10 juni 2009

Geile Mucke

Geile Mucke betekent zoiets als gave muziek. In Duitsland wordt hin und wieder geniale muziek gemaakt door Duitse artiesten in de Duitse taal. Ik voel het als mijn plicht om deze juweeltjes aan zoveel mogelijk Nederlandse luisteraars door te geven. Ik heb de Nederlandse hitparades de laatste jaren niet gevolgd, dus het is mogelijk dat de liedjes die ik hier aanprijs al lang en breed bekend zijn in uw contreien, waarvoor dan excuses.

Het eerste lied dat ik wil noemen is van een jonge band uit het noorden van het land die in hun eigen taal zingen. De zangeres schrijft de teksten zelf. De muziek is eenvoudig maar niet te, melodisch en origineel. De teksten zijn zeer aanhoorbaar, een beetje poetisch, een beetje maatschappijkritisch, een beetje aktueel, een beetje romantisch. Ik heb het over Wir sind Helden, zoals ze zich zonder valse schaamte noemen. Het liedje waar ik hier naar link heet Denkmal, en is het eerste lied dat ik van ze heb leren kennen. Meteen bij de eerste tonen valt al op dat het geen gewoon lied is, en dat de inhoud over iets bijzonders gaat. De tekst is niet eenduidig. Het gaat erover dat de hoofdpersoon kwaad is over het feit dat er een Denkmal (kan zijn standbeeld, eerbewijs) voor haar is opgericht, en ze probeert dit Denkmal te slopen. Waar precies het eerbetoon aan gericht is wordt niet duidelijk, en of het standbeeld letterlijk als standbeeld genomen moet worden blijft ook in het midden. De sfeer van het lied is emotioneel geladen, een beetje mysterieus en ook rebellerig. Een feest om naar te luisteren. Veel plezier:

DENKMAL

De volgende band lijdt evenmin aan valse bescheidenheid, aangezien ze zichzelf als de beste band ter wereld betitelen. Die Ärzte bestaan al wat langer en zijn van een iets ander slag. Niet zo onschuldig, een beetje venijniger. In hun teksten halen ze graag uit naar het Bürgertum en de Bild-lezers. De muziek is rock, de muziek van Die Helden kun je meer als popmuziek beschouwen. Ook Die Ärzte zijn vooral bij een jonger publiek geliefd, zij het in mindere mate als Die Helden. Die Ärzte zingen graag over de frustratie in het leven die je krijgt omdat je niet bereikt wat je je in je jeugd had voorgesteld. Het lied dat ik wil voorstellen gaat over hun ouders, en laat op een leuke manier horen hoe de ouders van rock-muzikanten zich erover opwinden dat hun kroost geen fatsoenlijk beroep uitoefent, verkeerde vrienden heeft, de hele dag niets anders doet dan drugs nemen, enzovoorts.

JUNGE


Voor diegenen die nog meer willen horen, hier nog een paar van mijn favorieten:

Alles aus Liebe, Die Toten Hosen

Dalai Lama, Rammstein

[UPDATE 12 juni: Ik ben nieuwsgierig naar reakties hoe deze muziek in de smaak valt bij mensen die het nog niet kennen. Spui uw gal of toon uw bewondering!]

10 opmerkingen:

 1. Männer sins Schweine is het lied, dat ik ken van Die Ärzte, maar dat bestaat al zo'n tien jaar, denk ik. De Duitse muziek is oko mooi, maar ik geloof niet, dat je daarmee, uitzonderingen daargelaten, hier in Nederland veel mensen een plezier doet, Bob.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor dit blog, ik vind die van Denkmal en Rammstein het leukst. Van Junge vind ik de tekst te cliché.

  De laatste jaren valt me telkens weer op hoe leuk en mooi de Duitse taal is. Een taal om de liefde mee te bedrijven.
  Ik ben opgegroeid met een weerzin tegen Duits, eerst thuis en later door een draak van een leraar op school.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Vedat: Smaken verschillen, om maar eens een oud maar waar cliche uit de kast te halen. Veel mensen hebben nog steeds een vooroordeel tegen Duitse kultuur, en gezien de geschiedenis is dat wel enigszins nachvollziehbar. Maar als je de vooroordelen laat vallen en je open stelt voor nieuwe dingen, ontdek je vaak iets heel moois. Heb je naar de liedjes geluisterd?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marjan: Ik krijg nog steeds kippevel van het lied van Die Toten Hosen, en ook bij Rammstein. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er is natuurlijk veel meer. Wie van absurde humor houdt met af en toe een serieuze steek onder water, moet ook eens naar Peter Licht luisteren, een kunstenaar uit Dresden. Nur für hartgesottene!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bob, het gaat niet om mij. Deze muziek krijg je er in Nederland nooit in en niet alleen, omdat het Duits is. Ik ben geen gradmeter, want Duits is mijn moedertaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Vedat: Misschien heb je gelijk, hoewel ik wel nieuwsgierig ben naar de andere redenen dan de Duitse taal. Ik had gehoopt op meer reakties om te zien hoe deze muziek in de smaak valt. Ik wacht nog even af, misschien komt er nog iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schoonmama nam onlangs een videoband voor ons mee, die ze 's-nachts had opgenomen van de Duitse tv. De geschiedenis van de Deutsche Schlager, incl. die Deutsche Welle. Wij keken er met veel plezier naar en constaeerden (ook tot onze verbazing) dat we alle nummer zo mee zingen. Ook de als rock/pop aangeduide nummers. Als wij zelf in Teutonia verkeren willen we nog wel eens een cd-tje meenemen. In NL is Duits toch net niet zo populair dat je dat allemaal zo kunt kopen. Momenteel draaien ze hier een nummer van een band uit Berlijn. Lekker rocknummer. Moeten we nog even zien te scoren....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Vedat:
  Er zijn altijd weer een aantal Duitse liedjes in de hitparade geweest die goed zijn aangekomen. Een goed voorbeeld hiervan is Die da van Die fantastischen Vier:
  http://www.youtube.com/watch?v=G_D9h1xM0_0

  Ik keek in de 90-er jaren vaak naar Rockpalast omdat daar geweldige bands live speelden.
  Die Ärzte kende ik al voordat ik naar Berlijn vertrok door Rockpalast. Mijn vriend is sinds hij 10 is een enorme fan van die Ärzte. Afgelopen zomer hebben we een concert van ze bezocht op de Wuhlheide. Het was echt geweldig, zeker een aanrader!!

  Rammstein vind ik ook 'megageil' , wil altijd nog een keer een concert bezoeken en Die Toten Hosen zijn ook erg goed.

  Van wir sind Helden ben ik niet zo een fan.

  Maar wel een goede keuze Bob, je had geen betere bands kunnen voorstellen. Dit bewijst dat Duitsland niet alleen het land van de Schlagers is!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Liekie: Als ik niet zo een hekel had aan het gedrang in grote mensenmassa's, dan was ik al zeker naar een concert van Rammstein geweest. Ik ben zelf af en toe echt verrast over de kwaliteit van sommige Duitse muziek. Het haalt het misschien niet helemaal bij Engelse en Amerikaanse muziek, maar het heeft ook een andere stijl.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Bob:
  Dat heeft misschien met je leeftijd te maken ;)
  Als ik naar een concert ga, dan ga ik natuurlijk voor de staanplaatsen helemaal vooraan.

  Rammstein heeft veel succes in de VS.
  Het lied Feuerfrei is trouwens in de Matrix deel 1 gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen