chinezen. Bij de Canadezen heb ik een paar maanden op kantoor gewerkt en vond ik de inzet prima, maar de kwaliteit zeer matig. De aanpak daar was Brits en ook bij grote Britse ingenieursbureau's kwam ik dezelfde matige kwaliteit tegen. Dwz weinig mensen die het echt snappen, veel gebruik maken van voetvolk dat geen inbreng heeft. Dat voetvolk ontdekt dus denkfouten of zaken die niet passen, maar houden daar hun mond over en leveren troep af. De hoofdman die het wel snapt krijgt niets te hoger en maakt zich alleen bezorgt over budegetten en planningen.

  In de USA had ook de indruk dat het grotendeels zo ging. Van de Fransen had ik de hoogste pet op. Duidelijk een stuk creatiever en meer openheid. Op Taiwan ging het ook beter dan in de USA, Canada en GB.

  Ik kan me voortstellen dat Duitse Engineers door een Britse of Amerikaanse bril erg goed over komen. Door mijn Nederlandse bril was dat dus niet zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat zijn de typische nadelen van de Duitse techneuten: niet klantgericht, en wars van experimenten. Daar tegenover staat een goede arbeidsmoraal, en verstand van zaken.
  BOCTAOE.
  Het ging mij ook meer om de algemene constatering dat bij bepaalde beroepen een ego zeer hindelijk is. En dat dat meestal serieuze beroepen zijn.

  Je merkt zelf ook dat je ego vaak in de weg staat als het erom gaat een oplossing voor een moeilijke situatie te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het ego is nog niet zo lang in de mode. Tot voor kort vond men het mooi als mensen bescheiden waren, zich wegcijferden, opgingen in het geheel, evt. zich daarvoor opofferden. E.e.a. vaak religieus gefundeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zoals bijvoorbeeld nu nog het geval is in China. Misschien heeft dat iets te maken de gigantische economische vooruitgang aldaar ??

  BeantwoordenVerwijderen