Zuurdeeg klinkt moeilijk, het duurt meerdere dagen voordat het deeg klaar is. Maar als je eenmaal weet hoe het moet is het vrij simpel. Het kost je niet veel tijd, je moet het alleen van te voren plannen. Hier zijn de recepten:
Zuurdesem / zuurdeeg
(250-300 gram)
Benodigheden:
- 200 g volkoren roggemeel
- 200 ml lauwwarm water
Dag 1:
50 gram meel en 50 ml
water goed doorroeren tot er een kleverig deeg ontstaat. Het deeg 24
uur open in de keuken laten staan bij 20 – 30 graden.
Dag 2:
Het deeg “voeren” met
50 gram meel en 50 ml lauwwarm water, weer goed doorroeren. Afgedekt,
maar niet luchtdicht (!) opnieuw 24 uur laten staan bij 20 – 30
graden.
Dag 3:
Het kan zijn dat het deeg
al licht zuur ruikt; een goed teken! Voeren met 100 gram meel en 100
ml lauwarm water tot er geen klompjes meer zijn, en weer 24 uur laten
staan bij (20 – 30 graden).
Dag 4:
Klaar. 100 gram nemen en
apart in een glazen potje in de ijskast zetten. Dit wordt de
“starter” voor een nieuw deeg. Het zuurdeeg blijft 1-2 weken goed
in de koelkast. Het potje niet vast dicht draaien. Voor het volgende
zuurdesem bij dag 2 beginnen! De rest kan nu gebruikt worden om een
brood te bakken.
TIP 1:
Als het te koud is in de
keuken (20 graden is echt het minimum, anders werkt het niet), en je
hebt net als ik geen zin om de verwarming te laten draaien alleen
maar voor je zuurdeeg, dan kun je het ook in de oven zetten met
alleen het lampje aan. Je hebt dan ook de juiste temperatuur voor het
gistingsproces.
TIP 2:
De allereerste keer dat je
zuurdeeg maakt, is het meestal nogal “zwak”. Het rijst niet goed
en het is nog niet zo zuur. Dat wil niet zeggen dat het mislukt is!
Bij de tweede ronde is het zuurdeeg normaalgesproken al veel
krachtiger, en na twee of drie keer is het op volle sterkte.
Brood van zuurdeeg
Benodigheden;
- 300 g zuurdeeg
- 400 g meel (Ik neem meestal 200 g volkoren tarwemeel + 200 g volkoren roggemeel)
- 350 ml lauwarm water
- 50-100 g zonnenbloempitten of pompoenpitten
- 1 eetlepel suiker
- 1 afgestreken eetlepel zout
Alle ingredienten in een
kom doen en doorroeren tot het deeg niet meer aan de kom kleeft en
glad is zonder klompen. (Eventueel 1-2 uur in de kom laten rijzen met
een doek erover, en daarna nog een keer doorroeren; dit hoeft niet,
het helpt om het brood een betere struktuur te geven.)
Vorm een brood van het
deeg en leg het op een bakblik, of doe het in een broodvorm, al naar
gelang wat voor een vorm brood je wilt. Laat het afgedekt rijzen op
een warme plek (bijvoorbeeld in de oven met het lampje aan), tot het
volume ongeveer twee keer zo groot is (1-3 uur).
De oven 10 min
voorverwarmen op 200 graden, dan het brood 60 minuten bakken. Het
brood is goed als het hol klinkt wanneer je erop klopt, of als er aan
een tandenstoker die je erin steekt geen deeg meer blijft kleven.
Laat het brood afkoelen op
een rooster, er zit nog veel vocht in en het moet nog wat uitdrogen.
Alternatief als je een
keertje haast hebt, laat je het deeg maar 30-60 minuten rijzen, en
doe het in de oven zonder voorverwarmen. Het brood rijst dan tijdens
het bakken. Laat het nu iets langer bakken omdat je niet
voorverwarmt, 60-70 minuten. Het nadeel hierbij is dat de
luchtblaasjes zich niet zo goed verdelen, het kan zijn dat je gaten
in het brood krijgt. Maar de smaak blijft hetzelfde!
Edit: ik heb een betere foto van het brood geplaatst.
Edit: ik heb een betere foto van het brood geplaatst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten