15 juni 2009

Zelfdiscipline

[UPDATE 16 juni: Hopelijk vergaat het mij niet zo als de vrouw in deze strip !!]

Bij sporten en gezond eten heb ik genoeg zelfdiscipline. Ik heb genoeg zelfdiscipline om slechts enkele sigaretten per dag te roken. Ik rook overdag normaalgesproken helemaal niet. Als ik thuiskom rook ik de eerste, of na het eten. Zo rook ik op een doordeweekse dag ongeveer 2 sigaretten, als ik naar de kroeg ga of op vakantie ben, dan wordt het wat meer. Ik drink weinig alcohol.

Op andere gebieden heb ik geen zelfdiscipline, bijvoorbeeld bij televisie kijken en bij internetten. Daar neig ik tot verslaving, ik zit er veel langer aan dan ik eigenlijk wilde en er gaat kostbare tijd verloren die ik beter aan andere dingen kan besteden. Bijvoorbeeld aan WERKEN. Toen ik alleen woonde en veel te lang 's avonds achter de TV zat, heb ik de TV weggedaan. Nu is het zo dat ik op mijn werk teveel zit te internetten. Om daar een punt achter te zetten, heb ik vanmorgen de Opera internet browser gede-installeerd van mijn werk-laptop. Dat is de browser waarmee ik op mijn werk prive zit te surfen, omdat je met die browser makkelijker alle felgekleurde plaatjes kan onderdrukken. Dan valt het niet zo op bij de collega's en de chef dat je illegaal zit te bloggen in plaats van te werken. Kinderachtig he? Nu moet je weten dat het bij ons officieel verboden is om de pc voor prive-doeleinden te gebruiken, op straffe van ontslag. Dus voorzichtigheid is wel geboden.

Ik houd rigoureus op met internetten en bloggen op mijn werk, een andere mogelijkheid zie ik niet. Dit stukje schrijf ik weliswaar op mijn werk, maar met een kleine editor. Dan mail ik het naar huis en zet het thuis online. Dat is de enige uitzondering die ik maak.

Tot in de avond-uren.

19 opmerkingen:

 1. Ik vind het best knap hoor dat je jezelf deze zelbeperking oplegt. Maar nu heb je wel iets om naar uit te kijken 's-avonds.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed!

  hahaha ik ben blij dat ik thuis werk, dan kan ik altijd even snel prive internetten *fg*

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw baas is vele te goed voor zijn personeel. Welke baas, die er achter komt, dat zijn personeel graag blogt, stelt zijn personeelslid in de gelegenheid om het veel vaker te doen?

  OT: Ken je Teutonika? Dat is vorig jaar of het jaar daarvoor een suitgeroepen tot het werkelijk beste weblog van Duitsland. Ik heb het leren kennen, toen er een hele reportage over dat weblog was op WDR5. http://teutonika.de/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vergeleken bij jou heb ik extreem weinig zelfdiscipline en daar ben ik nog trots op ook. Ik ben niet op aarde om mezelf van 's morgens vroeg tot 's avonds laat te dwingen om wat ik leuk of lekker vind niet en wat ik stom vind wel te doen.
  Er is één afspraak met mezelf waar ik me heel strikt aan houd: geen alcohol voor 5 uur 's middags.
  Oh ja en ook nooit meer dan twee glazen als ik moet rijden, liever helemaal niets.
  Dat je baas niet wil dat je op je werk privé internet dat kan ik me als werkgever wel voorstellen. Wij hadden ook een keer iemand in dienst die het presteerde om gewoon helemaal niets zinnigs te doen op een dag.
  Het is heel lastig om het te beperken tot af en toe tien minuutjes.
  Soms denk ik erover om mezelf te ontslaan vanwege mijn internetverslaving maar dat vind ik zielig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Marjan - Mocht er een vacature vrijvallen dan meld ik me bij deze aan hoor. IK laat alle verslavingen direct thuis als er iets leukers op mijn pad komt....desnoods ga ik er voor forenzen, ook omdat ik daar zeker niet verslaafd aan zal raken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou Bob je hebt best een hoop zelfdicipline vergeleken bij mij, kun je niet wat afstaan?
  Ik ben verslaafd aan zoveel dingen.. maar ja, alles wat niet goed is is ook zo vreselijk lekker.
  Ik ga eens nadenken waar ik mezelf nou een pluspunt voor geef in zelfdicipline.. eigenlijk past het ook niet bij mij en wil ik gewoon spontane ingevingen de kans geven..

  Thamara
  voor het geval dat ik weer als Anoniem sta ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb ik een IP-ban Bob? Mijn reactie is vandaag al drie keer geweigerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh gelukkig maar, ik weet nu alleen niet meer wat ik wilde zeggen vanmorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Marjan, ik denk iets over de sollicitatie van Leo. Dat hij is aangenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben met werken gestopt. Daar ging gewoon teveel tijd in zitten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Leo, Liekie en Loes/ Thamara(?!): Niks knap; ik moet wel. Anders krijg ik problemen. Ik ben een paar keer in de verleiding gekomen vandaag, als het werk weer eens langdradig of saai wordt. Ik kan me gewoon niet langer dan een uur of anderhalf op die droge stof concentreren. In plaats van internetten loop ik nu een rondje, maak een praatje met een collega en houd hem van zijn werk, drink nog een koffie. Gelukkig had ik geen sigaretten bij me, anders was ik vast weer meer gaan roken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Vedat: mijn baas doet dat niet willens en wetens. Als ie het zou weten, dan was het snel afgelopen.

  Ik heb even gekeken bij Teutonika, maar ik heb de indruk dat het niet zo actief meer is. Ik zal het in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Marjan: Trots op weinig zelfdisipline? Ergens geloof ik dat niet helemaal. Volgens mij ben jij niet type dat een 'verslaving' met je plichten in conflict laat komen.

  Doe je wel een beetje rustig aan met de wijn? Ik ken iemand van heel nabij die ook begon met iedere dag twee glazen, na ongeveer dertig jaar was die persoon zwaar verslaafd en heeft nu ernstige gezondheidsproblemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Xiwel: Wrijf het er maar in, rentenier!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij mijn baas waar ik 18 jaar gewerkt heb, had ik tussen 1996 en 2000 onbeperkt toegang tot het internet. Dat was hoofdzakelijk mailen met klanten, maar ik zocht ook af en toe wat op bij leveranciers. In die tijd heb ik een paar keer op mijn achternaam gealtavistaad (Google was er nog niet) en dat leverde weinig op. Voor de rest vond ik mijn werk leuker en veelzijdiger, dus kwam het niet bij me op om in het wilde weg te surfen.

  Overigens mocht dat best. Wij werkten met klussen en toebedeelde uren en als dat uitkwam, en de klanten waren tevreden, dan was er niets aan de hand. Officieel kon ik volgens de CAO 1450 uur per jaar maken en dat werden vaak 1800 door de klant betaalde uren. Dus geen slechte score.

  Bij een volgende overheidsbaas werkte ik in de ICT en had ik (net als dat hele bedrijf) geen internettoegang. Daar werd uiterst kinderachtig over gedaan en dan krijg je ook kinderachtige mensen. Sommige afdelingen lieten zelf ADSL aanleggen en gingen toch het net op buiten de ICT om. Ik gaf ze gelijk, ze hadden het echt voor hun werk nodig.

  Toen ik met loggen begon een jaar of 7 terug vond ik het reageren maar nix. Wat had dat voor nut? Wordt het dan niet snel een soort inhoudsloos chatgedoe wat erg verslavend is? En in een dagboek vraag je toch ook niet om reaxi's?

  Later toch wat geprobeerd met Web-log en daar liet ik reaxi's toe om te kijken hoe dan ging. En eerlijkgezegd ligt daar vaak de bron van verslaving. men vind dat er regelmatig bij elkaar gereageerd moet worden. Deels omdat de logger daar om vraagt en deels uit beleefdheid en in de hoop op een tegenreaxi op het eigen log.

  Zo erg als chatten is het nooit geworden. Ik vind het vaak inhoudsvol en je krijgt terugkoppeling hoe texten begrepen worden. Maar als je veel logs leest (en daar regelmatig reageert) dan kan dat veel tijd nemen.

  Om die reden heb ik ooit bedacht om maar 2x per week en niet te lang te loggen. Gewoon omdat ik dat belastend genoeg vind voor lezers zoals ikzelf. Inmiddels lukt dat niet meer. Ik heb teveel dingen die ik op het web kwijt wil en zit nu op 3 en soms 4x per week. (Excuses daarvoor, ook aan je baas. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Xiwel: Twee keer per week? Ik ben al blij als het bij twee keer per dag blijft. Met die reakties heb je helemaal gelijk. Jij bent een van de oerloggers, ik ben er pas veel later bijgekomen. Ik moet zeggen dat ik pas een paar lezers kreeg nadat ik bij andere, soortgelijke blogs begon te reageren.

  Wij hebben op het werk ook internet nodig, het wordt alleen op verzoek per persoon vrijgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bob, ik verwaarloos het huishouden erg en mijn werk met mate dus in die zin ben ik niet zoveel plichtsbesef.
  Ik ben wel extreem betrouwbaar. Beloofd is beloofd, afspraak is afspraak.

  Over alcohol maak ik me weinig zorgen. Ik drink vrij veel maar ik ben sterker dan drank. Klinkt arrogant maar ik kan er goed mee omgaan, net zoals jij met sigaretten denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Leo, ik weet bijna zeker dat jij mijn werk leuk zou vinden; leiding geven aan een stel aardige dames, beetje plannen en een paar keer per jaar naar Duitsland met het werkpaard naar een klant.
  Helaas moet ik het blijven doen, tenzij ik iets anders vind dat goed verdient en waarbij ik de helft van de tijd kan internetten.

  BeantwoordenVerwijderen