9 mei 2011

Er is iets in beweging

Er is iets in beweging als bijna de helft van de bevolking van Garmisch-Partenkirchen tegen de kandidatuur voor de Olymische winterspelen in 2018 is. Het voorstel om de zaak af te lasten vanwege de schade voor het milieu heeft het dan wel niet gehaald, maar het scheelde niet veel. Wat precies de details zijn van de regelingen en het zogenaamde Bürgerentscheid interesseert me niet zo, maar wel dat een projekt met een zodanige prestige en internationale uitstraling in een conservatieve en chauvinistische deelstaat als Beieren bijna van de baan is omdat de helft van de bevolking vindt dat het het milieu en de natuur belangrijker is. Dat vind ik verrassend goed nieuws.
Waarschijnlijk zijn ze daar zo conservatief dat voor hen zelfs een kapitalistische en globale instelling als de Olympische Spelen nog te vooruitstrevend is, en schijnbaar spelen de eigenbelangen van de grondeigenaren een belangrijke rol, maar een kniesoor die daarop let.

De cijfers:
Bürgerentscheid 1 ("Ja zur Olympia") : 58% voor, 42% tegen
Bürgerentscheid 2 ("Nein zu Olympischen Winterspielen in Garmisch-Partenkirchen"): 49,5% voor, 50,6% tegen.
Bron: BR-online

10 opmerkingen:

  1. Buergerentscheid oder Farce? Ich tippe in diesem Fall auf Farce. Warum? Darum: 1) Das Ergebnis ist zwar rechtlich nicht bindend, ein Nein hätte aber die Chancen beim Auswahlverfahren schmälern können. 2) Ende 2010 hatte sich in dem Ort Widerstand formiert, indem 59 Bauern für die Spiele zwingend benötigte Grundstücke nicht zur Verfügung stellen wollen. Sollte keine Einigung über die benötigten Grundstücke erreicht werden, ist eine geringfügige Änderung der geplanten Kandahar-Trasse geplant.. (Quelle: http://www.fastflip.de/burgerentscheid-olympiabewerbung-garmisch-sagt-ja-zu-olympia-idff201105094407/)

    Liest man sich den Vertrag des IOC mit der Gastgeberstadt durch, dann plaediere auch ich fuer ein NEIN fuer diese Spiele http://www.nolympia.de/wp-content/uploads/Gastgeberstadt.pdf
    (In dem Zusammenhang verweise ich auch immer wieder gerne auf die Knebelvertraege der FIFA mit Gastgebern fuer die Fussballweltmeisterschaft)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, volgens mij hebben ze die spelen in Garmisch al een keertje gehad en kennen ze de nadelen daarvan al. Ik ben er ooit eens geweest en vond het wel een mooi plaatsje, met de nadruk op 'sje'. Wellicht heeft het daarmee van doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mendian, vind je het erg als ik het contract niet lees?

    Referenda verhouden zich tot politici als concurrenten tot (kapitalistische) ondernemingen: In principe zijn ze er helemaal voor, maar dat houdt onmiddelijk op zodra ze in de buurt komen.

    Het is niet makkelijk om volksbevragingen werkelijk effectief te laten worden. GeenCommentaar had daar laatst een mooi stuk over. Zulke referenda zijn in Nederland alleen geldig als het betreffende onderwerp een jaar lang niet in de Kamer behandeld wordt. Heel toevallig werden nu sinds de invoering van het referendum meerdere onderwerpen vlak voor de inreiking van referende behandeld. Je wordt besodemieterd waar je bijstaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Leo: Garmisch is niet groot, maar direkt in de buurt zijn meerdere grote skigebieden. Het verkeer van en naar Garmisch is een ramp: altijd file op een smalle tweebaansweg. Mijn vermoeden is dat ze de Spelen sowieso niet krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In 1936 had Garmisch (of Partenkirchen?) de olympische winterspelen en die werder door Adolf H geopend:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen_1936

    Het is 164 km van Inzell waar net een nieuwe overdekte ijsbaan is gebouwd. Zal die gerbuikt worden? Daar is het wel redelijk ver weg voor. Maar aan de andere kant zit Bavaria ook niet op tig ijsbanen te wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik begrijp er niets van:
    Ja zu Olympia 2018 - Ja zu Olympischen Winterspielen und Paralympics in Garmisch-Partenkirchen Ja - 58,07 Prozent = Ja ?!

    Keine Olympischen Winterspiele in Garmisch-Partenkirchen! Gegen den Ausverkauf unserer Heimat! Ja - 49,41 Prozent = Nein gegen keine ?!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Duitse overheden schijnen niet meer bij machte ooit hun wil door te zetten. Ook de aanleg van hoogspanningsleidingen van noord naar zuid wordt tegengehouden door allerlei boeren die ze niet op hun land willen hebben. De vibraties zouden immers de kartoffeloogst kunnen schaden ... . Het mag een wonder heten dat hier ooit spoorwegen en autobanen aangelegd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Coco: Het gaat om twee verschillende petities. De eerste is ingevoerd door voorstanders van de Olympische spelen, de tweede door tegenstanders. De vraagstelling in de petities is volkomen anders geformuleerd. Dat is een mooi voorbeeld ervan hoe de vraagstelling het antwoord kan beinvloeden. Als je de twee uitkomsten bij elkaar optelt, dan kun je stellen dat iets meer dan de helft van de bevolking voor de Spelen is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Emigrant: Misschien zijn er nu gewoon GENOEG snelwegen en spoorrails.

    Vanwege de alternatieve energie is het schijnbaar nodig nieuwe hoogspanningstrajecten aan te leggen. Een daarvan wil men dwars door het Thüringer Wald laten lopen. Ik ben daar ook niet zo blij mee. Ik heb wel eens vanuit het vliegtuig gezien hoe een hoogspanningstraject in het bos eruit ziet (boven Canada): dat is een ongeveer 50 meter brede strook zonder bomen en struiken die vanaf grote hoogte herkenbaar is. Daarmee bedreig je bepaalde dieren die een groot territorium hebben zoals bijvoorbeeld Wildkatzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wanneer we uitgaan van een toekomst met heel wat minder auto's en zonder atoomenergie:
    1. zijn er toch wat weinig spoorwegen. Vooral het hoge snelheidsnet is in Duitsland nogal halfbakken, in tegenstelling tot Frankrijk en Spanje, die dit wel voor elkaar hebben gekregen.
    2. zal er alternative energie moeten komen, en die vereist nieuwe hoogspanningsleidingen, ook waar ze inderdaad schade aanrichten en pijn doen. Het gaat altijd om een afweging: veel schade hier, of minder schade daar? Zonder schade gaat het niet. Het alternatief ‘minder electriciteit’ willen de mensen niet, maar dat weten ze blijkbaar nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen