23 maart 2011

Gesprekken op het werk - De dagelijkse chaos 2

(HiD = Hollander in Duitsland; ik dus)

HiD: "Bij die drukmelder die je hebt aangesloten, wat voor signalen komen daar vandaan?"
Elektricien (die eigenlijk zeer competent is): "Geklemd en geopend, geloof ik."
HiD: "Geklemd en geopend allebei, of slechts een van de twee?"
Elektricien: "Weet ik niet."
HiD: "Maar je hebt het toch aangesloten?"
Elektricien: "Ja, maar er waren geen tekeningen, dus ik weet niet precies wat het is."
- Hier moet ik even vermelden dat we bij een prototype-machine zijn. Daarbij wordt veel geimproviseerd. -

HiD: "O.K., heb je een of twee kabels aangesloten?"
* Wordt langzaam wanhopig, kan niet geloven dat het hier om domheid gaat, daarvoor kent hij de persoon te goed *
Elektricien: "Een."
HiD: "Aha, een signaal dus."
Elekricien: "Dat hoeft niet, die ene kabel met die ene stekker kan ook twee signalen bevatten."
HiD, die ondertussen wel gewend is dat Duitse medewerkers niet altijd staan te springen om informatie prijs te geven: "Wie heeft dit dan bedacht?"
Elekricien: "Ontwerper R., hem kun je het wel vragen."

Ik bel ontwerper R. in de andere afdeling, hij kan aan de telefoon ook geen antwoord geven. Hij komt langs, om het nog eens van dichtbij te bekijken.

Ontwerper R.: "Het zijn eigenlijk twee signalen. Dit is een drukmeter die bij twee niveaus een signaal afgeeft. Het eerste signaal komt bij 5 bar en betekent geopend, en het het tweede komt bij 30 bar en betekent geklemd. In ieder geval moet het eerste signaal aangaan als je de klemming aanstuurt."

Nadat ik de software enigszins geinstalleerd heb, probeer ik het apparaat uit. Het gaat om een zogenaamde klemming waarmee een roterende as vastgezet kan worden, vergelijkbaar met de handrem van je auto. In de besturing is het belangrijk een terugkoppeling van deze klemming te hebben. De terugkoppeling bestaat uit de een of twee signalen die ik hier probeer te ontrafelen. Het blijkt dat het toch maar een signaal is, en dat het andersom werkt als voorspeld. Ik heb geen tijd om mijn frustratie te verwerken of af te reageren, het volgende probleem wacht.

13 opmerkingen:

  1. Mogen we aannemen dat de electricien het wél goed had gezien maar het niet durfde te zeggen uit angst een hoger geplaatste te schofferen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat scenario is DURCHAUS DENKBAR, maar ik denk dat de eleketricien eerlijk was. Hij hoort bij de afdeling Versuchbau, en die zijn nogal anarchistisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Welke van de twee is de Dipl.Ing.? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ontwerper R. We hebben hier te maken met het feit dat de 2 afdelingen mechanisch en software te slecht samenwerken. Het is geen uitzondering dat een mechanische ontwerper iets bedenkt en daarbij gewoon vergeet aan de besturing te denken. Er wordt hier heel erg in hokjes gedacht. Om maar niet te spreken van afdelingen die elkaar regelrecht tegenwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nederlanders zijn goed in kleine aantallen; prototypes; tailer-made; chaos; snel improviseren; geen regels, voorschriften, specificaties of hiërarchie.

    Duitsers (denk ik) in grote aantallen; immer nauwkeurig, precies en foutloos; hiërarchie, houden aan regels; geen improvisatie; papieren DIN-specificatie; volledige controle, uitsluiten van risico.

