16 december 2009

De klimaatcatastrofe, een geweldige hoax?

Ja lieve mensen, dan is het nu weer tijd voor iets serieus en pseudo-wetenschappelijks:

Je bent wel erg dom als je nu nog twijfelt aan het feit dat de mensen de aarde opwarmen. Het merendeel van de wetenschappers die zich ermee bezig houden, is immers van mening dat de mensen een belangrijke rol spelen. Toch?

Allereerst dit: in de wetenschap, en meer algemeen als het om het achterhalen van de waarheid gaat, gelden er geen democratische regels. Het is niet zo, dat de meeste stemmen gelden. Als dat zo was, dan was nu nog steeds de aarde plat en stond in het middelpunt van het heelal. Als je graag een meer recent voorbeeld wilt hebben waarbij 99% van de mensen een verkeerde mening hadden over een bepaald probleem, dan moet je maar eens hier nalezen over Marilyn Vos-Savant en het 3-deuren probleem. Zeer leerzaam, en een bewijs dat het soms verstandig is om eigenwijs te zijn. Als je weet waar je het over hebt tenminste.

Wat weten we over de temperatuur van de aarde? Als je ver genoeg teruggaat, dan vind je grote temperatuurveranderingen, hoge temperaturen vlak na het ontstaan van de aarde, warme periodes en ijstijden.



Even iets om over na te denken en een referentiekader te vormen: klimaattechnisch gezien is een ijstijd een periode waarin de poolkappen met ijs bedekt zijn. Je denkt misschien dat dat altijd zo geweest is, maar in werkelijkheid waren slechts 10 to 20 % van de complete geschiedenis zogenaamde ijstijden. We leven nu dus in een ijstijd. Schiet me niet vast op de definitie van het begrip ijstijd, het punt is dat we in een uitzonderlijk koude tijd leven. (Bron: http://de.wikipedia.org/wiki/Klimageschichte). Dat de temperatuur op een gegeven moment weer gaat stijgen is vanuit de geschiedenis gezien een normale zaak die je kunt verwachten, of er nu mensen aan meehelpen of niet. Het zou eerder vreemd zijn als de temperatuur op dit koude niveau zou blijven.

Nu is het zo dat de temperatuurmetingen aangeven dat de temperatuur op aarde sinds ongeveer 50 jaar stijgt. Overigens doet hij dat de laatste 10 jaar niet meer, de laatste 10 jaar is de temperatuur ongeveer gelijk gebleven. Deze periode van 50 jaar komt grofweg overeen met de massale industrialisering door de mensen, waarbij ze dus ook begonnen zijn steeds grotere hoeveelheden CO2 uit te stoten. De concentratie van CO2 is inderdaad sterk gestegen. CO2 is een belangrijk broeikasgas, maar niet zo belangrijk als bijvoorbeeld waterdamp. In het verleden zijn temperatuurveranderingen altijd samengegaan met CO2-concentratieveranderingen, daarbij is het echter niet eenduidig vast te stellen wat oorzaak en gevolg is. Met andere woorden: er zijn ook periodes geweest waarbij een CO2-toename volgde op een temperatuurstijging. Er is dus geen bewijs dat de verhoogde CO2-concentratie de temperatuurverhoging veroorzaakt, er is alleen het feit dat beide toenemen, en de mening van een groep mensen, dat het ene het andere veroorzaakt. Ik vind het wel grappig hoe men tot de conclusie komt dat het merendeel van de wetenschappers deze mening deelt: ze hebben enquetes gehouden.

Waarom de mens zo graag wil dat hij de veroorzaker is van de klimaatcatastrofe is al eens zeer verhelderend uitgelegd door mijn collega-emigrant. Kort samengevat: de mensen nemen graag schuld op zich, want daarmee zijn ze belangrijk. Om met Scott Adams te spreken: That's so us.

Disclaimer: Ik ben wel degelijk van mening dat de industrie veel schade veroorzaakt aan de natuur en dat is een slechte zaak. Maar op het moment staren we ons blind op een van de minder zekere dingen. Doe liever iets tegen de water-, bodem- en luchtvervuiling en de indamming van de natuurlijke leefgebieden.

26 opmerkingen:

  1. ik moet de deur uit maar zzal zeker terug komen om dit prachtige epistel af te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, dat drie-deuren probleem. Ik kende het nog niet. Gaat ook tegen mijn gevoel in maar het klopt wel.

    Dat er enguetes gehouden worden onder wetenschappers is eigenlijk te gek voor woorden. Ik lach er om maar het is natuurlijk om te huilen.
    Ik zat laatst in een vergadering, iets met lokale politiek. Er is een klimaatnota geschreven door een gemeente-ambtenaar en daar hadden we een korte discussie over. De eerste alinea luidde:

    Inleiding
    Klimaatverandering is een feit. Overal zien we de gevolgen van de warmer wordende aarde: felle
    bosbranden, grote overstromingen, smeltende gletsjers en ongekende hittegolven.
    Niet alleen veraf maar ook dicht bij huis worden maatregelen gepland. Er zijn bijvoorbeeld plannen om
    de Lekdijk te versterken en de Lek meer ruimte te geven om overstromingen te voorkomen.
    Dit zijn slechts symptoombestrijdingen. Een echte oplossing is het drastisch beperken van de uitstoot
    van broeikasgassen, CO2 voorop. De uitstoot van dit broeikasgas kan worden beperkt door efficiënt
    energie te gebruiken en schone energiebronnen als zon, wind, waterkracht en schone biomassa in te
    zetten. Snel ingrijpen is noodzakelijk: alternatieve energiesystemen moeten de komende 40 jaar de
    oude vervangen, want dat is ongeveer hoe lang de wereld nog heeft om de CO2 uitstoot te elimineren.
    Anders wordt de klimaatverandering onomkeerbaar, met rampzalige gevolgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Felle bosbranden, grote overstromingen, ongekende hittegolven (de gletsjers geef ik hem) zijn typische flauwekul-kreten die absoluut niets met een temperatuurstijging van 0,7 graden in 40 jaar te maken hebben. Wat een ongelooflijke bs.

    Alternatieve energieen zijn weliswaar zinvol om ons voor te bereiden op de tijd dat de olie op is. Voor de beperking van de CO2-uitstoot zijn ze veels te duur en inefficient. Daar heeft ene Lomborg http://www.lomborg.com/ een boek over geschreven (dat ik niet gelezen heb, alleen een interview met hem). Hij gaat er voor het gemak vanuit dat alle klimaat-doemvoorspellingen waar zijn, en rekent daarna uit hoeveel het kost om daar iets aan te doen. Dan kom je met wind- en zonne-energie niet ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. de wiskundelessen (en godzijdank ook de kansberekeningen, wat had ik een hekel daaraan) zijn te ver achter mij om mij de mogelijkheid te bieden het driedeurenprobleem in zijn totaliteit te volgen. Wat ik wel meen te begrijpen is dat wat Marilyn zegt pas klopt als de presentator weet waar de auto is. Is dat zo? Als het zo is, dan begrijp ik het. Maar als hij het niet weet, zijn de kansen dan niet alsnog 50/50?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik was al bang dat we gaan afdwalen naar het 3-deuren probleem. Ja, de presentator weet waar de auto staat, en opent een deur waarvan hij weet dat er een geit achter staat. Als dat niet zo was, dan zou hij de deur met de auto kunnen openen, en dat is een beetje zinloos.

    Ik snapte het ook niet toen ik het de eerste keer hoorde, en heb toen in een tabelletje alle mogelijkheden onder elkaar opgeschreven. Daaruit blijkt dat als je altijd blijft staan, je in 1/3 van alle gevallen de auto wint (is logisch). Als je daarentegen iedere keer wisselt, dan krijg je in 50% van de gevallen de auto.

    De denkfout is deze: je denkt dat je in de zaal komt op het moment dat de presentator al een deur heeft opengemaakt, en er nog twee over zijn. Als je nu gaat kiezen, dan heb je inderdaad een kans van 50%. Maar dan heb je wel die foute deur bij voorbaat al laten vallen die je normaalgesproken nog wel had kunnen kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wedden dat er iemand gaat zeggen: "volgens mij is het toch 50%"?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Willen we het over het drie deuren probleem hebben of over het klimaat. Laten we maar even het klimaat doen.

    Ja als je ver genoeg terug gaat in de tijd was de aarde natuurlijk gewoon een vloeibare massa en dus nogal heet en was er geen ijstijd maar ook geen leven mogelijk.

