25 maart 2011

In de sportschool

Vanavond draaide ik mijn verplichte rondje oefeningen in de sportschool. Fitness is saai, maar het is een comfortabele manier om in vorm te blijven. In onze sportschool zie je vaak nieuwe gezichten, meestal verdwijnen die na korte tijd weer. Vandaag waren er twee jonge mannen, van ongeveer 20 en 30 jaar. Ik had meteen een spontane antipathie. Het waren van die overdreven doorgestylde types die je veel ziet in Duitsland, ze komen in het Westen vaker voor dan hier. Zwartgeverfde sluike haren in een perfekt kapsel, eentje droeg een wollen MUTS bij het trainen die modieus half op het achterhoofd zat, bruingebrand van de zonnenstudio, de juiste eigentijdse kleding en gymschoenen. Ik heb onwillekeurig een wantrouwen tegen mensen die zoveel waarde hechten aan hun uiterlijke voorkomen.


Toen drong het tot me door dat ze waarschijnlijk homo waren. Op slag verdween de antipathie, ineens zag ik ze in een ander licht. Nu waren ze underdog geworden, twee mensen die waarschijnlijk vaak gekoeioneerd worden, met een drang om er mooi uit te zien, en niet de opschepperige aanstellers waar ik ze eerst voor aan had gezien. Bij het verlaten van de kleedkamer groette ik ze vriendelijk en het kan zijn dat ik het me inbeeld, maar ze groetten verrast en vriendelijk terug.

Omgekeerde discriminatie en vooroordelen van mijn kant? Mag sein, ist mir aber scheißegal.

5 opmerkingen:

 1. Wees dan maar blij dat je niet in de sauna zat....ook al weer zo'n vooroordeel.....sorry!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de sauna lijkt het me moeilijker om te herkennen of iemand hetero is of homo. Voordat iemand nu gaat zeggen dat ik er helemaal naast kan zitten en hoe ik het in mijn hoofd haal om te kunnen beoordelen of iemand zo of zo is: Ja, dat weet ik. Ik schat de kans dat ik gelijk heb op ongeveer 70-80%.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk blog. Ik zou hetzelfde gedacht/gevoeld kunnen hebben. De kans dat ik een sportschool in ga is vrijwel nihil maar dat terzijde....

  Het is inderdaad discriminatie. Waarom mag een hetero-man zich niet lekker optutten en waarom is een homo met geverfd haar en een mutsje geen aansteller?
  In een ideale wereld kan/zal iedereen zich kleden zoals hij of zij zich prettig voelt.
  Voor de meeste mensen betekent dat: gewoon, aangepast, gemiddeld, niet al te opvallend.

  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Waarom mag een hetero-man zich niet lekker optutten en waarom is een homo met geverfd haar en een mutsje geen aansteller?"
  Het totaal onwetenschappelijke antwoord daarop is: omdat de homo naar zijn aard handelt, en de hetero alleen maar probeert op te vallen.
  Dat is natuurlijk verschrikkelijk generaliserend, maar zo voelt het nu eenmaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook altijd met mijn uiterlijk bezig, zeker mijn haar moet altijd goed zitten....

  BeantwoordenVerwijderen