    Mmm.. 1 kabel met één analoog signaal, ik zou toch graag een druksensor met twee separate kabels willen, waarbij de status van de druksensor en de kabelverbindingen wordt gecheckt en bij het wegvallen van het signaal de verspaner direct in storing valt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij het bedrijf waar ik het langst gewerkt heb, had ik hier de minste problemen mee. We werkten in projectteams en ik zat dus als instrumentalistische programmeur met electroveranwoording naast een mechanicus die ook aan piping deed en met wie ik later inbedrijfstelde. Regelmatig 'vielen we elkaar lastig' met vragen als: 'Kan dat?' en 'Hoe zou jij dit aanpakken?' We hadden destijds een Duitse 'concurrent'; Krupp, waar we geen kind aan hadden. We verkochten ruim 10x zoveel met een ruimere marge en veel minder aanloopproblemen. Had alles te maken met de klantgerichtheid. Wat we leverden moest in bestaande fabrieken ingepast worden. Dus altijd anders. De Kruppers ontbeerden een of ander creativiteitsgen.

    Daarna bij een kleiner bedrijfje totaal anders. Een van oorsprong mechanisch ontwerpbureau met wat electromensen. De mechanici overlegden totaal niet en kochten zelf de electrische troep die voor de electrische mensen compleet onbruikbaar was.

    Toppunt van hokkerigheid was mijn laatste baan bij de politie. Daar werkten verschillende softwaregroepen elkaar tegen, danwel bleven de deuren gesloten en de telefoons ernaast liggen. De agenten waren daar de dupe van. Die bedachten dus zelf maar oplossingen om verder te kunnen. Of het nog zo is weet ik niet, maar toen dacht ik dat Nederland blij mag zijn met zulke creatieve agenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Coco: Het analoge signaal wordt niet via de kabel doorgegeven. Schijnbaar (zeker weten doe ik het nog steeds niet) zit er een drukmeter in het apparaatje die van de druk twee digitale schakelsignalen afleidt. Ik heb geen zin en geen tijd en ik ben te gefrustreerd om het verder te analyseren. Ik weet nu wat er op de plc-ingang binnenkomt en daar kan ik mee werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Xiwel: De mechanische ontwerp-afdeling zit een deur verderop. Tergend langzaam kunnen we ze ervan overtuigen dat het belangrijk is om bij een CNC-(Computer-Numerical-Control) freesmachine tijdig te overleggen met de software-afdeling. Een software-afdeling waarvan vele leden uit zichzelf ook niet in beweging komen, maar liever gaan zitten afwachten en dan achteraf klagen dat er geen informatie komt.

    Ik word gek. Het lijkt Israel wel, in die zin dat er krachten lijken te zijn die niet WILLEN dat het goed komt. Je vraagt je af hoe het komt dat we desalniettemin zo succesvol zijn. Dat ligt waarschijnlijk aan het plichtsbesef en de ijver.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb geen prioriteit @Bob ;)
    Ik kan mij voorstellen dat een direct handelende Hollander van grote waarde kan zijn in jullie bedrijf.

    OT Ik zit inmiddels te reageren ter hoogte van de sectie: Dode blogs. Met onheilspellende 'De'.
    Dat zou mijn eer te na zijn, zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als woordenspeler en creatief mens haak ik even af. Techniek was nooit zo mijn sterkste kant...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als multi-getalenteerd en bovengemiddeld intelligent mens met een gevuld en evenwichtig leven vind ik deze laatste opmerking getuigen van beperkte interesse en...

    Nee, zonder dollen. Ik heb mijn best gedaan de techniek niet teveel op de voorgrond te laten treden, maar dat was erg moeilijk. Ik wilde meer de absurditeit van het dagelijkse werkleven schetsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Alternatieve kortste mop:

    Op wek gaat alles goed.

    Rob A.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Bob - Je hebt je best gedaan, maar het is bij mij niet in de genen doorgegeven. Vader was een begaafd technicus. Maar helaas, niets van opgestoken. Ik was altijd meer van de commercie, de plannen, de communicatie. Sorry!

    BeantwoordenVerwijderen