14 mei 2013

Verandering


"We hebben het er allemaal over, jezelf te veranderen, maar Bob die doet het gewoon".

Dit was een van de commentaren uit de omgeving die ik krijg op mijn pianoleraar-plannen. Dat slaat de spijker wel aardig op zijn kop. Ik doe het gewoon. Het is een soort overmoed, om in dingen te springen waarvan je niet helemaal zeker weet of het wel gaat lukken. Een soort overmoed die je eerder in landen als Nederland en de USA vindt. In Duitsland zijn mensen zeldzaam die een beroep uitoefenen waarvoor ze niet uitdrukkelijk hebben gestudeerd.

Ja natuurlijk ben ik bang. Bang dat ik te weinig verdien. Dat ik na twee jaar met hangende pootjes weer ga solliciteren omdat het spaargeld op is. Dat mijn leerlingen mij ontmaskeren als een "charlatan". Dat ik te veel hooi op mijn vork neem. Dat er leerlingen komen die beter spelen dan ik.

Ik heb nog geen ontslag genomen. Ik bevind mij in een aan mezelf opgelegde proeftijd als pianoleraar. (Ik geef op het moment drie avonden in de week les (naast mijn fulltime job als PLC-programmeur.)) Er komt een moment dat ik de knoop moet doorhakken. Ik moet dan de beslissing nemen terwijl ik er niet genoeg gegevens voor heb. Dat punt gaat komen en ik ga de beslissing nemen.

Als ik dat gedaan heb, deze zomer, dan ben ik daarna alleen nog pianoleraar en geen programmeur meer. Ik zal in het begin slechts 1-2 dagen in de week les geven. Er is een gestadige stroom van nieuwe aanmeldingen, dus het werk wordt vanzelf meer. In de aanvangstijd zal ik veel gelegenheid hebben om zelf te studeren.

En dan word ik een goede pianoleraar.

14 opmerkingen:

 1. Ik denk dat een buitenlands accent wonderen doet. Bij pianoleraren moet altijd denken aan iemand met een Duits accent. In Duitsland zal dat vast andersom zijn. :-)

  Succes met de keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is het goed als je een russisch accent hebt, waarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi plan, heel veel succes gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En zelfs als het uiteindelijk niet lukt vind ik het een mooi plan om uiteindelijk je baan op te zeggen en 'er voor te gaan'.

  Ik ben weer begonnen met paardrijden. Het valt me niet tegen. Ik heb lang (onbewust) het idee gehad dat ik na mijn 45ste in heel veel dingen alleen maar slechter zou worden dan voorheen maar dat lijkt toch wel mee te vallen.
  Ik ben sinds kort ook imkerin. Voorlopig kost het alleen maar geld maar binnenkort komt er ook voor het eerst wat binnen. Ik heb niet het idee dat ik er ooit van zal kunnen leven maar helemaal onmogelijk is het niet. Hoe dan ook is het een heel mooi ambacht en het zal me wel een aantal jaren gaan kosten om alles te leren.
  Groet en succes, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Imker, ja, dat lijkt me een mooi beroep.

   Bepaalde dingen worden slechter na je 45ste, maar het vermogen om nieuwe dingen te leren blijft, dus je kunt ook beter worden in veel dingen.
   Voor deze motivatie kijk ik bijvoorbeeld naar veel beroepspianisten die tot op hoge leeftijd aktief en succesvol zijn.

   Verwijderen
 5. Patricia van Moffeland

  Heel veel success toegewenst! Mach vor allem das, an dem Du mehr Spaß hast!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Bob,

  Je hebt je beslissing dus eigenlijk al genomen.

  En als je een leerling krijgt die beter speelt dan jij, wat dan nog?! Als je dat maar nuchter kunt constateren en die leerling stimuleert om les te nemen bij iemand van wie hij of zij wel kan leren, is er toch niks aan de hand?

  Succes!

  Groet van Frank in Leiden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Frank, dat is de nuchtere Nederlandse kijk.

   Het kan overigens ook zijn dat je dingen kunt leren terwijl de leerling beter is dan de leraar (voorbeeld: voetbaltrainer).

   Wat ik hier nog niet genoemd heb, zijn mijn eigen eisen aan een goed "leraarschap". Ik moet het idee hebben dat ik de mensen iets leer en dat ze vooruitgang boeken. Op het moment is dat erg wisselend, ik denk dat dat te maken heeft met de totaal verschillende motivaties tussen de verschillende leerlingen. Sommigen hangen aan mijn lippen en proberen verwoed om beter te worden, anderen zitten erbij alsof ze strafwerk moeten schrijven.

   Verwijderen
  2. Wat ik zelf moet leren is om goed te luisteren en te kijken. Ik heb koortsachtig zelf alle stukken geleerd die mijn leerlingen spelen, en merk nu dat ik in het begin veel dingen over het hoofd heb gezien.

   Verwijderen
 7. Moeilijk lijkt me ook, kinderen te motiveren die van hun ouders op les ‘moeten’.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt ook leerlingen die niet zoveel oefenen, maar het wel leuk vinden om een keer per week samen met de docent dingen door te nemen. Is ook best leuk. ik had (toevallig) een Duitse vrouw als gitaarleerling die heel veel muziek kende, meer dan ik, en alles eens wou proberen te spelen, zonder nu per se er enorm goed in te willen worden.

  BeantwoordenVerwijderen