    Het is ongeveer 200.000 jaar geleden dat de mensen er begonnen uit te zien zoals we er nu uitzien en 2.500.000 jaar geleden dat er zoiets als mensen op aarde waren. Volgens jouw theorie (en ja inderdaad de echte definitie voor een ijstijd) zijn we al 20.000.000 jaar in een ijstijd. Dat is dus een goede indicatie dat mensen waarschijnlijk niet zonder een ijstijd kunnen. Omdat er voor een ijstijd (volgens de definitie) ijs nodig is en omdat er geen reden is om te stoppen met terug te gaan in de tijd bij de oerknal (we kunnen oneindig ver terug gaan) kun je dus ook zeggen dat er maar 0.000000000000000000000000000000000001% of minder van de tijd een ijstijd is geweest.
    De percentages maken dus niet uit maar wat wel duidelijk is dat mensen het beter doen in een ijstijd.

    Daarbij moet het denk ik ook duidelijk zijn dat de invloed van natuurlijke klimaat verandering veel groter zijn dat de veranderingen die mensen veroorzaken. Natuurljke klimaat veranderingen gaan echter nogal langzaam, dus met een beetje geluk kunnen de mensen het inderdaad presteren om een eind te maken aan de mensheid voordat de natuur het voor ze doet.

    Een enguete onder wetenschapper lijkt onzin, als je wilt weten wat het resultaat is van 1+1 dan hoop je dat de meeste wetenschappers 2 zeggen. In dit geval hebben we het echter niet over een exacte wetenschap. Dit is meer een geval als het voorspellen van het weer. Sommige modellen komen met een ander resultaat dan andere maar als de meeste modelen zeggen dat het gaat regenen dan neem ik een paraplu mee.

    OK, nu het 3 deuren probleem. Ja er gaat vast iemand zeggen dat het toch 50% is, dat is dus niet de uitdaging. De uitdaging is het zo uit te leggen dat iedereen het ook gevoelsmatig snapt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ik niet begrijp, is waarom het niet mag, zomaar binnenvallen uit de ruimte. Waarom je die derde deur niet gewoon laat vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoever zijn wij als mens nu eigenlijk gekomen op wetenschappelijk gebied? We hebben kennis van de natuurwetten. We weten om en nabij (niet echt eigenlijk) hoe het heelal in elkaar steekt, we verbazen ons telkens weer dat kleine ziektekiemen ons leven aardig kunnen vertroebelen en zo meer. Hoe de weermachinerie in elkaar steekt is best lastig. Zelfs de sneeuwval van deze donderdag was slechts globaal te voorspellen. Toch blijken we ZEKER te weten dat de opwarming van de aarde door mensen wordt veroorzaakt. In Kopenhagen rollen de partijen over elkaar heen in hun pogingen om zo veel mogelijk schuld op zich te nemen. Onze minister Kramer had het al over een loodzware last die zij op haar schouders voelde drukken en die schuld zal ons als burgers worden belast. Hoe komen we toch aan dat schuldcomplex? Wel, stelselmatig zijn we bezig om de natuurlijke bronnen van de aarde leeg te roven. Hele oerwouden worden omgehakt en platgebrand. Al dan niet met steun van de lokale en meestal in- en in corrupte overheden en regimes. Dat zorgt voor problemen. Laten we wel zijn, CO2 is erg aardig allemaal, maar 50% darvan komt uit de agrarische sector vandaan. Sluit die en je probleem is opgelost. Niet alleen daalt de CO2 uitstoot door vee enz., maar ook de mens speelt geen rol van betekenis meer, die gaat vanzelf dood bij gebrek aan eten. Die conferentie in Kopenhagen is zeker niet onverdacht. Links wil maar wat graag een collectief schuldgevoel bij ons planten. Als we nu allemaal maar denken dat wij de planeet vernietigen betalen we met liefde de door hen weer bedachte milieutaksen, die men niet voor het milieu gebruikt maar voor de algemene middelen. Als dat verdachte gedrag er nu maar eens af zou gaan, en de schuld eens terechtkwam bij hen die echt verantwoordelijk zijn of waren, dan scghoot het iets op. IN de jaren vijftig werden tientallen atoom- en waterstofbommen in de atmosfeer tot ontploffing gebracht. 'I did it for my country', maar wat zijn daarvan de gevolgen geweest voor het milieu? IN diezelfde jaren (en later) dumpte men schepen vol afval in de zee. Weg is weg was de gedachte....maar het spul ligt er nog steeds. Onlangs ontdekten weer andere wetenschappers dat ergens in de oceanen meer dan 10.000 tot nu toe onbekende diersoorten. Voordien wist men zeker dat alles wel in kaart was gebracht. Het bleek toch iets anders.... Nog niet zo lang geleden kwam een schedel naar ons land voor een pre-historische mens. Opgegraven op de prairies van een of andere ex-Sovjet-Republiek. De wetenschap was verbijsterd. Alle theorieboeken over het ontstaan van de moderne mens konden zo de vuilnisbak in. Want we stammen af van de Afrikanen, maar nu ineens niet meer....hoewel? En zo gaat het ook met die opwarming van de aarde. Soms moet je ook de alternatieven eens wat serieuzer onderzoeken en o.a. verandering van de aardas of de invloed van de zon zou best eens wat meer impact kunnen hebben op dat planeetje van ons als wij menselijke mieren menen te denken. Alleen is het onmogelijk (hoewel...laat Samson/Kramer er op los en ze komen vast met een oplossing..) om belasting te heffen op zonnevlekken...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo anoniem, (Rob, denk ik), eindelijk iemand met argumenten. Laat ik ze eens onder de loep nemen.

    Als je zo indrukwekkend met cijfers gaat gooien, moeten ze natuurlijk wel kloppen. De huidige ijstijd (het kwartair) is niet sinds 20, maar sinds 2,6 miljoen jaar aan de gang, volgens mijn informatie.

    Of daarmee de mensen beter floreren in zo een koude tijd, dat zou kunnen, maar in het algemeen gaat het mensen beter als het niet te koud is. Hier wordt het een beetje vaag, dus daar ga ik liever niet verder op in.

    De definitie van een ijstijd bind ik wel aan de voorwaarde dat de aarde bestaat. The point is, dat het hoogstwaarschijnlijk is dat de temperatuur weer gaat stijgen, met of zonder menselijk toedoen.

    Waar ik het in ieder geval gloeiend mee eens ben, is dat klimatologie geen exacte wetenschap is.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Leo, we kunnen toch belasting heffen op zuurstof?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @OZ: Omdat die derde deur er wel was op het moment dat jij je keuze maakte, en je dus ook die derde deur had kunnen kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Planten maken troep, dieren maken troep en mensen maken troep. Troep is niet erg als het ook weer wordt opgeruimd.
    Het zou niet best zijn als vogelpoep en heftstbladeren eeuwig zouden blijven liggen, metershoog. De natuur heeft daar mooie oplossingen voor bedacht.

    Mensen doen mee in de kringlopen van de natuur maar maken daarnaast rommel die niet wordt opgeruimd. In een beschaafde samenleving wordt huishoudelijk en industrieel afval al netjes ingezameld en opgehaald; gescheiden, gerecycled, verbrand of gecomposteerd. We lozen ook ons rioolwater en vloeibaar afval niet meer zomaar op de rivieren.
    Een volgende stap in de beschaving is om ook gasvorminge afvalstromen te controleren.

    Vanmorgen las ik in de krant dat de Engelsen in de buurt van Londen 600.000 bomen gaan planten. Dat lijkt me een mooi plan. Als je CO2 in het milieu gooit dan is het goed om het op te ruimen of de kringloop te herstellen, ook als je niet weet of het klimaat er schade van ondervindt.
    Er wordt geklaagd dat bos aanplanten zoveel geld kost. Stop het geld dan liever in het aankopen van grond. In onze klimaatzone staat er binnen een paar jaar een bos, helemaal vanzelf, gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bob; Ja die anoniem was ik. Ik moet toegeven dat ik mij heb vergist. De huidige ijtijd is maar ongeveer 2.6 miljoen jaar aan de gang. Het is alleen de huidige ijskap op antartica die 20 miljoen jaar geleden begon te groeien.

    Met deze cijfers begint de mensheid dus ongeveer tegelijk met deze ijstijd dus gaan ze goed samen.

    Ja, als je begint bij het ontstaan van de aarde dan is de aarde natuurlijk nogal afgekoeld.

