12 augustus 2010

Niet Inception

Het is al weer een aantal jaren geleden, dus de details die ik vergeten ben moet ik erbij verzinnen maar de kern is echt gebeurd.

Het was een nare droom. Dat heb ik wel vaker als ik laat op de avond in mijn eentje een griezelige film heb gekeken. Ja mensen, ook volwassen stoere mannen met een grote mond zijn soms bang in het donker. Dat je dus door de donkere gang loopt, in de donkere badkamer komt en je nerveus afvraagt of daar niet toch iemand verstopt zou kunnen zijn die je kwaad gezonnen kwaadgezind is. Dat je stil bent om geen geluid te maken, en dan jezelf op je eigen onnozelheid betrapt, en je afvraagt waar je nuchtere verstand is gebleven.

Zelfs op zulke avonden val ik probleemloos in slaap, maar dan kan het wel gebeuren dat ik nachtmerries krijg. In de nachtmerrie word ik achtervolgd en gejaagd, ik bevind mij in levensgevaar, het is allemaal reuze spannend. Scenes die zo uit de film lijken te komen spelen zich dan af in mijn dromen. Ik droomde deze nacht ook gevaarlijke avonturen, en uiteindelijk werd ik wakker. De droom was zo echt geweest, dat ik nog een paar momenten nodig had om weer tot mezelf te komen en mij ervan te overtuigen dat het maar een droom was geweest. Hoewel de gebeurtenissen in dromen niet echt zijn, zijn de angstgevoelens en de opwinding dat wel degelijk. Het duurde even om deze gevoelens weg te laten ebben.

Toen ik enigszins tot rust was gekomen stond ik op. Het was nog midden in de nacht, ik wist niet precies hoe laat het was. In ieder geval was het nog donker in huis. Ik liep door de kamer naar de keuken, een beetje onzeker en voorzichtig. Opeens hoorde ik iets vreemds en zag een rare gestalte bewegen in de schaduwen van de donkere kamer. Ik kreeg het op slag koud van de angst, en raakte in paniek. Was er nu echt iets gevaarlijks aan de hand? Huisdieren had ik niet, er waren geen bezoekers, wat kon dit zijn? De vormeloze gestalte maakte zich los uit de schaduw en kwam op mij af. Ik probeerde te schreeuwen, maar er kwam geen geluid over mijn lippen. In wilde paniek sloeg ik om me heen, er was geen vluchtweg.

En toen werd ik opnieuw wakker. Ik had gedroomd dat ik wakker was geworden uit mijn nachtmerrie, maar in feite was de volgende nachtmerrie begonnen. Nog een beetje natrillend en helemaal verdwaasd over deze rare gang van zaken lag ik in bed. Gelukkig was ik nu echt wakker. Toch? Nu werd ik pas echt bang. Hoe kon ik weten dat ik nu werkelijk wakker was en dat dit spelletje niet in de herhaling ging? Ik durfde niet meer op te staan. Ik dacht na over de vorige avond en de dag daarvoor. Ik probeerde alles ordelijk op een rijtje te zetten, om mezelf er zo van te overtuigen dat ik niet meer droomde. Volgens mij was ik nu echt wakker. Ik stond voorzichtig op. En ja hoor, deze keer was de wereld echt.

(Of ben ik nog steeds niet wakker geworden?)

12 opmerkingen:

 1. Bij mij staat het flink los, ik droom vrijwel nooit over zaken waar ik me de avond van tevoren mee bezighield. Echte nachtmerries heb ik zeer weinig. Dat met tot 3x toe uit een haakjesniveau terugkeren is me maar al te bekend. Ik beb wel eens aan iemand een droom uitgelegd toen ik wakker werd in een volgende droom. Als het te maf wordt, dan realiseer ik me dat ik droom en red ik het soms om m'n droom bij te sturen. Zo van: dit is onzin, laat ik over wat anders dromen.

  De enige vorm van nachtmerry is het niet goed in slaap komen. Een soort ijlen dat kan samenhangen met koorts. Het overkomt me weinig. Maar als het gebeurt, dan kan ik er flink moe van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, dus jij hebt dat vaker meegemaakt? Ik maar een keer, tenminste dat ik me kan herinneren. Het was meteen zo intensief dat ik het nooit meer vergeet.

  Merken dat je droomt, dat is weer een verhaal apart. Dan kom je op het terrein van de lucide dromen. Dat heb ik wel eens een tijdje geprobeerd. Misschien iets voor een volgende log.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ik niet synchroon aan de werkelijkheid droom merkte ik weer eens afgelopen nacht. Ik droomde over het uitzoeken van een nalatenschap van een verre achteroom. We moesten kasten vol met spullen doorspitten en 1 zoon vond dat maar nix zo vlak na zijn vaders verscheiden.

  Die achteroom is dus ruim een jaar terug gestorven en sinds een familiebijeenkomst rond kerst heb ik niet meer aan hem gedacht. Bij die bijeenkomst hebben we het nog wel over het uitzoeken van een andere nalatenschap gehad, maar die ligt al 8 jaar op zolder bij een achterneef. Dus geen idee waarom ik dan afgelopen nacht dat als 1 geheel heb gedroomd. Zeker last van een enorm lange inzinktijd. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dromen dat je wakker wordt...., nee dat heb ik geloof ik nog nooit meegemaakt. Ik heb wel een keer een nare droom gehad die zo realistisch was dat ik bij het wakker worden niet wist of het echt was of niet.

  Mooi verteld trouwens. Kwaad gezonnen, is dat een Germanisme? Kwaad gezind zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb erover na zitten denken tijdens het schrijven, maar ik heb het niet opgezocht. Het is een verkeerde vertaling van übel gesonnen, dus ja, het is een Germanisme. Ik pas het meteen aan.

  Maar dan wil ik ook nooit meer lezen dat iemand EEN PUNT heeft of maakt!! Dat is namelijk een vreselijk Anglicisme.

  Moet je trouwens kijken wat je krijgt als je kwaad gezonnen in google ingeeft.

  En o ja, bedankt natuurlijk voor het compliment.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik droom is het vaak een combinatie van vroeger en nu. Ik loop rond op een vorige werkplek maar bekijk die met de ogen en wetenschap van nu. IK ontmoet dames uit het verleden, onderga hun aanwezigheid, maar ben zelf wel ouder geworden en zij vaak niet. Dat is soms best confronterend...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Over vroeger droom ik ook, maar dan over mijn kindheid. Hoe oud ik dan zelf ben, weet ik eigenlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kindheid komt niet voor in de online van Dale maar als je googlet op kindheid dan blijkt het woord in bepaalde kringen wel gebruikt te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het heeft wel wat van die beklemmende sfeer van Kafka of van die film Groundhog Day.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige film, Groundhog Day. Of "Und täglich grüßt das Murmeltier", zoals ze hier zeggen. Hoe kwam Bill Murray ook alweer uit de eeuwige loop, dat ben ik vergeten? Oh ja, hij moest een goed mens worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het woord kindheid bestaat wel, maar andere begrippen worden vaken gebruikt, zoals kinderjaren, kindertijd. Het is niet hetzelfde als jeugd, die begint namelijk later.
  Hier een vertaling in een online Duits-Nederlands woordenboek.

  BeantwoordenVerwijderen