2 juni 2009

Windsurfen


Om mijn reputatie als superbob gestand te doen, hier een blogje over mijn hobby-sport. Windsurfen is een ouwe-lullen-sport geworden. Dat komt goed uit, want ik ben zelf ook geen puber meer. Toen ik puber was, was het een sport voor jongeren. Blijkbaar is de sport niet zo overgesprongen op de volgende generatie, want tegenwoordig zie ik voornamelijk mensen van mijn eigen leeftijd die eraan doen. Hoewel windsurfen een van de eerste 'funsporten' was, heeft het toch de reputatie nogal moeizaam te zijn. Je leert het niet zo snel, en het is een hoop gedoe om je plank op te tuigen. Bovendien kost het een hoop geld. Dat zijn zo'n beetje de redenen, en ze kloppen aardig. Tegenwoordig zijn er zoveel funsporten die makkelijker zijn en minder geld kosten: kitesurfen, (ja, is echt makkelijker, en je hebt minder spullen te slepen), inline-skaten, snowboarden, mountainbiken, met-een-BMX-fiets-van-die-kunstjes-doen (hoe heet dat eigenlijk?) enzovoorts.

Ik heb op het moment 3 planken, waarvan ik er twee werkelijk gebruik. Een kleine voor harde wind (Mistral Screamer, 268cm, 93 liter) en een grote (ON 160*Free, ongeveer 270 cm, 160 liter) voor lichte wind. Die grote heb ik twee jaar geleden gekocht, toen ook de grotere planken in zo een vorm te krijgen waren dat ze licht en wendbaar zijn. Dat heb je hier nodig omdat de wind altijd een a twee Beaufort minder is dan in Nederland.

Vanmiddag ga ik naar het Steinhuder Meer bij Hannover, om twee dagen uit te waaien en te surfen. Omdat ik daar nog nooit geweest ben en ook geen connecties heb, ga ik eerst maar eens naar de surfschool en neem een uurtje prive-les. Dat is wel een kleine rib uit mijn lijf voor 50 Euro/uur, maar vooruit. Dan kan ik meteen een beetje informatie uit hem zuigen en misschien mijn plank daar stallen. Volgens de windvoorspelling wordt het twee dagen windkracht 4, en dat is precies genoeg.

Wat is het fascinerende aan windsurfen? Meerdere dingen. Ten eerste de sport zelf. Als je een goede dag hebt, dan schijnt de zon en er waait een stevige constante wind. Bij genoeg wind vaar je niet meer door het water, maar je glijdt er overheen; in officeel spraakgebruik ben je dan in planee, of je bent aan het planeren. Dat is al naar gelang plank en zeil mogelijk vanaf windkracht 3,5-4. Dan begint het eigenlijke windsurfen. Als je voor het eerst in planee komt, is het een adembenemende ervaring. Je hebt opeens veel minder weerstand van het water, je gaat veel sneller, en het vreemde is dat je ook minder hard aan het zeil hoeft te trekken. (Voor de wetenschappers: dat ligt eraan dat de schijnbare wind afneemt als je eigen snelheid toeneemt). In planee varen op een surfplank is vergelijkbaar met waterskien of speedboot varen; iets in die geest. Vanuit de planee kun je dan de verschillende manoeuvres maken. De carve-gijp is de belangrijkste. Dat is een bocht van de wind weg, waarbij je als hem ideaal uitvoert in planee blijft totdat je 180 graden gedraait bent. Normaal geproken rem je in de bocht altijd af, en er zijn dan ook maar weinig windsurfers die dit echt beheersen. Andere manoeuvres zijn de duikgijp, dat is een gijp waarbij je onder het zeil doorduikt, net als op een zeilboot. Deze is een stuk moeilijker, en ik kan hem bijvoorbeeld alleen als ik heel langzaam vaar. Wat weer niet de bedoeling is.

Het andere fascinerende van windsurfen is dat je telkens weer tegen je grenzen aanloopt en die probeert te verleggen. Eigenlijk ben je bij windsurfen continu aan het leren; de sport is zo moeilijk dat je nooit uitgeleerd bent. Daarbij kan het behoorlijk frustrerend zijn. Ik kan de keren niet meer op twee handen tellen dat ik luid vloekend op mijn plank gezeten heb, gelukkig ver weg van de omstanders zodat niemand het kan horen. Daar ik het de laatste paar jaar niet meer zo vaak doe, wordt het ook gevaarlijker. Ik ben niet meer zo in vorm, en ik mag mijzelf niet overschatten. Zodra je je eigen kunde overschat, breng je jezelf in gevaar. Door bijvoorbeeld met een te groot zeil te varen bij harde wind. Of door te ver weg te varen. Of door door te varen terwijl je geen kracht meer in je handen hebt.

De laatste vakantie had ik nogal een dramatische belevenis bij het surfen. Mijn fout is achteraf gezien waarschijnlijk dat ik te snel gevaren ben terwijl ik al moe was. Ik voer dus snel en viel. Ik kwam in het water terecht met het zeil boven mij. Dat is op zich normaal, je moet er dan onderuit zwemmen. Ik was echter met mijn trapeze nog ingehaakt in het touwtje aan de giek. Het was zo verwrongen dat ik het niet loskreeg. Ik had mij zo ingespand door het snelle varen, dat ik nog maar weinig lucht had. Ik had voor de allereerste keer in mijn leven doodsangst. Als ik nu mijn trapeze niet loskreeg, dan zou ik gewoon verdrinken. Een geluks-engel zat op mijn schouder, want op een gegeven moment was mijn trapeze los, ik weet niet meer hoe ik het gedaan heb. Ik 'smeet' het zeil opzij en kwam boven. Ik heb toen eerst een paar minuten op mijn plank gezeten om weer bij te komen van de schrik.

Dat gaat deze keer niet gebeuren, want ik ben nu nog ouder en weer wijzer geworden!

Groeten uit de Zone.

17 opmerkingen:

 1. Afgelopen zondag dacht ik er nog serieus over om een surfplank aan te schaffen, leek me wel een veilig alternatief voor paardrijden. Na dit verhaal toch maar niet. Ik had zondag een tijdje kanogevaren met fikse wind en toen leek surfen een veel beter idee.

  Mijn eerste lange verkering was ook zo´n superbob type, dwangmatig sporten, gitaar spelen, klussen etc..
  Laatst zag ik hem na 20 jaar weer eens terug. Hij woont in Canadat en in zijn vrije tijd doet hij aan snowboarden en zo.
  Hij was twee jaar geleden op zijn 44ste bijna verongelukt. Hij had zijn rug gebroken omdat hij van 5 meter hoog op straat gevallen was. Hij hing met een soort vlieger achter een auto lekker hard en hoog tot er iets mis ging.

  Meld je je even als je heelhuids terug bent? Veel plezier in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zeg heb ik een heel verhaal hier getikt .. mislukt het plaatsen weer eens @#$%^&*(

  Tham

  net zoals je url.. zie mijn reactie aan jou ergens op mijn logje.;))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, dit is niet mijn wereld. Sorry Bob, water en Leo verdragen elkaar niet. Wel om mee te douchen en te wassen, maar niet om er op enige wijze overheen te varen of zo. Ik laat de lol dus graag aan jou....Is het trouwens niet avontuurlijker om eens over de Elbe te varen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel plezier in Hannover. Da's hier in de buurt! Ik ga ook niet zo goed samen met water. Ik vind zeilen bijvoorbeeld ook verschrikkelijk. Alleen zwemmen vond ik leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel plezier in Hannover!

  Ik zoek vrijdag ook het water op, maar wij gaan een hele andere richting uit. Wij gaan naar de zeeuwse kust :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kitesurfen mag dan makkelijker zijn, zoals je zegt, het is wel vol risico's. Vorige week nog of misschien de week daarvoor, zijn er twee kiters overleden, omdat ze over de dijk werden gesmeten. Waarom ze de beveiliging niet los konden krijgen, dat weet ik niet. Ik vind het trouwens wel spectaculair om te zien, zowel windsurfen als kitesurfen. Planksurfen was het eerste, dat opkwam, toen ik jong was. Surfin' surfin' van The Beach Boys was een hit.

  OT: Wat mij opviel bij het lezen en bekijken van jouw sidebar is, dat je wel Nederlandstalige weblogs hebt en Engelstalige, maar geen Duitstalige. Vind je die niet locker genoeg?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerst even een update:
  Het is hier niet windkracht 4, maar 5. Stevige wind. Ik ben net een uur gevaren en ik merk dat mijn zwakste punt de kracht in mijn handen en armen is. Ik ben zeer beheerst gevaren, en toch houd ik het niet langer vol. Een mooi voordeel hier is dat je bijna overal kunt staan, het is ongeveer anderhalve meter diep. In principe ideaal om te surfen.
  Ik heb geslapen in de zeilboot van de surfleraar (alleen), maar voor vanavond ga ik iets anders zoeken: teveel lawaai van de golven en nogal koud 's nachts (13 Gr.). Vanmiddag ga ik nog een uurtje en morgen krijg ik 2 uur prive-les.

  @Marjan: er zijn een aantal plekken waar geen verdrinkingsgevaar is omdat het water ondiep is, bijvoorbeeld het Veluwemeer. Daar was ik voorig jaar met mijn zoon. Surfen is in ieder geval een sport waarbij je een goeie conditie moet hebben. Dat verhaal van die kennis is een goede waarschuwing.

  @Tham: ik zal dan maar bedenken wat je eigenlijk wilde schrijven.

  @Leo: Ook niet op een motorbootje? Langs de Elbe wil ik van de zomer een stukje fietsen. Rivieren zijn over het algemeen niets om te zeilen, meer voor motorboten.

  @Hette: Van Hannover zelf ga ik niets zien. Je vond zwemmen leuk? Doe je het niet meer dan? Zwemmen is een van de beste sporten.

  @Liekie: Ik heb ook getwijfeld of ik niet naar Zeeland zou gaan deze week, naar de Brouwersdam. Maar het is me te ver, dat hele eind rijden voor twee dagen.

  @Vedat: Het zijn inderdaad mooie kijksporten. Ik lees wel eens surfblaadjes, maar het enige wat daarin de moeite waard is, zijn de foto's. Zo'n verhaal over een kitesurfer heb ik ook wel eens gehoord in Duitsland, maar dat is al een paar jaar geleden. Iemand voer waarschijnlijk met een te groot zeil (of de wind werd opeens harder), en hij werd over de oever tegen een flatgebouw gesmeten.
  OT betekent Oh trouwens? Ik lees weleens Duitse blogs maar niet regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. AUÜ (Ach und übrigens): de foto is een oudere vakantiefoto uit Venezuela. Ik had een surfplank gehuurd van iemand uit het hotel. Het was een ouder model, zonder trapeze, dat betekent dat alle kracht uit je handen moet komen. Hoewel ik in mijn goede tijden was wat betreft kracht, kon ik maar een keer heen en weer varen; toen was ik uitgeput. Ik vond de foto zo mooi dat ik hem een tijdje uitvergroot aan de muur heb gehangen. Hier is hij ingescand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bob , het is me weer niet gelukt om mijn reactie te plaatsen hier ,over surfen..grrrr wat is dat nou toch steeds?
  Ik tik het niet meer over, als dit niet lukt ,jammer dan.
  Zo ook met je Url bij mijn link, ik heb het zondag zitten proberen om het goed te krijgen mar als ik naar jou Url al wijs loopt heel mijn pc vast... ik ben een half uur aan t tobben geweest en het lukte niet, Dus..? Ik heb of hulp nodig... of??

  Tham

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Tham: Er zijn programma's waar je iemand anders vanaf een afstand je PC kan laten bedienen. Dus als je iemand genoeg vertrouwt...

  Ik weet niet wat het is met blogger.com. Sommige pc's schijne daar allergisch op te reageren. Van Betty heb ik hetzelfde gehoord, en Leo verliest ook regelmatig zijn commentaar hier. Hebben jullie soms een of andere exotische Web-browser of besturingssysteem?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bob,

  Als je onder het zeil beland kun je dan niet gewoon met je hoofd het zeil een beetje omhoog duwen zodat je adem kunt halen?
  Het is maar goed dat je niet zulke angst had dat je je hele leven aan je voorbij zag gaan, je zou je zo kunnen gaan vervelen dat je inslaap valt (grapje).

