17 maart 2011

Hometown

Ter gelegenheid van het nu al legendarische blogbal mocht ik twee dagen doorbrengen in mijn thuisstad Amsterdam. Hier heb ik mijn vroege jeugd en mijn studententijd doorgebracht.

Over het blogbal wil ik niet meer veel zeggen, er is al veel over geschreven en gezegd, uiteraard in de diverse blogs. Er zijn positieve en negatieve reakties, ik zal het maar op zijn Amsterdams zeggen: het belangrijkste is dat er over je geluld wordt. Als het saai zou zijn geweest, dan had je er niks over gehoord. Ik heb me goed geamuseerd en een paar leuke mensen leren kennen. Hier kun je wat fotos zien.

Wat ik wel even wil vermelden, omdat niemand anders het erover heeft, is de uitermate geslaagde presentatie van de Blogparel. Als een professionele presentator legde Peter kort uit waar het over ging, en stelde in korte flitsen alle  deelnemers voor. Op het scherm konden we fragmenten van de logs lezen. Natuurlijk ben je als winnaar van de Blogparel niet automatisch de beste logger van Nederland, maar wel de beste van de ongeveer 30 inzendingen volgens de mening van een vakkundige driepersoons jury. Met gepaste trots vermeld ik dan ook dat een inzending van ondergetekende op de zesde plaats is beland! Dank u dank u, ook aan degene die mij genomineerd heeft. En dat voor een amateur. Dat was voor het stukje Van Die Dagen. De winnaar is "Iamzero" geworden. Mijn persoonlijke favoriet is het stukje Mark, Geert en de rest van Kippfest. Ik heb zitten schudden van het lachen bij dit verhaal. Deze man is bij vlagen geniaal en ik vind dat hij zijn stukjes moet voordragen als cabarettist. Daar heeft hij vast meer succes mee dan met zijn carriere als jazz-vuvuzuelist. Lees ook zijn terugspeelbal (niet het stuk zelf, maar het derde commentaar) op de sneren naar het blogbal van thuisblijver Bert Brussen.

Als je een tijdje wegbent uit je vaderland en zijn hoofdstad, dan wordt je mening onwillekeurig vervormd door verhalen van kennissen en berichten in de media. Een tsunami van islamisering is aan de gang, de Nederlandse cultuur wordt verdongen, de criminaliteit neemt toe, het is onveilig op straat, de mensen zijn grof en agressief.

Wat een verademing is het dan om de werkelijkheid te beleven. Als een toerist in mijn eigen stad wilde ik in een klein winkeltje een strippenkaart kopen voor de tram, een kleine supermarkt die werd gerund door een paar mensen van voor mij onduidelijke Oosterse komaf (Turks, Marokkaans, Egyptisch, geen idee, ik kan het aan de buitenkant niet zien). "Wat wilt u hebben, een strippenkaart, wat is dat?" Het schoot me te binnen dat strippenkaarten al een tijdje niet meer gebruikt worden. Behulpzaam en beleefd legde een jonge man die te hulp schoot uit dat er tegenwoordig OV-chipkaarten gebruikt worden in het openbaar vervoer, maar dat je ook zo nog kaartjes kunt kopen voor 2,60 euro.
Twee straten verderop kon ik de Albert Heijn niet vinden. Een vriendelijke lachende Surinaamse jongedame met een klein kind achterop de fiets legde me uitgebreid uit waar ik moest wezen.
En in de Leidsestraat werden gratis tompoucen uitgedeeld door de Staatsloterij, omdat de jackpot ergens in de buurt was gevallen. Wat wil je nog meer?

Mijn eigen optreden op het blogbal is goed gelukt, ik ben er tevreden over. Mijn dank gaat uit naar de organisatie voor deze gelegenheid. Als amateur pianistje met weinig podium-ervaring als zodanig is het een heel avontuur. Daar ik ondertussen weet dat plankenkoorts voornamelijk veroorzaakt wordt door slechte voorbereiding, heb ik me deze keer perfect voorbereid. Behalve lang en serieus oefenen horen bij die voorbereiding ook twee tot drie lichte alcoholische consumpties op de dag zelf voor het optreden; dat doet wonderen tegen de zenuwen! Twee stukken die ik oorspronkelijk wel wilde spelen heb ik weggelaten, omdat ze er niet goed genoeg inzaten (Maple Leaf Rag van Scott Joplin en Beelden van een Tentoonstelling van Mussorgski). Als jullie je goed gedragen, dan zal ik die de volgende keer spelen.

25 opmerkingen:

 1. Amsterdam is natuurlijk nog altijd de leukste plek van Nederland! Dat wordt alleen al duidelijk gemaakt doordat zowel het magere Boekenbal, en het geweldige Blogbal daar zijn gehouden op een avond. Cultuur in optima forma toch? Met een keur aan internationale acts, naar ik begreep Hollandse culinaire hoogstandjes als bitterballen en dan al die fraaie en aardige bloggers die langs kwamen. Het moet traditie worden. Je hebt een jaar om je alvast voor te bereiden Bob. Heb je een lijst van de top-50 bij de hand??? Haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een groot probleem is dat nieuws onderhevig is aan afstand. Dichtbij huis krijg je ook nog positieve en neutrale dingen te horen. Als je verder komt dan dunt het uit tot kreten en blijven vrijwel alleen de negatieve berichten over.

  Ooit een aantal maanden in de USA gewerkt. Je schrikt dan wat je nog maar over Nederland (of Europa) leest. Verder dan het drugsbeleid of een Nederlander die gegijzeld is komt het niet.

  Omgekeerd mag je ook bedenken dat wij erg weinig positief nieuws uit verweggistan zien. Denk aan de oorlog in Libië. De gevechten zullen niet mals zijn, maar spelen zich op kleine stukjes grond af. Een paar kilometer verder hoeft er niets aan de hand te zijn en is er misschien wel positief wetenschappelijk nieuws te melden dat er een beter malariamedicijn is uitgevonden. Maar ja, zoiets druppelt niet door tot in Nederland.

  Maar zie ook bijvoorbeeld het nieuws over Zu Guttenberg. Geen Nederlander was bekend met die man en niemand wist dat ie onder een groot deel van de Duitsers populair is. Laat staan wat ie heeft gedaan in de laatste jaren. Vervolgens komt er het overschrijfschandaal aan het licht en daar horen we alleen de eindfase van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bob, ik was het die jouw stuk 'van die dagen' genomineerd had. Hoe kan het ook anders :-).
  Ik kijk ook met plezier terug op mijn dag in Amsterdam en op het blogbal en op ontmoetingen met een aantal lieve en bijzondere mensen.

