12 april 2011

Bircher Muesli

Omdat het eten in de kantine me niet meer zo kan bekoren, neem ik sinds een paar maanden mijn eten van thuis mee naar mijn werk. Soms zijn dat gewoon boterhammen, maar meestal is dat zelfgemaakte Bircher Muesli. Ik ben op het idee gekomen omdat ik echte Bircher Muesli zo lekker vind, terwijl ik de muesli die je zo in de winkel koopt niet veel aan vind. Bircher Muesli heb ik in mijn jeugd in Zwitserland ontdekt. Ik ging toen regelmatig met mijn vader op wintersport, en onderweg aten we wat in het wegrestaurant Die Silberkugel. Zo heetten ze, als ik het me goed herinner. Als embleem hadden ze een grote ronde metalen schijf aan de gevel, die de zilveren kogel moest voorstellen. De Bircher Muesli was licht roodachtig gekleurd, smaakte fantastisch en was nog gezond ook.

Nu, jaren later, heb ik het recept opgezocht op verschillende websites en ben er zelf mee begonnen, met redelijk succes. Dit is mijn recept:

Benodigdheden:
- Twee eetlepels havervlokken
- Water
- Een klein scheutje melk
- Een grote of twee kleine appels (de soort maakt niet uit, wat je lekker vindt)
- Een halve uitgeperste citroen of citroensap uit een flesje
- Gemalen noten of stukjes noot. Ik gebruik amandelen, hazelnoten of walnoten.
- Rozijnen of cranberries voor de zoetigheid
- Eventueel nog een stuk kleingesneden fruit zoals een banaan, een kiwi, een sinaasappel of een mandarijn

Bereiding:
Officieel moet je de havervlokken twaalf uur lang van tevoren in water laten inweken. Neem ongeveer zoveel water dat de vlokken voor driekwart onder water staan. Als je te weinig water neemt, dan wordt het geheel te taai, cement-achtig. Teveel water is niet zo erg. Ik maak de muesli meestal 's morgens en doe dan het water erin, tegelijk met de andere ingredienten. In de vijf uur die het dan nog duurt voordat het twaalf uur is, zijn de vlokken ook voldoende ingeweekt.
Voeg het scheutje melk toe. Rasp de appel kompleet, inclusief schil en klokkenhuis (maar zonder het steeltje!) en doe hem in de vlokken. Voeg het citroensap toe. Het citroensap heeft twee werkingen: het pept de smaak op, en het voorkomt dat de geraspte appel te bruin wordt.
Voeg alle andere ingredienten toe, en roer het geheel door elkaar. Klaar. Bij mij duurt het ongeveer vijf minuten, net zolang als ik nodig heb om brood te smeren.

Het geheim van het grote smaakverschil tussen Bircher Muesli en de muesli die je zo in de winkel koopt en waar je alleen een beetje melk bij giet, zit hem in het inweken van de vlokken en in de geraspte appel. Dat maakt er een heel ander gerecht van.

De roodachtige kleur van de Bircher Muesli uit mijn jeugd ligt er misschien aan det ze nog een of ander vruchtensap hebben toegevoegd, dat weet ik niet. Suggesties?

14 opmerkingen:

  1. Over Bircher-Benner is een Nederlandse en Duitse wikipagina. De Duitse is een stuk uitgebreider: http://de.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCsli

    Zelf hou ik niet zo van noten, zuur fruit, melk en haver. Maar ik nam wel altijd mijn eigen zelfbelegen brood mee. Dat maakte ik tegelijk met mijn ontbijt klaar. Ik at daar 1 sneetje van op tijdens het klaarmaken, 1 onderweg in de bus, 1 rond een uur of 10 en de rest tijdens de middagpauze.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, die wiki-pagina ken ik. Met muesli krijg ik dus meer biophotonen binnen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat is er mis met een lekker broodje schnitzel, kaas, wurst, schinken of desnoods hagelslag??? Volgende week weer even bij de oosterburenb, ik weet die broodjes wel te vinden hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Leo: Bij ons in de kantine is er tussen de middag warm eten, en dat is niet van al te beste kwaliteit. En alleen maar brood is een beetje eenzijdig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Biofotonen komen zelfs in Nederland voor, dankzij Popp van de Uni van Marburg.

    Van Muesli ga je vast ook meer biofotonen uitzenden. Dan hoef je snachts geen licht aan te doen wanneer je muesli uit de koelkast gaat snoepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ah, dat verklaart ook waarom de stad Marburg langs een aantal wegen de straatverlichting heeft uitgeschakeld. Ik dacht al dat het een bezuiniging was, maar de heer Popp zit erachter ...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Grappig, ik ontbijt hier in Duitsland al jaren met een combinatie van ingeweekte "Sechskornmischung" met yoghurt en gedroogd fruit of appel. Aan warm eten tussen de middag, zoals het hier gebruikelijk is, heb ik trouwens nooit kunnen wennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het warme eten tussen de middag vond ik in het begin wel handig, toen ik alleen woonde. Maar het heeft verschillende nadelen. Na zo'n zware maaltijd krijg je vaak een dip, je weet niet precies wat er in zit, het smaakt niet altijd, en het vegetarische aanbod is uiterst beperkt.
    Er is hier ook een ontbijtpauze. Je wil niet weten wat de meeste van mijn collega's als ontbijt eten. Schnitzel, Bratwurst, Bockwurst, WÜRZFLEISCH, gebakken aardappelen, en broodjes waarbij de keuze van het beleg voor 99% uit vlees bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik word inderdaad ook erg sloom van een warme maaltijd tussen de middag. Eigenlijk moet ik daarna of een "Verdauungsspaziergang" maken of een middagslaapje houden. Beide opties zijn niet altijd even praktisch ;-)

    Altijd als ik in Nederland ben vergaap ik me aan het enorme aanbod aan vegetarische producten (Quorn, Tivall, etc). Daar kunnen ze hier in Duitsland nog wat van leren ...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. om op de rode kleur van de bircher muesli te reageren, dit komt door de bramen en vaak frambozen die ze in zwitserland met de bircher mengen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha! Ich vermoedde wel zoiets, maar ik wist het niet.Volgens mij doen ze er ook yoghurt in.

      Verwijderen
  11. op vakantie in Oostenrijk Bio-Bircher-Musli gekocht. Heerlijke müsli. Dit staat op de verpakking : Haferflocken, Weizenflocken, Apfel, Sutaninen, Rohrzucker, cornflakes, (maïs, rohrzucker, gerstenmaiz), haselnusse, orangensaftenpulver

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn vele variaties. Sultaninen zijn overigens rozijnen.

      De clou bij de zelfgrmaakte müsli tegenover diegene die je in de winkel koopt, is dat de havervlokken ingeweekt worden. Dat geeft een karakteristieke smaak.

      Verwijderen
  12. De lekkerste müesli die ik ooit gegeten heb werd geserveerd in ... nee, je raadt het nooit: in de Autobahn-Raststätte Hünxe, aan de A3 richting Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen