7 juni 2009

Terminator Salvation

Op bezoek bij mijn schoondochter de dochter van mijn vriendin in het mooie plaatsje Marburg, hebben we zaterdagavond de film Terminator Salvation, of zoals hij bij ons heet: Terminator, die Erlösung gezien.

Voor diegenen die geen tijd hebben om verder te lezen: ga er niet naar toe.

Voor diegenen die ook nog willen weten hoezo, het volgende:

Ik ken twee Terminator films met Arnold Schwarzenegger en hoewel ik normaalgesproken geen fan ben van pure action films, kon ik deze films wel waarderen. Het zijn science-fiction films met een aantal originele ideeen, zoals bijvoorbeeld een robot die terug in de tijd reist om te proberen de moeder van zijn toekomstige vijand te doden. Een aantal special effects waren nieuw, er was een verhaal dat interessant was, en bij de gevechten tussen mensen en robots speelde ook de humor af en toe een rol.

In de laatste film speelt Arnie, tegenwoordig bekend als de Governator van Californie, geen echte rol meer. Hij is nog even kort te zien, maar hij wordt door middel van computer-animatie tot leven gewekt. Een veelbelovende naam van een acteur die de hoofdrol speelt is Christian Bale. Ik heb hem voor het eerst bewonderd in de film American Psycho, toen in The Machinist en later in Batman returns. Vooral American Psycho en The Machinist zijn fantastische psycho-thrillers.

Terminator Salvation is voor ongeveer driekwart een verkapte oorlogsfilm. Actie, actie, actie, gevechten, schietpartijen tegen robots in allerlei soorten en maten, explosies, explosies en dan nog hele grote explosies. Er was geen verhaal van betekenis, de dialogen zijn van een bedroevende melodramatisch armoede. Wat ook niet hielp was dat het geluid in de bioscoop waar wij waren zo hard was, dat het tegen de pijngrens aan ging. Humor? Fehlanzeige. Het is een van de weinige films waar ik serieus overwogen heb om voor het einde de zaal te verlaten. Op dat moment werd het even iets rustiger in het verhaal en ik kreeg weer hoop. Helaas was deze hoop tevergeefs.

Wie wil weten waar de film precies over gaat, kan een van de vele officiele kritieken lezen. Hier heb je gelezen wat ik ervan vond. Zonde van mijn tijd en geld.

8 opmerkingen:

 1. Excusez; dochter van mijn vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk dus een soort stiefdochter.
  Heeft het Duits daar niet een mooi woord voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marburg is zeker een mooie stad en ook zo dichtbij http://emigrant.web-log.nl/

  Met dat getermineer heb ik bitter weinig.

  (De popups blijven idd weg.)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stiefdochter = Stieftochter. Dat woord heeft zo een negatieve klank dat ik het niet gebruik.

  Ik zie dat er inmiddels bij de emigrant ook een paar bekende reageerders zijn. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De maand juni is in Nederland de maand van het spannende boek. Je woont wat ver weg, maar als je voor 12,50 euro een boek koopt, krijg je, net als in de boekenweek, een geschenkboek. Over het algemeen stijgen boeken toch boven films uit, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Vedat: Geldt dat ook als ik het online bestel? In Duitsland bestel ik alles bij Amazon, in Nederland heb ik tot nog toe alleen BOL ontdekt. Waar kopen jullie je boeken online?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bob: Dat geldt inderdaad ook als je het online bestelt, Bob. Het moeten wel Nederlandse boeken zijn.

  BeantwoordenVerwijderen