    Rob A.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. maar het gaat toch om de nieuwe keuze? de keuze zonder deur 3? je moet toch opnieuw kiezen?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. OZ, ik zal het je nog mooier vertellen: Wij doen allebei aan de quiz mee, alleen ik vanaf het begin, en jij komt er later bij, nadat de quizmaster al 1 deur heeft geopend. Als ik nu niet van deur verwissel, ben je het dan met me eens dat ik een kans heb van 1 op 3 dat ik de auto win? Ja toch?
    Nu komt de quizmaster en opent een foute deur, en dan kom jij. (Van mijn part met veren en van de grote showbizquiztrap). Jij hebt nu twee deuren tot je beschikking. Je kiest nu dezelfde deur als ik. Jij hebt nu met dezelfde deur als ik 50% kans, terwijl ik maar 33,3% kans heb.
    Leuk toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De enige manier om jezelf te overtuigen van het 3-deuren probleem is om een tabelletje te maken met alle verschillende mogelijkheden, en dan aan het einde te tellen in hoeveel van de gevallen je de auto wint, en dat voor de 2 strategieen (blijven staan en wisselen). Ik kan dat tabelletje hier wel voorkouwen, maar als je het zelf doet, dan geloof je het beter.

    Ik doe nog 1 poging:
    Als ik begin heb ik een kans van 1/3. Doordat de quizmaster een andere deur sluit, kan hij toch niet op een magische manier mijn kans verhogen van 1/3 op een 1/2?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb ook moeite met het CO2-verhaal. Dwz de wetenschap en politiek hebben het op een akkoordje gegooid en hebben het algemene milieuprobleem vereenvoudigd naar CO2. Dus als we de CO2 oplossen is alles weer OK. Grote onzin natuurlijk.

    Naar mijn idee is er iets misgegaan. Een deel van de IPCC wil dat we overschakelen naar kernenergie en maken de kolencentrales zwart als enorme CO2-uitstoters. En het klopt dat een kolencentrale CO2 uitstoot en niet zo'n klein beetje. Maar vroeger stootten we met al onze kolenkacheltjes minstens zoveel CO2 uit. Overschakelen naar gas is wat dat betreft dus gunstiger. Geen IPCC'er gaat het daar over hebben, het haalt hun bevindingen en beweringen onderuit.

    Ik denk ook niet dat een ver10voudiging van CO2 zoveel effect zal hebben op de opwarming van de aarde. En als we de CO2 willen verminderen is het zorg dat we minder vlees eten en meer aan bosbehoud doen en meer van hout maken ipv bakstenen.

    We hebben echter wel andere problemen die hoofdzakelijk veroorzaakt worden door de groei van de wereldbevolking en de groei van de welvaart. Op die manier verbruiken we meer grondstoffen dan de aarde kan leveren en we houden minder ruimte over om voedsel te verbouwen.

    Een simpel voorbeeld zijn de huizen. Onze ouders woonden met gemiddeld 4 kinderen in huizen van 250 m3. Tegenwoordig is een bejaardewoning voor een alleenstaande al ruim 250m3 en zijn eengezinswoningen 400 m3, maar dan voor een gezin met nog maar 1,5 kind. En meer huis per persoon is dus ook meer vloerbedekking en meer huisraad per persoon. Dergelijk spul vervangen we ook nog eens vaker. Leuk voor de economie, maar minder leuk voor het milieu.

    Door alleen aandacht aan CO2 te schenken raken dit soort belangrijke punten op de achtergrond. En het lijkt er op dat de politiek dit steeds doet. Een beetje shoppen uit de argumenten en daar als een blind paard in vastbijten. Eerdere voorbeelden waren de zure regen, maar ook Sars en nu weer de Mexicaanse griep. Hype smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Xiwel,

    "Het algehele milieuprobleem vereenvoudigd naar CO2" -> inderdaad, en het geeft iedereen de gelegenheid zijn geweten te sussen.

    Kernenergie is eigenlijk de oplossing. Als we onszelf maar goed genoeg konden vertrouwen om het veilig te houden, en als er maar niet van dat lastige radioactieve afval bij ontstond.

    Overstappen op gas? Hoezo is dat een oplossing? Dat is toch ook een fossiele brandstof. Als je gas verbrandt ontstaat er toch ook CO2? En gas is geen duurzame energie. Het enige voordeel is dat Nederland er toevallig bovenop zit. Het zal misschien beter zijn dan kolen, o.k.

    Is er eigenlijk überhaupt iemand die het ermee eens is wat de politiek en de media ons over dit onderwerp voorschotelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Aardgas stoot per zelfde hoeveelheid warmte de helft aan CO2 uit vergeleken met steenkool of aardolie. Er wordt dus wel CO2 uitgestoten. Overstappen op aardgas is dan ook zeker niet de oplossing, maar is wel beter dan steenkool of olie.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Xiwel - Bij het bouwen van huizen is men veel te lang doorgegaan naar mijn mening met 'leuke' woningen. Veel glas, en in een vormgeving die wij mensen als prettig ervaren. Men stapelde eerst (flats) ging toen laag bouwen (egw) en tracht nu weer opnieuw te stapelen. Daardoor is het gebruik van de gropnd wel wat efficienter geworden en is ook isolatie wat beter te doen. Maar alternatieven, zoals half ondergronds wonen, natuurlijke dakbedekking, extra isolatie waardoor weinig hoeft te worden gestookt, zijn nauwelijks van de grond te krijgen. Ook al niet omdat die zgn. milieuvriendelijke regering van ons, geen cent subsidie over heeft voor dit soort projecten. Of voor zonnepanelen op de daken van onze woningen. Of de vervanging van gloeilampen, of..., of... Men oreert wel, maar doet verder niks. Behalve belastingen heffen. Waardoor treffend pijnlijk wordt met welke agenda de linkse rakkers ook in Kopenhagen 'ónze belangen' verdedigen......

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Bob, ik vermoed dat we geen representief deel van de bevolking vormen.
    Hoi oligoi....

    Of zou ook onder de bevolking de concensus lang niet zo groot zijn als de overheden suggereren?
    Ik las gisteren ergens (FN?) dat het percentage kritische wetenschappers ook veel groter zou zijn dan de klimaatjongens beweren.
    Wel bizar dat we net tijdens die klimaattop voor het eerst in tijden een pak sneeuw hebben in Nederland. Geintje van de weergoden?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Marjan. We moeten oppassen dat we niet in de samenzweringstheorie-valstrik lopen. Waarbij je denkt dat je slimmer bent dan de rest, alleen maar omdat je een bepaald verhaal niet gelooft, en daarvoor in de plaats een ander verhaal.

    Hier is het overigens ook ijskoud. -11 is de momentane buitentemperatuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Of het een samenzwering is weet ik niet. Ik denk dat ze oprecht denken dat het waar is en dat zoals je zelf al schreef en dat degenen die nog twijfelen dom zijn. De wereld stevent af op een ramp en er moet iets gebeuren en wel snel.

    Ik ben niet slim genoeg om de informatie die tot me komt op waarde te schatten. Voor geloven heb ik geen aanleg en hoe meer ik erover nadenk hoe ingewikkelder het wordt.
    Kop in het zand en een sneeuwpop bouwen met de kinderen dan maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @Bob: De gemomentaniseerde temperatuur is -0,3 in Alkmaar. Met moeite blijft er dan ook een heel klein beetje sneeuw liggen.

    Om terug te komen op je CO2-verhaal. Dat wordt hoofdzakelijk aangeleverd door het IPCC (Int. Panel on Climate Change) een orgaan van de WMO (wereld meteorologen organisatie) en de UNEP (VN milieu organisatie). Die IPCC bestaat uit 2500 wetenschappers en er zijn sinds de oprichting in 1988 erg veel wetenschappers die van binnen en van buiten kritiek hebben op de beweringen van de IPCC.

    Dat kan ook moeilijk anders. Alle 2500 wetenschappers komen nooit naar waarde aan bod. En ze onderzoeken allemaal een klein deeltje door de hoge specialisatie. Vervolgens kan een bestuur uit allerlei info kiezen en dat gebeurt dus wel een beetje democratisch. Maar daarmee kunnen ze dan ook de fout in gaan door een groep wetenschappers meer te geloven dan een andere groep wetenschappers.

    Vervolgens werkt het al jaren zo dat wetenschap beltaald wordt door regeringen en het bedrijfsleven. Met dat betalen worden onderzoeken gestuurd. Vervolgens worden resultaten aan de media aangeboden. Die media vinden het alleen leuk als er opvallende resultaten zijn, dus worden de wetenschappelijke ondervindingen opgeleukt om meer geld te verdienen. Wetenschappers die dat niet willen en die te saaie info leveren worden door de media genegeerd.

    Vervolgens heeft de politiek het omarmt, maar elke partij kiest die uitkomsten die hen goed uitkomen. Dus wijst Groenlinks naar de auto als veroorzaker, de SP naar het asociale gedrag en vind de VVD dat het allemaal komt door tekort liberalisering.

    En zeker als het om zo'n lastige wetenschap als het weer gaat, dan kan dat hele systeem een berg onzin opleveren. Daar hoef je geen hoaxdenker voor te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Dag allemaal,
    Het kan vriezen en het kan dooien, gelukkig kunnen we niet in de toekomst kijken.
    Fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!
    Liefs, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen