10 februari 2012

Lekker warm

Vanmiddag kwam ik uit kantoor en veegde de sneeuw van de autoruiten. Ik vulde het ruitenwisserwater bij. Voor het eerst sinds twee weken was het een aangename temperatuur om buiten te zijn. Lekker weer, een beetje frisse lucht, met een klein beetje beweging werd ik vanzelf warm. Bijna lekker warm. Tevreden stapte ik in de auto en draaide de sleutel om. De thermometer gaf min 6 graden aan.

Vorige week vrijdag was de koudste dag. Volgens mijn auto was het toen min 21 graden. Het was zo koud dat mijn handen na 3 kwartier autorijden nog steeds koud waren. Het was zo koud dat veel auto's met moderne dieselmotoren er onderweg mee uitscheden, omdat naar is gebleken de pompstations niet de juiste winterdiesel verkopen; die gaat maar tot min 18 i.p.v. min 26. Het was zo koud dat je op de fiets merkte dat je zwaarder moest trappen omdat het rubber van de banden harder is. De vingers en het gezicht deden pijn van de kou, de haartjes bevroren in mijn neus bij het inademen, de kou kroop dwars door mijn broek naar mijn benen bij het lopen. Het was zo koud dat het niet meer leuk was om buiten te zijn.

12 opmerkingen:

 1. Mijn persoonlijke record in het slappe Westen was -14.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doetjes!

  Op HR1 was een aardige "beitrag": "Kältehelden". Mensen die in de kou buiten moesten werken werden geeerd. Er was een klein interview met iemand die op de veerpont de kaartjes verkocht. Zonder handschoenen, want anders kon hij het kleingeld niet tellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan kende die veerman de (Hessisch-decadente?) uitvinding niet van handschoenen zonder vingers. Die houden het onderste deel van de hand tenminste warm. Heb ik bij een marktkoopvrouw gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Patricia van Moffeland

  Tja Bob, da sitzt Du in deinem Sibirien! Hier im Westen im Rheinland nahe der holländischen Grenze ist es viel erträglicher! Verhuizen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Net als jij vond ik fietsen even geen pretje meer bij de temperaturen van de afgelopen twee weken. Gek dat zo'n graadje of min 4 dan ploseling bijna aangenaam aanvoelt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Buurtaal: Dat je bij min 10 denkt: "Valt wel mee vandaag met de kou." Dat dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Patricia: In den Westen ziehen? Pah! Wo ist da die Herausforderung?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo, en nu ben ik op vakantie. Doei.

  http://www.seefeld.com/de

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooit een weekje in november gehad waar het overdag niet boven de -20 kwam en daarin een dag met 40cm sneeuw. Was in het midden van Ontario waar ik gewoon op de fiets naar het werk bleef gaan. Het viel me toen alles mee, maar door de windchillfactor heb ik mijn snelheid drastisch moeten terugschroeven. Vooral 's ochtends. Ik sliep op een heuvel en deed er gemiddeld maar 8 minuten over om in de benedenstad (downtown) te komen. Deed het eerste stuk altijd zo rond de 40km/h. Dat laat je met die kou wel uit je hoofd. 16 komt dan meer in de buurt. Heuvelop was totaal geen probleem. Zelfs met die kou werd dat weer zweten. Ik had onder m'n bovenbroek een pyamabroek. Dat hield goed warm en een goed winddichte muts waar m'n oren in konden. Eigenlijk waren die het grootste probleem.

  Als ik tegenwoordig bij 0 graden, maar stevige mist fiets, dan beperk ik mijn snelheid om dezelfde reden. Vaak vind ik zo'n mist nog kouder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Juist vandaag valt de dooi in. Nederland ontwaakt uit een winterslaap die twee weken duurde. Geen Elfstedentocht, maar wel heel veel ijs- en sneeuwpret. We missen nog wat bergen (daar wordt overigens aan gewerkt in Flevoland..) maar verder was het best fris. Overdag -4/5 graden gemiddeld, de nachten met -12/20 on-Nederlands fris. Op sommige plaatsen haalde men de min 28,8. Lang geleden dat het zo koud was. Gelukkig bleek de winterdiesel van goede kwaliteit, deden de winterbanden wat ze geacht werden te doen en is de auto intussen grijzer dan grijs van de opgedroogde pekel en andere smeer van de wegen. Van de week maar eens door de wastunnel heen. Nu kan het weer, zonder gevaar van vast vriezende autodeuren. Het is genog geweest...tijd voor lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, jammer van de elfstedentocht. Ximaar heeft ergens geloof ik een 12-jaarscyclus genoemd volgens welke het dit jaar ook niet gepast had. Nou ja, volgende keer beter.

  Hier in Seefeld was het twee dagen ook zeer koud, vandaag begon het te sneeuwen. Veel sneeuw. Mooie diepe sneeuw om sehr geil te snowboarden. Het sneeuwt nog steeds. Morgen sta ik vroeger op om als eerste op de piste te zijn en van de tiefschnee te profiteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zag gisteren op de Duitse tv dat er nogal wat automobilisten in sneeuwstormen bleven steken in jouw omgeving. In de Duitse Alpen ligt 4-5meter van dat spul. Ben toch blij dat het hier weer een beetje normaler is geworden..

  BeantwoordenVerwijderen