2 november 2012

Vrijheid?

Ik heb een boek (recensie VK, recensie 8weekly) gelezen en het heeft me veranderd.

De vrijheid is niet afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Niet van je werk, niet van de staat, niet van je verplichtingen, niet van je gezin, en niet van je lichamelijke bewegingsvrijheid. De vrijheid zit van binnen. In zijn verhaal probeert Peter Hoeg te beschrijven hoe je de innerlijke deur naar de vrijheid bereikt. Als je dat wilt weten, moet je het lezen, het is te uitgebreid om het hier samen te vatten. Wat ik er over kan zeggen is dit: je moet er op het juiste moment voor open staan, en het juiste moment moet je kunnen herkennen. Dan is het nog slechts een kwestie van zien en de gelegenheid grijpen.

Vanmorgen had ik zo een spiritueel moment. In een situatie waar ik aan de grootst mogelijke vrijheidsbeperking onderworpen was, ging ik door de deur en was vrij.

Ik lag op mijn rug op een tafel, mijn armen op de borst gekruist, mijn hoofd in een kooi en ik mocht me niet bewegen. De tafel waarop ik lag werd in een buis geschoven met een doorsnede van geschatte 50 cm. Vooraf moest ik een lange vragenlijst beantwoorden, onder andere om vast te stellen dat ik niet claustrofobisch ben, en dat was geen overbodige vraag. Die vragen zijn nodig voordat er een MRT-scan gemaakt kan worden.

In de buis kon ik mij niet bewegen, en er klonken harde, langdurende, mechanische bromgeluiden. Ik sloot mijn ogen en was mij bewust van het feit dat de vrijheid van binnen zit. En toen gebeurde het. Ik bewoog mij als Little Nemo op mijn bed vrij zwevend door de ruimte. Opeens was het duidelijk. De wereld is zoals zij is, het is zinloos je daar voortdurend tegen te verzetten. Het enige dat je daadwerkelijk kunt beinvloeden is hoe je zelf in de wereld beweegt en wat je daarbij ondergaat. Je bent pas gevangen als je zelf vindt dat je gevangen bent.

Luister. Hoor je het? Je moet wel stil zijn.

4 opmerkingen:

 1. Ik kan het boek echt aanbevelen. Het is niet zweverig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hem op mijn lijstje gezet.

  Maar die ervaring die je beschrijft is van jouzelf toch? Hopelijk niets ernstigs aan de hand?
  Dat vrijheid van binnen zit is (voor mij) niets nieuws eigenlijk, alleen..het te bereiken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is mijn eigen ervaring. Het boek is een soort intelligente avonturen-roman over twee kinderen die hun ouders moeten opsporen (geen drama!), de "spirituele" ideeen krijg je er gratis bij.

   Verwijderen