  Tham: Alhoewel het andere problemen waren heb ik ook problemen gehad met Bob's blog site. Wat heeft geholpen is het opnieuwe installeren van Internet Explorer (Versie 7). Als versie 7 nog niet gebruikt (niet waarschijnlijk) probeer het eens te installeren. Als je het al hebt (of je wilt versie 7 niet na installatie) dan kun je Internet Explorer weer werwijderen. Hoewel het je dat niet vertelt als je versie 7 on-installeert a je in werkelijkheid alleen maar terug naar versie 6 en heb je dus nog steeds internet.
  Misschein dat het helpt.

  Rob A.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank je voor je uitleg Rob, maar ik ben pcanalfabeet dus snap niets van je uitleg ;)))
  Geef niet, ik kom wel waar ik wezen wil, alleen heb ik veel geduld nodig..

  Zie hier het resultaat ;)
  t Is net zoiets als surfen maar dan niet op t water..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Rob: Nee, dat kan niet. Waarom niet? Het zeil 'kleeft' als het ware aan het water. Als ik het zeil in het midden omhoog druk, dan blijven de randen in het water en zo komt er geen lucht onder het zeil. Om die randen ook mee omhoog te krijgen, dat kost veel te veel kracht; dat lukt al nauwelijks in ondiep water als je naast de plank staat. Kun je je nog herinneren hoeveel moeite het kost om het zeil aan het touw omhoog te trekken? En stel je nu voor dat je die kracht zwemmend vanuit het water moet opbrengen.

  Het zeil krijg je alleen omhoog als je het aan de rand optilt. Daarom is het veel gemakkelijker om eronder vandaan te zwemmen, of het opzij te schuiven.

  @Tham: welke versie van Internet explorer gebruik je? Staat meestal onder het menu 'help'->'info'.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. OT (Off-Topic en dus niet On-Topic :-): Ik gebruik Internet Explorer 6 en heb totaal geen problemen met je weblog. Sinds 2 dagen krijg ik af en toe wel reclame pop-ups. Ik denk dat die van je 'Free Counter' komen. Zelf gebruik ik al jaren Exstreme die dat nog steeds niet doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb Windows vista staat er, verder zegt het me niets..

  Wat ik nu onlangs reageerde op je surfen was, dat ik ooit surfen ook helemaal het einde vond en dat ik zelfs het niet kon laten toen ik 7 maanden zwanger was en met een toeter van een buik in bikini op de plank stond
  Achteraf gevaarlijk,maar ik was jong.. dan durf je alles nog.
  Het is een machtige sport, ook om te zien. Nee ik heb nu jaren en jaren niet meer gedaan, denk dat ik het verleerd ben ook, maar blijf het nog steeds adembenemd vinden als ik mannen over golven van de zee zie surfen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat het zwaar het zeil om hoog te krijgen kan ik me herinneren. Mijn gedacht gang was echter alleen een klein beetje ruimte te maken voor je hoofd. Bij dat kleven en dat er geen lucht onder het zeil komt had ik niet zo bij nagedacht.

  Rob A

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Xiwel: Free Counter ligt eruit. Gebruikte ik toch al niet meer, in plaats daarvan heb ik de webstats van motigo. Dat is dat kleine grafiekje dat eronder stond. Als je erop klikt, krijg je een overzicht van de bezoekers.

  De Dilbert-Widget heb ik er ook afgegooid. Ik vermoed zomaar dat niemand die gebruikt, ikzelf in ieder geval niet. Ik ga altijd zo naar die site. En ik verdenk dat ding ervan dat die ook storingen kan veroorzaken. Het is per slot van rekening een Flash-geval.

  @Tham: Ik heb zoals ik net tegen Xiwel zei twee dingen van m'n blog weggegooid; misschien gaat het nu beter. Surfen op het water is toch mooier dan op internet, vind je niet?

  @Allen: Ik heb prive-les gehad van ene Andrea Hausberg. Dat is een beroeps-surferin die met de wereldtop meedraait. Ik ben helemaal onder de indruk...

  BeantwoordenVerwijderen