  Zie je nu wel dat de meeste mensen in Nederland nog steeds gewoon, gemoedelijk en vriendelijk met elkaar omgaan?
  Ik had hele enge verhalen gehoord over taxichauffeurs in Amsterdam. De chauffeur die wij troffen was een schatje. Hij zag er uit als een 'bontkraagje' en gedroeg zich als een heer.
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Leo. En niet te vergeten het Bal der Geweigerden, het Bladenbal en het iBookbal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Xiwel: En hoewel je weet dat het zo is, je wordt er toch door beinvloed. Dat is het gemene eraan. Daartegen helpt alleen: reizen en dingen ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja Marjan, je hebt helemaal gelijk. Het zijn die paar schreeuwerds die het meeste opvallen. Ik kan het alleen maar herhalen:
  Saaie mensen aan de macht!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob - Ja die andere ballen was ik nog vergeten ook. Om maar eens te bewijzen dat Amsterdam 'leeft' en 'het' heeft. En ik ben het met je eens dat de meest saaie mensen vaak de leukste zijn om mee om te gaan. Kijk naar mij...haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We moeten nu gaan nadenken welke kant we op willen met het Blogbal: houden we vol met een podium te willen zijn voor bloggers met (soms ongewone) artistieke talenten of dwingen wij onszelf een mainstream event te worden met een cliché-DJ om te voldoen aan de smaak van de kaktrutjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is er mis met een Blogbal dat de rol vervult van een WLM-Event verdeeld over verschillende ruimten waarin mensen kunnen loungen of naar hun eigen muziekale voorkeur kunnen luisteren? Zoals het vroeger ook ging. Kamermuziek, een recital, een optreden, burlesque striptease, house, filmzaal met filmpjes van Laurel en Hardy of wat weet ik. Dan is er voor ieder wat wils. Lardeer dit met veel drank en bitterballen, en je krijgt vast meer bloggers binnen die ook lovend zijn over de verfrissende aanpak...En voor hen die graag zichzelf horen of zien is er ook nog een Laybackcshow waar mensen kunnen oreren uit eigen werk of hun kunstje vertonen aan een Blogbalpubliek en jury. Nog een prijsuitreiking extra, houdt de aandacht ook vast....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. OZ: Er is nog tijd om daarover na te denken. Ik heb er bewondering voor dat je zoiets georganiseerd hebt, zelf had ik dit niet gekund. Daarom wil ik ook niet pretenderen te weten hoe het verbeterd moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu moet ik snel opstaan en me aankleden om met zoon naar de Leipziger Buchmesse te gaan. Als het mooi wordt, dan doe ik een verslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leo: er WAREN meerdere ruimtes, ook om te loungen. Niemand heeft er gebruik van gemaakt: ze bleven allemaal opeengepakt bij de optredens, en gingen weg toen die op het twitterscherm afgekraakt werden. Alsof de optredens = het feest! We hadden verdomme de hele Balie voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @OZ - Als ik de situatie verkeerd inschat komt dit door de commentaren. Vandaar mijn idee van verschillende ruimten met onderscheidend vermaak, waar men met elkaar kan ouwenelen. Wellicht moet ook worden aangegeven waar wat te doen is, of zo, geen idee. Maar een bal is pas een bal als je kunt dansen en zo meer. Op verschillende muzieksoorten...Verder is het mijn idee voor een volgende editie slechts, wellicht komen er meer suggesties voorbij die samen een nieuwe editie kunnen vormen tot een succesvol geheel. Ik neem de pet af voor het fdeit dat er uberhaupt een Blogbal is gekomen hoor, daar staat het los van uiteraard, maar dat weet je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zou een feestje willen geven in een tropische tuin: een palmenkwekerij, een tropisch zwemparadijs, het slangenverblijf in een dierentuin,..... Graadje of 25-30. Vochtige warme atmosfeer. Weelderig begroeid. Tropische fruitcoctails. Rastajongens met bloot bovenlijf die ultrarelaxed de glaasjes nog een keer vullen met rum. Reggae, Thaise masseuses. Arabische buikdanseressen. Geluiden van krekels, brulapen en papegaaien. Dresscode: blote voeten. Exotische hapjes met vers fruit, pittig gekruide gerechten, hapjes met rupsen, sprinkhanen..

  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha, ik vroeg me al tijden af hoe je nu als toerist in Nederland met de tram of de bus kunt reizen, nu de strippenkaart is afgeschaft. Goed om te weten dat er voor arme zielen zoals ik nog losse kaartjes te koop zijn :-)

  Groetjes uit Hannover
  Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De Buchmesse was vreselijk. Nu weet ik weer waarom ik niet graag naar beurzen ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Marjan: Mag ik ook komen? Zou me echt goed doen. Er is zoveel keus in hapjes natuurlijk, dat ik die rupsen kan laten staan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @buurtaal: Als je vaker in Nederland komt kun je ook zelf eens en voor al zo'n electronische kaart kopen en steeds opladen. De eerste aanschaf kost maar 7,50. Dan reis je weer net als een Nederlander.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Marjan - Als het die kant op gaat die jij nu schetst, om het over blote palmenmeidjes maar niet eens te hebben, de aantrekkelijkheid voor de bezoekers enorm gaat stijgen...Zelfs voor boerenjongens en stadgenoten...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Bob: dank voor je steun op at5. Ik durfde de reacties niet meer te lezen maar werd erop gewezen. Ik was op het punt om de handdoek in de ring te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @OZ: Ik kon me weer aan mijn oude password herinneren. Het lijkt wel een lynch-mob daar, met het bijbehorende bedroevende niveau. Houd je poot stijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Oz, Nou zeg. @Bob, goed gedaan. Wat bezielt die mensen en waarom steeds vooral bij Oz?

  @Emigrant, natuurlijk mag je komen als ik een tropisch feest geef. Mezelf kennende komt er niets van terecht maar je weet maar nooit.
  Insecten eten in plaats van vlees is trouwens serieus een goed idee, om een heleboel redenen. Ik heb me er ook nog niet toe kunnen zetten.
  marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Lijkt me een uitstekende uitgaanspunt voor het volgende blogbal.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. De ruimtes bij de Balie zijn hoog genoeg. Een meter zand kan er best in. Als er mensen zeuren graven we ze gewoon tot hun nek in en laten een magnum op hun hoofd smelten.
  mrjn

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De sfeer zit er gelukkig al goed in, volhouden mensen!!!:)

  BeantwoordenVerwijderen