16 juli 2011

De Duitse uitdrukking van de week

     Sich verzetteln     

Dat is iets waar ik zelf toe neig. In het Engels zou je zeggen "to get hung up in details". Iemand die sich verzettelt blijft in de details steken. Bij het denken over een probleem schieten hem bijzaken te binnen, waar hij dan over na gaat denken, omdat hij die zo interessant vindt. En dan verliest hij de hoofdzaken uit het zicht. Het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken wordt niet naar waarde geschat.

Een voorbeeld:
Ik pak mijn vakantiekoffers uit. Daarbij zitten o.a. een mobiele telefoon en een gsm-sporthorloge met bijbehorende opladers. Bij het wegruimen van deze dingen merk ik, dat ik in de loop van de tijd een hele verzameling met elektrische apparaatjes met bijbehorende opladers en verloopsnoertjes heb verzameld en die liggen allemaal door elkaar op een plank in de kast, terwijl ik de helf niet meer gebruik. Ik begin de plank op te ruimen en te sorteren en dingen weg te gooien. Dan keer ik terug naar de vakantiekoffer en pak de cursusboeken van het paragliding uit. Daarbij denk ik eraan dat ik ergens in de boekenkast nog een klein boekje moet hebben over weerkunde. Weerkunde was onderdeel van de cursus en het is een heel interessant onderwerp, vooral als je iets gaat begrijpen van de verschillende wolkensoorten en je begint te leren hoe je wolken kunt "lezen". Ik begin het boekje te zoeken. Dan schiet me te binnen dat ik eigenlijk mijn koffer uit wil pakken. Ik ontdek een gedragspatroon bij mezelf, dat me ook is opgevallen bij enkele medecursusgenoten bij het paragliden deze week. Ich verzetelle mich. Dat is een mooi onderwerp voor een klein blog, denk ik! En ik ga aan de computer zitten en schrijf dit blog. Ondertussen staat de nu bijna uitgepakte koffer nog steeds midden in de kamer. Ik houd nu op en ga weer terug naar de hoofdzaak.

11 opmerkingen:

 1. Hier nog iets over de etymologie er van: http://www.woher-stammt.de/details-sich-verzetteln-id-49-AktuelleSeite-45.html

  Zelf dacht ik dat het iets als vastlopen in bonnetjes was, maar dat bleek dus fout te zijn.

  Ik ben in het verleden ook een behoorlijke detaillist geweest. Dat hoort bij perfectionisme. Tegenwoordig kan ik me beter tot de hoofdlijnen beperken. Dwz ik kom er snel achter dat wat ik zit te fröbelen danwel te mierenneuken geen (enkele) zin heeft gezien de hoofdlijn waar het niet binnen past.

  Toch verzand ik nog af en toe in dit soort dingen. Ik ben me dat dan ook bewust, maar ik kan me er ook mee ontspannen. En als ik er de tijd voor heb, dan is er niets mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar het woord taalkundig vandaan komt heb ik nog niet over nagedacht. Het heeft dus niet niets met Zettel (briefje) te doen, maar met "zetten" (uitbreiden).

  Zich te laten afleiden kan ook voordelen hebben, maar ik denk dat de nadelen groter zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat het voordelen heeft weet ik naar al te goed. Tijdens inbedrijfstellen vielen mij veel meer en veel eerder kleine dingen op die uiteindelijk erg belangrijk waren. En bij de gemeente roep ik regelmatig dat een goede fietsroute de som van de details is.

  Ik ben dus snel ook afgeleid en daar is niet zoveel mis mee. Het is meer het toegeven daaraan en verdwalen in iets waar je je tijd niet in wilt steken waar de crux ligt.

  Om die reden heb ik bij mijn mail geen enkel signaal als er nieuwe mail is. Ik haal leiver de mail op als ik er tijd voor heb. En een mobiel heb ik om die reden ook niet. Ik zou hem de hele tijd uitzetten om niet te worden gestoord en dan kan ik net zo goed zo'n ding in de winkel laten liggen.

  Op dit moment denk ik dat vooral de mobiele telefoon mensen afhoudt van geconcentreerd doorwerken en dus domme fouten oplevert in bijvoorbeeld het werk. Maar ik zie ook mensen die 'gezellig' met elkaar uit eten gaan en beide de hele maaltijd het ding aan hun oor hebben of naar het schermpje kijken om SMS-berichtjes af te handelen.

  Maar goed, de buien zijn tijdelijk op en ik ga dus een flink stuk wandelen. (Laat me altijd enorm afleiden door het weer. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat hoort ook bij het ouder worden, Bob, het zich beperken tot de hoofdlijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Emigrant: Ja, omdat je steeds minder tijd hebt. Mmhh.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aan alle medebloggers: Ik heb vandaag geen tijd om alles te lezen, sorry. Ik ben aan het pakken voor morgen, voor de tweede vakantie, en vanmiddag was het surfweer. Het beloofde surfweer te worden. Maar aan de Alperstedter See is het bij zuidwester wind slecht. Dan zit je namelijk aan de lijzijde van een grote heuvel, en zoals ik nu geleerd heb, ontstaan daar turbulenties tot op een afstand van maximaal tien maal de hoogte van de berg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb er nooit last van. Altijd doelgericht bezig met missie, visie en gestelde targets. Dan zijn details niet meer dan dat. En ga je altijd met de juiste spullen op stap. Ik kan me wel de kop breken over zaken als te verwachten files, volle tank, heb ik wel de juiste opladers bij me, zit mijn laptop in de kofferbak, welke camera neem ik mee en zo meer. Maar het gaat eigenlijk altijd goed moet ik zeggen. Al was het maar omdat vrouwlief de rest van het inpakken voor haar rekening neemt. Die is zo heerlijk efficient en planmatig dat ik me met andere zaken kan bezighouden. Zitten er wel ventieldopjes op de banden van het werkpaard en zo....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ofwel associatief handelen:)

  keek ik of je al weer terug was van vakantie,
  blijk je al weer weg te zijn
  bofkont

  ik herken het sich versetteln maar al te goed, niks aan, want je stapelt een hoop onafgemaakte zaken op elkaar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Assy, wat leuk dat je hier ook nog af en toe rondhangt.

  De mensen die zich laten afleiden zijn natuurlijk de leukere mensen!

  Bob

  P.S. Ik heb weer twee fameuze Nederlandse boeken gekocht:
  "Vakantiehuis met zwembad" van Herman Koch -> in 3 dagen uitgelezen.
  "Taal is zeg maar niet zo mijn ding" van Petra nog iets, die ik ook een keer in Zomergasten heb gezien. Een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze bedoel je?
  http://humortv.vara.nl/pa.341366.paulien-cornelisse-taal-is-zeg-maar-echt-mijn-ding.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja precies.

  Paulien Cornelisse dus, en "Taal is zeg maar echt mijn ding" heet het boek.

  BeantwoordenVerwijderen